Napadená jabloň



host - 168.179 (?) 
22.5.2022 15:53, zobrazeno: 692x

Dobrý den všem, 

naši pětiletou jabloň napadl nějaký parazit. Jabloň má pro nás citovou hodnotu, zasadili jsme ji k narození syna, a tak bychom ji chtěli za každou cenu ochránit. Některé lístky jsou tak zkroucené, prožrané atd. Mimochodem letos měla pouze 1-2 kvítky, ale to s tím nemusí souviset. V každém případě podle toho, co jsem se dočetl tipuji, že jde o mšici jabloňovou - viz obrázek. 

Chtěl bych poprosit o případné potvrzení, popř. vyvrácení mého názoru. Pokud máte s podobným případem zkušenosti, budu také moc vděčný za radu, co s tím? Jaký přípravek je nejlepší (Mospilan apod.)?

Lze se stejnou účinností použít něco nechemického? Samozřejmě bez chemie je ideální varianta, ale na druhou stranu pokud je účinnost výrazně nižší nebo diskutabilní, volím jednoznačně účinější řešení. Nerad bych týdny a měsíce zkoušel něco, co možná zabere a možná také ne. 

Moc děkuji za názory a rady,
PM


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.107 (?), 22.5.2022 22:23

Jasně, mšice. Někdy stačí i jen je rozmačkat, pokud je stromek malý.Mospilan je dobrý, ale pospěšte si, končí mu registrace, snad ho ještě seženete. Ono napadení konců výhonků někdy způsobuje deformity růstu (větvička se zvlní). Nevypadá to hezky, ale zesílením větví postupem růstu se to vyrovná.  Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 117.61 (?), 22.5.2022 23:40

Jako krátodobé řešení lze listy pokud možno zespodu pořádně omýt (ostříkat)  vodou. Kdysi jsem to nouzově použil na hodně napadené švestce a dost to pomohlo.  Následná likjvidace zbytků mšic byla jednodušší. Také se důkladně omyly listy od lepkavé šťávy a to jim prospělo. Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika