Odrůda Admiral



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 165.146 (?) 
27.10.2018 10:16

Admirál je a asi bude jedna záhada co se týče jak ji pěstovat.Jsou zde jasné rozdíly na jaké podnoži nebo tvaru ji pěstovat.Zaručený recept asi zatím neexistuje.Já jsem ji pořídil na M9 z mezištěpováním pro potřeby pěstování na štíhlém vřeteni.Záměrně jsem vybral v zahradnictví tu nejméně vzrůstnou z nabídky.A je tu ještě jeden důležitý aspekt pro výskyt hořké pihovatosti.Je to průběh počasí během vegetace.Znám to na Rozele.Děláte každý rok stejná pěstitelská opatření, stejné zatížení stromku a přesto je každý rok jiný.Letos pihovatost nebyla, loni malé postižení, předloni 30%.Snad jsem pro Admirála vybral správný flek.

Zahradě zdar - Mičurin II (470m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 54.2 (?), 8.1.2021 22:19

Zdravím po čase,  Admirál mám na M26. Půda na žulách, kmbizem, s obsahem trojmocného Fe, bez stopy Ca v půdě. Nestříkám Ca na list a plody první větší úrody (asi 15 jablek) v roce 2020 byly bez hořké pihovitosti. Uvažuji o dalším přisázení této odrůdy. Právě pro její cenné vlastnosti. I když z toho malého množství plodů jediné úrody bych takto ještě usuzovat neměl. Já myslím, že perspektivu má, a rozhodně se s Admirálem nehodlám loučit. Důležité také je, že stíhá dozrát v kvalitní jablko i v 500 m n m. Narozdíl třeba od Opalu. Který je, zdá se, teplomilný podobně jako jeho GD rodič.
Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 27.10.2018 10:23

najlepšie sa jej darí na podpniku M9 to je všetko čo som sa dozvedel.

Na předloňské lysické degustaci jablek referovali šlechtitelé ze Střížovic o Admirálu a doporučovali pěstovat jej na kmenných tvarech na silnějších podnožích, kde riziko postižení hořkou pihovitostí je menší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 27.10.2018 10:54

Pán Vysloužil ja to mám od sadarov z moravy majú skusenosti lepšie ako ja alebo iný záhradkári. Šlachtitel Buzrla po 7 rokoch všetky stromky Admiralu vykopal on sám povedal má špatnú pôdu tejto jabloni sa uňho proste nedarí.Ked chcete dám vam na neho tel.kontakt.Foto Buzrla je starší pán v monterkovom modrom plášti vedla neho stoja slovenský malí šlachtitelia obaja su na dôchodku moji dobrí priatelua ing.Černanský, Janko Majzel vyšlachtili aj slivku Jajo a majú aj dalšie križence.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 27.10.2018 12:13

Já taky bohaté zkušenosti nemám, Admirál mám jen na semenáči, nevím, jak se mu daří na M9. Vzhledem k bujnosti růstu předpokládám, že dobře. Jenom cituji, co ve své krátké přednášce říkal - tuším ing Zima.
    Obecně ale platí, že odrůdy náchylné k pihovitosti víc trpí na slaběrostoucích podnožích. Jestli to platí i pro Admirál, to nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?), 27.10.2018 20:06

Pamatuji v Jižním Tyrolskuwink, prakticky v každé řadě Jonagoldů nebo Goldenů, byl 1-2 stromky silně stižené skvrnitostí. Plody na nich byly velké, v menším počtu, růst bujnější. Ptal jsem se, čím to, ale za nic na světě si nemůžu vzpomenout - snad že byly zpravokořeněné, nebo si sáhly do jiné půdy... nevím, je to 25 let a já měl spíše jiné zájmy. Horší je, když jsou 2 ze 100 zdravéwink. U mě přesněji 1 ze 6 a mám je od A1 po M9...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 28.10.2018 10:04

Hořkou pihovitostí mi trpí jablka při prvních úrodách, krátce po přeroubování větších stromů nebo v letech, kdy strom odpočívá a má jen menší množství velkých plodů. Dospělý strom v plné plodnosti trpí naprosto minimálně, při nadúrodě nikdy.

1-2 stromky silně stižené skvrnitostí. Plody na nich byly velké, v menším počtu, růst bujnější.

Je možné, že šlo právě o stromky s malým počtem plodů. V tom roce mívají dík malé úrodě i větší přírůstky. Pěstiteli se navíc nevyplácí ošetřovat stromek bez násady hnojením na list.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.104 (?), 29.10.2018 18:01
Ešte k tomu nešťastnému Admiralu: fyziologická pehovitosť je podľa príspevkov takmer všetkých jeho pestovateľov jeho závažný problém - to je nepochybný fakt (jedinou výnimkou sú asi len Admiraly u mňa). V návale príspevkov o pehovitosti Admiralu zostali v pozadí informácie o jeho chuťových kvalitách. Trochu som pátral po ohlasoch v zahraničí, ktoré by boli zbavené tuzemských vplyvov. Na fotke je ohlas na jeho kvalitu z Nemecka (už po preklade z nemčiny). Môžem len potvrdiť že moja skúsenosť je totožná. Admiral je odroda s excelentnou chuťou, konzistenciou a "chruplavosťou" dužiny prekonáva aj hviezdy tejto kategórie Fuji či Braeburn. Skladovateľnosťou je takmer bezkonkurenčný (pre mňa je jeho shelf-life doslova šokujúci). Výzorom tiež nie je žiadna popoluška. Dalo by sa povedať - jablko snov, špička v každom smere, šampión šampiónov. Pehovitosť je ale faktor, ktorý mu u hobíkov môže "zlomiť väzy". Každá reťaz je tak silná, aké silné je jej najslabšie ohnivko... Všetko ukáže čas, ešte ho Admiralu doprajme. IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 61.187 (?), 31.10.2018 19:47

Hodnocení chuti odrůdy Admirál, které napsal pan Hlavatý, doplním stručným oznámením, že moje manželka dnes vyhlásila Admirál za nejlepší jablko.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.64 (?), 1.3.2019 19:30
Každá palica má 2 konce. Platí to aj pre Admiral.Foto 1 -Mr.Hyde: "Toto má byť ten slávny Admiral, víťaz všetkých degustácií a vychvaľovaný šampión? Dobre si pozrite tú fotku záhradkári, toto chcete mať vo svojej záhrade? Na takúto pehovitú hrôzu sa chcete dívať? Naozaj? Dovolíte aby toto zaberalo u vás miesto nejakej inej odrode? Choďte s tým otrasným peháčom niekam!". Foto 2- Dr.Jekyll: " Nie je to nádhera, záhradkári? Je už marec a plody Admiralu vyzerajú skvele. A nielen vyzerajú, ony skvelé aj sú! Admiral je jednoducho nedostižný v chuti, tuhosti a chruplavosti dužiny ako aj v šťavnatosti. Jeho skladovateľnosť pri zachovaní najvyššej kvality je doslova neuveriteľná. Popredné priečky prakticky na všetkých degustáciách od októbra do neskorej jari hovoria samy za seba. Odolnosť chrastavitosti na polygénnom základe je ťažko prelomiteľná, čo oceňujú už aj v Nemecku, kde tiež exceluje na degustáciách. Admiral je odroda snov, takmer dokonalé jablko!". IH (P.S.: Foto 1 je z posledného čísla Zahrádkáře. Aj takúto podobu máva Admiral. Foto 2 je moje - fotené dnes. U mňa Admiral našťastie pehovitosťou netrpí. Načo tajiť - slová Dr.Jekylla sú aj mojimi slovami. Ale pozor, záhradkári - s Admiralom opatrne, nadšenie je namieste vzhľadom na sklon ku chrastavitosti tlmiť. Neviete, akú tvár ukáže táto odroda u Vás - či to bude Hyde, alebo Jekyll 😉.)


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika