Skutočne rezistentné odrody



Stránky: 1,  2,  3   
Peter1 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (75) - 46.45 (?) 
25.8.2019 18:31, zobrazeno: 8422x
Zdravim vás všetkých..veľa sa tu píše o rezistentnych odrodách jabloní ale nemám z nich ten pocit..čítal som rôznych rezistentnych odrodách tu na fóre aj inde ale zatiaľ som našiel asi len jednu, a to Luci, ostatné sú tak náchylné na horkú pehavitost, že je snáď náhoda dopestovať plody bez tejto neduhy. Po rokoch skúšania či už je to žltá alebo červená odroda ake mate najnovšie skúsenosti co sa týka zimných odrôd na uskladnenie..ktoré možno relatívne bezproblémovo, takmer bez postrekov a pehavitosti dopestovať? Ďakujem Zdraví vás Peter.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.97 (?), 25.8.2019 21:46
Ja mám zasa pocit, že to máte čo sa týka pojmu "rezistencia" trochu popletené. Pehovitosť je fyziologická, abiotická porucha, súvisiaca najmä s metabolizmom vápnika v plodoch. "Rezistencia" je odolnosť odrody voči hubovej chorobe - chrastavitosti, ktorej pôvodcom je Venturia inaequalis. Ono je to ale oveľa komplikovanejšie, bolo by treba mať prehľad o pojmoch ako je monogénovo podmienená rezistencia (gén Vf), polygénovo podmienená rezistencia, prelamovanie rezistencie virulentnými rasami Venturie inaeq., atď. A Lucy sa píše s ypsilonom. Ak sa pýtate na dlho skladovateľné odrody jabloní, tak v mojich podmienkach je to Idared, Topaz, Jonathan, Braeburn, Fuji a predovšetkým Admiral. To ale neznamená, že vo Vašich podmienkach to bude tak isto. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Peter1 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (75) - 46.45 (?), 26.8.2019 1:36
Ďakujem Vám pán Hlavatý Lucy máte pravdu tvrdé y... kde pracujem máme aj breaburny a tiež veľmi trpeli pehavitostou. Čiastočne som mal pocit že to bolo najmä pri velkej prebierke plodov a pri prehnanom hnojeni npk. Pri väčšej nasade, kde bola veľkosť plodov priemerná, pri slabšom hnojeni akoby sa to potlačilo..pislal som najmä preto lebo mám pocit ze pri tej pehavitosi nemusí mať rezistencia vlastne žiadny význam... a keďže sú odrody, ktoré sú bez zvláštnych podmienok odolné aj voči pehavitosi ako napríklad Lucy, čo som čítal asi od vás, ma zaujímaju podobné odrody aj keď rozumiem aj vam ako to myslíte a viem že v dobrom... možno lepšie napísané by to bolo rezistentne odrody nenachylne na pehavitost,..ale takých zrejme veľa nebude...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 73.142 (?), 29.8.2019 11:17

Pane Peter1,položil jste pro současný ovocnářský populistický trend nevhodné dotazy ovšem velmi pravdivé.Odpovědi se nedočkáte, zvláště od těch co mají rezistenci stále na klávesnici.Vykašlete se na bezpracné a nereálné sliby a pokud Vám to výsadba dovolí provádějte klasická opatření a ošetření proti škůdcům a houbovým chorobám.Příroda na nějaké lidské sliby kašle, dělá si to po svém.Stěžejní je duben a květen.Můžete pak pěstovat jakoukoli sortu jablek (dle polohy) i když tím se také rádo straší.

Rezistence - kouzelné slovíčko a všelék tak je to zahrádkářům prezentováno.Podprahově a stále.Tak jak může údajné rezistentní jablko trpět strupovitostí pokud je proti této chorobě rezistentní.Ať je napadeno běžnou nebo jinou rasou strupovitosti, výsledek je stejný.Znehodnocené ovoce a ve spojitosti s hořkou pihovatostí přímo vražedná kombinace.

Jak píšu výše pane Peter1,vykašlete se na nereálné sliby a staňte se pěstitelem.Vyplatí se Vám to.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.225 (?), 29.8.2019 14:16

Jestli je hledání a pěstování odrůd rezistentních proti houbovým chorobám reálná budoucnost nebo slepá ulička, to s jistotou nevíme. Nicméně snaze o co největší omezení nutnosti popužívat chemii fandím. Může to někdo považovat za populizmus, podle mě je to správný trend v zájmu nás i našich dětí. 
   Že mají chemické koncerny zájem na co největším odbytu pesticidů asi není třeba připomínat. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 73.140 (?), 29.8.2019 14:50

Božinku vždyť já s Váma naprosto souhlasím.Sám hledám způsoby jak omezit klasické prostředky.Mšice ničím mechanicky již několik let na štíhlých vřetenech, je to proveditelné.Pilatky na jádrovinách odchytávám na bílé lapače a výsledky skvělé.Druhou generaci obaleče ekologickým Madexem i když vím, že tyto přípravky a pomůcky jsou mnohem dražší než použití klasických insekticidů.

Populizmus je způsob prezentování pojmu rezistence.Lidé v tom mají naprostý guláš a jsou tím záměrně přiživování aniž by tušili kde je pravda.Já to považuji za krajně nemravné.Prostě a jednoduše - pokud nějaká odrůda trpí strupovitostí třebaz i vmalé míře nemohu o ní tvrdit, že je rezistent na tuto houbovou chorobu.Tečka.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 M)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 140.10 (?), 29.8.2019 15:27
Zásadním problémem je, že lidé zaměňují pojem imunní za rezistentní. Imunní rostliny se patogenem nenakazí. Kupř. se dá říci, ze člověk je imunní vuci viru šarky švestek. Ale rezistentní jabloň znamená, že patogena rozpoznává, nějak na něj reaguje a brání se mu. To jak úspěšná daná odrůda bude je dáno celou řadou faktorů - průběhem roku, mikroklimatem, výživou, řezem a tez pritomnosti genů odolnosti (jednoho či více). Mitt.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.225 (?), 29.8.2019 16:55

Je to tak. Rezistence znamená odolnost (odpor). A to je pojem relativní. Každý organizmus je proti patogenu nějak odolný, některý víc, jiný méně. A platí to v medicíně stejně jako ve fytopatologii. Při vysokém stupni rezistence se samozřejmě stává, že organizmus danou chorobou v běžných podmínkách neonemocní vůbec.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.56 (?), 29.8.2019 19:06
Pestujem (aj) rezistenty. Na fotkách je to podstatné - výsledky. 'Bez zbytečných keců'. IH















Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.56 (?), 29.8.2019 19:41
Pestujem (aj) nerezistenty. Na fotkách je to podstatné - výsledky. 'Bez zbytečných keců'. IH















Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika