Roubování



Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?)
1.1.2014 23:14

Právě s ohledem na přeočkování nebo přeroubování bude asi na místě doporučení, dělat kopulaci o trochu výše nad zemí. Nikde není řečeno, že se místo roubování má dávat co nejníže (tak jak jsme zvyklí vídat u roubovanců dělaných v ruce) ke kořenovému krčku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  21,  22,  23,  24,  25  >   
         
host - 29.59 (?), 1.1.2014 16:18

  Pro xxx.xxx.  Roubování v tomto případě se většinou daří. Roubování v hale, jak popisuje pan "Standa V" je možné zhlédnout na Googlu zadáním "Apfelbaumvermehren im Winter- Teil 1", sice v němčině, avšak i bez znalosti tohoto jazyka pochopitelné. Hora.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 1.1.2014 11:46

Záleží na tom, jak dobře vyvinuté kořeny zasazený špičák měl a taky o jaký ovocný druh se jedná.  U jádrovin se asi roubování zdaří, u peckoviny bych rok počkal. Je-li podnož zasazená na trvalém stanovišti, neztratíte odložením štěpování žádný čas.  Samozřejmě jiná situace bude v případě kontejnerované sazenice nebo zachovalého kořenového balu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pavel... - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (113) - 19.114 (?), 1.1.2014 18:02

Několikrát se mně stalo, že po přesazení švestky /podzim/ a následného roubování /jaro/ se roub neujal. I já bych proto jeden rok s roubováním peckoviny počkal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 1.1.2014 22:17

Podle jabloňové sekce soudím, že se roubovanec chytne. U peckovin se lépe chytají podnože, které jsou dost silné (C nebo aspoň A). Pokud bych však měl jen jednu podnož, zvážil bych i Béčko. V nejhorším se v létě přeočkuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 1.1.2014 23:14

Právě s ohledem na přeočkování nebo přeroubování bude asi na místě doporučení, dělat kopulaci o trochu výše nad zemí. Nikde není řečeno, že se místo roubování má dávat co nejníže (tak jak jsme zvyklí vídat u roubovanců dělaných v ruce) ke kořenovému krčku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 1.1.2014 23:48

Nikde není řečeno, že se místo roubování má dávat co nejníže (tak jak jsme zvyklí vídat u roubovanců dělaných v ruce) ke kořenovému krčku.

Ano, to je pravda.U některých druhů je dokonce žádoucí, aby místo štěpování bylo výš, třeba až v korunce - napři u třešní či višní na ptáčnici, meruňkách na švestce i některých jádrovin. Některé podnože tvoří rovnější kmínky, odolnější proti mrazu a rakovině. Na druhé straně naštěpovat myrobalán vysoko nad zemí znamená letitý boj s výmladky vyrůstajícími z kmínku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 0.30 (?), 5.1.2014 11:18

Zdravím,

poraďte, kdy vzít správně roub v tomto počasí, které je velmi teplé. Chci přeroubovat jabloň, hrušeň a třešeň. Díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 5.1.2014 12:14

Kdykoliv, v tomto počasí nemusíte čekat na oblevu ani do odpoledne (aby na větvích nebyla ranní jinovatka či zmrazky namrzlého deště).

Jinak, švestkové rouby jsem stříhal předevčírem a na jabloně i hrušně se chystám v tomto týdnu.

Takže, pokud chcete magické datum, zkuste to odebírat zítra na Tři Krále od 13:33 hodin do úplňku. Úspěch zaručen.

wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 235.66 (?), 5.1.2014 12:50

Výškou vrúbľovania či očkovania smerom od úrovne povrchu pôdy sledujeme nielen odolnosť podpníka k mrazu či chorobám, ale určujeme silu rastu budúceho stromu. Čím vyššie napr. naštepíme málo vzrastný kultivar na kmienik bujne rastnúcej podložky, tým mohutnejší bude rast novej odrody. Pokiaľ štepíme "pri zemi", uplatní sa neskôr viac typ rastu naštepeného kultivaru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 84.120 (?), 1.1.2014 23:15

tak presne toto sa mi stalo s hruškami... známy na jeseň v lese vykopal nejaké divé hrušky a zasadil, na jar som mu ich zavrúbľoval... zo 14 vrubľov sa ujalo 0. čo som v ten istý deň u seba dával vrúble do starej hrušky, ujali sa všetky... Vyzeral som ako blbec...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  21,  22,  23,  24,  25  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika