Nadejny nahodny semenac - postup



Stránky: 1,  2   
kranex - (47) - 7.81 (?) 
10.6.2012 0:16, zobrazeno: 17590x

Dobry den, uz par rokov trham jablka z jednej volne rastucej jablone, plody su takej kvality, co sa tyka velkosti chute a vyzoru ze sa smelo mozu porovnavat s najdrahsimi v obchode alebo s hyckanymi odrodami v zahradkach,,vzdy som bol v tom ze strom vysadil ci zastepil nejaky pestovatel ale nedavno som si uvedomil ze strom tvori niekolko nerovnomernych kmenov vyrastajucich priblizne z jedneho miesta v zemi, v sikmom svahu mizernej podnej akosti, strkopiesocnata hlina... strom je prerasteny vlkmy a obmotany plazivymi rastlinamy az po vrchol a ludia(ne cigancence) sa ajstak naucili tie jabka trhat este v predstihu, zelene a nedozrete 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.21 (?), 10.6.2012 10:35

To ze strom tvori niekolko kmenov vyrastajucich z jedneho miesta v zemi, este nemusi stopercentne znamenat ze je to nahodny semenac, mozno ho niekto vysadil tak, ze miesto vrublovania potopil.

Pripadne nastepil (naockoval) uslachtilu odrodu tesne nad zemou, tak ze to nie je poznat.

Nemate nahodou foto plodov?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 15.181 (?), 10.6.2012 15:55

V pomologiích se u řady kvalitních cv uvádí "náhodný semenáč" nebo "semenáč z volného sprášení" - je to běžný způsob tvorby nových odrůd.

Bylo by zajímavé naroubovat tento cv na některé podnože a pak možná vytvořit novou odrůdu. Je to ovšem ještě dlouhá cesta. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?), 10.6.2012 12:58

Nerozumím na co se ptáte a o jaký "postup" jde v názvu vlákna. Chcete strom prořezat, rozmnožit, zbavit plazivých rostlin...?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kranex - (47) - 7.81 (?), 10.6.2012 21:09

Dobry den pan Vyslouzil, som poteseny ze na moj prispevok reaguje miestna kapacita, zbavit ho poplazov ma stalo par machnuti macetov, rez by som tiez zvladol, noznice su nachystane, ba aj po rublovani uz poskulujem... tym postupom som myslel vsak nieco viac,(som totiz v tomto fachu absolutny amater ba dokonca ani nemam znamych co by sa tomu vaznejsie venovali),.zaujimalo by ma ci je medzi pestovatelmi -nadsencami pre takyto objav(nahodny semenac mimoriadnej kvality) v dnesnej dobe zaujem, ze ked im popr.donesiem na jesen plody a ukazem miesto ci by sa tym niekdo vaznejsie zaoberal alebo ci by som bol iba taky otrava... ps.,viem ze radit po M.Vyslouzilovy je ako po Gottovi spievat ale budem rad aj za reakcie ostatnych...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 10.6.2012 22:31

Prvně je dobré pokusit se zjistit, zda jde o zasazený strom, nebo náhodně vyrostlý semenáč.  Pokud strom roste v (možná bývalém) sadu, byl zřejmě vysazený. V tom případě se jedná pravděpodobně o konkrétní odrůdu.  Náhodný semenáč málokdy vyroste v řadě s ostatními stromy, častěji místech, kde je šance na ujmutí semínka a normálně by tam stromek nikdo nesadil - na náspu, v příkopě, u zídky.
   Určitě bude dobré, když zralé plody ukážete někomu, kdo jablkům rozumí a taky vložíte jejich fotku na tento web.
    Přiznám se, že si neumím dobře představit strom v chudé půdě, o nějž se nikdo nestará, je tvořen více kmeny, je plný vlků a omotán plazivými rostlinami a přitom plodí jablka velikosti, vzhledu a chuti jako z marketu. Jistě, teoreticky je možné všechno, přesto  v existenci takové jabloně se zdráhám uvěřit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
kranex - (47) - 7.81 (?), 12.6.2012 21:50

nie, nie je to byvaly sad, je to sikmy svah prietocneho kanala, a pobliz vytoku z kanalizacie..a tych plodov tam zas bohviekolko nebolo, zrejme preto ze ten strom bola jedna velka kopa vlkov... fotky pridam, ovsem fotky plodov az neskoro v jeseni...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 13.177 (?), 11.6.2012 19:51

Já bych měl zájem prohlédnout si plody i strom - jedná se o jablko zimní nebo podzimní? Netrpí strom strupovitostí nebo padlím? Kde roste?

Mám v sadu asi 70 jabloní, pár podnoží by se našlo pro naroubování.

Zdravím - Jaroslav N.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
kranex - (47) - 7.81 (?), 12.6.2012 22:21

dozrieva na prelome 10 a 11teho mesiaca, a ked dozrie nedokazem ho rozlomit rukami rozpolit aj ked dviham cinky, kamaratovi sa zakotulalo jedno pod sedadla, po mesiaci ho objavil a furt si zachovalo svoju kvalitu, plod ma po dozreti zelenozltu farbu zo strany slnka trochu cerveneho zihania, padli ani strupovitost som nepozoroval a to dalsia jablon vzdialena cca 100 metrov, taka letna zlta vatova padacka je strupovitostou cela pokryta..rastie v sikmom svahu prietocneho kanala, blizko vytoku z kanalizacie, konarmi sa opiera o svah, lokalita blizko Bratislavy, fotky dodam coskoro, zrelych plodov pochopitelne neskor, ked sa Vam bude lubit mozem poslat zopar vrublov... este otazocka, to ked sa vyseje z nejakej odrody(napr.golden delicious) semenac tak kedy sa uz hovori o novej odrode a kedy este len o napr, splanenej golden delicious?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 20.32 (?), 13.6.2012 17:11

Děkuji za zprávu, nevím, zda máte přístup k nějaké pomologii (Dvořák... Jablka, Kutina... Pomologický atlas, Vaněk - Lidová pomologie atd.) - tam by se odrůda dala odhadnout. 

Novou odrůdu uznává komise, zkoumá se původ, odborníci zhodnotí strom, plody, chuť a spoustu dalších detailů.

Těším se na fotky a na rouby. Zdravím - J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika