Vzrůst - jaké výšky stromy dorostou?
|
|
 |
 |
Radim Z. - (3) - 130.27 (?) 6.1.2016 16:15
No, přesně takovou chytrou odpověď jsem čekal. Děkuji pěkně. Samozřejmě sklízet, ale pokud stromy můžou být vysázeny jen v řadě, má snad logiku vysázet je podle vzrůstu nejvyšší k severu a nejmenší k jihu. Jasně že vyšší stromy se dají řezem udržet nižší, ale málo vzrůstné asi neprodloužím. A pokud zrovna v místě, kde by měl být ten nejvyšší, někdo kouká do zahrady, tak nechápu, proč z toho nemít vedlejší efekt odstínění pohledů (věděl jsem, že o tom nemám psát, že se hned někdo začne vytahovat). Šlo o to, zda někdo odhadne, jaký je vzrůst kterých odrůd v kombinaci s podnožemi v těžší půdě což já odhadnout neumím.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Radim Z. - (3) - 130.27 (?), 6.1.2016 13:28, zobrazeno: 4378x
Dobrý den. Mohl by mi někdo prosím poradit, jak seřadit stromky při výsadbě do jedné řady podle toho jaké výšky přibližně dorostou? Jde o to aby si příliš nestínily v době, kdy budou v pozdějším odpoledni v zákrytu (řada přibližně ve směru SV - JZ) a některé mají sloužit proti pohledu z protějších dvoupatrových domů, takže tam bych dal ty nejvyšší. Půda je těžší jílovitá v Podbrdí ve výšce 350 m.n.m. Jedná se o:
Jabloň Karmína na podnoži MM106, jabloň Lipno (nebo možná Blaník?) na MM106, slivoň Haganta na myrobalánu, slivoň Katinka na myrobalánu, meruňka Kioto na St.Julian a višeň Ujfehertoi Furtos na mahalebce. Díky moc.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Radim Z. - (3) - 130.27 (?), 6.1.2016 16:15
No, přesně takovou chytrou odpověď jsem čekal. Děkuji pěkně. Samozřejmě sklízet, ale pokud stromy můžou být vysázeny jen v řadě, má snad logiku vysázet je podle vzrůstu nejvyšší k severu a nejmenší k jihu. Jasně že vyšší stromy se dají řezem udržet nižší, ale málo vzrůstné asi neprodloužím. A pokud zrovna v místě, kde by měl být ten nejvyšší, někdo kouká do zahrady, tak nechápu, proč z toho nemít vedlejší efekt odstínění pohledů (věděl jsem, že o tom nemám psát, že se hned někdo začne vytahovat). Šlo o to, zda někdo odhadne, jaký je vzrůst kterých odrůd v kombinaci s podnožemi v těžší půdě což já odhadnout neumím.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Radim Z. - (3) - 102.219 (?), 6.1.2016 20:38
Děkuji Vám, pane Vysloužile. Pocházím z obce, kde je ve 190 m.n.m. mocná vrstva krásné černozemě, plno slunečních dní a kam plivnete pecku, tak vyroste strom a tuším i jak bude vypadat a prosperovat. Jak se ale zařídit v Brdech, kde roste hlavně kamení a kde je hlína jako žlutá plastelína zatím nemám odpozorováno a vůbec jaké odrůdy a podnože do jaké výšky porostou, protože ani místní často neví, co jim tam roste.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|