Odolnost a spolehlivost střížovických odrůd



Stránky: 1,  2   
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 34.22 (?) 
5.4.2018 0:48, zobrazeno: 9160x

Zdravím

Na nějakou chvíli jsem se odmlčel nebo mi ovocnářské poslání nedá klidu a lidé vyhledávají mé služby a co zde vidím! Témata jsou omýlaná a ovocnářští bardi utahaní a zamlklí!  Jak sleduji je na čase začít vrtat do vosího hnízda!!!

Je na časech po letech opět nastavit téma jaké staré odrůdy jste opět pustili na svou zahradu a zda je i zkoušíte a preferujete na typových podnožích.

Vyzívám po letech opět k diskuzi o spolehlivosti a odolnosti střížovických odrůd " hvězdné serie "  Orion, Sírius...

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 5.4.2018 12:02

Byl jsem vždy příznivcem střížovických odrůd - až mi to možná někteří vyčítali. Jejich jablka mají "koule", jsou vzhledově rozmanitá,  jejich chuť je přesvědčivá, odrůdy se prosadily i za hranicemi. Naproti tomu odrůdy z Těchobuzic a Holovous mi přišly méně zajímavé, méně rozmanité, chuťově méně výrazné. V poslední době jsem postoj trochu přehodnotil. Jakoby střížovičtí šlechtitelé trochu pozapomněli na nás, pěstitele z chladných poloh. Zatímco první jejich odrůdy - Šampion, Rubín, Karmen, Jonalord, Rosana se osvědčily především v horších polohách, ty modernější pamatují hlavně na ideální jabloňářské polohy. Platí to pro generaci odrůd Otava, Rubinola, Topaz, Goldstar, Sirius,  Opál, Luna, Heliodor, Orion, aj. Snad jen Rozela a Lotos drží tradici. Co ukáže Admirál, Lucy a další, to se teprve uvidí. 
   Mezi "nestřížovickými" odrůdami nacházím takové, které s nimi mohou směle soutěžit a v některých směrech ty české jablkové etalony i překonat.  Mám na mysli kvality Deloru,  chuť Desertu a Dione, plodnost Diadému, odolnost Angoldu, aj.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.93 (?), 5.4.2018 16:50
K tej "hvězdné serii": Trochu by som to najprv lingvisticky usporiadal. Jednu skupinu by som nazval VESMÍRNE odrody (je to širší pojem ako hviezdne, predsa len planéty a ich mesiace nie sú hviezdy). Sem môžeme zaradiť odrody: Sirius, Luna, Merkur, Orion, s privretím oka aj Meteor, Goldstar či Sunlight. Ďalšou skupinou by mohli byť DRAHOKAMOVÉ odrody: Opál, Heliodor, Topaz, Rubín, Ametyst, Diamant, snáď aj Diadém. Predpokladám že pán Kaněra mal na mysli žltoplodé novšie odrody, teda Sirius, Lunu, Opál, Heliodor a Orion. Z nich sa môžem vyjadriť (myslím že dosť relevantne) k Heliodoru, ktorý už nejaký rok pestujem. Strom má 7 rokov, je na MM111, sadil som ho ako tenučký špičiak, dnes je to vyše 4-metrový mohutný štvrťkmeň. Heliodor je veľmi úrodný, v r.2017 som obral 7 debničiek jabĺk. Veľmi dobre tvorí plodonosný obrast aj na podpníku MM111. Plody majú v plnej zrelosti krásnu zlatožltú farbu (názov odrody znamená niečo ako "zlaté slnko"). Typické plody sú na niektorých fotkách - sú mierne asymetrické, pri pohľade zhora nie kruhové, ale nepravidelne oválne. Väčšina plodov javí miernu rebernatosť, typická je hlboká kališná jamka zvlnená výraznými "svalcami". Šupka je hladká a mastnejšia, s dĺžkou skladovania mastnosť šupky stúpa. Lenticely sú nenápadné, bledohnedé. Chuť je podľa mňa len priemerná, sladkokyslá- cítiť v nej aj Topaz, kvality druhého rodiča Golden Del. nedosahuje ani náhodou. Plody vydržia aj do apríla (predposledné foto je aktuálne), ale vtedy už strácajú šťavnatosť. Zdravotný stav je excelentný, Heliodor je odroda pri ktorej výraz "rezistent" nie je len prázdnym slovom. Plody nepodliehajú ani skládkovým chorobám. Heliodor je aj vizuálne veľmi vydarená odroda, v r.2013 a 2016 zvíťazil v celoslovenskej súťaži o najkrajšie jablko (viď posledné foto), čo pri žltoplodej odrode je tak trochu malý zázrak. To ale netreba brať z pestovateľského hľadiska nejako vážne (asi ako vhodnosť víťazky súťaže miss na celoživotné manželstvo). Keby som mal Heliodor charakterizovať jednou vetou, tak by asi znela: Ak by bol chuťovo o niečo kvalitnejší, bola by to odroda jablone (takmer) bez slabín. IH










Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 61.187 (?), 7.4.2018 11:35

V mojí chladnější poloze a v nepříliš dobrých půdních podmínkách se mi osvědčily prozatím odrůdy Sirius, Merkur a Admirál. Na Orion a Opal dosud čekám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
TomNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (356) - 167.218 (?), 3.7.2018 8:23

rubinola, tento rok uplne bez postreku proti chorobam 


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 138.3 (?), 3.7.2018 10:27

Máte hezký plot (méně už plod) a stříbrný smrk. (Omlouvám se za rýpnutí.)

K předřečníkům.

Je to smutné, ale hlavní jabloňářské polohy nejsou v polohách jako má dr. Vysloužil a koneckonců i já u rodičů s výhledem na Praděd. Šlechtit pro tyto polohy se nikomu nevyplatí. Mohly by se ale více "pouštět" do oběhu i odrůdy vhodné pro zahrádkáře, nejen velkopěstitele. Kazí to však trochu image šlechtitele.

Vyšší nároky novošlechtěnců může přinášet "teplomilná krev" z odrůd jako Fuji (Lucy...), Kanzi či Pink Lady (Karneval) v řadě novošlechtěnců.

Neustálý stesk z prolomení monogenně založené rezistence neberu. Šlechtitelé jsou si toho dlouho vědomi a již dávno se s tím pracuje. Všichni však víme, že mezi křížením dvou odrůd a sazenicí novošlechtěnce v sadě Pepíka z Horní Dolní je cca 20 let. Admirál, jako první "větší vlaštovka" je krásným příkladem kombinace monogenu a polygenů.

Z novějších již vypuštěných odrůd bych vypíchl Rubelit. Má velmi příjemné aroma, dobrou konzistenci a dobře se skladuje. Zazářil již několikrát i v degustaci v Lysicích.

Zdraví Mittw.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 175.49 (?), 3.7.2018 13:57

Na té fotce mně to připadá spíš jako hojivé pletivo, ne strupovitost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.3 (?), 3.7.2018 17:44
Mittwoch: Veľmi rozumný príspevok, súhlasím s každým slovom. Čo sa týka Vami spomenutých odrôd - myslím že Lucy bude v pohode aj vo vyšších polohách, Karneval ale nie (jeho teplotné nároky mu horko-ťažko splním aj u mňa) - tieto dve odrody už mám "omakané". O Admirale netreba hovoriť, je to podľa mňa jednoznačne najvydarenejší (nielen český) novošľachtenec za posledných 15 rokov. Inak neviem čo sledoval svojím príspevkom TomNR, na jeho fotke je Rubinola s mechanicky vzniknutým defektom (etiológiu nech si rieši majiteľ) a následným hojením. Ak sú všetky listy a ostatné plody intaktné, tak asi o chrastavitosť nepôjde. Čím netvrdím, že Rubinola je vždy a všade dokonalý rezistent. U mňa ale je. Čo sa týka Rubinoly - za mňa len toľko: Hands off!!! IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
D.Boudyš - (31) - 126.102 (?), 3.7.2018 19:31

Dobrý den, 

musím sdělit, že sledovat tuto diskuzi je velmi zajímavé. Já bych ale trochu (mírně) odbočil. Zajímalo by mě, kde je "pomyslná" hranice pěstování jabloní s resistencí a dobrou odolností, oproti odrůdám, které trpí různými chorobami (GD, Jonagold, Gloster a jiné). To znamená kupříkladu, kolik je max počet postřiků, které ovlivní složení jablka. V poslední době se často hovoří o negativních testech, které ukazují, že jablka prodávané různě v supermarketech a podobně vykazují určitou míru škodlivých či ne příliš zdravotně prospěšných látek. Já osobně pěstuji oba typy. Mám odrůdy odolné (Admiral, Sirius, Angold, Rubinola, apod.) i odrůdy, které musím i 4x ročně stříkat. Jaký na to máte názor vy? Jinak abych neodbočil příliš, tak musím konstatovat, že odrůdy pocházející ze střížkovické dílny jsou pro teplejší oblasti bezkonkurenční. Za dobu cca 10 let nepozoruji u žádné odrůdy prolomení deklarované odolnosti. I když taková odrůda Angold (Holovousy) je dle mého názoru ve všech směrech dle odolnosti nejlepší.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.42 (?), 3.7.2018 21:00
D.Boudyš: 4 postreky nie je veľa. Sú veľkopestovatelia ktorí sa s tým nepatlajú a fuknú tých postrekov aj 20-25. Ono ešte dôležitejšie než absolútny počet chem.ošetrení je ich včasné ukončenie v sezóne - v súlade s princípmi tzv. integrovanej bezreziduálnej produkcie jabĺk (tak aby boli použiteľné aj na výrobu detskej výživy). Väčšinou to znamená ukončenie chemických postrekov do konca júna až začiatku júla, závisí to od toho-ktorého prípravku. Ešte na obranu Rubinoly pridám zopár fotiek - táto skvelá česká odroda u mňa prelomením rezistencie zatiaľ chvalabohu netrpí, listy aj plody sú zdravé a strom je - tak ako každoročne - obsypaný jablkami (pri prebierke som odstránil cca 50% plodov). IH




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika