Rána v kůře jabloně



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 85.138 (?) 
25.4.2016 19:23
Přeroubováno bylo několik pahýlů v koruně. Kmínek s tím nemá co dělat! Ošetřit balzámem holé dřevo a čekat, nic víc se s tím nedá dělat. Příčina může být různá, ale sama od sebe kůra nepopraskala. Mohl to zůsobit mráz, úder do kmínku(lopatou), nebo vysoká teplota(neoháněl se tam nědo letlampou, nebo nějakým jiným hořákem).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 36.204 (?), 26.4.2016 19:57

Nerobte z toho drámu drevo vyčistite nožom (len trochu aby ste zoškrabali len to nahnité) mrtvu kôru opatrne občistite až do živého = kym neuvidite zelene... A drevo uprostred rany zamaľujte farbou(hocijakou vodeodolnou= na zelezo, na drevo) žiadny vosk, balzamy hovadiny. Rana sa vam pri raste stromu zavali.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 106.50 (?), 3.5.2016 15:13

Já mám zkušenost s hojením poškození kůry na stromech takovou. Před 35 léty, když jsme stavěli rodinný domek a ve Stavebninách kupovali okna na utěsnění nám nabídli olejový tmel který v 30 kg plechových soudcích. Měli jsme si nabrat asi 5 kg do iglitového pytlíku, ale přemluvili nás abychom koupili celý soudek za výprodejovou cenu.Byl to štastný kup.Tmel se choval tak že uvnitř byl stále vláčný a na povrchu utvořil tvrdou slupku.Používal jsem ho na veškeré těsnění při stavbě a opravách domku, dokud se neoběvily různé tmely v kartušich. Při pěstování stromků občas dojde k poškození kůry stromů. Je to otevřená rána přístupná hlavně houbovým chorobám.(Většina problémů s poškozenou kůrou je pozdější napadení houbovýmy chorobami.) Pravděpodobně proto že tmel obsahuje olej který houbám nesvětčí, jsem vyléčíl mnoho poškození kůry. Ránu po okrajích zaříznu nožem, celou vyčistim,(někdy i smirkovým papírem) a desinfikuji lihem.( Dokonce jeden čas když manželka vyhodila do popelnice z lékárničky prošlý AJATIN tak jsem ho použil.) Dnes mám stále ještě tento tmel a šetřím si ho jen na ošetřování stromů. Vždy jednou za rok nebo za dva ránu prohlédnu a znova ošetřím. Rány se většinou zacelí, jen někdy když je rána moc velká, tak tmel způsobí že se rána nezvětšuje. Zatím jem žádný stromek z důvodú poškození kúry nemusel vykopat. V současné době ůspěšně léčim merunku. Samozřejmě že když jsem časem viděl léčivé ůčinky tohoto tmelu, snažil zjisti název Bohužel nálepka s názvem se nezachovala.    

                             Jroslav Moravec

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika