Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Shalimar

Shalimar


host - xxx.xxx.166.118 (?)
12.1.2017 11:27

Zkusil bych se vrátit k původnímu tématu, tj. k Shalimaru.

Opět jsem "degustoval" či snad spíše zcela amatérsky ochutnával a možná už nejsem k Shalimaru tak kritický. Jak postupně dozrává, vylepšuje se barva i chuť a snad někdy v únoru by mohl být v optimální zralosti. Kladné body sbírá i v uchovatelnosti, je to ještě hezky pevné jablko. Na M26 roste velmi spořádaně, je však nutné protrhání plodů k dosažení slušné velikosti. Takže nakonec toho "propadáka"  možná vezmu na milost - uvidíme při dalších "degustacích". R. 

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Zdravím Vás pán Vinšálek, som veľmi rád že Ste spä..., Ivan Hlavatý, 24.2.2017
Ano, spletl jsem se. Meteor nemohu h..., Václav Vinšálek, 24.2.2017
Ptal jsem se na porovnání Shalimaru,  M..., Miloš Vysloužil, 24.2.2017
Dobrý podvečer. Delší dobu jsem zde na fóru ..., Václav Vinšálek, 24.2.2017
166.118: Shalimar u mňa sršňom a osám odolal absol..., Ivan Hlavatý, 19.2.2017

Shalimar


Paľo: (1739) - xxx.xxx.209.8 (?)
9.10.2013 23:46, počet návštěv: 26407
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

V posledných chvíľach pred nákupom stromčeka, ktorý by mal nahradiť odumierajúci 2,5- metrový Topaz v ovocnej stene, stále váham nad výberom odrody. Poradí mi niekto, či kúpiť Shalimar, Merkur alebo niektorú z poľských odrôd na stránkách prodejstromku.cz:  Alwa, Ariwa, Ligol, Witos, Enterprise? Potrebujem neskoré zimné aromatické jablko s výbornou (nie iba dobrou) chuťou, ak to bude možné tak aj rezistentné. M111 bude vhodnejšia podložka ako M26? Ďakujem za kvalitnú radu na základe skúseností!

Připojit reakci   
   

Shalimar


rosti&slav (1016) - xxx.xxx.88.38 (?)
10.10.2013 9:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Alwu jsem kdysi chtěl, ale pak už ji neměli.Ligol je velmi chválený.Stačí si najít informace tady na zahradě.Witos je vylepšená Fantázia ze Skierniewic, ale je asi podzimní, nebo ranně zimní.Jako pozdní jsem zasadil Admirál-což je kříženec Bohemia x Mira(kříženec Karmíny).

Připojit reakci
      

Shalimar


Miloš Vysloužil (15364) - xxx.xxx.57.250 (?)
10.10.2013 9:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Shalimar u nás stále vypadá jako nezralý (asi pro chladnější polohy nebude), ostatní odrůdy zatím nemohu hodnotit.  Intuitivně bych šel do domácích odrůd, jednak jako patriot, taky s nimi mám lepší zkušenosti.

Připojit reakci
         

Shalimar


Václav Vinšálek (1862) - xxx.xxx.82.212 (?)
10.10.2013 13:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Odrůda Shalimar je u mě už docela hezky vybarvená, a tak jsem dnes zkusil 2 plody utrhnout. Ke sklizni však ještě není, stopky se zatrhávaly.
Podle mnou získaných informací Shalimar potřebuje spíš teplejší polohy, nebo alespoň chráněná stanoviště. Podle šlechtitele by skladovatelnost měla být shodná jako u Idared.

Asi před týdnem jsem v některém vlákně umístil obrázek Shalimar.

Připojit reakci
            

Shalimar


Petr z Pardubic (5999) - xxx.xxx.70.240 (?)
19.11.2013 17:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pan Vinšálek má "trumf v rukávu" v podobě této dlouhodobě skladovatelné odrůdy. "Papírově" to vše vypadá velmi lákavě, ale jaká je skutečná chuť? Otázka je, jestli tito kříženci Topazu dosahují jeho kvalit, nebo je to jen jakási křížením "rozředěná" chuť a nic víc. Celkově by mě zajímalo, co teď právě konzumujete a co Vám chutná, či nechutná. Tak jak jste na tom? Pane Václave, poletí pro Shalimar "palce nahoru"?

Připojit reakci
               

Shalimar


Václav Vinšálek (1862) - xxx.xxx.82.212 (?)
19.11.2013 20:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prvních plodů Shalimar jsem sklidil menší košík. Jako všechny pozdně zimní odrůdy, tak i tuto začnu degustovat od prosince.
Jejich chuť je pro mne rozhodující v jarních měsících, ne v listopadu.

Připojit reakci
                  

Shalimar


host - xxx.xxx.192.253 (?)
20.11.2013 19:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stejně jako p.Vinšálek jsem sklidil menší košík odrůd Shalimar a Merkur.První degustace bude 8.12. v Uh.Ostrohu a pak samozřejmě doma později včetně Ariwy.Vzhledově jsou to obojí odrůdy velmi pěkné, i Ariwa.Sám bych dal asi přednost Admirálu, který mám odzkoušený, nebo Shalimaru.     Tonda

Připojit reakci
                     

Shalimar


Václav Vinšálek (1862) - xxx.xxx.82.212 (?)
5.12.2013 20:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes jsme v rodině provedli první hodnocení odrůd Admirál a Shalimar. Obě vřetena jsou pěstována na podnožích M9. Admirál byl sázen loni na jaře, Shalimar předloni na podzim. Jde tedy o první sklizeň, ze které nelze dělat definitivní závěry. Z každé odrůdy jsem sklidil menší košík.

Plody Admirála jsou velmi veliké, prům. váha je 103g, jsou 2x větší než Shalimar. Na asi 90% povrchu je červená krycí barva, na osluněné části výrazně tmavočervená. Dužnina je pevná, jemná a chruplavá a velmi šťavnatá, se slabým aroma, které nedokáži popsat, sladkokyselé chuti. Chuť výborná.

Shalimar má plody střední velikosti, prům. váha je 51g, Krycí, červená barva s žíháním je na 3/4 povrchu plodu. Dužnina je tuhá, chruplavá, dostatečně šťavnatá (ale méně, než Admirál), ostřejší, sladkokyselé chuti připomínající Topaz. Aroma jsem žádné necitil. Chuť dle mě velmi dobrá.

Shodli jsme se, že chuť Admirála byla dnes lepší, než u Shalimar. Taková hodnocení a porovnání hodlám u těchto odrůd dělat každý měsíc až do května.

Připojit reakci
                        

Shalimar


Mittwoch (276) - xxx.xxx.242.172 (?)
5.12.2013 21:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to jsou velmi povzbuzující slova! smiley Zapěstovávám od loňska Admirála na MM106ce. Snad ty jeho tři sady chromozómů zkrotím nůžkami...cheeky

Jen se Vám asi pokazila váha... 51 gramové jabko je jak brok. Vždyť 50g má kdejaká nová slíva z Němec... Nebo se pletu?

Zdraví M.

Připojit reakci
                           

Shalimar


Václav Vinšálek (1862) - xxx.xxx.82.212 (?)
5.12.2013 22:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Samozřejmě, že máte pravdu, p. Mittwoch.
Ty údaje o váze jsou voloviny. Omlouvám se, ale plody vážila žena na nové, digitální kuchyńské váze a napsala mi to na papírek a já to bezmyšlenkovitě zanesl do příspěvku.
Snad to zítra budu moci zvážit na něčem jiném a nebo ty plody změřím.
S tím krocením růstu vám přeji úspěch, na volný zákrsek by to mělo jít. I když,  z mých triploidů, je zatím Admirál nejbujnější.

Připojit reakci
                           

Shalimar


Mikeš13 (1513) - xxx.xxx.224.39 (?)
6.12.2013 8:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Václave, fotografie by nebyly?

Připojit reakci
                           

Shalimar


Václav Vinšálek (1862) - xxx.xxx.82.212 (?)
6.12.2013 11:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Mikeš,
pokud přijede na víkend vnuk, tak plody nafotím a on mi je sem vloží. Někdy na přelomu září jsem nějaké obrázky s problémy vložil do vlákna Co právě sklízíte.
Jinak k té zvorané váze. Jinou váhu už doma nemám, ani tu decimálku, tak jsem plody změřil šuplerou. Průměr plodů Sh. je 6-7 cm, průměr plodů Ad. je kolem 9,5 cm. Není tedy 2x větší než Shalimar. A plodů Ad. jsem sklidil pouze 6ks a ne košík, to jsem také popletl.
Jak už jsem uvedl včera, z první úrody dělat konečné závěry určitě nelze. Teď jsem zvědav na tu skladovatelnost.

Připojit reakci
                           

Shalimar


Standa_hk (5596) - xxx.xxx.244.2 (?)
6.12.2013 12:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

při průměru 9,5 cm jste mohl mít váhu "čtyři do kila" a tedy je možné, že manželka psala na papírek 250 g a v místě psaní dvojky byl papír mastný.

Druhá chyba se dá vyrobit na digitální váze pomocí táry. Zapnete váhu s miskou ona se vytáruje na misku. Sundáte misku a dáte jablko rovnou na plochu. Váha je sice na gram přesně, ale o váhu misky jinak. Zkuste vážit na té digitální znova, ale před položením jablka si zkontrolujte nulu na displeji.

Připojit reakci
                        

Shalimar


host - xxx.xxx.59.119 (?)
6.12.2013 12:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den, ako je to s nachylnostou Admiral na horku pehovitost, robili ste aj nejake postreky?

Připojit reakci
                           

Shalimar


Václav Vinšálek (1862) - xxx.xxx.82.212 (?)
6.12.2013 18:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Stando,
díky za radu. Navečer přijela dcera a ženě ukázala, jak má na té digitálce vážit. Pro jiná jablka se mi v té dnešní siberii jít na zahradu do sklepa už nechtělo.

Pane PP,
přeji Vám, až dosáhnete mého věku, aby Vás skleroza nepostihla jako mne. Pokud jste už toho věku dosáhl a nemáte ji, tak Vám blahopřeji.Také dobrý večer předešlému tazateli. Hořkou pihovitost na plodech Admirála nemám, i když jsem měl obavy, že i po postřicích Ca bude. Stříkal jsem od konce července v 14 denních intervalech chloridem vápenatým, přičemž jsem to 2x prostřídal 3% aplikací Lamag Ca.

V minulosti jsem např. na první plody Rozely, Blaníku a některých dalších, na ty si honem nevzpomenu, aplikoval rovněž Ca, přesto nějaká pihovitost u nich byla.Letos Rozela i Blaník měly prvotřídní plody bez pihovitosti.

Připojit reakci
                           

Shalimar


Václav Vinšálek (1862) - xxx.xxx.82.212 (?)
7.12.2013 20:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zasílám obrázky zmiňovaných odrůd Admirál a Shalimar pro porovnání.

Obrázky:



Připojit reakci
   

Shalimar


host - xxx.xxx.58.114 (?)
7.12.2013 22:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co třeba Santana? Chuťově je vynikající a na jižní Moravě se sklízí současně s Rubínem.

Připojit reakci
      

Shalimar


host - xxx.xxx.65.131 (?)
6.1.2014 13:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes 6.1.2014 som koštoval Salimar a možem potvrdit je vyborny ma ale male plody bola to prva uroda.

Připojit reakci
         

Shalimar


Paľo: (1739) - xxx.xxx.235.66 (?)
6.1.2014 15:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vzhľadom k tomu, že novinka Shalimar má dosť dlhú vegetačnú periodu, predpokladal som, že patrí k neskoro zimným odrodám? Konzumná zrelosť na začiatku januára mi pripadá dosť skoro. Aká je podľa Vás chuť Shalimaru v porovnaní s Merkurom?

Připojit reakci
            

Shalimar


Radouš (245) - xxx.xxx.166.118 (?)
14.10.2015 14:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chuť zatím nemohu posoudit, tak jen fotky z první úrody. R.

Obrázky:


Připojit reakci
               

Shalimar


Radouš (245) - xxx.xxx.166.118 (?)
4.12.2015 19:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Čas běží a já jsem zase už několikrát ochutnal jak Admirál, tak Shalimar. Křehký, sladký a velmi šťavnatý Admirál mne stále okouzluje velikostí, vzhledem i chutí. V porovnání se Shalimarem a dokonce i s Merkurem je u mne stále absolutní jedničkou, jde ale určitě o okouzlení prvními plody, nikoliv o objektivní hodnocení. Shalimar se už také dá dobře jíst, je však pevnější a tvrdší, také méně šťavnatý. Sladká chuť také neurazí, vidím to jako jablko pro dlouhodobější skladování. Ale Admirál...

Připojit reakci
                  

Shalimar


Ivan Hlavatý (2440) - xxx.xxx.234.221 (?)
19.11.2016 11:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Téma Shalimar (poďme preč od mlátenia prázdnej slamy na Titaniku :-)): Už som sa v minulosti na inom vlákne zmieňoval, že Shalimar ma svojou chuťou nepresvedčil, ak už nenapíšem priamo že sklamal (čo by bolo k pravde bližšie). Ono je to jablko výzorom pekné, hladké, riadne tuhé, chorobám odolné, strom sa dobre tvaruje, skladovateľnosť excelentná. Ak by vynikalo aj chuťovo, tak ako neskorá zimná odroda by len ťažko hľadalo konkurenciu. Ak... Shalimar mi rodí posledné 3 roky, tohtoročnú úrodu budem degustovať neskôr, ale tie predchádzajúce degustácie boli sklamaním. Aké sú Vaše skúsenosti? Shalimar je náročný na dĺžku vegetácie, tak som tento rok ponechal pár jabĺk na strome až doteraz - na porovnanie (viď foto-dnes). Ale asi to bude len zúfalý výstrel do tmy. IH. P.S.: Na zimu ponechám vždy pár jabĺk na stromoch pre vtáky (foto 2, aj keď neviem či im bude chutiť akurát kyslastý Karneval). :-)
Obrázky:


Připojit reakci
                     

Shalimar


Radouš (245) - xxx.xxx.166.118 (?)
19.11.2016 14:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Shalimara už jsem v jiné rubrice nazval propadákem. Po přečtení příspěvku pana IH jsem hned běžel do sklepa a ochutnal. V této době na pohled hezké jablíčko, jen dosud nezralé, kyselé a nedobré. Strom sice letos dostal na přímluvu mé ženy ještě milost, ale budu průběžně ochutnávat - loni v dubnu byla chuť fádní a nezajímavá, leč jablko stále hezké a pevné. Tak jsem taky zvědavý, zda se nějak vylepší. Podnož M26 asi nebude to pravé ořechové - úrodná odrůda postupně zpomaluje růst. No a chladnější západní Čechy, 400 mnm asi úplně neuspokojí náročnot na délku vegetace. R.

Připojit reakci
                        

Shalimar


Ivan Hlavatý (2440) - xxx.xxx.234.12 (?)
25.12.2016 11:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Shalimar - vianočná degustácia. Už som minulosti zmieňoval, že táto odroda bola pre mňa sklamaním len z jednej stránky. Bohužiaľ tej podstatnej - teda z hľadiska chuti. Dnešný pohľad: jablko krásne hladké, tuhé, zdravé. Dužina žltkastá, tuhá (asi až príliš), šťavnatosť priemerná. Chuť s prevahou kyseliniek, dosť osviežujúca, ale "plytká", len slabší priemer až podpriemer. Trochu na spôsob Topazu, ale naň sa nechytá. Možno Shalimar ešte potrebuje čas a vo februári - marci bude lepší, ale skôr si myslím že jeho chuťový potenciál je limitovaný a viac sa z neho jednoducho vytrieskať nedá. Oberal som ho úmyselne neskoro, až v strede októbra. Ešte dodám ako kuriozitu - ochutnal som aj "ľadový Shalimar" ktorý som nechal na strome až dovčera (24.12.) - je na fotkách. Mrazy mu neublížili, len dužina bola sypkejšia, chuť sa mi zdala dokonca o trošku harmonickejšia než u Sh. obratého v októbri. Zdá sa mi (môj subjektívny názor) že táto odroda dieru do sveta asi nespraví. IH
Obrázky:


Připojit reakci
                           

Shalimar


Petr z Pardubic (5999) - xxx.xxx.70.240 (?)
25.12.2016 16:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chuť s prevahou kyseliniek, dosť osviežujúca, ale "plytká", len slabší priemer až podpriemer. Trochu na spôsob Topazu, ale naň sa nechytá.

Tak to snad nie, pán Hlavatý. Jestliže máte na mysli pod slovem plytká, prázdná nebo jalová, tak takové hodnocení bych u Topazu nehledal. Jsou navinule-plytké sorty, ale Topaz je podle mě výrazný až ostrý silně navinule sladký, s rubínovou příchutí. Podobně "nadupaná" kyselinami a cukry bývá Otava z dobrého stanoviště, jen bez té rubínové příchuti. U Topazu si velice cením i to, že dává tuto chuť i u malých plodů.

Připojit reakci
                           

Shalimar


Ivan Hlavatý (2440) - xxx.xxx.234.11 (?)
25.12.2016 17:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pre Petra z P.: Vami zle pochopené, ale asi mojou vinou, tú vetu som mal inak formulovať. Topazu sa týka tá prvá časť vety (..chuť s prevahou kyseliniek, dosť osviežujúca...), tá druhá (...ale plytká, len slabší priemer až podpriemer...) sa vzťahuje len na Shalimar. Napokon vyjadrenie "na Topaz sa nechytá" hovorí dosť jasne. Svoj názor na Topaz nemením, už som ho formuloval v minulosti (ak ho mám zostručniť tak prosím: chuťovo kvalitná odroda, aj keď pre mňa nie úplne top, ale špecifická a osobitá, u mňa miesto v záhrade vždy bude mať). Kiežby som to mohol napísať o Shalimare... IH
Připojit reakci
                           

Shalimar


Miloš Vysloužil (15364) - xxx.xxx.236.1 (?)
25.12.2016 19:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak blízko je od špičkové chuti k propadáku, dokazuje u nás právě Topaz. Moje poloha se nachází na hranici vhodnosti pro tuto odrůdu. V dobrém roce je to jablko o němž se dá prohlásit, že má říz. Ostře nakysle sladká chuť žlutooranžové dužiny dokáže na jaře nadchnout každého konzumenta. Když se však sezóna nepovede, stačí o málo míň cukru a tochu kyselého navíc a po Topazu neštěkne ani pes. Přesněji - sní se, ale kroutí hubu.

Připojit reakci
                           

Shalimar


Petr z Pardubic (5999) - xxx.xxx.196.17 (?)
26.12.2016 10:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aby se nepovedla sezóna u Topazu jsem ještě nezažil. To neznám. Proto říkám, že TOPAZ je nejlepší rubínová odrůda do teplých poloh. Určitě by nezklamal ani u toho Komárna.

Připojit reakci
                           

Shalimar


Ivan Hlavatý (2440) - xxx.xxx.234.247 (?)
26.12.2016 11:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Čo tak písať o Topaze na vlákne Topaz? 😉. Ale vážne: keďže ovocinárčim kúsok od Komárna, tak si dovolím pripojiť svoj názor. U mňa Topaz naozaj nesklamáva, drží si každoročne svoj vysoký štandard. Na tú "nejlepší rubínovou odrůdu do teplých poloh" mám trochu iný názor, pred Topaz by som zaradil Admiral, Rubinolu a asi aj Rozelu. ALE: platí ako sa vyjadril dr.Vysloužil, tieto hodnotenia "naj- " sú subjektívne, nemerateľné a preto aj nesignifikantné. IH
Obrázky:
Takýto Topaz dopestujú každoročne v Čachticach (203 m.n.m)
Takýto Topaz dopestujú každoročne v Čachticach (203 m.n.m)
Připojit reakci
                           

Shalimar


Petr z Pardubic (5999) - xxx.xxx.196.17 (?)
26.12.2016 14:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To máte pravdu, drahý pane Hlavatý, ale o Topazu se toho napsalo už dost a má více vláken. V teplé oblasti neznám říznější rubínovou chuť než právě u Topazu. Více pozornosti si nyní zaslouží ten OPÁL s úplně opačnou chutí. Ta reklama, kterou jste mu udělal ve vlákně Honeycrisp se mi líbila.

Připojit reakci
                           

Shalimar


Ivan Hlavatý (2440) - xxx.xxx.234.233 (?)
26.12.2016 15:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dear Peter, zasa sme sa nepochopili...😢 S tým Opálom to bola reklama na reklamu 😁 (alebo paródia?). Dobré jablko (a Opál ním je), nepotrebuje takéto donebavolajúce hyperboly, to skôr človeka ktorý je aspoň trochu pri zmysloch viac-menej odrádza. Ale doba je aká je, a čo sa vyprodukuje treba predať. Ja to beriem, a zároveň si užívam azyl svojej hobíckej záhrady, mimo dosahu supermarketov. Zatiaľ...IH
Připojit reakci
                           

Shalimar


Petr z Pardubic (5999) - xxx.xxx.196.17 (?)
26.12.2016 18:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ivane, zajímalo by mě, co znamenají ty znaky, které se objevují za některými větami. Je to nějaký nepovedený pokus o zobrazení smajlíků? Co se týče Opálu, tak nejsem žádný placený reklamní agent, ale nebylo by špatné, kdyby se Opál rozšířil a prodával v obchodech. Je možná známý v USA, ale tady ho těžko seženete. Místnímu zelináři jsem říkal, že by mu v krámě možná "utrhali ruce" za zlatožluté sladké Opály. Možná, že mnohem více než za nazelenalé Goldeny, které tam má. Že Opál nepřesvědčil pana Vinšálka ani pana Vysloužila na tom nic nemění.

Připojit reakci
                           

Shalimar


Ivan Hlavatý (2440) - xxx.xxx.234.233 (?)
26.12.2016 19:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Petře, tie "znaky" sú smajlíky ktoré mám k dispozícii po stiahnutí poslednej aplikácie do mobilu. Mne prídu tiež čudné, ale iné nemám 😢. Že by Ste boli reklamný agent som nikdy netvrdil, ani by ma nenapadlo vyhovárať niekomu jeho názor na odrodu. Mňa len pobavila tá reklamná óda na Opál, zbytočne prepísknutá a až trochu komická (hovorím o tom čo je na fotke v mojom príspevku z 25.12. na vlákne Honeycrisp). Ale aby som aj niečo konkrétne napísal: Opál považujem za kvalitný, nestotožňujem sa s názorom že niečo by malo silou-mocou nahrádzať Golden. Spomedzi "hviezdnatých a drahokamových" odrôd považujem ale za najkvalitnejší Sirius. Ja som si bohužiaľ vybral Heliodor (prepáč jablko roka že sa rúham, ale je to tak). A neviem či je problém kúpiť stromček Opálu, ja teraz voľné miesto v záhrade nemám, takže som po tom ani nepátral. A ešte na záver: kašlite na to že Opál nepresvedčil pánov V+V (ktorí majú mimochodom moju hlbokú úctu), riaďte sa svojimi pocitmi a do nich si nenechajte od nikoho (vrátane mňa) kecať. 😁 IH
Připojit reakci
                           

Shalimar


Petr z Pardubic (5999) - xxx.xxx.196.17 (?)
26.12.2016 20:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V letošním roce se nepodílím na hodnocení odrůd pana Vysloužila (jeho plodů), proto mě zajímají jeho názory. Jak třeba dopadly aromatické slaďáky typu "banán" a "brojhán"? Pokud jde o jeho čtyřku Sirius, Orion, Opál a Heliodor, tak mně v minulém roce připadal mnohem lepší ten Opál a Heliodor. Sirius i Orion byly "matnější" méně přesvědčivé. Opravdu by mě zajímala ta jejich kvalita "in Lysics 2016". Co se týče Opálu tady u mě, tak bych byl rád, kdyby dosahoval lepších chuťových kvalit než ty zdejší naroubované Goldeny. Odrůdy typu Resista takovou plnohodnotnou náhradou nejsou.

Připojit reakci
                           

Shalimar


host - xxx.xxx.166.118 (?)
12.1.2017 11:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkusil bych se vrátit k původnímu tématu, tj. k Shalimaru.

Opět jsem "degustoval" či snad spíše zcela amatérsky ochutnával a možná už nejsem k Shalimaru tak kritický. Jak postupně dozrává, vylepšuje se barva i chuť a snad někdy v únoru by mohl být v optimální zralosti. Kladné body sbírá i v uchovatelnosti, je to ještě hezky pevné jablko. Na M26 roste velmi spořádaně, je však nutné protrhání plodů k dosažení slušné velikosti. Takže nakonec toho "propadáka"  možná vezmu na milost - uvidíme při dalších "degustacích". R. 

Připojit reakci
                           

Shalimar


Petr z Pardubic (5999) - xxx.xxx.70.240 (?)
12.1.2017 18:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za příspěvek. Nemáte taky Goldstar, že by jste porovnal se Shalimarem? Goldstar má také tu hezky pevnou dužninu, jak píšete. Pevná dužnina je to, co se počítá nejvíce, jen na ten Goldstar nemusíte mít vždycky chuť. Ovšem pan Vinšálek by napsal, že pevná dužnina v lednu není tak důležitá, jako třeba v dubnu, či květnu.

Připojit reakci
                           

Shalimar


host - xxx.xxx.166.118 (?)
13.1.2017 11:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Goldstar mám jen na jedné větévce a zatím nic moc, hodně chytá hořkou pihovitost. Ale tuhou dužninu má ještě nyní Merkur, ale zdá se, že rád chytá povrchové vady na kráse, což skladové kondici nepřidá. R.

Připojit reakci
                           

Shalimar


Miloš Vysloužil (15364) - xxx.xxx.67.66 (?)
13.1.2017 11:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nepatřím k přátelům porovnávání jednotlivých odrůd, jako třeba Petr nebo Jano.  Přesto by mě zajímalo, jestli někdo pěstuje současně odrůdy Shalimar, Meteor a Melrose a dokázal je vzájemně srovnat. Soudím, že mají dost podobného - délku vegetační doby, skladovatelnost, kvalitu dužiny, citlivost k chorobám. Je některá z nich schopna vytlačit nesmrtelný Idared?

Připojit reakci
                           

Shalimar


Ivan Hlavatý (2440) - xxx.xxx.234.32 (?)
13.1.2017 12:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mám Shalimar a Idared, ďalšie 2 menované odrody nie. Shalimar by som z tejto skupinky vyňal ako "rezistenta", naozaj u mňa som chrastavitosť nepozoroval (a ani múčnatku, na ktorú by údajne mal byť citlivejší). Včera som si opäť zbehol do pivnice pre Sh., chuťou je lepší ako bol v decembri, ale stále je to len taký slabší odvar Topazu... Čo je naozaj škoda, lebo výzor, tuhosť dužiny aj dĺžka skladovateľnosti sú špičkové. Myslím si, že Idared sa zatiaľ báť nemusí. Sprostredkované informácie o Meteore hovoria o problematickej odrode z pestovateľského hľadiska vrátane citlivosti na choroby, ale tiež o výborných parametroch skladovania. Údaje o tejto odrode (vrátane výsledkov degustácií) sú natoľko kontroverzné, že Meteor asi v budúcnosti vyskúšam "na vlastnej koži". Melrose osobne nepoznám, takže nekomentujem. To čo som chcel ale povedať predovšetkým: je odroda pekného výzoru, výbornej chuti, neuveriteľne dlho skladovateľná pri excelentnom shelf-life a aj odolná chorobám. Je ňou Admiral. Sorta ktorá ma presvedčila o svojich kvalitách na celej čiare. IH
Připojit reakci
                           

Shalimar


bunny (675) - xxx.xxx.67.176 (?)
13.1.2017 12:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

p. Hlavatý, Admirál do 800 mnm asi nemá veľmi zmysel skúšať, že? vy to stále chválite, mne stále tečú sliny na to, ale asi len utriem "bajúz" :D

Připojit reakci
                           

Shalimar


Ivan Hlavatý (2440) - xxx.xxx.234.32 (?)
13.1.2017 12:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Bunny: Neviem na to odpovedať, 800 m.n.m. je už naozaj dosť pre akýkoľvek ovocný strom. Skúsiť sa dá všetko, aj ten Admiral, ale výsledok Vám predpovedať neviem. Aj keď pred časom písala jedna pani tu na fóre (nespomínam si už na meno a kedy) že Admiral jej dozrel do konzumnej zrelosti tuším už v septembri. Ale to určite nebolo vo Vašich "himalájskych" podmienkach. Viac relevantné by boli informácie od pestovateľov nad 600m.n.m. IH
Připojit reakci
                           

Shalimar


bunny (675) - xxx.xxx.67.176 (?)
13.1.2017 13:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pán Hlavatý, dakujem za odpoved :) tak nad tým uvažovať nemôžem. presťahujem sa na juh :D

Připojit reakci
                           

Shalimar


Miloš Vysloužil (15364) - xxx.xxx.67.66 (?)
13.1.2017 14:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jistěže, Admirál je jablko z jiné planety. skvělá chuť, odolnosrt chorobáím, malé nároky na teplo - o něm není třeba diskutovat. Nebýt hořké pihovitosti, bylo by to absolutní jablko.

Připojit reakci
                           

Shalimar


Petr z Pardubic (5999) - xxx.xxx.70.240 (?)
13.1.2017 17:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mně úplně stačí Ivanův příměr, že Shalimar je jen slabý odvar Topazu. Jen se nebát, to napsat. A představa o chuti je na světě.

Připojit reakci
                           

Shalimar


host - xxx.xxx.215.190 (?)
19.2.2017 6:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Miloš Vysloužil se ptal na srovnání odrůd Shalimar, Meteor, Melrose.Všechny odrůdy potřebují dlouhou vegetaci, tudíš teplé podmínky.V 330 metrech na severu Moravy se mi jeví nejméně nářočné Melrose. Dozrává každoročně, chuť je velmi dobrá, skladovatelnost do konce dubna i déle. Strupovitosti u mne moc netrpí, ale dělám preventivní postřiky. Stále patří k mým základním zimním odrůdám. Negativem je pouze střední plodnost. Meteor má o něco větší nároky na teplo. Ale většinou u mne dozrává. Z těchto tří odrůd má bezesporu nejlepší chuť i délku skladování. Houbovými chorobami naopak trpí nejvíce z těchto odrůd. Největším nedostatkem se mi jeví jeho problematické pěstování a zejména nízká plodnost. Plodí na velmi tenkých proutcích. Ale je možné, že jej neumím pěstovat, a nebo v teplejších podmínkách se může chovat jinak. Shalimar se mi jeví jako nejnáročnější na teplo. Sklízím jej po 20 říjnu. Na nějaké hlubší závěry k této odrůdě ještě není u mne čas, plodí mi teprve 4 roky. Ale zatím mne ani jednou jeho chuť nepřesvědčila. A to byl rok 2015 superteplý a 2016 zase s velmi teplým zářím, takže si nedovedu představit u mne lepší roky. Asi potřebuje teplejší polohu. Jinak strupovitost jsem u něj ještě nezjistil. Skladovatelnost je určitě nejméně do dubna. Ale to se raději zakousnu do Admirála, pokud ještě nějaký ve sklepě zbyl. A ten navíc není náročný na teplo, jako jmenované odrůdy.

Miroslav Přasličák

Připojit reakci
                           

Shalimar


Ivan Hlavatý (2440) - xxx.xxx.234.53 (?)
19.2.2017 7:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pán Přasličák, k tomu Shalimaru a nárokom na teplo: záhradu mám na juhozápade Slovenska, asi 45km od hraníc s Maďarskom, absolútna rovina. Viac tepla už v SR byť nemôže. Figy oberám 3x ročne. Napriek tomu Shalimar chuťovo viac rokov po sebe slabý priemer-podpriemer. Skúsil som ho nechať na strome dlhšie, dokonca som pár plodov obral až s prvým snehom, chuťovo bez zlepšenia. Shalimar je takmer dokonalá odroda - výzorom, tuhosťou dužiny, odolnosťou na choroby, skladovateľnosťou, tvarovateľnosťou... Takmer. Jediný parameter je pod priemerom - chuť. Keďže jablká pestujeme najmä na jedenie, tak bohužiaľ. Tiež nezvyknem zhodnotiť odrodu definitívne po pár rokoch, ale čo sa týka Shalimaru, tak môj názor je, že jeho (pod)priemerné chuťové kvality má geneticky dané a nie je to spôsobené vonkajšími okolnosťami. Napokon, určite ho pestujú viacerí a môžu sa vyjadriť aké sú ich skúsenosti (aby to hodnotenie Sh. bolo zároveň objektívnejšie, z viacerých zdrojov. Nerád by som aby môj príspevok vyznel ako brojenie proti tejto odrode, mám veľký rešpekt pred prácou šľachtiteľov, ktorí každej odrode venujú roky svojho úsilia). IH
Obrázky:


Keby tak chutil ako vyzerá...
Keby tak chutil ako vyzerá...
Připojit reakci
                           

Shalimar


Miloš Vysloužil (15364) - xxx.xxx.236.1 (?)
19.2.2017 10:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Po těchto informacích mohu s klidným svědomím tyto dvě odrůdy (Meteor, Shalimar) opustit. S Melrose mám dlouholeté zkušenosti (podařila se jen párkrát) takže to vypadá, že se k těm dvěma připojí.

Připojit reakci
                           

Shalimar


Ivan Hlavatý (2440) - xxx.xxx.234.74 (?)
17.2.2017 18:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Konzistencia dužiny - pojem ktorý sa tu často používa. Väčšinou ako subjektívny dojem. Pri zahryznutí do Shalimaru (foto 1) ma napadlo si to nejako overiť. Penetrometer nemám, ale objem a hmotnosť sa dajú ľahko zmerať. Vybral som 7 jabĺk strednej veľkosti, rôznych odrôd (foto 2: dole zľava doprava Heliodor, Rubinola, Karneval, Shalimar, hore zľava doprava Jonagored, Golden Del. a Florina). Všetky mali rovnaký objem (zmeraný): 250ml (+- 5ml). Hmotnosti (v gramoch) boli nasledovné: GD 198, Hel. 202, Kar. 203, Rub. 206, Flor. 207, Jonag. 210, Shal. 233. Na foto dokladám len najľahší Golden Del. (foto 3) a najťažší Shalimar (foto 4). Takže subjektívny dojem že Shalimar je "najhustejší" sa potvrdil. Tuhosť dužiny aj v polovici februára má naozaj skvelú. IH. (Ešte dodatok - po odvážení som všetkých 7 jabĺk zdegustoval. Shalimar obsadil v rebríčku pekné 7.miesto...😉).
Obrázky:




Připojit reakci
                           

Shalimar


host - xxx.xxx.166.118 (?)
19.2.2017 17:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Shalimar jsem už dříve odsoudil jako propadák, na přímluvu rodiny stále žije. A já jsem lehce znejistěl, nyní už je dužnina příjemně sladká, nepříjemné pachutě zmizely. Ano, není to žádný zázrak, dužnina zůstává pevná, s trochou nadsázky skoro tuhá či houževnatá, šťavnatost spíše podprůměrná. Ostatní parametry včetně exaktního měření popsal výborně pan IH. Ještě budu ověřovat jeho (ne)chutnost před sklizní pro vosy, sršně a jinou havěť, znám pěstitele, kteří ve svých podmínkách tuto vlastnost určitě ocení. R.

Připojit reakci
                           

Shalimar


Ivan Hlavatý (2440) - xxx.xxx.234.42 (?)
19.2.2017 17:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
166.118: Shalimar u mňa sršňom a osám odolal absolútne, ani jeden hryzanec. Sršne i osy šaleli najmä za Bohemiou a Rubinolou. Možno im Shalimar nechutil, alebo ho nevedeli načať (je veľmi tuhý a hladký). Takže ďalšia jeho kladná vlastnosť. Ono tá jeho chuť nie je vyslovene zlá, ale v porovnaní trebárs s Coxovkou, Jonathanom, Rubinolou, Goldenom či Desertom a pod. to vyzneje nedobre. Ja si ten Shalimar ale ponechám, z čisto pragmatického hľadiska - je lepšie mať v máji v pivnici zachovalý Shalimar ako tam už nemať nič (Admiral by vydržal, ale ten už bude vtedy zjedený). IH
Připojit reakci
                           

Shalimar


Václav Vinšálek (1862) - xxx.xxx.68.74 (?)
24.2.2017 17:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý podvečer. Delší dobu jsem zde na fóru nebyl, důvodů bylo více.

Zaujalo mě vlákno Shalimar. Pan Vysloužil se dotazoval na porovnání odrůd Goldstar a Shalimar.
Shodou okolností obě vřetena mi rostou vedle sebe.
Velikostí plodů a úrodností jsou na tom stejně, jsou to dříči a plniči.
Chuťově je Goldstar o třídu výš. Shalimar má významně delší skladovatelnost, netrpí pihovitostí ani chorobami, velmi dobře se tvaruje.

Shalimar konzumujeme od půlky dubna a pokud "vydrží", až do konce května. Chuť je, podle mě, někde na úrovni Idaredu. Možná, že z teplejší lokality je lepší, to jsem však neměl možnost posoudit. Samozřejmě, že chuť třeba Admirála či Siriuse v této době je o něčem jiném.

Připojit reakci
                           

Shalimar


Miloš Vysloužil (15364) - xxx.xxx.236.1 (?)
24.2.2017 18:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ptal jsem se na porovnání Shalimaru,  Melrose a Meteoru, ale to nevadí. Vaše charakteristika je dostatečně výmluvná. 

Připojit reakci
                           

Shalimar


Václav Vinšálek (1862) - xxx.xxx.68.74 (?)
24.2.2017 20:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, spletl jsem se.
Meteor nemohu hodnotit, teprve loni jsem ho narouboval.
Melrose má oproti Shalimaru větší plody, některé až příliš, má i lepší chuť, i když mi u něho vadí ta slupka, hůře se konzumuje. Skladovatelností se Melrose Shalimaru téměř vyrovná, záleží na ročníku.
Rodit začíná Shalimar dříve a rodivost je větší, má i atraktivnější barvu.

Připojit reakci
                           

Shalimar


Ivan Hlavatý (2440) - xxx.xxx.234.157 (?)
24.2.2017 21:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím Vás pán Vinšálek, som veľmi rád že Ste späť na fóre. K tomu Shalimaru - ani teplejšia lokalita jeho chuť nezlepší, platí to čo som napísal v predch.príspevkoch. IH
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Konec pesticidů pro zahrádkáře?16623.11.201779031
Jakou odrůdu jste vysadili nebo naroubovali?8122.11.201717125
Delor 2821.11.201711646
Natyra 321.11.2017307
Sparjon 1121.11.2017834
Spalord 621.11.20174614
Jabloň Lucy6120.11.201736227
Prosím o radu jakou jabloň do mrazové kotliny519.11.2017583
Jmelí7119.11.201734792
Goldstar 2517.11.20171756
Heliodor 9714.11.201758498
Sirius4214.11.201714633
Pravokořenné stromy12814.11.201749817
Jaké ovocné stromy pěstovat v kordonu414.11.2017495
Angold4413.11.201731029
Sloupovité vs. zakrslé513.11.2017639
Solax na slabo rastucich podpnikoch v 480 m.n.m712.11.2017416
Kanzi 2712.11.201711487
Kvalitní letní jabloň4111.11.201720527
Granny Smith 6611.11.201747929
Pink Lady7711.11.201739519
Delikates2910.11.20171818
Odrůdy jabloní - Slovácko19.11.2017166
Co je to za odrudu jablek 449.11.20174726
Moravská jadernička459.11.201712646
Rubinola 118.11.20172028
Koncentrácia Kuprikolu198.11.20171823
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)687.11.201748291
Ovocné stromky nerostou 363.11.20174476
Jaké jabloně do 540 m.n.m43.11.2017743
Prosím aká je to odroda? 12.11.2017284
Neznámá stará výtečná podzimní odrůda jabloně142.11.20171650
Nemoc jabloně191.11.20172046
Máte někdo zkušenost s odrůdou Ligol?3531.10.201728096
Karneval 3830.10.201711510
Pacific Rose 430.10.2017407
Chrastavitosť: "rezistenty" versus "nerezistenty"6230.10.20177441
Kde koupit jabloň Pinova1229.10.20171102
Angold, Andego, Antonovka1029.10.20178911
Sklízet či nesklízet? 529.10.2017674
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Krmivo23.11.2017
Krmivo23.11.2017
Krmivo22.11.2017
Kvalitní krmivo22.11.2017
Kvalitní krmivo21.11.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů