Nové odrody jabloni



Stránky: 1,  2,  3,  4   
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.78 (?) 
25.10.2018 13:14
Krásná jablka, dobře zpracované údaje. Obdivuji schopnost pana Fialy najít tolik nových odrůd i ochotu podělit se s námi ostatními - na sociálních sítích méně gramotnými pěstiteli. Trochu mě mrzí, že se stejným entuziazmem tu někdo neuvádí i naše domácí - české a slovenské odrůdy. Aspoň letos při 100letém výročí republiky. Myslím, že by si propagaci taky zasloužily, není mnoho tuzemských produktů srovnatelných se světovými. Takové Bonita či Lady Silvia nejsou příliš známé a prý se zdají kvalitní.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.38 (?), 25.10.2018 21:45

Teraz uvediem všetky odrody jabloní ktoré pestujem. So všetkými som spokojný, inak by som ich tam nemal. Takže: Jonagored, Ligol, Golden Del., Topaz, Admiral, Desert, Florina, I18, Prima, Fuji, Bohemia, Gold Bohemia, Coxova reneta, Rubinola, Red Jonaprince, Melrose, Merkur, Lilla Seemik, Jonathan, Karneval, Heliodor, Pinova, Braeburn, Red Cap, Starking, Red Chief, Šampion, Lucy, Rajka, Jonalord, Julia, Piros, Granny Smith, Elstar, Rozela, Angold, Idared, Boskoop červený, Gala, Baya Marisa. Zo 40 sort je 23 "cudzokrajných" (české si dovolím vziať za svoje, slovenská nie je bohužiaľ ani jedna). Pojem "teplomilné" nepoznám, takže nekomentujem. Ešte dodám čo som tu prezentoval x-krát: chuťovo si najviac cením Jonathan, Coxovu Renetu, Golden Del. a Jonagored (preboha, veď to sú všetko "cizáci" 😉, kde je sekera?!). Tým, že ma svojou kvalitou oslovili české odrody Admiral, Merkur, Rubinola, Rajka, Lucy, Desert, Topaz, Bohemia a ďalšie som sa tiež nikdy netajil. Vychádza to z mojich viacročných skúseností s nimi, z ničoho iného.  IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
paraji - (32) - 231.149 (?), 26.10.2018 6:22

Dobrý deň,je to kompletný zoznam?Chýba mi tam napr.Shalimar... Či sa mýlim?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 26.10.2018 12:34

Paraji: Áno, momentálne je to kompletný zoznam. Shalimar som vykopal pred rokom na jeseň. Jablká to boli nádherné, ale chuťovo nebol konkurencieschopný. Takže som sa s ním rozlúčil, aj keď je to česká odroda wink. Aby som to s tými odrodami ešte upresnil: Starám sa o 2 záhrady - jedna je moja, v nej mám cca 50 stromov, druhá je môjho najlepšieho kamaráta, tam je cca 100 stromov. Kamarátovi robím kompletný servis čo sa týka rezu, očkovania, štepenia a sadenia nových výpestkov. Postreky si robí sám, ako aj zavlažovanie. U mňa doma som sa rozhodol, že budem mať výlučne "monotematické" stromy, teda jeden strom=jedna odroda.  U kamaráta je to inak, fotky z tej záhrady ale nedávam, resp.len výnimočne. Takže z tých 40 odrôd jabloní sú niektoré len uňho, niektoré len u mňa a niektoré (väčšina) sú v oboch záhradách. Aj tú jeho ale považujem za "svoju", je to také moje adoptívne dieťa, kamarát bol dlhé roky služobne v zahraničí a tú jeho záhradu som vtedy v podstate vybudoval. Mám k nej dokonca silnejší vzťah ako k tej mojej. On je už teraz doma, ale v tej starostlivosti pokračujem naďalej - a robím to rád.  IH     

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Janst - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 11.17 (?), 26.10.2018 14:17

Mel jste to napsat podle abecedy ty názvy stromu. A to si pamatujete kde kterou odrudu máte vysazenou? Ja mám udelaný plánek zahrady a zapsané kde je jaký strom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.134 (?), 26.10.2018 15:33
Janst: Tak mi to prepáčte že to nie je podľa abecedy 😃. Samozrejme že si to pamätám, veď práve podľa toho ako idú stromy za sebou som si to v hlave premietal a písal. Keď strom zasadíte a staráte sa oň, tak o ňom viete všetko. Dokonca aj to kde mal kedy akú ranku alebo kde Ste to onehdy mohli stihnúť trochu inak. U tých mojich asi 50-tich si pamätám aj rok výsadby a podpník. V kamarátovej záhrade je to už horšie, ale odrody si pamätám všetky, podpníky už ale nie. Tam sme to sčasti poňali ako skôr taký prírodný sad s kvetnou lúkou pod stromami, ktoré budú vysoké a menej prísne tvarované. Preto niektoré stromky bolo treba vytvoriť svojpomocne - nie vždy zoženiete želanú odrodu na želanom (v tomto prípade bujnom) podpníku. Určite je ale vhodné - tak ako to robíte aj Vy - mať v plániku záhrady poznačené údaje (ja si zapisujem mesiac a rok výsadby, odrodu, podpník a pôvod stromčeka). IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 26.10.2018 16:03

Plánek nemám, ale na každém stromě mám hliníkovou visačku s vyrytým názvem, rokem výsadby, příp. podnoží. Plánek by asi nebyl přehledný, na stromě je obvykle cedulek víc.
   V dávných dobách jsem si vedl kartotéku. Každý strom měl číslo, podle čísla kartu, kde bylo navíc zaznamenáno datum kvetení, sklizně a počet kg úrody a dobu konzumní zralosti. Bylo to v době, kdy jsem sad zdědil a neznal názvy odrůd ani kdy se co má jíst.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 199.250 (?), 26.10.2018 16:10

Omlouvám se všem ale vložím dotaz sem, protože nevím jak založit nové téma, nikde se mne nezobrazuje doporučovaná kolonka.

Potřboval bych někoho znalého určit druh jablek vlevo na obrázku. Vpravo jsou s největší pravděpodobností Idaredy ale vlevo jsou podobné vzhledově ale chuťově je to jiná třída. Velmi chutné, křupavé a i sladké a méně náchylné na strupovitost. Věc se má tak. před asi 25 lety jsem přerouboval 2 jabloně Goldspur, které na Valšsku nejedou na něco ale nevím co. Jedna je určitě Idared ale ta druhá, která má ty lepší jablka je mne utajena. Děkuji předem za nějaké odpovědi.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 26.10.2018 16:39

Vypadá to jako Jonathan, ale nechce se mi věřit, že by prospíval lépe než Goldspur a byl méně citlivý na strupovitost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.134 (?), 27.10.2018 7:15
199.250: Vpravo to bude Idared. Vľavo to naozaj vyzerá ako Jonathan. Náchylnosť Jonathanu na chrastavitosť a múčnatku je vysoká, zároveň je ale vysoká aj variabilita postihnutia v jednotlivých rokoch (v prípade že neošetrujete chemicky). Môžu byť aj roky s takým priebehom počasia, ktorý rozvoju týchto chrôb nepraje. Jonathany ponechané príliš dlho na strome majú sklon ku sklovitosti dužiny. K identifikácii Jonathanu môže pomôcť aj výskyt preň typickej skládkovej choroby - jonathanovej škvrnitosti plodov (na pôvodne čistých plodoch sa v pivnici postupne objavujú tmavohnedé škvrny rôznej veľkosti). Opäť je to ale individuálne rok od roku, mne napríklad vydržali minuloročné Jonathany až do augusta t.r. (na foto 1 ako vyzerali v júli). Pridávam ešte foto 2 s popisom listov, ktoré sú pre Jonathan dosť typické - možno Vám to pomôže v potvrdení alebo vylúčení že ide naozaj o túto chuťovo skvelú odrodu. IH


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika