Řez ovocných stromů



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?)
9.1.2019 9:44

Na téma řez tady diskutují lidé, kteří fyziologii růstu ovocných dřevin rozumějí a podle toho řežou. Mají tak vlastně všichni pravdu. Jejich pěstitelské podmínky se ale hodně liší. Budete-li mít na zahrádce deset nízokmenů a budete se jim moci věnovat celý rok, není problém s detailním řezem, zaštipováním, ohýbáním, sektorovým řezem,...Řez nízkokmenných jádrovin za pěkného počasí patří - přiznejme si to - k těm nejpříjemnějším pracem na zahradě. Na rozdíl od hrabání listí či probírky, viďte. Jestliže budete mít na starost produkční sad s tisíci jabloněmi, budete se snažit, aby zásahů bylo co nejméně.
   Kdyby mi výhony na stromech přirůstaly takovou intenzitou, jako dr. Hlavatému, sotva bych se bez pravidelného letního řezu obešel. Takhle za vegetace řežu jen konkurenční výhony a to ještě jen když jdu náhodou kolem. 
 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
D.Boudyš - (31) - 126.102 (?), 4.1.2018 23:30, zobrazeno: 58258x

Dobrý den,

chtěl bych se informovat, či se poptat na Vaše názory ohledně střihu ovocných stromů dle metody, kterou propaguje předseda pan Ing. Jakubek - viz. toto video.

Ve stručnosti, jedná se o metodu, kdy se nezakracují výhony o určitou délku (1/3 resp. 2/3), ale dochází v každém případě o odstřihnutí vždy na větevní kroužek (u konce výhonu). Nejsem si úplně jistý, jestli jsem to pochopil správně, ale tato metoda se dle mého názoru nedá použít ve fázi tvarování koruny a rovněž si myslím, že by byl problém u odrůd, kde dochází k vyholování větví (rubín, gold bohemia). Taktéž jsem moc nepochopil, jak by u této metody fungoval letní řez, který je dle mého názoru dosti důležitý. V poslední řadě si myslím, že pro řez peckovin, konkrétně meruňky, kdy se provádí tzv. Šittův řez je rozvněž tato metoda nevhodná.

Jaké jsou vaše názory? Dokážu si představit, že je to metoda, která se používá pro "vlky" či v období udžovacím (částečně).

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 4.1.2018 23:54

Až na malé drobnosti používám v podstatě stejný řez. Samozřejmě první roky po výsadbě výhony zakracuji kvůli podpoře růstu a zapěstování korunky. U plodných stromků pak řežu podobně, jako Ing. Jakubek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.230 (?), 5.1.2018 5:44
Daniel B.: Pán ing.Jakubek prezentuje zásady rezu s entuziazmom jemu vlastným a nie vždy je pochopený správne. Marhule a Šittov rez ponechajme bokom, jeho metóda sa týka jadrovín. Bojuje predovšetkým proti nezmyselnému, neustálemu a bezhlavému zakracovaniu nových výhonkov, v dôsledku čoho stromy nemôžu vytvoriť rodivý obrast, ale sú nútené produkovať stále nové jalové drevo ("ovocinár sa stáva lesníkom"). V extrémnej forme to máte na foto 1,2,3 - ale v praxi sa stále mnohí záhradkári takýchto chýb naozaj dopúšťajú. Čo sa týka letného rezu, ten by mal slúžiť najmä na oslabenie bujného rastu a prieklest hustých stromčekov, takže nejaké zakracovanie tam vhodné nie je (letný prieklest je na foto 4-pred, a foto 5-po ňom). Samozrejme, "metódu nezakracovať" nemožno brať ako dogmu a neporušiteľné pravidlo. V období tvarovania kompaktnej korunky to platí špeciálne. Pri výchovnom a udržiavacom reze odrôd ktoré majú veľký sklon k vyholovaniu konárov ho tiež nemožno uplatňovať dogmaticky. Osobne hlavné zásady prezentované ing.Jakubekom rešpektujem, ale v repertoári mám aj občasné skrátenie výhonku (ak sa to hodí), aj rez na listovú ružicu, rez na prevod či dvojstupňový sektorový rez. IH





Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 5.1.2018 8:19

 Předváděčky pana Jakubeka jsou vždycky zajímavé, jsou třeba. Spousta lidí pořád řeže podle knížek z 50. let, nebo podle toho, jak řezal otec, děd. U některých starých odrůd a na silných podnožích, ve vyšších tvarech stromů mělo to zakracování v určité míře svůj účel. Chtěl bych doporučit i jiné video, které je ze školení v Lednici. Ing. Vačkář také umí a umí to i názorně vyložit. Ale na youtube asi není, jen na DVD od ČZS, s dalšími zajímavými přednáškami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 5.1.2018 9:14

Jistěže veškerá problematika řezu ovocných stromů se nedá vměstnat do půlhodinového videa, nota bene když se tam mnoho pouček opakuje. Existuje mnoho tvarů ovocných dřevin, mnoho způsobů řezu. Nicméně - u přirozených tvarů je myšlenka nezkracování letorostů a nahrazování celých větví mladšími rozumná.
   Samozřejmě toto se netýká výchovného řezu a dalších speciálních řezů - meruněk, broskvoní, aj. 
    P. Boudyš považije letní řez za důležitý. Přiznám se, že já moc ne. Za vegetace odstraňuji jen konkurenční výhony. Letní řez v úzkém slova smyslu - na vytvoření plodonosného obrostu - dělám jen výjimečně, když stromek nechce vstoupit do plodnosti. To se ale stává málokdy, u nových odrůd prakticky vůbec.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 189.156 (?), 8.1.2019 0:08

Inu letní řez je něco, čemuž aspoń se mi zdá, pořádně nerozumí ani ti jež o něm zasvěceně přednášejí. Myslím si, že jeho obliba má původ v 19.století, kdy byly populární přísně vedené tvary ovocných dřevin, pro jejichž dokonalé zapěstování je letní řez nezbytný. Letní řez v tomto případě spočívá v zaštipování letorostů na patku, ale nechci to tady více rozvádět. Každpádně si myslím, že od té doby se traduje jeho vhodnost, ne li nutnost. Osobně žádný letní řez neprovádím, tím nechci říct, že správně provedený nemůže vylepšit daný stav, ale to co tady na zahradách vídám jakožto letní řez, má k správnému letnímu řezu asi tak daleko, jako běžný zimní řez v našich končinách, k řezu, který z něčeho vychází a někam směřuje.

Mou řezovou filosofií je dostat strom do stavu, kdy si mohu dovolit řezové zákroky minimalizovat a nebude to mít podstatný vliv na kvalitu plodů. Tady je potom hodně důležitá znalost jednotlivých odrůd, ne všechny se hodí pro pěstování s minimalzací řezu. Ale není to tak, že ty co se nehodí, že by neplodily, ale naopak, plodí až příliš a maj menší kvalitu plodů, typckým zastupitelem takovýchto odrůd je třeba Šampion, nebo Golden.

Mimořádně vhodným druhem pro pěstování s minimalizací řezu jsou hrušně, které dokáží přinášet jakostní plody i na starém plodném dřevě. Ony ty Boscovy lahvice ze starých stromů třeba v Pováží nejsou zas nějak zásadně horší kvality, než z třeba dokonale zapěstovaných korun Mudr. Hlavatého, nemýlím li se? U mnoha odrůd jabloní bývá ten rozdíl markantní...

                    Ing.Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.122 (?), 8.1.2019 19:41

Ing.Fidla: Súhlasím s tým, že zberať úrodu kvalitných plodov pri minimálnych zásahoch rezom je ideálny stav, ktorý záhradkár môže dosiahnuť. Sám viete najlepšie, že nie vždy sa to dá. Ak sa to ale podarí, tak je to "vyšší dívčí" - ako s obľubou používa tento výraz tuším dr.Vysloužil. Čo sa týka letného rezu, praktikujem ho len niekedy a pri niektorých stromoch, určite nie paušálne. Medzi jeho výhody patrí najmä to, že brzdí (ak je to potrebné) nadmerne bujný rast a nespôsobuje silnejšie prebúdzanie adventívnych a spiacich púčikov, naopak - podporuje rodivosť. Odstránenie neperspektívnych výhonkov (ktoré by tak či tak boli neskôr odstránené pri zimnom reze) umožňuje šetriť stavebné a rezervné látky, ktoré potom strom môže investovať do rastu perspektívnych letorastov, na ich vyzrievanie a na diferenciáciu kvetných púčikov. V neposlednom rade presvetlenie príliš hustej koruny letným rezom zlepší jej prevzdušnenie (čo je zároveň prevenciou hubových chorôb), a tiež prístupom slnka k plodom umožní ich krajšie vyfarbenie (to sa týka najmä neskorých červenoplodých odrôd, ako je napr. Topaz, Admiral, Florina a pod.). V niektorých prípadoch letný rez môže byť súčasťou prebierky, čiže redukcie nadmernej násady plodov, niekedy dokonca aj liečebným zásahom (odstránenie výhonkov napadnutých múčnatkou či voškami). Letným rezom môžeme často urýchliť resp. zdokonaliť výchovné tvarovanie koruny v prvých rokoch života stromu. Samozrejme treba zdôrazniť, že robiť letný rez samoúčelne, bez príčiny je zbytočné, ba škodlivé. Na záver by som rád povedal, že pri starostlivosti o stromy - rez nie je výnimkou - treba postupovať individuálne, ku každému stromu osobitne. IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 184.133 (?), 9.1.2019 7:30

No a pokud se do letního řezu nechceme pouštět, neumíme ho, můžeme se k němu chovat, můžeme ho brát ja ko terra incognita, s označením hic sunt leones.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
lajci - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 4.22 (?), 8.1.2019 0:57

Pan Jakubek je priaznivec dlheho rezu jadrovin ktory sa uplatnuje hlavne u kotlovitych korunach stromov.Tento štyl ma dost velku pracnost pri prebierke stromu pretože uprednostnuje velku nasadu kvetov na dlhom rodivom dreve.Samozrejme velmi skuseny a mudry pan, len na moderne pestovatelske tvary ako je stihle vreteno super stihle vreteno alebo solax alebo bibaum asi sa neaplikuje.Prakticke viužitie vidim v štrtkmeni tam by to šlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 9.1.2019 9:44

Na téma řez tady diskutují lidé, kteří fyziologii růstu ovocných dřevin rozumějí a podle toho řežou. Mají tak vlastně všichni pravdu. Jejich pěstitelské podmínky se ale hodně liší. Budete-li mít na zahrádce deset nízokmenů a budete se jim moci věnovat celý rok, není problém s detailním řezem, zaštipováním, ohýbáním, sektorovým řezem,...Řez nízkokmenných jádrovin za pěkného počasí patří - přiznejme si to - k těm nejpříjemnějším pracem na zahradě. Na rozdíl od hrabání listí či probírky, viďte. Jestliže budete mít na starost produkční sad s tisíci jabloněmi, budete se snažit, aby zásahů bylo co nejméně.
   Kdyby mi výhony na stromech přirůstaly takovou intenzitou, jako dr. Hlavatému, sotva bych se bez pravidelného letního řezu obešel. Takhle za vegetace řežu jen konkurenční výhony a to ještě jen když jdu náhodou kolem. 
 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika