Roubování ze stromu na strom



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?)
24.5.2018 9:06

naroubuji VP na odkopky Wangenhoeimovy, kterých mám dost.

Wangheimova se běžně nepěstuje z odkopků, bývá štěpovaná obvykle na myrobalán. To byste - předpoklám - podle vzhledu odkopku poznal. Totéž platí pro "odkopky" ZR (zelené ryngle). 
   Jistě, může jít o semenáčky z popadaných plodů. To u pečlivého pěstitele sbírajícího spadané plody nebývá. Semenáče od odkopků poznáte snadno podle kořenů.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.153 (?), 22.5.2018 9:45

Úplně mi není jasné, kdy byly vlastně ty rouby k roubování ze stromu na strom odebírány. Pokud 22. dubna, tak už asi musely mít lístky či květy. Co jste s nimi dělal, odstříhal, ponechal?
   Je pravda, že u jádrovin lze chytit dobu, kdy rouby ještě nejsou narašené a za kůrou už je míza. Takové jsou skutečně s úspěchem roubovat ze stromu na strom. Pro peckoviny to ale neplatí. Roubovat vyrašené či kvetoucí rouby - v tom nevidím žádný smysl.
   Já jsem rouboval švestky za kůru teprve před týdnem. Ano, až nyní, 3 týdny po odkvětu, je míza v takové kvalitě, že šla kůra odloupnout lehce. Rouby jsem měl nařezané o Vánocích. Už teď, po týdnu má většina naštěpovaných roubů zelené špičky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 84.3 (?), 24.5.2018 8:56

Ano, narašené byly - u těch jabloní to bylo taktak a pak byly jěště v ledničce (nebo v tašce:-)), u ostatního bylo listí strašidelně hodně (dopoledne uřezány rouby odpoledno roubovány). Stejně tak jsem vloni a předloni odebíral rouby třešní - ze stromu na strom. Vždycky nůžkama ostříhám listy tak, abych neodstřihnul pupen ale aby nezbylo nic z istové plochy.  No není to nic odborného, (zatím jsem nerouboval žádnou vzácnou odrůdu v počtu roubů 1 ks - to bych si asi nechal od někoho naroubovat), zatím se snažím zvládnout techniku a vylepšit to co je (v naší nebo v bratrově zahradě). Rozhodně to nedoporučuji - byla to jen perlička, u které se sám divím, co příroda umí.

Co ale dělám prakticky vždy, je použití mikrotenového sáčku a navíc se snažím, pokud je to možné, pod roubováním ponechat nějaký pupen - v mém prípadě už 1-2 lístky - z podnože, který odpařuje do sáčku vlhkost.

Druhou věc, která se mi osvědčila, je že při roubování za kůru lehce oškrábnu slupku kůry i z druhé strany roubu, aby bylo vidět kambium. A hlavně pevně uvazuji.

A proč jsem se neudržel a stěžoval na ty peckoviny? Protože nám asi dožije velká VP meruňka a pak máme asi 8 let Kjoto na WaxWa. to je nezvykle malý stromek a stále stejný, jako by skoro nerostl, každý rok dá tak 3-5 kg menších meruněk, ale plodil už v druhém roce po výsadbě. Tak jsem se ulakomil na to, že naroubuji VP na odkopky Wangenhoeimovy, kterých mám dost.

Ale ve stejném termínu, kdy na odkopcích ZR se mi stejným způsobem ujalo cca 30-40%  a bylo vidět dost mízy (ne moc ale dost, kůra šla od dřeva dobře), tak na Wangenheimově nic, nic nic a pocit jsem už během roubování neměl vůbec dobrý.

Uznávám - to mi to ale trvalo - to, co píší zkušenější, že peckoviny vyžadují odběr roubů v zimě a jiný, osvědčenější postup. I Vašemu doporučení věřím. Takže v zimě o Vánocích půjdu zodpovědně na rouby.

Ale jak říkává můj bratr (chemik). Chyba je také výsledek.

Tož tak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 24.5.2018 9:06

naroubuji VP na odkopky Wangenhoeimovy, kterých mám dost.

Wangheimova se běžně nepěstuje z odkopků, bývá štěpovaná obvykle na myrobalán. To byste - předpoklám - podle vzhledu odkopku poznal. Totéž platí pro "odkopky" ZR (zelené ryngle). 
   Jistě, může jít o semenáčky z popadaných plodů. To u pečlivého pěstitele sbírajícího spadané plody nebývá. Semenáče od odkopků poznáte snadno podle kořenů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 84.3 (?), 24.5.2018 9:48

Omlouvám se za nepřesnost (promiňte moji jen načtenou terminologii)

U ZR jde bezpečně o odkopky - resp. kořenové výmladky. Jsou pouze pod ZR a při vykopání jdou i s kusem stareho kořene. ZR je kupovaná, takže asi jde opravdu o myrobalán. Do dneška jsem si myslel, že jde o podnož ZR (u bratra je alej švestek na myrobalánech a ty výmladky nebo co jsou úplně jiného charakteru - listím počínaje, růstem kmene a plody konče). Tady jde o výmladky s listy (téměř - ještě se znovu bedlivě podívám) stejnými jako stará ZR a hlavně rovně do vrchu s minimem větvení, i kůra je podobná vlkům v kruně ZR a nikoliv jako u myrobalánu. Ale asi to bude, jak říkáte, myrobalán je u kupovaných slivoní pravděpodobný.

U Wang. jde (na 90%) o semenáče, něco je pod stromem, většina do 7-8 metrů úplně mimo a ve směru, kde se chodí - to vypadá, že je to z pecek (není tam žádný pečlivý pěstitel sbírající spadané plody, ale děti, které utrhnou, snědí a pecku zahodí). Nezkoušel jsem to zatím vykopat, myslel jsem že nejdříve naroubuju.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 165.101 (?), 2.4.2019 23:42

jsem amatér, co si pustil pár videí na youtube, každopádně rouby v ledničce přischly, manželka prskala, že se tam nic nevejde, takže úspěch nula, ještě zuřivá polovička.. takže jsem během roku, rouboval ze stromu na strom, jabloně, tuším květen, červen, červenec, různé pokusy po měsíci podnož starší 10 let ontario, (nic moc chut a to mu lichotim, někdy v květnu jsem ho sejmul na třetinu zbyly něco tažných větví, a 4 silné pahýly, na každý 4 rouby , poslední co jsem dělal těsně před zimou, se tuším neujalo, ale jinak z předcházejícíh, asi 20 roubů (1 větev sem rouboval opakovaně pro žádný úspěch)mi jich 8 jde, od loni uz rostou nové llisty, prostě jsem je z jednoho stromu uříznu, na druhej dal, okamžitě,v době listů..už   tuším, že jsem odstříhnul listy všechny nebo někde nechal půlku jednoho, roubovací idelit páska, celý to pak zatřu zbytkama z rámků včel, vosk a tou vytavenou hmotou, co ze včel ích rámků zbude..při roubování, odchlipuji JEN jednu stranu kůry stromu,, tuším že to nazývají novým vylepšeným způsobem, druhou stranu se snažím neodchlípnout, roub na této neodchlíplé straně jemně z boku seříznu, aby na sebe kambia dosedly, co nejlépe, peckoviny netuším, ještě jsem zkoušel 10x to vzdušný zakořenování, v igelitovém balu, Air learing, 10x peckoviny, (po zimě jde jen 1x švestka, kořeny vidět nejsou... každopádně že to přežilo zimu je pro mě zarážející... (dělal jsme tam ten kruh a seškrábání kambria asi na 3 prsty, letos zkusím méně... a z asi 6ti jablonových air learingů mi po zimě zbyly 2 jdoucí, pučící také kořeny nevidím, ale můžou to být né chyby, loni první pokusy... jinak bych doporučil u peckovin, vypěstovat si vlastního a neroubovaného semenáče část asi bude mít chut plodů horší, ale nemusí, když se povede, věřím, že stromy s pravými kořeny jsou lepší než když je živí (cizí noha.(...navíc na ně roubem nepřenesete případné nemoci, jo trvá to pár let déle, a je potřeba začít s více a třídit... 

závěr, jabloně budu dělat už jen rovnou rovnou sejmu korunu a hned naroubuju právě uřízlé rouby, (všechno co jde bylo roubování za kůru, na hodně zmenšeném starším stromě.. kopulací se mi nechytlo zatím nic, ale to jsem dělal až před zimou možná pozdě pro přežití roubů, a určitě blbě, coby amater... takže to budu dál testovat, poslední roubování kopulací jsem dělal těsně před zimou, 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 165.101 (?), 2.4.2019 23:49

eště doplnění, z těch 3 roubování ze stromu hned na strom, během roku ze stromu na strom se mi vždy v každém nějaký roub podařil, nepodařilo se mi až poslední roubování asi září, což bylo kopulací na tenké větve... a už mohoo být mozdě na mízu... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Laco430k - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 84.3 (?), 3.4.2019 14:54

Jak už jsem popisoval dříve, jako začátečník v pozdním věku jsem byl příjemně překvapen tím, že (roubováním za kůru, systémem ze stromu na strom v termínech 20. duben plus minus 14 dní)  jsem byl poměrně úspěšný (ze 3-4 roubů na větvi občas nic, ale obvykle se aspoň 2-3 ujaly, hrubý odhad celkové úspěšnosti nad 40-60 procent). To vše ale u mne platilo pro jabloně, hrušně a třešně. U meruňky, špendlíku a švestky se i to dařilo jen na podnož ZR (asi je "rychlejší v míze" než ostatní. Ostatní podnože pod tyto peckoviny, jmenovitě Wangenheimova, na kterou jsem byl natěšený  - nic.

Potvrdilo se, (pan Vysloužil i jiní), že roubovat jabloně tímto způsobem není problém pro začátečníka, ale že pro peckoviny je bezpodmínenčně nutný předstih podnože před roubem - tedy rouby odebrat v prosinci či lednu.

Letos jsem si rouby tedy uchystal (něco v lednici, něco zapíchané v na severní straně stodoly pod okapem) a jsem zvědav. Za 14 dní vyzkouším první roubování a pokusím později ještě ověřit jestli i doporučovaný termín 14 dní po odkvětu peckovin bude vyhovovat. Pokud z toho budu moci něco zobecnit, budu informovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 3.4.2019 20:08

pro peckoviny je bezpodmínenčně nutný předstih podnože před roubem - tedy rouby odebrat v prosinci či lednu

Aby nedošlo k omylu nebo ke zbytečnému zklamání, to se týká spíše jen roubování za kůru. U roubování kopulací apod. nebo Forkertova očkování ten předstih není až tak nutný, ale je vhodný. Roubuji nejčastěji čerstvými rouby v lednu, únoru, březnu i začátkem dubna, pokud najdu zdravý a nenarašený výhon a pokud nemrzne. V létě a na podzim pouze očkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 3.4.2019 14:25

...rouby v ledničce přischly, manželka prskala,... takže úspěch nula

Kdybyste rouby zapíchal do země ve stínu, byly by touto dobou svěží a nikdo by neprskal.

jabloně budu dělat už jen rovnou rovnou sejmu korunu a hned naroubuju právě uřízlé rouby

Tím ovšem získáte pouze drůdy ze své nebo sousední zahrady. Lepší by bylo osvojit si správné roubování - jak techniku, tak termíny.

jinak bych doporučil u peckovin, vypěstovat si vlastního a neroubovaného semenáče

Nic ve zlém, ale s Vaší mírou zkušeností bych byl s doporučeními opatrný.

...stromy s pravými kořeny jsou lepší než když je živí cizí noha.

Stromy lepší jsou, ovoce nikoli. Záleží, kvůli čemu je pěstujete

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Efs - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (95) - 104.254 (?), 3.4.2019 20:35

Za kůru sice ne, to jsem ještě nezkoušel. Jinak skoro všechno roubuji několikátý rok ze stromu na strom (kopulací nebo do rozštěpu), jenže v únoru, nejpozději začátkem března. Hlavně peckoviny. Srůstá to v pohodě, velice ochotně. Vzácně používám i dříve odebrané rouby.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Motorova pila stihl 02812.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika