Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Roubování

Roubování


vyslouzil (17296)
11.3.2007 22:16
1. Zmínku o belgickém úlomku jako brousku na roubovací nůž jsem se dočetl v knížce z roku 1896. Nic staršího nemám.
2. Negramotný ještě neznamená nešikovný nebo dokonce špatný sedlák.
3. Provádět šikmý žez na roubu nůžkama je sice možné, ale neradím to.
4. Je-li podnož i roub alespoň průměrné kvality, musí jabloň na jabloň přirůst vždycky.
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
      

Roubování


host - xxx.xxx.166.20 (?)
10.3.2007 22:26, počet návštěv: 435266
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pane, a nešlo by to i sekerou? A místo vázání dát jen kolíček na prádlo? Samozřejmě že šlo, ale ke 100 procentí ujímavosti by jste se nedostal. Profesionál musí mít to nejlepší nářadí a podle toho vypadá i jeho odvedená práce. VašekB
Připojit reakci   
         

Roubování


vyslouzil (17296)
11.3.2007 22:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
1. Zmínku o belgickém úlomku jako brousku na roubovací nůž jsem se dočetl v knížce z roku 1896. Nic staršího nemám.
2. Negramotný ještě neznamená nešikovný nebo dokonce špatný sedlák.
3. Provádět šikmý žez na roubu nůžkama je sice možné, ale neradím to.
4. Je-li podnož i roub alespoň průměrné kvality, musí jabloň na jabloň přirůst vždycky.
Připojit reakci
            

Roubování


host - xxx.xxx.204.1 (?)
12.3.2007 9:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
KOukam ze se kvuli brousku a cim rezat strhnul uplny boj rezat se da cimkoliv jen kdyz je to ostre treba skalpelem nebo srpem vazalo se lykem rafii,a necha se roub treba i pribyt slabym rebickem bez va zani aroste to za kuru sroubovakem kdyz je miza a tak podobne   .   y
Připojit reakci
               

Roubování


vyslouzil (17296)
12.3.2007 14:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Až budete sousedovi štěpovat jediný roub o 2 pupenech , který mu známý jako čerstvou novinku propašoval z Kanady a ono se Vám to náhodou neujme, jistě jej snadno přesvědčíte, že srp, šroubovák a hřebíky jsou tím správným náčiním.
Připojit reakci
                  

Roubování


host - xxx.xxx.204.1 (?)
13.3.2007 8:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Bylo to mysleno jako nadsaska ale roub pribyty na silnejsi podnoz kdyz neslo zavazat jsem pribyl mosaznym hrebickem a rostlo to vypada to taky jako sranda ale je to tak.videl jsem to vjedne slovenske knize vsechny mozne druhy roubovani i ruske metody pestovani plochych zakrsku ktere v zime kryje snih aby nezmrzli.byly jako vejir roztazeny.
Připojit reakci
                     

Roubování


vyslouzil (17296)
13.3.2007 11:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Samozřejmě Vám rozumím, taky jsem zkusil roubovat hřebíkem (dokonce ani ne mosazným) i šroubovákem, zejména tam, kde byl strom velký, větví plno, roubů přehršel a chtěl jsem to mít už za sebou. . Krom splnění účelu mi ale štěpování  přináší další emoce - radost z jemné práce, z čistého a dokonalého řezu, souznění s přírodou,  úspěch z ujmutí, obdiv blízkých, atd. K tomu všemu chci mít nejen know how, ale i odpovídající nástroje včetně toho brousku.  Nechci tak krásnou činnost jako je roubování degradovat na nudnou, nenáročnou práci, kterou zvládne cvičená opice schopná udržet v ruce mačetu.
Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.166.20 (?)
13.3.2007 22:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Přesně i moje slova.  VašekB
Připojit reakci
         

Roubování


host - xxx.xxx.66.215 (?)
14.3.2007 21:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Děkuji za reakci, nejsem profesional v roubování. Dělám to protože mě to baví. Snažil jsem se jen oponovat, že drahé profesionální nářadí není to jediné, co zaručí úspěch a radost z této práce. Omlouvám se všem majitelům belgických brousků od roku 1800 do dnešních dnů a přeji hodně úspěchů. JH
Připojit reakci
            

Roubování


vyslouzil (17296)
14.3.2007 22:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte samozřejmě pravdu. A to ještě není nic třeba proti bonsjistům - to je teprve snobárna s nářadím!  Můj blízký příbuzný si zakoupil pravou japonskou konvičku - bratru za 3 000 Kč.  Těžko uvěřit, že by po levnější zálivce ty bonsaje nerostly, že.
   Se štěpovacími pomůckami je to ale jinak. On ten belgický kámen byl kdysi normální brousek pro jemmné broušení, stál jen o málo víc než karborundum. Podobně jako chilský ledek (guano) bylo běžné hnojivo a rozsivkovou zeminou se vylepšovala půda. Dnes jsou to drahé suroviny. Rašelina bude brzy další. Ty nové, levnější většinou ty staré překonaly (roubovací PE páska je asi  praktičtější než lýko i rafie), někdy ale ne zcela.

Připojit reakci
               

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?)
19.3.2007 1:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
belgický brousek byl speciální druh jemného pískovce. Vhodný kámen se dá ještě leckde v kraji, kde je pískovec najít, třeba v řečištích. Nejlepší je ten, který je z jemného písku a který prošel během věků trochu tepelnou přeměnou v blízkosti nějakých termálních jevů.  Tady na severní Moravě by to mohly být vybrané vrstvy takzvaného godulského pískovce,  ze kterého je tvořena severní část moravskoslezských Beskyd.  Aspoň ty pískovcové kameny tady v potocích občas vypadají velice podobně jako ten kus belgického brousku, co mám doma.Později kameníci dělali luxusnější složený z vrstvy jemnějšího a hrubšího pískovce.  Zase o hodně později zmizelo umění dělat ty brousky a trpělivost hledat vhodný kámen a tyto brousky se začaly dělat ve fabrikách lisováním korundového a karborundového prášku. A takový mám doma a používám už asi 20 let, kdysi jsem ho sehnal v Karborundu v Benátkách nad Jizerou. Myslím, že jsou pořád v nabídce.
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Dark Idol118.9.201972
Jak vám plodí už starší sloupové jabloně?2518.9.201919684
Bláhův koženáč 117.9.2019115
Lotos 2517.9.201918327
Beforest 3217.9.201926040
Hájkova muškátová reneta 117.9.2019121
Matčino 8917.9.201968230
Selena prokletá 817.9.20194727
Odrůda Admiral11016.9.201942836
Jabloň Antej316.9.2019392
Jadroviny 20195615.9.20197470
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)8314.9.201963261
Golden Delicious7114.9.201927846
Ochrana proti hryzcovi713.9.2019811
Desert 4612.9.201918454
Prima 1512.9.20196007
Kdouloň obecná5911.9.201948318
Merkur11810.9.201967206
Gala 49.9.20191075
Matčino109.9.20192130
Solax na slabo rastucich podpnikoch v 480 m.n.m139.9.20192342
Hadanka 89.9.2019967
J.E. Proche 29.9.2019275
Táborita 108.9.20191870
Růžena Bláhová 58.9.20191189
Novamac 68.9.20192035
Akane - perla podzimu 818.9.201956051
Red Cap 197.9.201910874
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 20191156.9.201920789
Určenie odrôd jabloní po dedovi 234.9.20196331
Lord lamborne 114.9.20191112
Heliodor 1023.9.201976222
Mollies Delicious 251.9.201915119
Je to lebelovo jablko? 61.9.2019534
Tmavá mutace Rubínu s názvem Dark Rubín3631.8.201932085
Skutočne rezistentné odrody2130.8.20192190
Sloupovité jabloně - nemoci a škůdci dotaz 428.8.2019427
Kvalitní letní jabloň6022.8.201934142
Delikates720.8.20194227
Napadení jabloňe 919.8.2019884
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů