Vrubľovanie podpníkov



host - 85.131 (?) 
4.2.2019 16:14, zobrazeno: 3666x

Dobrý deň.

Vedel by mi niekto poradiť, ako sa vrúbľujú podpníky zakúpené v škôlke?

Môžem to urobiť teraz v zime a potom na jar vysadiť?

Alebo podpníky vysadiť a navrúbľovať až o rok?

Ako sa to správne robí?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 168.21 (?), 4.2.2019 16:52

moje zkušenost je, že rouby na nezakořeněných podnožích se špatně ujímají, já bych rouboval až příští rok. Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 4.2.2019 17:59

U jabloní by se to mělo všechno chytnout. Můj známý koupil loni 10 ks MM106 a já jsem mu je v únoru štěpoval v ruce bez problémů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 112.227 (?), 4.2.2019 17:40

Záleží na kvalitě, jakou koupíte. Pokud si připlatíte za "lepší", které jsou silnější a jsou pro roubování "v ruce" můžete roubovat nyní a do doby výsadby založit v podmínkách, kdy dojde k srůstu ale nikoliv k rašení.

Mimo pohodlí mnoho nezískáte, protože produktivita roubování v ruce se projevuje až při roubování stovek za den či tisíců za týden. V malém je lepší na jarře sázet, v létě očkovat a v případě výpadku ty neujaté na jaře následujícího roku opravit kopulací.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 250.218 (?), 4.2.2019 19:51

Na vrúbľovanie mám tie kliešte.

Zručnosť vrúbľovania na spojku bohužial nemám.

Najlepšie sa mi vrúbľuje do razštepu.

Ale pravdepodobne je na to najvhodnejšia anglická kopulácia.

Poradil by mi ešte niekto, kde ti navrúbľované podpníky uskladníť?

Koreňami do vlhkého piesku na nejaké chladné miesto?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 4.2.2019 20:08

Mohou se založit ve skleníku a před vyrašením přesadit na vybrané stanoviště. Koncem února bych už je vyškolkoval rovnou venku, pokud nebude silnější mráz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 88.231 (?), 5.2.2019 11:57

Způsob roubování podnoží, o ktrerém probíhá táto diskuse se nazývá roubování v ruce. Pro mne je to nejlepší metóda, jak si vypěstovat ovocný stromek pro vlastní potřebu. Má několik výhod. Předně dělám to v zimě, kdy mám dostatek času. Do jara mi ve sklepě sroste podnož s roubem., ale nevyraší. Na jaře,  ihned po rozmrznutí půdy roubovance vyškolkuji na záhon a do podzimu mi vyrostou silné špičáky. Druhým rokem špičák zastřihnu v potřebné výšce a do podzimu mám krásný stromek. Postupuji následovně. Většinou v prosinci nakoupím nebo si nechám poslat certifikované podnože. / Sempra Litoměřice, VÚO Holovousy, soukromé podnožové školky... /. Sílu podnoží 10 mm a více. Podnože založím do kbelíku s vlhkým substrátem po svazcích. a dám do sklepa / Asi 5 stupňů /.Pokud podnože byly v matečnici množeny pomocí pilin, před založením je celé namořím v přípravku Switsch nebo Rovral. Objednám certifikované rouby, bázi zabalím do vlhkého hadříku, dám do mikroteňáků a rovněž uložím do sklepa.  Pokud použiji necertifikované rouby, snažím se dbát na to, aby byly ze zdravých stromů Někdy  od poloviny ledna můžu roubovat v ruce. Roubuji všechny ovocné druhy, mimo ořešáku vlašského / není to tak jednoduché / a broskvoně/ ty očkuji v srpnu /.  Výšku roubování volím min. 25 cm od krčku. Používám zásadně anglickou kopulaci. Rouby dělám dvou až tříočkové. Snažím se o to, aby síla podnože v místě roubování a roubu byla přibližně stejná. Pokud není, musí se krýt kambium podnože a roubu alespoň na jedné straně. Po naroubování celé místo zavážu roubovací páskou a voskem zatřu horní nezavázanou řeznou plochu na roubu. Roubovance uložím do sklepa do doby, než budu na jaře vysazovat.V řádku vysazuji 25 cm od sebe. Vyvazuji k bambusové tyčce. Nezapomenout včas odstranit roubovací pásku, aby se nazařezala.  Samozřejmně hnojím, odpleveluji, pokud mám možnost tak zalévám a provzdušňuji půdu. Ve druhém roce na jaře před rašením si řezem zapěstuji potřebný tvar. Odměřím si potřebnou výšku rozvětvení koruny. Nad touto výškou odpočítám asi 6 pupenů, nad nimi další dva vyslepím. Nad vyslepenými pupeny nechám jeden nevyslepený a nad ním špičák seříznu.  Do podzimu mi vyroste pěkný výpěstek většinou se 4 až 6 ti postranními výhony v tupém úhlu. Z vrchního pupenu vyroste terminál. Je více způsobů zapěstování koruny, ale to snad někdy příště. Přeji mnoho úspěchú. Mirek Přasličák

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 73.142 (?), 5.2.2019 12:07

Nazdar

Z počátku jsem zakořenělé podnože očkoval.Problém je však sehnat polozdřevnatělé letorosty pro odběr oček.Přeprava a čas je v tomto letním období oříšek. O sortimentu nemluvě..Léta proto dělám v únoru klasickou kopulaci na nezakořenělé podnože v ruce loňskými rouby.Ujmutí u jabloní 99.9%.No a pokud se náhodou nazadaří mohu tu samou podnož v míze po zaříznutí přeroubovat v dubnu či květnu za kůru (na pařízek).

Kopulací na nezakořeněnou podnož trvá zapěstování špičáku v drtivé většině 2 roky než dosáhnete výšky pro založení korunky.Očkovanec to zvládne převážně za 1 rok ale zakořenění podnože trvá před očkováním také rok.Tak že nula od nuly pojde.

Zahradě a pokusnictví zdar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mirek P - (12) - 88.231 (?), 6.2.2019 18:52

Mičurin II hospodaří přece jen asi v horší poloze. Já jsem o 150 metrů níže. Špičák v pohodě doroste za sezónu i do 150 cm výšky. Ale ovocná školka je intenzivní kultůra.  Vysazuji na pozemek rok předem vyhnojený chlévským hnojem / k bramborám /. Na podzim před výsadbou poorám. Na jaře rozhodím Yara Milla Complex plus ledek vápenatý. Přidám PRP sol. Vše důkladně zapravím rotavátorem. Do takto připravené půdy vyorám brázdu jako na brambory. Do ní roubovance vysazuji. Vysazuji co nejdříve na jaře, hned. jak se dá půda obdělávat a nelepí se. Důležité je pravidelně kultivovat a provzdušňovat půdu. Aby dobře rostly kořeny, je nutný vzduch v půdě.  Podruhé přiledkuji v červnu. Pokud musím provést nějaký postřik / většinou proti mšicím/, přidám listové hnojivo / Krystalon start/. To dělá divy. Od poloviny července nepoužívám dusík, aby dřevo dobře vyzrálo.  Takže počátkem listopadu mám krásné špičáky. Kdybych v červenci nebo srpnu očkoval, očko vyraší až na jaře a ztratím rok. To dělám u broskvoní.  U té se dá udělat rozvětvený stromek za rok po naočkování. Mirek Přasličák

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika