Rada při výběru jabloně



host - 8.93 (?) 
8.10.2019 13:19, zobrazeno: 3748x

Dobrý den, 

rád bych se zeptal na Vaše doporučení při výběru 2 jabloní. Strávil jsem desítky hodin procházením internetu, včetně zdejších vláken. Poloha 220 m. n. m., jižní expozice, chráněná poloha, středně těžká černozem, sušší (mikroregion Kosířsko u Olomouce). V konečném výběru mi skončily z těch letních/podzimních discovery, dolores, ametyst, krasava a bohemia. Ze zimních pak angold, topaz, lipno, opál a rajka. Jde mi o odolnější odrůdy vůči padlí a strupovistosti, bez nutnosti větší chemické ochrany. 

Ve druhé části otázky bych se Vás rád zdvořile dotázal, zda v okolí Olomouce neznáte nějaké další ovocné školky/zahradnictví, které by mohly mít v sortimentu výše zmíněné odrůdy naroubované spíše na semenáči. Koncem měsíce mám v plánu vyzkoušet ovocnářství v Mezicích (Florcentrum, Pražáka v Droždíně, pí. Harazímovou a Zmeškalovou už mám projedou). 

Moc děkuji za každou Vaši reakci, postřeh nebo radu. Jsem začínající zahrádkář a rád bych pro svoji nově založenou rodinu v budoucnosti ze zahrádky jen to nejlepší... :-) 

Radek

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 9.10.2019 11:20

Vaše poloha je pro jabloně takřka ideální, zvažte, zda semenáč je pro Vás nejlepší podnož (vyroste na něm velký strom), navíc na něm skoro nic neseženete.
Z letních bych zvolil Discovery, Bohemia je taky dobrá, spíš raně zimní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 19.120 (?), 15.10.2019 21:42

Zdravim, ja som kupila Rajku, Topaz a Lipno na A2 u Kubacka v Strilkach cestou z Brna na Slovensko, velmi pekne stromky, rastu aj v nasej ilovitej pode, minuly rok som tam dokupila aj Heliodor, ale ten mali len na MM106. Ale aj s nim som spokojna. Kupila som tam aj hrusku Armidu na semenaci, neviem, ci ju niekto nehladal, ze chce kupit. V ponuke na nete ju nemali, ani som o nej predtym nepocula, zatial rastie, tak dufam, ze bude dobra. Ale chcela by som sa spytat, ci nemate skusenosti s Lipnom, tento rok zarodilo prve jablcko, ale malo skvrnitu pehavitost ako jonatanky. Druhe uz nebolo, ze by som mohla porovnat, ci je to tak. V pomologiach som sa o tom nedocitala, naschval som vyberala odrody, ktore tym netrpia, lebo nasa jonatanka je sama bodka a striekat vapnikom na list sa mi moc nechce. Hela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 19.124 (?), 5.11.2023 20:41

Lipno je kazdy rok sama bodka, horsie ako u Jonatanu, tam sa skvrnitost objavi az pri skladovani, prestepujem Lipno na Fuji. Som sklamana, ze o tom nikde nepisali, len to, ze je rezistent a nenarocne na pestovanie. Ale ma to aj vyhodu, naucila som sa stepit stromky😀 Hela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 19.124 (?), 5.11.2023 20:48

Prikladám fotku Lipna

Jablko Lipno
Jablko Lipno
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 18.145 (?), 6.11.2023 13:32

S tímto problémem jsem se setkal u odrůdy Admirál, Lipno mám čisté.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 6.11.2023 13:59

Někdy se hořká skvrnitost v menší míře objeví, ale postřiky s vápníkem neprovádím. Jinak mám z malého roubu Lipna první plody a moc mi chutnají. Z tohoto pohledu výborná "rubínová" odrůda. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 19.124 (?), 6.11.2023 23:09

Myslite, ze by mohla skvrnitost u Lipna casom ustupit? Hela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 7.11.2023 10:51

Měli by vá poradit ti, co postřiky vápníkem na list provádějí. Minulý rok jsem měl na Vysočině s hořkou skvrnitostí jen ty největší plody Desertu, jinak ani tam problémy nejsou. Možné je i vápnit půdu pod stromy, ale to nebude mít pravděpodobně brzký účinek, ale dělal bych to každoročně. Jednodušší je přidávat dolomitický vápenec do hlíny ke kontejnerovaným rajčatům, než rozprašovat ho kolem větších stromů, kde se výsledek nemusí hned projevit. Když si zadáte do vyhledávání hořká skvrnitost, určitě nějaké informace najdete. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika