Přeroubování starší jabloně, poraďte



Stránky: 1,  2   
Mazar - (3) - 212.238 (?) 
1.1.2020 14:55, zobrazeno: 6089x

Dobrý den,

1.) Koupili jsme nedávno zahradu, na které roste starší jabloň. Ráda bych jí přeroubovala, neboť je letní a jablíčka jsou nevalné chuti. Jelikož nebyla moc dobře zapěstována, budu mít asi problém s tažnými větvemi. Potřebuji se proto zeptat o kolik byste korunu sesadili, tedy v jakých cca místech na větvích byste vedli řez (viz. foto).

Pokud máte dopručení, jak úspěšně přeroubovat třeba i ve víceletém horizontu, děkuji předem za radu. Ráda bych, aby to pro strom dobře dopadlo:-)

2.) Pro přeroubování zvažuji odrůdu Angold, je to dobrá volba? Jabloň je 500 m.n.m., Středočeský kraj, spíše otevřená poloha, mírný západní svah, půda nic moc, rádi bychom bez postřiků a jablko nemusí být špičkové, stačí chutné a dobře skladovatelné.

Děkuji

Jabloň pohled
Jabloň pohled
Jabloň pohled 2
Jabloň pohled 2
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 1.1.2020 16:45

Je dobré si otázku přeroubování důkladně rozmyslet. Jabloně s nechutnými plody se nevysazovaly ani v minulosti. Jablíčka jsou nevalné chuti možná proto, že strom nebyl udržovaný, je přehoustlý, pod ním se pravidelně seče tráva, hrabe listí, uklízejí padanky a živiny se zpět do půdy nevracejí.
   Strom s vyholenými větvemi zaujímá tvar, že postupné přeroubování během několika let by bylo problematické, ne-li nemožné. Pokud na něm trváte, risknul bych razantní krok, tedy hluboké seříznutí všech větví - celé koruny do tvaru kužele. Ponechat pahýly do max. délky 1metru a úzkostlivě šetřit případné tažné větvičky na nich. Pahýly přeroubovat za kůru silnými rouby nové odrůdy - měla by být bujnější než ta původní. Je to dost drastický postup, úspěch není zaručen, ale jabloně toho hodně vydrží. Výkon bych časoval na začátek kvetení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mazar - (3) - 212.238 (?), 1.1.2020 19:17

Moc děkuji za rady k zamyšlení. Původně jsme také mysleli, že se o jabloň lépe postaráme a budeme se snažit o postupné zkvalitnění plodů, ale zahrada není velká, takže by se nám takto velký strom přeci jen hodil spíše pro zimní odrůdu, letní prostě v takovém množství nezpracujeme i kdyby byla chutná, proto ta myšlenka přeroubování (kterou teď opravdu důkladně promyslím).

Jelikož to nepotřebuji uspěchat, nebyla by cesta např. tento rok trochu sesadit korunu + průklest (tím se mi zmenší úroda zatím nedobrých jablíček), probírka příp. plodů, přihnojení atd.? Další rok uvidím, jestli někde ještě něco nevyraší + zkusím nějakou větev přeroubovat (když to nevyjde, nebude to tak fatální) a pak bych teprve rozhodla, jestli ten razantní zákrok risknout nebo ne. Mělo by to takto smysl? Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 213.39 (?), 1.1.2020 19:54

Pri preštepení len časti koruny, alebo niekoľkých konárov dosť závisí v akom postavení je preštepovaný konár. Ak je nižšie stojaci, alebo zatienený, tak rast vrúbľa bude slabý až nedostatočný. Na dobrý výsledok treba, aby bol preštepovaný konár v hornej polovici koruny, pokiaľ možno na slnečnej strane a bez konkurencie druhých nepreštepených konárov (aby mal voľné miesto na slnku).

Pri preštepení celého stromu by som rezal do spomínaného tvaru kužeľa zhruba v taklej výške, aby väčšina rán mala priemer cca 5 - 7 cm. Bude na to potreba množstvo kvalitných hrubších vrúbľov, štepiť tenkými v tomto prípade nemá cenu. Ak bude preštepenie kvalitné a ujmú sa všetky vrúble, tak strom to zvládne v pohode.V prvom roku bude mať síce menšiu asimilačnú plochu, ale väčšie jablone majú dosť zásobných látok v kmeni a koreňoch aby takéto jednoročné obmedzenie zvládli. Dôležité je aj zakrátenie výhonkov v druhom roku na jar, pri veľmi dobrom raste aj letným rezom v roku preštepenia, aby sa výhony nerozvetvovali ďaleko od miesta preštepenia. Potom ich vylamuje vietor. Ja by som to urobil naraz bez obáv, ale mám s týmto veľa praxe. Neskúseným štepárom by som to asi nezveril. Radovan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 143.134 (?), 1.1.2020 19:41

Obecně se změna sortimentu plodů lépe řeší výsadbou nového stromku.

Přeroubování provádíme zpravidla proto, že:

  • je pro nás cený strom jako citová záležitost (zde ne - zahradu jste koupili, ale nikoliv kvůli tomuto stromu)
  • strom je vhodně zapěstován jako kmen a základní kostra tak, aby i po přeroubování plnil své ostatní funkce (stín, pohledová hodnota, úvazek na prádelní šňůry,...)
  • chceme vyzkoušet vícero odrůd a přitom nezabrat finální místo pro ty odzkoušené
  • výsadbové místo je blíže než 3 m od hranice pozemku a soused by nám nedovolil nový strom příslušné velikosti (a zákrsek či vřeteno nám nevyhovuje).
  • 100+1 další pohádka

Pokud je odrůda určena na mošt, tak vše výše uvedené padá a je lepší jen stromu věnovat lepší péči tak, aby mošt byl kvalitní a s minimem práce. Osobně bych přeroubování nedoporučoval.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.204 (?), 1.1.2020 22:40

Strom bych nechala, nepřeroubovávala. Možná by stačilo přihnojit, občas zalít a plody protrhat. Ono poslední léta velký strom, který poskytuje stín, je na zahradě k nezaplacení. Jakmile ho přeroubujete (=snížíte), přijdete o to. A letní jablka lze nejen moštovat, ale i nakrouhat do sklenic a jen ve vlastní šťávě zavařit na štrůdly, řezy ap.(dělám to také tak a pak jen sáhnu a peču) wink   Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 161.2 (?), 2.1.2020 7:01

...v době našich malých dětí-devadesátky-jsme díky plodné letničce ušetřili velké peníze-dělali jsme z jejích plodů i přesnídávky-jednodruhové +mix s meruňkami a broskvemi-ani my dospěláci jsme touto mňamkou nepohrdlicheeky! Takový strom po přihnojení a prosvětlení poslouží i jako vyhlídka, šplhadlo, pro upevnění hamaku... SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6450) - 9.144 (?), 2.1.2020 10:15

S tou kvalitou moštu z letních jablek bych polemizoval, není to nic moc, ale možná to jen neumím. A taky třeba majitelka o mošt a zavařená jabka nestojí. Jinak takto velký strom letních (pokud jsou opravdu letní) jablek je na zahradě spíš ke zlosti. Zcela jistě bude plodit střídavě jeden rok nic, druhý záplava jablek, jak paní píše nevalné kvality. Osobně bych to uříz, vykopal a zasadil polokmen nějaké nové (nebo i starší) odrůdy podle toho, co bude majitel preferovat. Ten stín tam taky vznikne a není nutné trvat na tom, že když tu stín byl, musí tu být furt. Jen kůli stínu se ovocné stromy v zahradě přece nesázejí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 2.1.2020 10:18

Se vším, co je napsáno, lze souhlasit. Proto vidím, jako řešení buď nechat jabloň jak je nebo pokus o razantní zásah a v případě neúspěchu nový strom.

nebyla by cesta např. tento rok trochu sesadit korunu + průklest... probírka příp. plodů, přihnojení atd.? Další rok uvidím, jestli někde ještě něco nevyraší + zkusím nějakou větev přeroubovat

Nemyslím, že je to rozumné. Strom je zapěstovaný špatně, první plodný obrost je ve výšce snad 3 metry. V jaké výšce chcete sesadit korunu? O metr? To nic neřeší.
Přeroubovat jednu větev - jak naznačuje Raovan - nemá smysl, podle zákona apikální dominance musejí být rouby na povrchu koruny, jinak se sice ujmou, ale neporostou a řeznou ránu nezahojí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 101.69 (?), 2.1.2020 15:23

Už teď je to nevzhledná metla, když se k tomu přidá letní jabko nevané chuti a navíc si nedovedete představit ten ještě neforemnější strom po přeroubování. Přeroubování se provádí v sadu, kde na zjevu výsledné koruny nezáleží! Když to má být u baráku solitér, tak dělám vše pro jeho estetično. Moje rada je - stávající strom odstranit, protože po jakémkoliv zesazení, třeba i na etapy, což bude v časovém horizontu, mnohem déle trvat, to již nebude nikdy vzhledný strom, bude to příšerná metla. Jestli budete chtít na stejném místě, botanicky stejný druh, tak bude ještě nutné, vytvořit řádné podmínky k jeho životu. Dále bych vám doporučil, opatřit si kamaráda, který bude alespoň částečně znalý problematiky řezu a tvarování koruny. Nemusíte chodit daleko, stačí se projít po vesnici a sama uvidíte ty rozdíly, ještě lepší je navštívit nějakou zahrádkářskou osadu, kde ty rozdíly budou přímo bít do očí. Nesmíte se pro něco nadchnout po prvním zhlédnutí a nesmí to být na nějaké mrňous typové ponoži.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika