Vlky



Stránky: 1,  2,  3,  4   
Jája S. - (28) - 128.46 (?) 
28.5.2018 1:37, zobrazeno: 20518x

Chtěla bych na jabloních vylámat vlky, ale nejsemsi jistá, které? Ty co rostou kolmo vzhůru ze starého dřeva a z míst kde se na jaře řezalo, tak ty vylamuji.

Ale je tu spousta míst, úplný chumáč jablíček a z prostředka vyrůstá výhon také kolmo vzhůru. Jsou dlouhé i 30 cm a rostou úplně nevhodným směrem. Tyhle se také odstraňují?

Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 157.239 (?), 28.5.2018 7:00

Bez přesnějšího popisu a ještě lépe fotek si netroufnu dát paušální doporučení. Jsou totiž situace, kdy jsou vlky spásou, budoucností stromu. V blízkosti řezu pomáhají lepšímu, dřívějšímu zhojení. Výhon vyrůstající ze středu chumáče jablíček tomuto slouží coby živitel. Že skutečně-či jen z Vašeho pohledu roste nevhodným směrem? Poté, co splní svou funkci ho můžete zakrátit, odstranit... SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 28.5.2018 8:19

Ten chomáč asi budete korigovat na menší počet, a jestli je vlk tam kde "strpíte" plody, není na špatném místě. Je-li na správném místě, a směřuje jinam, i vlka lze ohnout do vhodné polohy, pro "nevlky" slušného úhlu. Dík vlkům se kterými pracujete, lze vrátit obrost do koruny, aby strom plodil z jejího objemu, ne jen na obvodě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jája S. - (28) - 128.46 (?), 29.5.2018 1:44

foto 1




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 29.5.2018 8:24

Kotlová koruna, proč ne. Dříve časté řešení při výsadbě na teplo a světlo náročných odrůd v horších oblastech. To co prorůstá mezi jablíčky nejsou vlky. Ty rostou ze starého dřeva. těžko se to vysvětluje, ale tyhle tam patří, každý z nás by s nimi naložil jinak. Já bych je asi za 14 dnů zalomil za třetím listem odshora a v srpnu ještě hlouběji. Jablka by měla větev ohnout, dostanou se do jiné polohy a podle toho jaké je to odrůda, mohly by se na nich příští rok ukázet i květy a plody... Jestli řezal zahradník dříve než v době rašení, nedivte se, že strom bujní. příště ho objednejte až na dobu těsně před květem, strom bude v růstu pokojnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Jája S. - (28) - 128.46 (?), 29.5.2018 11:18

Dobře, děkuji za odpověď. A k čemu to poslouží, když byste je za 14 dnů a v srpnu zalomil? 

Taky mi někdo říkal, že ten strom se snaží nahradit terminál, proto má tolik vlků.

Zahradník tu byl na začátku března, později nechtěl, že prý by stromům už tekla míza.

No já mám zahradu čtvrtým rokem, každý rok tu napáchám nějakou škodu, ale snažím se hledat rady a informace. Jsem docela zaskočená, co všechno bych asi měla vědět.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 29.5.2018 12:06

To zalomení by mělo pomoct diferenciaci květních pupenů, ale není to třeba řešit. Jste na začátku a naštěstí je zahradničina o tom, že e dá k jednomu cíli dospět různými cestami. Zahradníci a zahrádkáři nejsou instalatéři, aby hanili práci těch předchozích a pracují s tím co je. Jestli Váš zahradník řeže v době než stromy raší a později už ne, měl by si něco o řezu a jeho době přečíst z posledních několika desetiletí. Ale nemusí to být. Jen máte dík tomu více práce s odstraňováním vlků a výhonů zahušťujících korunu v době vegetace, ten tvar koruny s tím moc nesouvisí. Stromy ctí apikální dominanci, nejintenzivněji rostou v místě, které je nejvýše, tedy ne v tom kotli, ale nahoře na nejvyšší větvi. Pokud jsou rovnocené, rozdělí se ta síla do všech +- rovnoměrně. A už se do toho zamotávám, pomožte někdo... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 29.5.2018 12:25

Vlkem nazýváme výhony z kmene a silných větví, takové - až na výjimky - se odstraňují. Na Vašich fotkách jsou vzhůru rostoucí výhony jako následek hlubšího řezu. Mohou se zaštipovat, jak radí Ivan, ohýbat do vhodnější polohy, probrat a ponechat ty vhodně umístěné, v krajním případě nechat růst jak je a na jaře korunu opravit.
   Zahradník, co nechtěl řezat za toku mízy, byl skutečně zahradník?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.239 (?), 29.5.2018 13:15

Dva zahradníci, tři názory... Jájo-jaké bylo zadání-prořežte to odborně, v ideálním termínu, nebo ať to není vysoký-tak, aby se dalo sklízet ze země, max.malého dvojáku? Nebyl terminál proschlý, nemocný, dutý, porostlý choroši, nádory,  nerostl dle Vás neesteticky nakřivo? Zůstala po něm po zákroku zdravá rána? Zavaluje se? Rostou chutě v její blízkosti nové výhony? Byl řezán jen terminál, nebo důkladně celý strom? Jak v posledních letech fungoval? Co Vás vlastně mělo k tomu, pustit mistra na něj? Krom zpochybňování řezáče se o strom staráte jak-např.hnojení? I při znalosti růstových pochodů-či právě kvůli tomu, jsou situace, kdy je řez v předjaří pro konkrétní strom vhodný... SPCH 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 29.5.2018 19:27

  jsou situace, kdy je řez v předjaří pro konkrétní strom vhodný.

Ale samozřejmě, s tím přece nikdo nepolemizuje. Řez v předjaří, zejména pro jádroviny, je vhodný z více důvodů:
1. Neodstraníte zbytečně živiny v narašených větvích
2. Likvidace dřeva bez květů a listí je snazší
3. Koruna je přehlednější
4. A hlavně, v tuto dobu není co jiného v zahradě dělat. Nemusíme sázet, sít, plet, zalévat, sekat,...
Nazvedla mě věta: Zahradník tu byl na začátku března, později nechtěl, že prý by stromům už tekla míza.
Tohle pravidlo mělo historicky své opodstatnění, kdy se ovocné stromy sice sázely do panenské půdy, ale během svého života se mnohdy vůbec nehnojily.
   Osobně si myslím, že řez v době květu či po něm je vhodnější pro všechny druhy, nejen pro peckoviny. Přesto řežu všechno krom broskvoní a meruněk v předjaří už od ledna, a to z ryze pragmatických důvodů. Později bych to nestíhal nebo by se mi nechtělo. 
   Berou mě všichni čerti, když nabádám majitele zahuštěných a zababčených jabloní k průklestu a oni mi namítají: "Nestihli jsme to, stromy už raší, musíme to nechat na příští rok, říkal strejc..."
   Zdá se, že tahle zhoubná myšlenka mezi pěstiteli stále přežívá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika