Pane Petře z Pardubic, myslím si, že se pěstitelé vracejí k některým starým odrůdám kvůli jejich chuti, kterou si pamatují z dětství, a kterou v nových odrůdách neobjevili. Sama mám jak odrůdy nové, tak i některé staré. Ono se v nových odrůdách třeba chuť Nonetitu prostě nenajde...
Navíc mohu potvrdit fakt, že nejsem sama - v naší zahr.osadě sice většinou zahrádkáři sázejí rezistenty, ale "zamíchají" mezi ně tak 1 - 2 stromky starých odrůd, právě proto, že nemohou zapomenout na jejich chuť.
Někde jsem dokonce četla, že staré odrůdy jsou (snad) i zdraví prospěšnější, protože celulóza v jejich plodech má jiný charakter (zlepšení trávení) a většinou i obsah vitamínu C je v jejich plodech vyšší (Ontário). Ale to není můj důvod - u mne se opravdu jedná o chuť... Lída