Rakovina stromu - má cenu roubovat či očkovat?



host - 208.172 (?) 
22.12.2017 17:38, zobrazeno: 5993x

Dobrý den, poprosím Vás o radu. Na svém Rubínu jsem objevil rakovinu, bohužel již nevím na jaké podnoži je naroubovaný. Z internetu jsem zjistil, že rubín je na rakovinu citlivý - malá mrazuvzdornost, poškozená pletiva jsou pak na rakovinu citlivá. Napadlo mne stromek radikálně přeroubovat, tzn. uříznout a naroubovat, z toho jsou tři otázky:

1. Má to cenu? 2. uříznout až pod místem roubování? 3. uříznout nad místem roubování zatím na zdravém dřevě?

Kmínek má asi 8-9 cm v průměru, nebylo by tedy lepší očkovat?

Nebo se, až se nyní trochu oteplí, pokusit stromek zachránit očištěním, postřikem Kuprikolem? Stromek je vitální, ale nemám ho ani problém vykopat.

Díky všem za rady. Jirka


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 208.172 (?), 22.12.2017 17:40

Ještě jedna fotka.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.112 (?), 22.12.2017 18:10
Nemyslím si že by to malo byť beznádejné. Ranu by som ošetril a pokúsil sa stromček zachrániť. Korunku má trochu prehustenú, ale to je korigovateľné rezom, resp. prieklestom (letným). V "přeroubování" nejaký benefit nevidím, tobôž nie v "uříznutí". Určite by som ho zatiaľ nevykopával. To že kmienik sa smerom nahor rozširuje (a nie zužuje) - foto - nie je prognosticky práve najoptimistickejšie, ale zatiaľ by som počkal ako sa to vyvrbí. Na eventuálne vykopanie je času dosť. IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 22.12.2017 19:43

Tak, jak píše dr. Hlavatý, přeroubování nemá žádný smysl. Pokud rakovinná rána nepřesahuje 1/2 obvodu kmene, je šance, že se stromek vzpamatuje. Pomohlo by mu obrytí a zapravení kompostu do půdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 153.9 (?), 24.12.2017 0:17

Bohužel to vypadá, že asi 10 cm nad diskutovanou ránou se tvoří další rakovinová léza... Kdyby to byl stromek na mé zahradě, rány bych ošetřil (tj. vyříznul a zatřel balsámem), počkal bych na pár úrod a mezitím bych poblíž vysadil a zapěstoval nový stromek. Těžká půda a zatravnění okolo stromku znamenají, že stromek bojuje o život na hranici svých možností a pak stačí malá infekce, se kterou si neporadí :(.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 189.156 (?), 24.12.2017 12:00

Strom má samozřejmě obranné mechanismy vůči houbám a tedy i proti rakovině. Dokáže infekci izolovat, takže se nešíří dále. K tomu aby mohl fungovat mu stačí jen malý kousek živého pletiva kolem napadené části kmene. Takže tady by problém nebyl, problém je v tom, že se budou asi tvořit další rány nezávisle na té první a postupně to může strom opravdu zahubit. Nějaké čištění a natírání bůhvíčím, považuju spíše za formalitu, respektive, chceme jakožto pěstitelé nějak pomoct. Nejsem si zcela jistý, ale mám pocit, že to zatím nikdo nepotvrdil, zda tato činnost nějak reálně pomáhá. Nejlepší obrana proti rakovině je preventivní, tedy do rizikových podmínek bud nesadit jabloně vůbec, nebo citlivé odrůdy štěpit až v korunce, aby kmen byl odolný..

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.2 (?), 24.12.2017 21:17

ale mám pocit, že to zatím nikdo nepotvrdil, zda tato činnost nějak reálně pomáhá.....Já to mohu potvrdit, a z vlastní zkušenosti léčení několika jedinců vím, že radikální vyříznutí korové zhouby pomáhá ránu uzdravit mnohonásobně rychleji, než ponechání stavu v duchu"ať si pomůže jak chce.

Stromek si s obdobným houbovým postižením kůry sám nepomůže, v lepším případě(velmi malá pravděpodobnost) se bude poranění hojit neůměrně dlouho.Mnohem déle, než když se rána na jaře vyčistí ostrým nožem až do zdravého pletiva, a rána posléze zakryje vrstvou štěpařského vosku.

V tomto případě jedno lokální postižení není většího rozsahu, aby po vyčištění od houby mladý strom nezačal rychle regenerovat.Houba stromek dusí jak žába na prameni.Nedovolí hojit, navíc stav zhoršuje.Postižené místo je třeba vyčistit.Konečné zdravé pletivo ostře seříznout přiložením špičky nože mírně se sklonem ke kmeni, a tahem vyrobit hladhý řez po obvodu postiženého místa.Ránu zakrýt vrstvou štěpařského vosku.Nevidím v tom další problém.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 25.12.2017 9:10

Já v tom jeden další problém vidím. Vyříznutí nekrotické části a zatření rány může možná urychlit hojení, ale nijak neovlivní vlastní příčinu nemoci - proč vůbec ty rakovinné rány vznikají. Kousek výš na kmínku, jak vidíme, se tvoří druhá. Souhlasím s ing. Fidlou, že je třeba vytvořit stromku takové podmínky, aby měly převahu hojivé síly nad těmi destruktivními. Nejlépe primárně před výsadbou - volba místa, druhu a odrůdy, příprava půdy. Něco se dá ovlivnit i nyní - provzdušnění, odplevelení, přihnojení, citlivý řez.  
   Jestli vyříznutí a zatření rány pomáhá, to si netroufám říci. Nikdo nemá dva přesně stejné stromky s přesně stejnou rakovinnou ranou, aby mohl jeden ošetřit, druhý ponechat a tak objektivně posoudit efekt zásahu. 
   Zažil jsem všechny 4 scénáře:
1. Stromek ponechaný bez zásahu - zahojil se.
2. Stromek ponechaný - odumřel
3. Vyřáznuté rány - zahojil se
4. Vyříznuté rány - odumřel.
Takže Bůh suď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.124 (?), 25.12.2017 9:47
Súhlasím s Aloisem, že ponechávať na kmeni infikované nekrotické "tkanivo" je nevhodné, podľa mňa ho treba odstrániť. Polemizovať by sa dalo o tom, čím (ak vôbec) ošetrené miesto zatrieť (roztokom fungicídu? latexom? voskom? balzamom?). U nás kedysi starí záhradkári použili len navlhčenú hlinu v tenkej vrstve... Samozrejme, že prevencia takýchto komplikácií, ako píše ing.Fidla, je základným predpokladom aby sme mali zdravé stromy v sade. Tu ale problém už nastal, takže v prvom kroku je potrebné stromčeku pomôcť s hojením, v druhom kroku sa pokúsiť podporiť jeho odolnosť a vytvoriť mu podmienky aby problém nerecidivoval (ak sú to faktory ovplyvniteľné, lebo napr. s klimatickými pomermi alebo ílovitou pôdou asi nič nespravíme). IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 25.12.2017 14:38

S klimatickými poměry neuděláme nic, půda pod stromem se ovšem docela dobře ovlivnit dá. Dokonce i u již rostoucích stromů. Kypření, pletí a přidávání statkových hnojiv jsou kroky, které stromek umí ocenit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika