Stejná odrůda - jiná jablka. Co se dá ovlivnit pěstováním?



host - 7.138 (?)
29.3.2020 5:39
Možna jsem nepochopil presne o co vam jde, ale mam na jednom miste 5jabloni ani jedna nejsou ten stejny druh. A jejich pyl se misi s ostatnima. Mam pocit ze chute se lisi i nez by meli mit aspon u dvou druhu.Nebo i to ze mam dve tresne stromy uz velke srdcovky a kousek je visen. Vsechny tri spolecne kvetou visen ma tak zvlastni chut nez by mela mit. Na srdcovky nedam dopustit ale ta visen je kouzelna korenita plody vetsi nejdriv jsou dlouho cervene a pri dozrani cerne sladke
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 69.123 (?), 27.3.2020 21:35, zobrazeno: 1834x

Dobrý den, 

ráda bych se zeptala na hypotetickou radu zkušených pěstitelů jablek. Píšu hypotetickou, jelikož nechci jablka pěstovat, ale píšu knihu, ve které to jedna z postav dělá. Konktrétně dělá experimenty, kdy nakonci z jednoho druhu jabloně vypěstuje pět odlišných jablek. Jablka se liší kvůli různým podmínkám, které měli při růstu. Má např. malé, scvrklé jablko z volně rostoucí jabloně. Potom nějaké veliké, čisté, chemicky ošetřené. Potom jiné které se liší třeba různým zástřihem stromů. Nevím - vymýšlím, co mě napadá. Chtěla bych poradit od vás, co je možné a jak ovlivnit. 
Např. - může to postříkat XYZ a bude to obrovské chemické jablko
nebo  - zasadí ovocnou stěnu a bude to nevím jaké jablko. 
nebo - jablko z 3letého stromu bude takové a jablko z 40letého takové. 

Předem moc děkuji za nápady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.52 (?), 28.3.2020 21:27

Jenže i pokud to bude pěstovat v různých podmínkách a jablka budou od malých po velká, od strupovitých po čistá atd, tak to pořád bude stejná odrůda... Nezlobte se, ale pokud o tom chceta psát, tak je potřeba něco o tom vědět, alespoň základy.                 Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 7.138 (?), 29.3.2020 5:39
Možna jsem nepochopil presne o co vam jde, ale mam na jednom miste 5jabloni ani jedna nejsou ten stejny druh. A jejich pyl se misi s ostatnima. Mam pocit ze chute se lisi i nez by meli mit aspon u dvou druhu.Nebo i to ze mam dve tresne stromy uz velke srdcovky a kousek je visen. Vsechny tri spolecne kvetou visen ma tak zvlastni chut nez by mela mit. Na srdcovky nedam dopustit ale ta visen je kouzelna korenita plody vetsi nejdriv jsou dlouho cervene a pri dozrani cerne sladke
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 242.156 (?), 29.3.2020 8:57

Veľkosť vocia často ovplyvňuje podpník a ktoróm je strom naštepeny. Veľmi zjednodušene: Máme takzvané silnorastúce podpníky- to su tie veľké stromy ktoré vidíte najmä v starších záhradach. Stromy na takomto podpníku sú menej náročne na kvalitu pôdy, lepše tolerujú sucho, sú dlhoveké, no kvôli svojim rozmerom sa ťahšie udržiavajú a tak strácaju popularitu.

Potom máme slabo rastúce podpníky. Strom na nich naštepený dorastá malých rozmerov, môžeme ho ošetrovať(rez, postreky...) zo zemi bez rebríku, no potrebuje kvalitnú pôdu, dodatočné hnojenie a keď je sucho nevyhnutne potrebuje zálievku ak chceme kvalitné ovocie. Táké stromy nemájú až takú dlhú životnosť.

Čo asi bude zaujímať Vás je že rovnaká odroda naštepená na slaborastúcom podpníku dáva väčsie plody ako keď je naštepená na silnorastúcom podpníku. Teda samozrejme ak má vhodné podmienky a starostlivosť. Čiže vskratke viacmenej: Ak máme jeden strom(tá istá odroda) naštepený na slaborastúcom podpníku a tú istú odrodu na slinorastúcom podpníku v dobrých podmienkach, tak nám dáväčšie ovoce tá na slaborastúcej podnoži. Ak máme napríklad málo kvlitnú pôdu a zoberieme rovnakú situáciu tak odroda na slaborastúcom podpníku nám da len podpriemerné ovocie, pričom druhý strom si svoj štandard viacmenej zachová.

V chuťi pokiaľ ide o podpníky rozdiel nieje.

Večšina odrôd potrbuje pravidelný rez inak, aby sa nezahustili, lebo potom preplodzujú a dávajú menšie plody, hoc ich je via.

Ďalej máme napríklad stredne silno rastúci podpní atď.

Úlohou podpníka samozrejme nieje zväčšovať ovocie(hoc u toho slaborastúceho je to príjené plus), ale podpník slúži k tomu aby strom dokázal prosperovať v naších klimatických a pôdnych podmienkach. Teda podpník vyberám podľa toho akú mám kvalitnú pôdu, ako hlboko je spodná voda, ako často u mňa prší atď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 29.3.2020 10:09

Podle mě má vetší vliv - než zásahy pěstitele - samotná variabilita ovocného druhu. Velké rozdly ve velikosti, kvalitě, ¨trvanlivosti, chuti plodů jsou:
1. podle místa pěstování
2. podle počasí v daném roce
3. podle aktuálního tlaku chorob a škůdců, atd.
4. podle násady květů resp. plodů
Máloco z toho pěstitel ovlivní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
driver240 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 92.24 (?), 13.5.2020 14:37

Dobrý den,

nevím, kam to zařadit...

DOTAZ!? Z jedné jabloně jsem bral rouby (z jedné části stromu) a narouboval je za kůru, přesto již druhým rokem pozoruji u jedné odrůdy odlišné doby pučení? Že by se pomíchaly rouby? Myslel jsem, že to bude různým srůstem roubů za kůrou, ale jedno "matčino" začíná pučet vždy velmi pozdě a dokonce i naroubovaný semenáč již rok zakořeněný, taktéž pučí velmi pozdě, zatímco ostatní už jsou dávno zelení? 

Nevíte prosím, čím by to mohlo být? Děkuji s pozdravem R. S.




pro porovnání
pro porovnání
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika