Špatně obrážející špičák



host - 242.66 (?) 
24.5.2018 18:04, zobrazeno: 3857x

Dobrý den, rád bych požádal o radu zkušené pěstitele.

Na jaře jsem zakoupil a vysadil špičák jabloně - Spartan na podnoži MM106. Zastřihl jsem ho hned po vysazení na požadovanou výšku (čtvrtkmen) a nechal jsem si asi deset oček, ze kterých jsem chtěl po vyrašení vybrat ta nejvhodněji postavená. Plánoval jsem použít spíše ta z nižší části.

Strom se báječně uchytil a všechna očka vyrašila. Z nejvyššího očka roste krásně vzpřímený terminál a ze dvou oček hned pod ním rostou dvě prosperující větve - zrovna tyto jsem si příliš nepřál ponechat, ale bohužel všechna zbývající očka vyprodukovala jen cca 3 cm dlouhé větvičky, které nyní stagnují, jakoby ukončily růst. V růstu pokračují jen dvě nejvyšší + terminál.

Prosím o radu, jak nejlépe pokračovat.

1) Mám horní prosperující větve odstřihnout a čekat, že spodní obnoví růst letos nebo napřesrok?

2) Mám prosperující větvě raději nechat, odstřihnout ty spodní a zapěstovat zbytek koruny napřesrok z pokračování terminálu - koruna položená výše?

3) Mám všechny větvě nechat a čekat, jestli některé níže postavené obnoví růst napřesrok, dopěstovat korunu v příštím roce a nevhodné větvě odstříhat až napřesrok?

Děkuji za doporučení.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 242.66 (?), 25.5.2018 16:44

Pro lepší představu připojuji fotografii.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.61 (?), 25.5.2018 17:28
242.66: Váš stromček sa správa prirodzene. Hovorí sa tomu apikálna dominancia. Výhonky z púčikov najbližšie tomu vrcholovému rastú najsilnejšie. Pre čo najefektívnejšie tvarovanie stromkov je dobré vedieť aj niečo z teórie, poznať pojmy ako sú apikálna dominancia, auxíny, cytokíny či giberelíny. Zrozumiteľnejšie: po výsadbe Ste mali na špičiaku "vyslepiť"(=odstrániť) niekoľko pukov nachádzajúcich sa najbližšie k vrcholovému puku. Prečo - to je na foto 1. Nemusí to byť tých odporúčaných 6-8, ja zvyknem vyslepiť 2 až 3. Ďalšou možnosťou tvarovania je vyviazanie silno a strmo nahor rastúcich výhonkov do vodorovnejšej úrovne (prečo - viď foto 2). Tiež je možné podporiť alebo zoslabiť rast výhonku zárezmi nad alebo pod pukom/výhonkom (viď foto 3). Konkrétne k Vášmu stromčeku: tie 2 najsilnejšie horné výhonky by som vyviazal do horizontálnej polohy (opatrne, nezlomiť). Je možné spraviť aj tie zárezy (nad púčikmi ktoré vyrašili slabo). Budúci rok postupovať aktuálne podľa situácie, je možné že ten najsilnejší a najstrmší výhonok najbližšie k vrcholovému bude lepšie odstrániť, prípadne skrátiť radikálne na 1 očko a z neho vypestovať jeho slabšieho "náhradníka" (a toho hneď od začiatku skláňať k horizontále). IH



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 226.224 (?), 25.5.2018 18:58
Jsem začátečník, informace jsem načerpal, ale, zřejmě jsem si je nesprávně vyložil. Obecné doporučení bylo: "zvolte výšku, ponechte 6 pupenů, zastrihněte." To jsem udělal, jen pupenů jsem nechal více a následnou redukcí jsem plánoval ponechat ty nejlépe postavené. S radostí jsem sledoval, jak všechny obrázky, že budou prosperovat jen dva, je jaksi mimo plán, řekl bych, že by to bylo vždy mimo plán :) Otázkou je, jak z toho ven... Mám nutkání ponechat ty správně postavené větve a zbytek ještě nyní ostříhat - vyhovují mi spíše ty níže položené, proto se odstranění nebráním. Ohyb nebo zářezy by měly význam spíše tehdy, pokud bych je chtěl ponechat a jen omezit v růstu, nebo se mýlím? Nerad bych napáchal více škody než užitku, chybí mi zkušenosti... Je šance, že po nějakém zákroku se obnoví růst níže postavených ještě v letošním roce? Například po odstranění těch horních nebo po jejich ohnutí vodorovně, abych neztratil rok? Je šance, že po odstranění nebo ohnutí horních ty spodní obnoví růst alespoň v příštím roce nebo jsou definitivně ztracené a nezbývá než založit korunu výše? Plánoval jsem čtvrtkmen, zákrsek či štíhlé vřeteno, zkrátka menší stromek, dvě až tři patra, proto bych nechtěl zakládat korunu příliš vysoko. Děkuji za radu a doporučení.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.61 (?), 25.5.2018 17:56
Keďže ide o podpník MM106, najvhodnejší tvar by bola pyramidálna koruna so stredníkom. Veľmi dôležité pri jej tvarovaní je ale dosiahnuť stav, aby spodné poschodie neatrofovalo v dôsledku dominancie tých vyšších. Toto je práve pri Vašom stromčeku v ohrození. Malo by to v 2.-3. roku po výsadbe vyzerať približne tak ako na fotke (odroda Ligol na M9). Pri Vašom stromčeku je možné použiť ešte taký postup (v prípade že spodné výhonky sa "neprebudia"), že ponecháte tie 2 silné horné výhonky (už sklonené k horizontále) ako základ pre spodné poschodie pyramídy, všetko čo je pod nimi odstránite a vyššie poschodia si budete budovať z obrastu ktorý Vám ešte len vyraší z terajšieho predlžujúceho výhonku stredníka (terminálu). Možno že tento postup sa napokon ukáže ako najvhodnejší. IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 29.5.2018 9:02

Ty horní větve bych nechal, jen bych je vyhnul do lepšího úhlu. Už jsem sem ten obrázek dával, ale zopakuji to. Na vřetenech i na stromcích s korunkou takhle vyhýbám výhony do lepšího odklonu od kmene leta, a nemám s tím problémy. Používám barevné plastové kolíky, aby byly vidět. U těchto větví to bude chtít postupně, aby se nevylomily. Nebo si pomoct měkčím drátem a ohýbat je postupně, jako větve u bonzají. Myslím si, že jakmile se tyto větve ohnou, začne růst ta spodnější, třetí v pořadí rychleji. No a z ostatních bude obrost, který příští rok zakvete, zaplodí. Pak je odříznete...


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika