Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Ovocinarske noze

Ovocinarske noze


host - xxx.xxx.42.206 (?)
21.2.2019 21:28, počet návštěv: 1292
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den,

som zaciatocnik a docital som sa, ze existuju (aspon) 3 typy zahradnickych/ovocinarskych nozov:

a) steparsky

b) ockovaci

c) vrublovaci

mohol by mi prosim niekto vysvetlit, cim su tieto noze specificke, ze na kazdy "ukon" je potrebny iny noz? U toho ockovacieho mi to je snad jasne, ten ma hore taky jazycek, to bude asi na "odklopenie" kory stromu aby sa dal vrubel zastrcit za koru. naozaj to nejde nejakym obycajnym nozom? alebo je to s tymto nozom daleko jednoduchejsie? a co tie dalsie 2, preco je ten steparsky taky zahnuty a co je zvlastne na vrublovacom nozi? Este ma prekvapilo, ze na trhu neexistuje skladaci nozik, ktory by obsahoval vsetky 3 cepele, podobne ako bezne "svajciarske/Victorinox" noziky. - a bolo by po probleme, ktory si kupit:) Ako ste na tom vy, ake noze pouzivate?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Ovocinarske noze


Standa_HK_ (1152) - xxx.xxx.137.246 (?)
21.2.2019 21:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nekoupíte 3v1, protože žabka je vždy natolik zahnutá, že je nutně jako samostatný nůž.

Roubovací a očkovací jako 2v1 zavírák vyráběl kdysi Mikov, ale není to příliš praktické (mám jej doma) Pro pevný ůchop nože je dobré, aby rukověť (střenka) padla co nejlépe do dlaně a už ono jednoúčelové zavírání tu ergonometrii ruší, natož pak tupá hrana druhé čepele nutně vyčnívající z drážky ve střence.

Takže pokud požadujete maximální kvalitu, tak to bude sada jednoúčelových pevných nožů (nezavíracích) s koženou pochvou na ochranu čepele. Pro ekonomickou alternativu pak se setkáte s podlahářským olamovákem, kterým se dá také zvládnout vše.

SfK.

Připojit reakci
      

Ovocinarske noze


host - xxx.xxx.42.206 (?)
21.2.2019 23:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

dakujem za odpoved. Mozem sa este spytat, koli comu je ta zabka tak zahnuta?

Připojit reakci
         

Ovocinarske noze


host - xxx.xxx.144.38 (?)
22.2.2019 7:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Žabka je zahradnický nůž na i ty nejhrubší zahradnické práce, které byste s roubovákem či očkovákem nedokázal udělat. A na ty práce, na které by bylo škoda používat ty další dva nože. I žabky jsou různých velikostí. Doporučené nezavírací nože jsou naprostá zoufalost. Neznám nikoho, kdo by je používal, vždy výhradně zavírací. Ještě napíšu, že bývá výhodné koupit zachovalý nůž někde na bazaru. Sám mám takovou žabku a už při prvním přiložení na brousek jsem poznal, že známá značka z rajchu je opravdu velmi kvalitní. Ani si nechci představit, že bych ji nepoužíval, je to velmi důležitý zahradnický nástroj. Stanislaw

Připojit reakci
   

Ovocinarske noze


Ivan Hlavatý (3894) - xxx.xxx.234.0 (?)
22.2.2019 6:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Victorinox vyrába rôzne kombinácie, s 3 či 2 čepeľami (foto 1-3) a samozrejme aj jednočepeľové. Ja mám jednočepeľový model 3.9020 (foto 4), ktorý pre potreby vrúbľovania a očkovania bohato postačuje. Niekedy používam aj skalpel s mimoriadne ostrou vymeniteľnou čepielkou (foto 5), ktorý sa osvedčuje pri odbere očiek a najmä pri anglickej kopulácii, ak sú vrúble tenké. IH (P.S.: Nôž-žabka ako typický nástroj starých záhradkárov sa stal už obsolentným, takmer vo všetkých jej funkciách (okrem zahládzania väčších rán po pílke) ju dokážu zastúpiť kvalitné nožnice).
Obrázky:





Připojit reakci
      

Ovocinarske noze


host - xxx.xxx.14.170 (?)
22.2.2019 6:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Žabka se používá pří zařezávání okraje rány při přeroubování. Dnes se dají koupit tak kvalitní pilky, že už se zařezávat nemusí. V menším rozsahu to lze dělat i roubovákem.

Žabka se stále používá ve školkařství při odřezávání obrostu. Nožem očištěný kmínek se rychle hojí. Je to rychlejší než nůžkami, když se to umí.

Také se žabkou vyřezávaly čípky na očkovancích broskvoní.

Pro zahrádkáře je to postradatelný nůž. I její nabroušení není snadné. S žabkou jsem strávil víc času u brousku, než v terénu.

V.

Připojit reakci
         

Ovocinarske noze


host - xxx.xxx.42.206 (?)
22.2.2019 7:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

dakujem pani, teraz mi to uz je jasnejsie.

Připojit reakci
         

Ovocinarske noze


ivan z okénka (770) - xxx.xxx.184.133 (?)
22.2.2019 7:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Žabek je více, dříve se prakticky všechny stromky dělaly s čípkem, který se pak vyřezával velkou žabkou. Dík zahnutému ostří lépe řeže než rovný nůž, řezy jsou téměř "chirurgické", s daleko menším poškozením tkání. Žabkou sáhnete hlouběji ke kmínku než nůžkami, což bylo důležité u čípků, ke kterým se vyvazovali očkovanci, aby nad očkem nezůstal věšák a stromek se rovnal, nedělal takovou tu odbočku nad místem očkování, jak je dnes běžné. Pokud neškolkaříte, stačí na obrost ostré dvousečné nůžky, na zahlazování okralů ran po pilce obyčejný roubovák. Ale střední žabka (s broušením od výrobce) hezky vypadá, když si s ní krájíte chleba a třeba uzené na svačinu někde venku. Říká se, že Jack rozparovač byl zahradník a používal jí k trochu jinému koníčku. Vedle prezentované firmy je má v nabídce i Felco (Oslavan a.s.), a ne moc drahé.

Připojit reakci
   

Ovocinarske noze


host - xxx.xxx.149.16 (?)
22.2.2019 10:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Těm nožům, které zmiňujete je třeba se velkým obloukem vyhnout. Vyhnul bych se také nožům od Mikovu, nejsou až tak tvrdé - ostří nemá trvanlivost, dále mají poměrně měkké přídržné pružiny, což způsobuje problémy při ostření a v neposlední řadě, také při samotné práci s nimi, protože hrozí nebezpečí úrazu. Vyhnul bych se také nožům od Fiskars, u kterých je nutno zadní stranu, to je ta bez fazetky, srovnat, což je bez potřebného strojního vybavení složité. Zadní strana je vydutá, takže se nedá provést rovný řez. Nožík s třemi čepelemi se vyráběl v Sandriku na východním Slovensku, ale dnes již neexistuje. Bylo to v době, kdy se ještě v takové míře, jako dnes nepoužívaly nerez materiály. Žabka byla boušená oboustranně, takže sloužila jen k odstraňování obrostu. Pak tu máme ještě KDS, ale tam je nutné věnovat zvýšenou péči o nůž po práci, protože je vyroben u uhlíkové oceli a tím pádem má silné sklony ke korozi. Očkovákem se dá bez problémů roubovat a proto bych si do žačátku koupil jen tento.

Připojit reakci
      

Ovocinarske noze


vyslouzil (17046) - xxx.xxx.236.1 (?)
22.2.2019 10:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže podtrženo, sečteno - vyhnout se všemu a radši neroubovat. 
Není to o značce nože, nýbrž o rukách, a taky o správném nabroušení. Kdo brousit moc neumí (jako já), ocení ulamovací nůž. Kdo brousit umí, roubuje bez problémů i ulomených kuchyňákem.
   Co se týče žabky - souhlasím s názorem, že pro amatéra je zbytečná. Začišťování řezů není u moderních pilek třeba.
   Je úplně jedno, koupíte-li si Felco, Wenger, Viktorinox, KDS či Fiskars. Čepele jsou natolik totožné, že se nejspíš vyrábějí na jednom místě.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jabloň Karneval neroste, zabrzdila se 325.4.2019243
Usychajuca mlada jablon 425.4.2019321
Ako modelovať strom zarezavanim očiek? 125.4.2019156
Housenka na čerstvě vysazené jabloni725.4.2019406
Zimni jablon s tvrdymi plody pozde dozravajicimi1924.4.20191685
Roubování35623.4.2019423590
Natírání kmenu vápnem23123.4.2019200845
Desert 4322.4.201915232
Kvitnú jablone 9122.4.201920290
Odrůdy jabloní (a nejen jabloní) z východu2921.4.20197859
Zatrávnenie sadu 6021.4.201921654
Hloubka kořenů ovocných stromů621.4.201912834
Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?2821.4.201926909
Řez bujně rostoucí jabloně 1220.4.2019971
Kanzi, Rubens, Redprince1320.4.201913336
Sklizeň jádrovin 201812520.4.201923780
Skudce jablone 819.4.20191082
Cerv v kmeni topazu 1518.4.20191455
Rubinola - řezat či nechat být? 6318.4.201916252
Opál 5817.4.201928821
Fantazie2316.4.201919113
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 20192316.4.20193368
Výchovný rez - pomoc začiatočníkom24614.4.201966949
Poškodený kmeň - ako ošetriť? 712.4.2019813
Dá sa dvojročný semenáč štepiť/očkovať?2512.4.20194545
Květy na koncích větví169.4.20191394
Jak ostříhat jabloň 47.4.2019580
Vrúble245.4.201917071
Řez švestek-peckovin článek v zahrádkáři35.4.2019419
Najkrajšie jablko roka 2018 na Slovensku175.4.20193713
Volba odrůd - poradíte?314.4.20196234
Střih mladých jabloní 44.4.2019521
Roubování ze stromu na strom303.4.201929845
Opylovač Jabloň Rubín21.4.2019256
Narašené rouby1130.3.20192744
Nejchutnější odrůdy jabloní - jaké to jsou?5630.3.2019112272
Rozvržení zahrady 329.3.2019401
Jak ořezat obří panenské jablko? 327.3.2019752
Štíhlé vřeteno - zakracovat nebo ne? 827.3.20191336
Letní jablka 325.3.2019588
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov25.4.2019
Chov pstruhov25.4.2019
Chov pstruhov25.4.2019
Chov pstruhov25.4.2019
Chov pstruhov25.4.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů