Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Ovocinarske noze

Ovocinarske noze


host - xxx.xxx.42.206 (?)
21.2.2019 21:28, počet návštěv: 1591
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den,

som zaciatocnik a docital som sa, ze existuju (aspon) 3 typy zahradnickych/ovocinarskych nozov:

a) steparsky

b) ockovaci

c) vrublovaci

mohol by mi prosim niekto vysvetlit, cim su tieto noze specificke, ze na kazdy "ukon" je potrebny iny noz? U toho ockovacieho mi to je snad jasne, ten ma hore taky jazycek, to bude asi na "odklopenie" kory stromu aby sa dal vrubel zastrcit za koru. naozaj to nejde nejakym obycajnym nozom? alebo je to s tymto nozom daleko jednoduchejsie? a co tie dalsie 2, preco je ten steparsky taky zahnuty a co je zvlastne na vrublovacom nozi? Este ma prekvapilo, ze na trhu neexistuje skladaci nozik, ktory by obsahoval vsetky 3 cepele, podobne ako bezne "svajciarske/Victorinox" noziky. - a bolo by po probleme, ktory si kupit:) Ako ste na tom vy, ake noze pouzivate?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Ovocinarske noze


Standa_HK_ (1177) - xxx.xxx.137.246 (?)
21.2.2019 21:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nekoupíte 3v1, protože žabka je vždy natolik zahnutá, že je nutně jako samostatný nůž.

Roubovací a očkovací jako 2v1 zavírák vyráběl kdysi Mikov, ale není to příliš praktické (mám jej doma) Pro pevný ůchop nože je dobré, aby rukověť (střenka) padla co nejlépe do dlaně a už ono jednoúčelové zavírání tu ergonometrii ruší, natož pak tupá hrana druhé čepele nutně vyčnívající z drážky ve střence.

Takže pokud požadujete maximální kvalitu, tak to bude sada jednoúčelových pevných nožů (nezavíracích) s koženou pochvou na ochranu čepele. Pro ekonomickou alternativu pak se setkáte s podlahářským olamovákem, kterým se dá také zvládnout vše.

SfK.

Připojit reakci
      

Ovocinarske noze


host - xxx.xxx.42.206 (?)
21.2.2019 23:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

dakujem za odpoved. Mozem sa este spytat, koli comu je ta zabka tak zahnuta?

Připojit reakci
         

Ovocinarske noze


host - xxx.xxx.144.38 (?)
22.2.2019 7:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Žabka je zahradnický nůž na i ty nejhrubší zahradnické práce, které byste s roubovákem či očkovákem nedokázal udělat. A na ty práce, na které by bylo škoda používat ty další dva nože. I žabky jsou různých velikostí. Doporučené nezavírací nože jsou naprostá zoufalost. Neznám nikoho, kdo by je používal, vždy výhradně zavírací. Ještě napíšu, že bývá výhodné koupit zachovalý nůž někde na bazaru. Sám mám takovou žabku a už při prvním přiložení na brousek jsem poznal, že známá značka z rajchu je opravdu velmi kvalitní. Ani si nechci představit, že bych ji nepoužíval, je to velmi důležitý zahradnický nástroj. Stanislaw

Připojit reakci
   

Ovocinarske noze


Ivan Hlavatý (4049) - xxx.xxx.234.0 (?)
22.2.2019 6:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Victorinox vyrába rôzne kombinácie, s 3 či 2 čepeľami (foto 1-3) a samozrejme aj jednočepeľové. Ja mám jednočepeľový model 3.9020 (foto 4), ktorý pre potreby vrúbľovania a očkovania bohato postačuje. Niekedy používam aj skalpel s mimoriadne ostrou vymeniteľnou čepielkou (foto 5), ktorý sa osvedčuje pri odbere očiek a najmä pri anglickej kopulácii, ak sú vrúble tenké. IH (P.S.: Nôž-žabka ako typický nástroj starých záhradkárov sa stal už obsolentným, takmer vo všetkých jej funkciách (okrem zahládzania väčších rán po pílke) ju dokážu zastúpiť kvalitné nožnice).
Obrázky:





Připojit reakci
      

Ovocinarske noze


host - xxx.xxx.14.170 (?)
22.2.2019 6:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Žabka se používá pří zařezávání okraje rány při přeroubování. Dnes se dají koupit tak kvalitní pilky, že už se zařezávat nemusí. V menším rozsahu to lze dělat i roubovákem.

Žabka se stále používá ve školkařství při odřezávání obrostu. Nožem očištěný kmínek se rychle hojí. Je to rychlejší než nůžkami, když se to umí.

Také se žabkou vyřezávaly čípky na očkovancích broskvoní.

Pro zahrádkáře je to postradatelný nůž. I její nabroušení není snadné. S žabkou jsem strávil víc času u brousku, než v terénu.

V.

Připojit reakci
         

Ovocinarske noze


host - xxx.xxx.42.206 (?)
22.2.2019 7:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

dakujem pani, teraz mi to uz je jasnejsie.

Připojit reakci
         

Ovocinarske noze


ivan z okénka (779) - xxx.xxx.184.133 (?)
22.2.2019 7:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Žabek je více, dříve se prakticky všechny stromky dělaly s čípkem, který se pak vyřezával velkou žabkou. Dík zahnutému ostří lépe řeže než rovný nůž, řezy jsou téměř "chirurgické", s daleko menším poškozením tkání. Žabkou sáhnete hlouběji ke kmínku než nůžkami, což bylo důležité u čípků, ke kterým se vyvazovali očkovanci, aby nad očkem nezůstal věšák a stromek se rovnal, nedělal takovou tu odbočku nad místem očkování, jak je dnes běžné. Pokud neškolkaříte, stačí na obrost ostré dvousečné nůžky, na zahlazování okralů ran po pilce obyčejný roubovák. Ale střední žabka (s broušením od výrobce) hezky vypadá, když si s ní krájíte chleba a třeba uzené na svačinu někde venku. Říká se, že Jack rozparovač byl zahradník a používal jí k trochu jinému koníčku. Vedle prezentované firmy je má v nabídce i Felco (Oslavan a.s.), a ne moc drahé.

Připojit reakci
   

Ovocinarske noze


host - xxx.xxx.149.16 (?)
22.2.2019 10:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Těm nožům, které zmiňujete je třeba se velkým obloukem vyhnout. Vyhnul bych se také nožům od Mikovu, nejsou až tak tvrdé - ostří nemá trvanlivost, dále mají poměrně měkké přídržné pružiny, což způsobuje problémy při ostření a v neposlední řadě, také při samotné práci s nimi, protože hrozí nebezpečí úrazu. Vyhnul bych se také nožům od Fiskars, u kterých je nutno zadní stranu, to je ta bez fazetky, srovnat, což je bez potřebného strojního vybavení složité. Zadní strana je vydutá, takže se nedá provést rovný řez. Nožík s třemi čepelemi se vyráběl v Sandriku na východním Slovensku, ale dnes již neexistuje. Bylo to v době, kdy se ještě v takové míře, jako dnes nepoužívaly nerez materiály. Žabka byla boušená oboustranně, takže sloužila jen k odstraňování obrostu. Pak tu máme ještě KDS, ale tam je nutné věnovat zvýšenou péči o nůž po práci, protože je vyroben u uhlíkové oceli a tím pádem má silné sklony ke korozi. Očkovákem se dá bez problémů roubovat a proto bych si do žačátku koupil jen tento.

Připojit reakci
      

Ovocinarske noze


vyslouzil (17161) - xxx.xxx.236.1 (?)
22.2.2019 10:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže podtrženo, sečteno - vyhnout se všemu a radši neroubovat. 
Není to o značce nože, nýbrž o rukách, a taky o správném nabroušení. Kdo brousit moc neumí (jako já), ocení ulamovací nůž. Kdo brousit umí, roubuje bez problémů i ulomených kuchyňákem.
   Co se týče žabky - souhlasím s názorem, že pro amatéra je zbytečná. Začišťování řezů není u moderních pilek třeba.
   Je úplně jedno, koupíte-li si Felco, Wenger, Viktorinox, KDS či Fiskars. Čepele jsou natolik totožné, že se nejspíš vyrábějí na jednom místě.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Poškozená kůra a dřevo na mladé jabloni 719.7.2019333
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 201910019.7.201915424
Odrůda Admiral7919.7.201934867
Usychajuca mlada jablon 519.7.2019808
Roubování na pařízek 2818.7.20192043
Redlowe 118.7.2019416
Vzdušné potápanie - zakoreňovanie ovocných stromov 717.7.20191184
Sušení jablek6117.7.201963817
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)8116.7.201961481
Mrazuodolné odrody jabloní a podpníky616.7.2019370
Pocta Rubinole 10815.7.201944964
Red Delicious mutant 313.7.20191813
Air layering fruit trees - množení ovocných stromů512.7.20191923
Citrónové zimní1611.7.20192100
Jonathan3410.7.201932668
Podnože - jabloně, hrušně99.7.2019717
Admirál599.7.201935422
Braeburn 128.7.20195128
Jadroviny 201968.7.2019582
Roubování3807.7.2019434300
Melódia + gala red upravená loretovim rezom 17.7.2019148
Proč uschla jabloň? 47.7.2019392
Prosím odporúčte jablone do novej záhrady56.7.20191793
Kniha - ovocné stromy226.7.20192708
Foto M9 a MM106186.7.20197314
letní řez144.7.201912039
Opad plodů Admirálu274.7.20193589
Zlatohlávek zlatý342.7.201954669
Nové stromky/ keře? Z pařízků61.7.2019507
Opál 6030.6.201931313
Máte někdo zkušenost s odrůdou Ligol?5129.6.201940099
Škodci jablon 3227.6.20192872
Hnojenie225.6.2019371
Desert 4424.6.201916592
Listy jabloně - kdo může poradit? 223.6.2019408
Florina7022.6.201937033
Matčino 8221.6.201966030
Jablka v červnu4220.6.201919372
Štíhlé vřeteno - zakracovat nebo ne? 1218.6.20192281
Kanzi 3818.6.201920993
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Pořízení kozy19.7.2019
Africký šnek - péče18.7.2019
Pořízení kozy18.7.2019
Pořízení kozy18.7.2019
Chov pstruhov11.7.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů