Specifické podmínky zahrady



jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 135.160 (?)
5.8.2014 17:29

Tak to já ty své krasavce prosím, děkuju jim a klaním se jim - a funguje to taky! J.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 145.130 (?), 30.7.2014 12:36, zobrazeno: 5090x

Zdravím, potřeboval bych radu.

Sestra má zahradu(Opava, Brumovice) se specifickými podmínkami. Zahrada je u potoka(severozápad, sever) od jihu je rodiný dům. Chce obnovit staré stromy(Jabloně, švestky, ringle) Na zahradě jsou mizerné světelné poměry, staré stromy trpí padlím, strupovitosti a rakovinou) Co zasadit do těchto podmínek?(které nejde moc měnit - dum nepřestěhuji, vzrostle stromy kolem potoka taky nemohu moc likvidovat, jediné co jde udělat shodit starou velikou třešen uprostřed zahrady, snad tchana neklepne pepka:)) Před třemi léty jsme si společně koupili stromek - jablon. Zatímco u mně už mám pár prvních plodu a stromky opravdu pěkne, tak tam je to bída. Nejde o to mit tuny ovoce, jen pro sebe na zimu a chut. Co mně navíc zaráží je mšice, jsou teměř všude. 

Děkuji

Radim 

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.21 (?), 30.7.2014 12:47

Stromky, hlavně mladé, světlo potřebují, jinak pořádně neporostou. Popřemýšlejte o tom, jestli uváděným stromům u potoka (ovocné? okrasné?) by nešlo poněkud zredukovat koruny, aby se světelné podmínky zlepšily. Zhoršený růst mladé jabloně může být ale způsoben i tím, jestli byla sázena na místo po jabloni bez výměny zeminy. Pokud se sází jádroviny po jádrovinách a peckoviny po peckovinách do stejného místa, je potřeba udělat dostatečně velkou jámu (sama jsem dělala 100 x 100 x 70) a vyměnit zeminu za jinou.   

Mšice jsou letos všude, je na ně úrodný rok wink.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 130.147 (?), 30.7.2014 15:02

Já bych doporučoval vybrat na zahradě stromy, s jejichž úrodou a kvalitou je spokojenost. Stará třešeň nemusí být překážkou, pokud rodí zdravé ovoce. Jsou-li třešně červivé, pak asi opravdu skácet. Třešně doporučuji jen rané - nejsou červivé - Rivan, Karešova, Burlat.

Pak záleží na velikosti zahrady, kolik se tam vejde stromů. Zásadně doporučuji sázet po peckovinách jádroviny a naopak. Slunce nepotřebují celý den, stačí pár hodin a potom polostín. Nebudete mít úspěch s meruňkami, hrušněmi, těžko s broskvoní (leda semenáč na pěkném místě). Nechte si poradit u sousedů zahrádkářů, co se jim daří - záleží i na složení půdy.

Z jabloní doporučuji rezistenty, netrpí strupovitostí ani padlím - Lotos, Rubinola, Rajka, Rosana, Rezista - u mně jsou podzimní, u vás budou raně zimní. Zimní Florina, Topaz.

U potoka bude vody dost, takže úrody mohou být slušné. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 150.19 (?), 30.7.2014 15:38

Díky všem za odpověd,

Vody je opravdu až moc, při povodních nebo silných děštích je to cele promáčené. Odolné odrudy to je jasné, ale co ta vlhkost -  rakovina? Průklest kolem řeky je probém, člověk musí mit povolení, většinou se jedna o takovej ten klasickej porost olše, habr, vrba atd... Třešen asi pujde, plodí ve shlucích a docela a letos hodně hnila. Jenže zabíra fakt kus zahrady. Má tak 40-50 roku. Existuje způsob jak na mšice, respektive mravence? Vím že je lep na kmen, ale mravenci jsou velice vynálezavý,

Díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.146 (?), 5.8.2014 1:45

Zdravím

Pane Radime znám vlastnosti Brumovic to je opravdu ovocnářský oříšek. Starám se v Brumovicích u p. Tomaška, p. Šreka, p. Brajera, p. Turka o jejich stromy a musím přiznat, že mi dávají zabrat. Já osobně stříhám ovocné stromy těmto lidem a musím říci jde to. U p. Turka je pro mě vzácná jeho meruňka. která roste i v tak hrozné púdě se slušným věkem.

Brumovice je vesnice na větrném místě s jílovitou půdou o chladném typu.Je zde i větší vlhkost půdy a vyšší srážky.Já osobně mám zde zkušenost, že se dá s ovocnými stromy domluvit na kompromisu pro obě strany. Je zde vysoké riziko nekrotických rakovin pro ovocné stromy, ale pozitivní energie pěstitele má také na ně velice pozitivní vliv.

Řeknu Vám to asi takto. Když se budete pohrdavě a s nechutí starat o stromy, tak Vám budou živořit neboť budete na ně přenášet negativní energii. Jestli zase budete úskostlivý také touto energii budete hubit stromy. Musíte se o stromy starat s uvolněnou psychikou, ale zase když se flákají musíte být nekompromisní a sprostý. Toho se rostlina bojí a s pudu sebezáchovy reaguje jak chcete. Pokud si myslíte že se budete k rostlině přetvařovat, tak to nefunguje. Rostliny reagují na naše telepatické vyzařování a nedají se obelstít.

Jestli mi nevěříte tak se zeptejte těchto pánů jak jim rostou stromy. Ale oni neví o mé komunikaci se stromem a co jsme si mezi sebou řekly. Oni vidí jenom výsledek.

Jestli Vám mohu ještě poradit nelikvidujte staré stromy pokud jsou trochu zdravé. Nové stromky Vám tu stejně neporostou kvůli ůnavy půdy a dostanou co nevidět rakovinu. I přesto, že to překonají stejně budete čekat minimálně pět let než začnou uspokojivě rodit a to ještě záleží jakou podnož a odrudu si koupíte a hryzec a spodní voda se Vám vyhne.

Rozhodnutí je asi takové čas, plodnost, hrysec vs váš věk a trpělivost.

Ono příroda má svuj světelný rok, který je i tak pro člověka vyššího věku dlouhý.

je to jenom na Vašem rozhodnutí, ale některá už nejdou vrátit ani urychlit jako papriky.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 5.8.2014 9:05

když se flákají musíte být nekompromisní a sprostý...to říká moje manželka taky, že se stromu, když neroste, musí pořádně vynadat a pohrozit.smiley  A prý to i funguje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 135.160 (?), 5.8.2014 17:29

Tak to já ty své krasavce prosím, děkuju jim a klaním se jim - a funguje to taky! J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika