Sklizeň jádrovin 2018



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
D.Boudyš - (31) - 213.18 (?) 
25.8.2018 21:43, zobrazeno: 46787x

Zdravím Vás, 

které odrůdy sklízíte a o kolik dní (týdnů) dříve oproti "klasickému" roku. U nás v Pardubickém kraji, kdy od května nepršelo (Opatovice nad Labem), je letos vše posunuté o cca 2 týdny. 

Tento víkend jsem sklidil odrůdu Gold Bohemia, ale již pozdě, neboť u některých plodů je poznatek přezrálosti (hnití pod šlupkou). Příští týdny mě čeká odrůda Blaník.

Jak letos hodnotíte celkovou sklizeň? Já všude slýchám o ideálním roce, ale když se podívám na množství obaleče, vos (bez deště jich bylo opravdu plno), velmi vysoké teploty (praskání plodu u stopky u odrůdy Blaník) a spojím to s opadem plodů z nedostatku srážek (přirozených), tak to nepovažuji za tak vydařený rok pro jabloně. U hrušní je sklizeň krásná.

Kdy budete sklízet odrůdu Boscovu Lahvici? 

Díky

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4448) - 38.136 (?), 25.8.2018 23:32
Tak já kousek od Opatovic v Hradci Králové Bohemii Gold mám ještě na stromě. Teprve v tyto dny začíná zlátnout, a teprve, až začne padat, tak budu skízet. Za týden, dva? Ostatní opravdu zimní sorty musí vydržet třeba až do konce října. Jablek bude až moc, obaleče (i plísně) jsem zlikvidoval, vos je minimálně (ani hrozny nepoškozují). Ale zaléval jsem. A mám poznatek, že suchem jablka nepadají. Padají červivá a nemocná.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
D.Boudyš - (31) - 126.102 (?), 27.8.2018 18:57

Dobrý den, 

to mě docela překvapuje. Lokalita kousek od mé a takřka "ideální" sklizeň. Za mě mohu říci, že vosy s obalečem se postaraly o 90% sklizeň. Jalbka padají a zbývá 10%. Vzhledem k velmi teplému počasí bylo vos úplně plno. Proti obaleči stříkám pouze jeden postřik na jaře. Druhou vlnu již nechávám být, ale kdyby nebylo vos, tak to není tak hrozné. Nakříklad Selena a Melodie jsou sklizeny od těchto živočichů. Velikost jablek je více než slušná díky pravidelné zálivce. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 27.8.2018 19:09

U nás na Svitavsku je úroda asi   nadprůměrná - poprvé jsem dělal u jablek probírku. Ještě že tak, protože stromy, kam jsem nedosáhl a všechny švestky- tam jsem ji nedělal - mají hodně ulomených větví. Červivosti je hodně, ale kalamitní není. Strupovitost žádná. Bez pesticidů. Vynechal jsem i olbvyklé postřiky vápníkem (z organizačních důvodů). Vos je málo, zato plno včel na švestkách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 213.32 (?), 26.8.2018 8:27

Já mám sad kousek od Chrudimi a sklizeň bude velká, ovšem plody jsou menší, na některých stromech rubinoly dokonce brakovité. Chybí tomu voda. Navzdory loňskému zmrznutí květů a nulové úrodě u mne řádí obaleč jak divý. Budou to metráky červivých plodů, dobrých tak do moštu. Stříkám pouze proti 1. generaci a dávám na kmeny pásy z lepenky. Vím, že druhá generace je vždy horší, ale postřik vychází do období dovolených a je těžké to sledovat a načasovat.

Rubín mám ještě na stromech. Za několik dnů začnu protrhávat nejzralejší a nejvyvinutější plody. On ten rubín chce spíše podtrhnout. Letos je u mne ideální rok pro peckoviny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.238 (?), 26.8.2018 8:42
Vegetácia vplyvom počasia "predbieha" bežné roky o cca 2-3 týždne. Ale netýka sa to plošne všetkých ovocnín, resp. ich odrôd. V predstihu boli letné jablká aj slivky, z jesenných (teraz skôr neskoro letných) napr.Desert a Gold Bohemia. Ale trebárs červenú Bohemiu mám ešte na strome, tiež Merkur "predbieha" len málo, podobne aj Boscova. Tú budem oberať asi o 10-14dní. Čo sa týka Gold Bohemie, tú som obral pred cca 2 týždňami. Pri nej mám skúsenosť, že plody nie je dobré nechať úplne zožltnúť na strome, nepriaznivo to ovplyvní skladovateľnosť a tiež konzistenciu dužiny, najmä pri veľkých plodoch. Tiež si myslím, že takýto extrémne teplý rok nie je až taká výhra (ak tak pre záhradkárov vo vyšších polohách, ktorí sa po rokoch mohli tešiť najmä z úrody broskýň a marhúľ). Napríklad kvalita sliviek poväčšine zaostáva za bežnými rokmi. Samozrejme, absencia neskorých jarných mrazov bola veľkým bonusom. Zimné odrody jadrovín ale nepotrebujú žiadne horúčavy, skôr len slnko a na jeseň striedanie teplejších dní a chladných nocí. To prospieva vyfarbeniu aj nabratiu cukrov, kyselín a aromatických látok. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4448) - 38.136 (?), 26.8.2018 10:26

Právě, to střídání teplot, déšť a mlhy ještě kloudně nebyly. Gold Bohemie moc nemám a na uskladnění stejně není, tak ji můžu nechat vyzrát. Stejně chuťově nejskvostnější jsou zapomenuté na stromě, hodně vyzrálé. Třeba Idaredu a Najdaredu teplo vyhovuje, budou vynikající. Letos bude trochu více švestek Presenta, tak uvidím. Vloni mně špačci nechali asi dva plody, které mně až tak nenadchly. Zlikvidoval jsem Čačanskou lepotici. Plody krásné, velké, ale letos naprosto bez chuti! Tak letěla do kontejneru a dřevo bude na uzení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 53.234 (?), 26.8.2018 13:49

Přidám pár postřehů o letošní sklizni jablek. Většina letních odrůd se vydařila, Krasava díky brzkému dozrávání unikla vosám (Delikates už ne), Katja byla tradičně skvělá (foto č. 1), Mivibe s mimořádně velkými plody, Srpnové zralé již v červenci, Earligold nebyl abnormálně teplým létem ovlivněn a sklízel jsem ho počátkem srpna (možná se se stárnutím stromu posunuje i doba dozrávání, něco podobného jsem před lety pozoroval u Starkova nejranějšího).

Některé podzimní odrůdy se staly letními. Táborita přiroubovaný na Beforestu se vybarvil již v polovině srpna a k ménu údivu je dužnina přezrálá, Nabella již kompletně opadala, Matčino a Lord Lambourne též, Malinové hornokrajské, Rajka, Jan Říha, Český granát, Otcovo, Lotos, Merkur, Freedom a Beforest zatím drží.

Zimní odrůdy padají a padají (na foto č. 2 Muškátová reneta spolu s předčasně dozrálým Táboritou), nejvíce mrzí ztráty zdravých pěkných plodů Berlepschovy renety (foto č. 3). Bohemia gold, Goldstar, Rubinola a Bláhovo oranžové budou letos drobné. Ostatní zajíce sečteme až po honu.




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.236 (?), 26.8.2018 17:59

zdravím, je mozne, ze je Rubinola vhodná již nyní ke sklizni? sklízí již někdo tuto odrůdu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 52.244 (?), 26.8.2018 18:18

U mě má Rubinola ještě dva až tři týdny do sklizně. Na plodech Růženy Bláhové (foto č. 1) mi řádí centimetroví mravenci - Chemstop nepomohl, velké plody Boskoopského červeného se díky krátké stopce vytlačují (foto č. 2 a 3). Naprosto bez poškození je zlátnoucí Denár, přichází čas jeho sklizňové zralosti (foto č. 4).





Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika