Volba odrůd - poradíte?



Stránky: 1,  2,  3,  4   
Dobby - (20) - 241.21 (?) 
26.6.2018 22:39, zobrazeno: 13996x

Plánuji sázet napodzim jabloně. Místa není až zas tak moc, takže to bude 4-5 stromků a chtěla bych mít vlastní jablka co nejdelší část roku.

Podmínky: Vysočina, 590 m.n.m., velmi mírný jižní svah - skoro rovina, ze severní strany umí hodně fouknout (v plánu výsadba větrolamu), půda hodně jílovitá - navážka po stavbě. Mám přístup k téměr neomezenému množství hnoje a můžu zavlažovat. Výškově nejspíš čtvrtkmeny. Ochrana spíš biologickou, než chemickou cestou (ale teď mě naštvala rez na hručních, takže i po chemii umím sáhnout).

Uvažovala jsem o odrůdách Julia nebo Ametyst (oba nebo naroubovat jeden na pár větví druhého?), Vysočina (doma je doma), Rubinola a Admiral.

A teď mi prosím poraďte.

Jaké jsou výhody jednotlivých odrůd? Bude dostatečné jablečné pokrytí v průběhu roku? Jaké zvolit podnože? O většině se píše, že jsou rezistentní, budou jim stačit postřiky povolené pro eko-bio produkci? Při hledání Vysočiny jsem našla jenom očka, která prodává ten ústav co ji vyšlechtil, znamená to, že ji ještě neseženu jako stromek, nebo musím jen lépe hledat?

Děkuji za rady, názory a tak.

Dobruška

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 27.6.2018 7:37

Dobruška: Vhodné podpníky budú MM106,MM111,M25,A2.

K odrodám: Ja mám záhradu v diametrálne odlišnej oblasti (teplá nížina, dostatok slnka, kvalitná pôda), takže cennejšie pre Vás budú rady od pestovateľov ktorí záhradkárčia v podobných podmienkach ako sú tie Vaše. Predsa len pár poznámok: Radšej Ametyst než Júliu. Rubinola je výborná, ale náročnejšia na rez a vo vyššej polohe na bujnejšom podpníku môže časom zdrobňovať plody - toto veľmi závisí od správnej agrotechniky. Admiral je tiež moja srdcovka, ale nie som si istý že vo Vašej polohe bude dozrievať. Jemu bujnejší podpník vyhovuje. Vysočina bude zrejme Vašou srdcovou záležitosťou, túto odrodu nepestujem, ale ako kvalitné jesenné jablko by som Vám odporučil Merkur. Jeho veľkou výhodou je mimoriadne dlhé "konzumné okno" - u mňa ho oberám väčšinou začiatkom septembra a v pivnici mi vydrží v kvalitnom stave minimálne do februára. Alternatívou k Rubinole by mohol byť Rubín, Bohemia alebo Gold Bohemia - tie sú kvalitné aj v drsnejších podmienkach a aj keď nie sú deklarované ako tzv. rezistenty, chorobám sú dosť odolné. 

K tej "rezistencii" - na mnohých miestach a u mnohých odrôd je už odolnosť na chrastavitosť (strupovitost) takzvane "prelamovaná" niektorými kmeňmi Ventúrie, takže sa môže stať že aj tieto tzv.rezistenty ňou u Vás budú trpieť. To ale uvidíte v praxi - treba vyskúšať ako to bude vyzerať bez postrekov fungicídmi a následne sa podľa výsledku zariadiť.   IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 241.21 (?), 27.6.2018 13:01

Ohledně rezistence si nedělám iluze, ale předpokládám, že uvedené odrůdy budou alespoň méně náchalné a nebudu na ně muset použít "tvrdou" chemii.

Jinak v reakci na Vaši odpověď (Moc za ni děkuji!), jsem přehodnotila složení mojí budoucí jabloňové řady na:

Ametyst

Vysočina (pokud ji seženu...)

Merkur

a.. tady mi prosím poraďte nějakou náhradu za Admiral, aby mi vydržela až v předjaří dojde Merkur. Nejsem vybíravá co se barvy týká (i když dcera upřenostňuje červená jablka).

O Rubinole jsem se dozvěděla až tady na fóru, není to něco co bych nutně musela mít. Spíš jsem si říkala, že s ohledem na specifika řezu to bude odrůda, na které bych se toho mohla hodně naučit.

Děkuji, DK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 27.6.2018 13:06

Rubín či Bohemia by na vysočině neměl chybět, třžebaže to není rezistent.

Odrůda Vysočina nemá s lokalitou nic společného. 

Alternativou Admiránu do horší polohy může být Angold.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 241.21 (?), 27.6.2018 13:37

Bohužel třebaže název odrůdy nesouvisí s lokalitou, v mém případě je důležitý. Zahrada není moje, patří mojí mamince a sentiment má svoje místo.

Za stejného důvodu mám na zahradě černý rybíz Eva (jmenovala se tak babička a jmenuje se tak moje dcera), priošla by mi Jadernička moravská, Panenské české, případně Matčino (dokud by se babička nedozvěděla, že je z Ameriky).

Takže čistě teoreticky lze Vysočinu nahradit odrůdou Bohemia - ale pak mi chybí jablečné pokrytí mezi Ametystem a Merkurem.

Na Admiralu mě lákala hlavně ta dlouhá skladovatelnost, u Angoldu se udává cca stejná jako u Merkuru... Samozřejmě, nechám si poradit. Pokud vymyslíte i jakékoli jiné kombinace (aby byla domácí jablíčka co nejdéle)...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 28.6.2018 9:40

Pro maminku, co nosila přívěšek s ametystem a tatínka, jenž si v v mládí hrál s merkurem by se hodilo společné jablko Mazánkův zázrak. Sice z Anglie, ale nevadí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Dobby - (20) - 241.21 (?), 28.6.2018 10:18

A co mi o něm můžete říct více - internet je v Zázrakově ohledu na informace skoupý.

Děkuji, DK

PS: Maminka opravdu Ametyst ráda, nicméně kupodivu odrůdu jsem vybrala bez ohledu na tuto skutečnost. Zda si tatínek hrál v mládí s Merkurem už bohužel nezjistím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 28.6.2018 12:47

Mazánkův zázrak je anglická odrůda Annie Elisabeth, někde též Alžbětino. Pro lidi, kteří ho mají na zahradě dobré, ve srovnání s moderními odrůdami pokulhává, ale vydrží do jara. Rouby jsou dohledatelné, jestli i stromky, nevím. Znám ho od strýčka, ten je na něj dost pyšný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Dobby - (20) - 241.21 (?), 28.6.2018 14:45

Tak už jsem se asi rozhodla.

Děkuji všem za rady, názory a tipy.

Konečná skladba tedy bude:

Ametyst, Merkur, Bohemia a Admirál.

Kdyby Admirál vytrvale nedozrával, přeroubuji ho Angoldem, ale s ohledem na klimatické změny... uvidíme.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.253 (?), 28.6.2018 14:51

Nebojte se o dozrání Admirála. U nás mnoho pozdních odrůd špatně dozrává, tudíž v chladnějších letech jsou nekvalitní. Admirál k nim ale nepatří.

Mazánkův zázrak byla slovní hříčka. V reálu jsem to jablko neviděl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika