Starší jabloň



pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?)
14.11.2016 7:44

Proč to napadání? Od vás bych to nečekal... Vysvětlovat nemusím, ale budiž - pozemek jsem koupil před 5 lety, kdy už byla v tomto stavu, jen navíc plná vlků a zahuštěná.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3   
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 133.166 (?), 13.11.2016 20:51, zobrazeno: 10821x

Mám na zahradě starší jabloň, má kolem 30 let, odrůdu neznám. Ze stromku mám, když se zadaří, tak 2 bedny celkem fajn jablek na uskladnění. Nicméně stav stromu je na pohled neutěšený, na fotkách je několik detailů. Jak byste se k němu zachovali - nechat jej být, dokud něco rodí, provést nějaký zásah, nebo se s ním rozloučit a vysadit nový mladý perspektivní stromek?





Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.202 (?), 13.11.2016 22:11

Vzhledm k tomu, že je strom zřejmě roky nijak neošetřovaný a dožívá, vysadila bych někam na jiné místo novou jabloň a tuhle bych nechala, než mladá začne trochu víc plodit.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 13.11.2016 22:28

A hodláte se o nový, mladý, perspektivní stromek starat stejně nebo jinak než o starší neutěšenou jabloň?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 14.11.2016 7:44

Proč to napadání? Od vás bych to nečekal... Vysvětlovat nemusím, ale budiž - pozemek jsem koupil před 5 lety, kdy už byla v tomto stavu, jen navíc plná vlků a zahuštěná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.173 (?), 14.11.2016 17:42
Pre Petra z H.: Chcem sa ospravedlniť za tú prvú vetu môjho príspevku ("...sa treba zachovať tak..."). Nevedel som že ten strom Ste zanedbaný už "zdedili". Mňa to vždy zabolí keď vidím strom v takomto stave... Takže ešte raz - prepáčte. Ešte dodatok: aj keď si vážim názory pána SPCH, tu sa s ním nezhodnem. Do tohto stromu už úsilie ani čas neinvestujte. Ten kmeň je vo veľmi zlom stave. Vymeňte ho za nový. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 132.251 (?), 14.11.2016 18:17

Ale však to nebylo na vás, to byla reakce na p.Vysloužila, od kterého mě jeho poznámka mrzela, když jsem v tom nevinně. smiley

No, rád bych jej zachránil, ale taky si myslím, že by to bylo jen pár let trápení a pak bych ho stejně odstranil. Asi ho ještě nechám do podzimu, abych z něj vzal nějaký materiál a vyzkoušel si roubování nebo očkování, a na podzim bych zasadil nový.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 14.11.2016 18:39

Nikoho jsem nenapadal. Jen jsem zeptal, zda bude starost o nový stromek stejná. Ostatně z vět:
 Mám na zahradě starší jabloň, má kolem 30 let, odrůdu neznám. Ze stromku mám, když se zadaří, tak 2 bedny celkem fajn jablek...
nikdo nepozná, že jste jabloň právě zdědil. A pokud ano, tak před lety, protože píšete, "když se zadaří...". Takže někdy se zadaří, jindy se nezadaří, jinými slovy, o strom se už nějakých pár let staráte.  Nevidím známky obrytí a přihnojení, místo větevního kroužku z kmene trčí suchý pahýl. Jistou péči lze poskytnout i zděděnému stromku.
   Můj názor je stejný. Stromek není v příliš dobré kondici. A nejspíš to není dáno pouze jeho stářím. Pokud jediné, co uděláte, bude výměna za mladý perspektivní (a nic jiného v zadání neplánujete), je víc než pravděpodobné, že se situace zopakuje. Mrzí mě, že se Vás poznámka dotkla, ale nevidím důvod se za ta slova omlouvat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 67.176 (?), 14.11.2016 18:49

"keď sa zadarí... keď sa nezadarí" mohlo byť myslené aj tak aký je rok, počasie a pod. ja som sa napr. tento rok staral a bolo krupobitie, potom dlhotrvajúce dažde, teda úroda nič a tiež by som to ohodnotil, že sa nezadarilo :) len sa mu pekne ospravedlňte, nebude vás hrýzť svedomie :D a ešte taká malá poznámka. nech tu zaznie akákoľvek blbá otázka (ja ich dávam asi najviac), tak tá osoba musela prísť na net, vyhľadať stránku a opýtať sa, teda má minimálne dobrú vôľu sa o úrodu starať a venovať sa tomu, teda nad zakladateľom témy by som palicu nelámal. :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 14.11.2016 19:08

Chápu. V rámci korektnosti odvolávám svůj dotaz, jak se chce autor starat o nový perspektivní stromek a současně prohlašuji ten starší za vrchol ovocnářské starostlivosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 132.251 (?), 14.11.2016 19:57

Přesně tak - úroda je podle intenzity jarních mrazíků, podle sucha v létě, podle množství červů, vos a sršňů. Dosud jsem se striktně vyhýbal chemii, je to proti mému přesvědčení, rád a záměrně nechávám množství plodů na přírodě. Někdy jich je tolik, že je přes zimu do května nesníme, někdy jen hrstka. Červivá taky skvěle poslouží - máme většinou několik desítek litrů moštu na podzim.Takto jsem byl naučen jako dítě - na zahradě jsme měli stromy, které byly perfektní, rodily a žádnou zvýšenou péči nepotřebovaly, žádné postřiky, žádné hnojení. Občas trochu prořezat. Co se týká obrytí, toto jsme taktéž nikdy nepraktikovali. Rozhodně ne u starých stromů, které rostly v trávníku. A jablek byly metráky.

Pak jsem žil ve městě, a před 5 lety jsme se přestěhovali na vesnici, postavili dům na koupeném pozemku, na kterém bylo pár starších stromů v žalostném stavu. Většinu už jsem nahradil mladými a jiným ovocem, a posleních pár kousků se snažím nějak zachránit. Přiznávám, nejsem žádný odborník a dělám, co považuji za nejlepší. Často sem chodím pro rady a rád si nechám poradit. Stromy vypadaly tak, že z každého sebemenšího rozvětvení rostlo 5-10 větví, všude spousta vlků, popraskaná kůra, uschlé pahýly... Vlky jsem odstranil, koruny jsem se snažil postupně prosvětlovat, ale ne moc drasticky, každý rok část větví pryč. Popraskanou a oloupanou kůru opravit neumím, suché pahýly taktéž ne, to už se nezatáhne. Konkrétně u tohoto - suchý pahýl měl přes metr, zakrátil jsem jej, co jsem se pilou dostal, stejně se nezhojí, takže fakt netuším, co by se s ním ještě dalo dělat. Koruna byla v podstaě jen na jednu stranu od osy, snažil jsem se běhen těch pár let postupně prořezávat a tvarovat tak, aby se větve co nejvíc rovnoměrně rozmístily a pokryly i druhou stranu. Přihnojuji. Nové stromky se snažím sázet vzorově, stříhat podle doporučených postupů. Budu muset sáhnout i k chemii (u broskvoní už jsem samozřejmě sáhnul), teď to budou i meruňky proti monilii. Dělám, co můžu, na zdejším fóru nacházím mnoho inspirace. Snad to dělám dobře.

Nicméně ty staré poškozené stromy skutečně opravit neumím - ani správně provést nějaký záchranný řez, ani sanovat oloupanou kůru (nová už nenaroste), atd. Obrývat tyto staré stromy taktéž nehodlám. Rostou celý svůj život v trávníku, tuto službu poskytuji jen mladým stromkům.

Jak vidíte, snažím se, co můžu, snažím se naučit správným postupům. Proto mě zrovna od vás jako velmi zkušeného mrzí, že aniž byste měl dostatek informací, tak soudíte a máte takové kousavé poznámky. Tou následnou jste to ještě vylepšil, za tu vám fakt děkuji. sad Přijde mi to líto a celou snahu to shazuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika