Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Jabloně > Roubování

Roubování


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.236.1 (?)
4.3.2020 19:33

To ostatně platí i o ulamováku, který je sice ostrý, ale v řezu je vedený pouze miniaturními fazetami.

Této větě nerozumím. O jaké miniaturní fazety jde?
Do ulamováku vkládám jedenolitou čepel (neulamovací). Ale když jsem použil čepel ulamovací, řez byl na pohled stejný. Výhodou ulamováku je m.j. to, že si můžeme podle potřeby zvolit délku čepele. Pro jemné roubování - např. angreštů zazelena - je lepší malý ulamovák s 9mm čepelí. Pracuje se s ním mnohem líp než s žiletkou.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...41, 42, 43   
                           

Roubování


host - xxx.xxx.101.31 (?), 2.3.2020 5:47
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mi se také nelíbí, šmrdlá to ještě hůř, než ulamovákem.

Připojit reakci   
                           

Roubování


host - xxx.xxx.56.55 (?), 2.3.2020 9:29
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nabízí se otázka, pokud to na tom videu dělá špatně, jak to že se mu ty rouby ujímají?
Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.11.7 (?), 2.3.2020 9:39
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kvalitní roub na vitální podnož lze u jádrovin naroubovat jídelním nožem a ujme se. Přesto to není ideální postup.

Připojit reakci
                           

Roubování


Petr z H (694) - xxx.xxx.189.109 (?), 2.3.2020 9:41
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nikdo neřekl, že to dělá špatně. Někteří řekli, že se jim to nelíbí. Za sebe - já to taky šmrdlám, většinou to nikdy neprovedu jedním řezem, protože nemám k tomu uzpůsobený nůž a na těch pár roubů nemám potřebu plýtvat časem a prostředky na lepší náčiní a jeho ostření. Přestože to není podle "doporučeného postupu", dělám to správně, protože ujímavost je téměř 100 %, a to i u meruněk a broskvoní. Nemá ani ten nejmenší význam někomu mluvit do toho, jakým způsobem si připravuje rouby, pokud mu to funguje, a dívat se na něj svrchu.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.168.103 (?), 2.3.2020 9:49
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

56.55: on to nedělá špatně, ale mohl by to dělat i lépe. No a samozřejmě, ne každý řez se povede ideálně a tak se pak musí opravovat. Všechno záleží na praxi. Walter

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.230.78 (?), 3.3.2020 23:13
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vy jste zřejmě „bystrozraký“, když jste tam viděl něco růst! Ha ha ha.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.21.20 (?), 4.3.2020 9:42
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejsem bystrozraký, nosím brýle, jen nejsem slepý. Na videu jsou ukázky ujmutí roubů 8:10 - 8:30 min. Myslím, že Petr z H to napsal trefně.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.100.32 (?), 4.3.2020 16:18
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte pravdu, že ukázky tam jsou, ale o pravosti se dá pochybovat. Takové demonstrativní snímky se musí vytvářet podle daných kriterií, které potvrzují totožnost. Snímky před i po, mají mít nějaký zřetelný a stejný detail, pořízení je nutné provést stejným přístrojem, se stejným ohniskem a ze stejné vzdálenosti, se stejnou polohou modelu. Dále se dá velmi silně pochybovat nad úspěšností roubování, které je prováděno tupým nečištěným nožem. Řeže od těla, nůž je vedený v řezu jen fazetou, roub neni ničím podepřen. Výsledný řez provádí i na šestkrát a tím pádem jsou styčné plochy, které mají být rovinné, značně hrbaté a tím dochází k bodovému styku roubovaných ploch, který do značné míry snižuje ujímavost. K zvyšování procenta neúspěchu přispívá i ochlupacení styčných ploch oškubáním tupým nožem.To ostatně platí i o ulamováku, který je sice ostrý, ale v řezu je vedený pouze miniaturními fazetami.

Připojit reakci
                           

Roubování


Petr z H (694) - xxx.xxx.162.234 (?), 4.3.2020 18:43
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

laugh Ne. Kdo roubuje nejen teoreticky, ale i prakticky, si o tomto pomyslí své. Nemá žádný smysl dokazovat něco někomu, kdo se snaží ostatním vnutit svoji svatou pravdu.

Jen pro inspiraci, každý roub na následném odkazu jsem upravoval rozhodně víc než 6x wink: Očkování / roubování broskvoní

Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.236.1 (?), 4.3.2020 19:33
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To ostatně platí i o ulamováku, který je sice ostrý, ale v řezu je vedený pouze miniaturními fazetami.

Této větě nerozumím. O jaké miniaturní fazety jde?
Do ulamováku vkládám jedenolitou čepel (neulamovací). Ale když jsem použil čepel ulamovací, řez byl na pohled stejný. Výhodou ulamováku je m.j. to, že si můžeme podle potřeby zvolit délku čepele. Pro jemné roubování - např. angreštů zazelena - je lepší malý ulamovák s 9mm čepelí. Pracuje se s ním mnohem líp než s žiletkou.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...41, 42, 43   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Rady do začátku chovu králíků23.5.2020
Chov pstruhov20.5.2020
Chov pstruhov17.5.2020
Chov pstruhov16.5.2020
Chov pstruhov16.5.2020
Chov pstruhov16.5.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů