Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, pilatka a obaleči na jádrovinách 2018



Štěpánka.3 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 28.101 (?)
25.6.2018 19:40

Jaká je účinnost Lepinoxu proti druhé vlně obaleče?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  16,  17,  18,  19,  20   
                     
katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (364) - 167.81 (?), 25.6.2018 13:54

Feromonové lapače myslím účinkují na několik stovek metrů, nevím jestli by nedošlo k efektu nahromadění obaleče na jedno místo. Ale je to jen moje amatérská teorie wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 77.142 (?), 25.6.2018 14:13

Klidně Spintorem ošetřujte, je přece na obalovače.Já mám tabulky pro použití Spintoru pro integrovanou produkci, kde se uvádí.Dle Biocontu a ovocnářské unie je doporučován do konce 1.dekády července.A teď pozor s poznámkou "* v případě registrace".Po registraci tohoto přípravku se doba použití zázračně prodloužila až do období 35 dnů před sklizní - viz tabulka v publikaci " Ochrana ovoce v integrované bezreziduální produkci - autor Vladan Falta a kol.". Pak že se zázraky nedějí.Dále Biocont uvádí před registrací vysoký index škodlivosti proti přirozeným nepřátelům.Já ošetřuji kolem 20.července a poté koncem července nebo začátkem srpna.Já mám jasno. Madex.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 25.6.2018 15:11

Obaľovač dokáže byť v niektorých rokoch nepríjemným škodcom, ale v mojich podmienkach patrí k tým najľahšie riešiteľným. Škody na jadrovinách ním spôsobené mávam minimálne. Podstatné je vystihnúť správny termín aplikácie. Je na každom záhradkárovi, aký spôsob ochrany svojich výpestkov zvolí - či "chémiu" (a potom či to bude v rámci tzv. integrovanej produkcie, alebo bez ohľadu na ňu), či biologické metódy a prípravky, alebo aj nič. Obaľovač mi momentálne nočné mory nespôsobuje. Skutočne sa ale bojím tzv. inváznych škodcov, zavlečených k nám z iných oblastí sveta, ktorí u nás nemajú prirodzených nepriateľov. Napríklad taká čierňavka (tmavka švestková) alebo Drosophila suzukii môžu byť v priebehu ďalších rokov doslova katastrofou čo sa týka pestovania kôstkovín.  IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Štěpánka.3 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 28.101 (?), 25.6.2018 19:40

Jaká je účinnost Lepinoxu proti druhé vlně obaleče?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.185 (?), 25.6.2018 20:35
Len pre tých, ktorí by sa chceli hlbšie ponoriť do problematiky biologickej ochrany jadrovín proti obaľovačovi (lat. Cydia pomonella, novší slovenský názov - a výstižnejší - je Plodokaz jablčný). Články sú ale bohužiaľ v angličtine. Stručne: aj obaľovač (plodokaz) sa bráni a v posledných rokoch bola zaznamenaná rezistencia na CpGV (Madex), ktorá má viacero genetických mechanizmov a generácie škodcu si ju dedične odovzdávajú (články na foto 1-3). Našou odpoveďou bolo zasa zdokonaľovanie granulovírusu (Madex Max, Madex Plus, Madex Top - foto 4). Zaujímavý je článok na foto 5, ktorý porovnáva Madex a spinosad(=SpinTor) z hľadiska účinnosti na obaľovača(plodokaza) a vplyvu na necieľové organizmy. Takže vznik rezistencie na používané prípravky sa týka nielen napr. venturie a fungicídov, ale aj obaľovača a CpGV. Boj so škodcami sa - ako vidno - nikdy nekončí a výskum zameraný na čo najúčinnejšie a zároveň čo najneškodnejšie prípravky je mimoriadne dôležitý. CpGV (Madex) medzi ne rozhodne patrí. IH





Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 77.142 (?), 26.6.2018 10:18

Přípravky na bázi CpGV konkrétně Madex byl u nás registrován 2010.Od té doby jej používám.Možnost rezistence byl znám již před registrací ze zkušeností v zahraničí.Kdo se chce seznámit blíže o problematice ochrany přípravky CpGV najděte si metodiku z roku 2009 na netu.Zadejte google.cz, do vyhledavače zadejte : virus granulozy obalece jablecneho, zobrazi se metodika v PDF a můžete číst nebo vytisknout.Je to hned prvni odkaz.Je v češtině tedy každému čitelná a výborně napsaná.Jen dodám.Madex se může používat pouze na jednu generaci obaleče.Poté musí být vystřídán klasickým insekticidem.Já používám na 1.generaci Integro na 2.generaci Madex.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?), 26.6.2018 21:40

Jak to tedy v praxi funguje? Máte pocit, že srovnatelně s "tvrdými" pesticidy?

Podle uvedeného napadne virus vylíhnuté housenky, ty se pravděpodobně ještě zavrtají, poškodí plod (?), ale uhynou. Na další generaci nelze použít z dúvodu rizika rezistence. Celkovou populaci obaleče neomezím z důvodu příletu ze sousedních zahrad. Cena použití 1200,- za 100ml a dávkování?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 73.142 (?), 27.6.2018 10:24

S účinností Madexu jsem spokojen.Červík se vždycky najde.To záleží na rozvleklosti náletové vlny.Důležitá je doba ošetření v době líhnutí.Madex se aplikuje v koncentraci 0,1 l/ha což by mělo odpovídat 1ml na 10 l vody.V době, kdy se koncentrace ještě prověřovala jsem kontaktoval pracovníky Biocontu.Byla mě doporučena dávka 2,5 ml Madexu na 10 l vody.Té se držím dodnes.Mohl bych použít klasický insekticid ale chci dodržet lhúty použití pro integrovanou produkci.Cenu buď akceptuji nebo ne.Přípravek lze při doporučeném uchovávání používat i 8 let.Doměnka o zpochybnění monitoringu škůdců a opačného efektu a nebo zbytečnosti ošetřování kvůli neošetřeným kulturám sousedů jsou s prominutím babské řeči.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.2 (?), 27.6.2018 12:31

Váš názor si jistě nikdo zpochybňovat nedovolí, jen jsem si (asi jako blondýna) zauvažoval, zkusím naposledy objasnit -

Boj se škodlivými činiteli dle mého babského názoru může probíhat v několika rovinách, jen příkladem nejčastější:

  • činitel přiletí či přileze a tam narazí na mou chemickou, fyzikální či jinou ochranu a než stačí napáchat škody, chcípne
  • činitele omezím na lokalitě v rozmnožování a postupně dojde k jeho eradikaci v následných generacích, takže v dohledné době nebude významně škodit (roztoči, hlístice, protirozmnožovací chemie, úklid zahrady atd)

U Madexu a obalečů jsem naznačil možnost (respektive položil otázku), že housenky, než je skolí vir, ve své generaci se stejně stačí zavrtat a způsobit nežádoucí škodu a na nižší početnost obalečů v generaci následující spoléhat nemohu, protože prostě přiletí od souseda. Pokud by byl mechanismus působení zdlouhavý a neměl efekt, pak i levný prostředek je drahý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 77.142 (?), 27.6.2018 13:49

Pane Daníku ty babské řeči jsem myslel všeobecně nikoli osobně.Víte co se tady přepírá bludů stále dokola až jsou vydávány za normu pěstování.Důležité věci pak lidem unikají a ztrácí rozlišovací schopnost.

Madex je larvicid jako většina insekticidů proti obaleči.Proto je cílen na líhnutí.Než se larva dostane k cílovému objektu je kontaminována a hyne.Při závrtu je Madex prakticky neškodný.

Nechci se pouštět do nějakého teoretizování.Smiřme se s tím, že ošetřujeme pro konkrétní sezónu.Pokud dojde k nějakému náletu spor hub nebo škůdců, ošetřené kultury jsou na to připraveny.Nezaznamenal jsem nějaký zásadní vliv neošetřených sousedních zahrad na kvalitu úrody.A příští rok začneme nanovo.Tak to prostě je.Choroby a škůdci udeří v nové síle.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  16,  17,  18,  19,  20   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika