Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Mýtus Strýmka

Mýtus Strýmka


Wimpi (2110) - xxx.xxx.200.122 (?)
11.2.2013 21:44

Hergot, jak my se tady můžeme na něčem shodnout, když ani nevíme, jestli nejfujtajblovější jabko není vlasně chuťovou delikatesou...? laugh

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.78.10 (?)
11.2.2013 17:00, počet návštěv: 62987
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Odrůda již zná prakticky každý. Jeden říká, že mu ji nežerou ani králíci, druhý zase že pálenka je z ní dobrá. třetí, že ani ta ne. Zkrátka každý ji jen haní a málokdo na ní nechá niť suchou. Tolik mýty. Jaká je ale realita? Už několik týdnů konzunuju Strýmky, které už ve sklepš takř. došly a musím říct že Strýmka je v prvé řadě stolní jablko par exelance, nebo De luxe chcete li. Konzistence naprosto vyhovuje, její chuť je originální a těžko zaměnitelná, vysokou šťavnatost a osvěživost si drží do pozdního jara. Plody zcela vystavené slunci mají navíc i velice příjemné aroma. Plody byly brané ze stromů, které nejsou udržovány řezem, tedy přeplozují, u stromů, kkde je růst a plodnost v rovnováze bych očekával, že těch plodů s oním aroma bude výrazně více. Na rozdíl od Idaredu, který když se nechá přeplodit, tak je opravdu nepoživatelný, u Strýmky jsou dobré i malé plody. Velice slušná odolnost ke strupovitosti, mrazuodolnost, dlouhověkjost, nečervivost a mimořádná úrodnost (loni 15 metráků z jednoho stromu) jen dokládají mimořádnost této odrůdy. Dle Dr. Lokoče se jedná navíc o nejlepší odrůdu na mošty s velice vysokým obsahem vit. C...  Je velká škoda že mýty, které o ni panují dokáží lidem tuhle odrůdu naprosto znechutit... Holt věříme víc tomu co se říká, než našim vlastním smyslům...

           Ing. Fidla

Připojit reakci   
   

Mýtus Strýmka


PP. (5409) - xxx.xxx.9.2 (?)
11.2.2013 17:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak moje vlastní huba není mýtus, ale mslná tlama. A jako taková Strýmku prostě nemusí, byť je to dávno, co jsem ji porazil. Je obdivuhodné, jak se termín "kyselé jak šťovík" dá téměř básnickým obloukem popsat jako "vysoká šťavnatost a osvěživost". Nepíšete náhodou pro firmy reklamní popisky typu "Lahodný živý plot s dechberoucími květy"? Ovšem proti gustu žádný. Skutečně není vyloučeno, že někomu bude chutnat ta kyselá řepa.

Připojit reakci
      

Mýtus Strýmka


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.67.66 (?)
11.2.2013 18:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pravdu vidím někde uprostřed. Objektivně vzato, chuť Strýmky novějším (a nakonec i těm starším) stolním odrůdám konkurovat nemůže a pochutná si na nich jen velmi tolerantní milovník jablek. To není mýtus.  Nicméně, v jarním období se dají dobře uskladněné a na talíři na kousky rozkrájené plody sníst vcelku bez uzardění.
   Nedostižná je ovšem bezúdržbovost stromů a schopnost skladovat klidně na hromadě ve sklepě jako brambory. Taky na dospělé staré a viditelně zdravé stromy Strýmek bez mrazových desek a rakoviny, se silnými letorosty i v pozdním věku je krásný pohled.

Připojit reakci
      

Mýtus Strýmka


Vinšálek (1862) - xxx.xxx.82.212 (?)
11.2.2013 19:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Také nechci nikomu nic znechucovat, ani šířit mýty. Strýmku jsme nejedli ani jako děti v 50. letech, a to jsme tenkrát snědli ledacos.

Potom ji měl ještě tchán na zahradě a pokud plody neoklepal a neprodal do výkupny, ale uskladnil je, tak je ve sklepě na jaře našel téměř všechny a nezbylo mu, než je opatrně zkrmovat ovcím a prasatům, králíkům je nedával. Prostě nikdo z rodiny ani z příbuzných z Prahy je nechtěl jíst. Já také ne.

Připojit reakci
         

Mýtus Strýmka


Jan pěstitel (243) - xxx.xxx.228.13 (?)
11.2.2013 19:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je pravda, že některá jablka třeba i Koženky jsou pro přímý konzum jen pro otrlé, ale s úspěchem se dají využít při kuchyňském zpracování a pokrmy z nich nejsou fádní. Pro tepelnou úpravu je lepší použít kořenitější odrůdy a přisladit můžeme podle chuti vždy.

Připojit reakci
            

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.43.70 (?)
11.2.2013 19:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já se hlásím k těm otrlým. U jablek mně tlustá slupka ani kyselá chuť nevadí zkonzumuji i nedozrálé průsvitné letní či nedozrálé švestky.

Připojit reakci
               

Mýtus Strýmka


deerslayer (486) - xxx.xxx.84.120 (?)
11.2.2013 21:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nezrelé švestky sú pochúťka laugh

Připojit reakci
                  

Mýtus Strýmka


Wimpi (2110) - xxx.xxx.200.122 (?)
11.2.2013 21:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hergot, jak my se tady můžeme na něčem shodnout, když ani nevíme, jestli nejfujtajblovější jabko není vlasně chuťovou delikatesou...? laugh

Připojit reakci
                  

Mýtus Strýmka


P.Z. (716) - xxx.xxx.148.21 (?)
11.2.2013 21:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No pokial ide o Priesvitne letne, tak ja ho mam tiez radsej nedozrete ako prezrete. No asi keby dozrievali v septembri/oktobri tak by som ich ani nejedol. :)

Nedozrete slivky mi velmi nechutia, no ked nie je nic ine, aj tie zjem (zalezi aj od odrody). 

Odbocil som, no ku Strymke sa vyjadrit neviem, nakolko sa u nas nikde v okoli nepestuje.

Připojit reakci
                     

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.141.252 (?)
11.2.2013 22:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máme 2 stromy a až odejdou, rozhodně nové sázet nebudeme. Občas se některé jablko sníst dá, zláště v letech, kdy je úroda menší. Vydrží dlouho, to je pravda. Strašně přeplozuje, každý rok vyhrabávám z trávy hromady "ping-pongových míčků" a vozím je na kompost. Jednu bedničku dám i do slepa a pak ji na jaře vyklopím na kompost k těm ostatním. Takže se přikláním na stranu odpůrců.

Připojit reakci
                        

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.78.10 (?)
11.2.2013 23:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No jistě, to je jeden z problematických znaků Strýmky, že přeplozuje. Není se ale čemu divit, vemte si to obrovské množství krátkých plodonošů. Nicméně dá se to řešit zmlazením stromu. Už jsem to tady říkal, nemůžeme postavit proti sobě staré odrůdy z přestárlých stromů a nové na vřetenech, kde je dokonalá výživa a probírka. Špatná pověst Strýmky je dle mě i kvůli tomu že se běžně pěstuje i v drsných polohách, kde ale nevyzrává, Strýmky tady u nás na Opavsku rozhodně nejsou kyselé, naopak chuť je docela vyvážená, kyselkavá. Jsou mnohem kyselejší odrůdy Boikovo, Bismarck, nebo i Melodie. Popř. podtržený Granny Smith, jednou jsme ho sklízeli 20.srpna. Samozřejmě netvrdím že Strýmka má tak výtečnou chuť jako Major, či Rubín v ideální zralosti.

           Ing. Fidla

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


Jan pěstitel (243) - xxx.xxx.239.7 (?)
12.2.2013 6:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přeplozuje i Panenka, jablka jsou opravdu někdy drobná jako broky, ale na chuti a šťavnatosti se to moc nepodepisuje a také se z jednoho stromu dají sklidít metráky ovoce.

Kdo si počká ten se dočká, já nic nezralého nejím, možná také proto, že se vždy najde něco co zralé je.smiley

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.92.38 (?)
12.2.2013 8:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Každopádně pěkná diskuze, kterou si pomalu zapomenutá odrůda zaslouží. Nevím, jestli se jedná o triploid. Pokud ne, divím se, že se nepoužívá ve šlechtění. Některé její dobré vlastnosti by slušelo přenést do nových odrůd.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


Jan pěstitel (243) - xxx.xxx.238.124 (?)
12.2.2013 8:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemám teď po ruce atlas, ale myslím je triploidní, pokud si dobře pamatuju.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.182.227 (?)
12.2.2013 9:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aby byla představa o čem je diskuze.

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


P.Z. (716) - xxx.xxx.148.21 (?)
12.2.2013 11:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, v pomologii sa uvadza ze je velmi zlym opelovacom, pretoze je to triploidna sorta.

V istej pomologii som nasiel zmienku aj o odrode Strymka červena. Malo by ist o farebnejsiu variaciu, jemnejsej chuti. Poznatej ju niekto?

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


Jan pěstitel (243) - xxx.xxx.232.109 (?)
12.2.2013 13:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je triploid zrovna se na ni dívám.

O červené vím jen z velmi stručného písemného pramene.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.78.10 (?)
12.2.2013 19:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Strýmka červená byla rozšířena dle pomologií v okolí Jičína. Typů Strýmek je vícero, v bartošovickém sadu v Poodří jsou dva stromy Strýmky jež mají v průměru vždy o dost větší plody než ostatní. I kolem 200 g.

           Ing. Fidla

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


Vinšálek (1862) - xxx.xxx.82.212 (?)
12.2.2013 20:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pocházím z Jičínska, a tak si myslím, že tu červenou Strýmku jsme měli u pole na mezi. Tu jsem vzpomínal v souvislosti s dětstvím.

Strýmka u tchána měla plody větší, ale méně vybarvené.

Souhlasím s p. Fidlou, že znám ještě kyselejší odrůdu, a to Lohák. Taková Melodie je proti němu hotové sládě. Ze tří odrůd, které byly pro mě nejedlé, Jeptiška, Strýmka a Lohák, tak posledně jmenovaný byl nejkyselejší.

Ale Lohák matka přidávala k ostatním jablkům do štrůdlu pro zlepčení chuti. Tchán zase při domácí zabíjačce ho míchal s ostatními strouhanými jablky do směsi s křenem, jako přílohu k masu.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


víítek (572) - xxx.xxx.6.16 (?)
12.2.2013 20:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"K snědku jest poněkud kruté."  J. Říha; České ovoce 1915.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


P.Z. (716) - xxx.xxx.148.21 (?)
12.2.2013 21:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V novsej slovenskej pomologii z roku 2004, okrem ineho zase pisu toto"Dužina je biela alebo zelenkavá, hrubozrnná, kyslej chuti. V plnej zrelosti však zosladne a stráca aj kyslosť. Oberá sa podľa možnosti neskoršie. Do marca sa takmer nedá jesť. Dozrieva až v jarných mesiacoch a vydrží do júna i dlhšie."

To len pre zaujimavost, inak mam na zahrade odrodu "Boikovo obrovske" a verim ze Strymka musi byt urcite lepsia odroda. Ten strom drzim len preto, lebo ho vysadil môj stary otec a mam ho ako spomienku. (uz som ho chcel 100 krat vytat, no vzdy mi ho bolo luto, lebo plody su velke, je ich vela, a neni rok aby nezaplodila) Len tie jablka su bohuzial na konzum pre mna nepouzitelne.

To len na margo toho, ze su aj horsie odrody ako Strymka (aj ked ako som pisal, Strymku som moznost ochutnat nemal).

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


víítek (572) - xxx.xxx.6.16 (?)
12.2.2013 21:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Říha s ní také počítá až na jaře a v létě. Přesto mu přišla k přímému konzumu "krutá". Samozřejmě vyzdvihuje i jehjí pozitivní vlastnosti.

Strýmka je významná hospodářská odrůda. Kdyby nebyla, tak o ní Říha nepíše.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.236.249 (?)
12.2.2013 21:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pánové já si ji snad pořídím. Jestli je méně kyselejší než Zvonkové, tak to zkousnu, páč to čistí zuby, svírá paradentické dásně a ještě drhne hrdlo. Jinak co taková Jeptiška? Taky se dá krechtovat?

Ta strýmka by se snad ani nemusela dávat do sklepa resp. sbírat, nechat ji napadanou pod stromem a pak ji tam najdeme na jaře netknutou a přívětivější chuti? snad jsem něco zeleno žíhaného lehce soudkovitě kulovitého u polní cesty takhle z jara baštil.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.221.3 (?)
13.2.2013 8:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Strýmka by určitě pod stromem vydržela. Od táty vím (*1924), že na Šumavě nechávali pod stromem i Kanadskou renetu, kterou sklízeli až když přecházely mrazíky. Vyrazili do sadu až když rozmrzla, neoklepávali jí, ale trhali, nechávali ovoce pod listím pod stromem. Ale tak sklidili celý sad. Bál bych se, že když nechám jablka pod jedním stromem, že i když to bude Strýmka, pošmáknou si na ní myšáci a další žrouti. Měl jsem dva typy - malou a velkou. Když jsme dostal rouby s touto charakteristikou tak jsem se trošku pousmál. Bylo to ze dvou stromů na pláněti, říkal jsem si, že je to asi dané podnoží. Ale bylo to tak, na stejném stromě vedle sebe plodila jedna drobná, druhá větší. Chtěl jsem zkusit "intenzivní" pěstování na slabé podnoži, s malou korunou. Už to nebyla Strýmka, která jedinečně chutná a vydrží do nových. Už ji ale ani jednu nemám.   

K chuti: dával jsem ji synovi s tím, že to je mošťák, že mu asi nebude chutnat. Ale naopak, člověk, který jedl ze zimních jablek jen po sklizni Spartana a pak jen Rosanu a Karmínu, někdy Rubín (nakrájený, bez jádřince) mi řekl, že se mu zdá dát ho do moštu škoda, ať něco nechám ve sklepě. Zvonkové v porovnání s ní mi přijde jako lahůdka. Možná by stálo za to otevřít i téma Booskop.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


Walter (1272) - xxx.xxx.224.18 (?)
13.2.2013 12:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám Strýmku vysokokmen v 650 mnm, u lesa a ze zkušenosti vím, že ani lesní zvěř o ní na podzim nejeví zájem a ještě na začátku prosince bývají jablka netknutá. To se ovšem změní po přemrznutí a v tuto dobu si na ovoci pochutnávají u krmelce.

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


pestitel.cz (9) - xxx.xxx.228.59 (?)
12.2.2013 22:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rozhodně kyselá jablka na zahradu patří, škoda že třebas tu Strýmku ještě nemám.Například moštuji až koncem října a zásadně z Idaredu.Z pozdních jablek je taky vysoká výtěžnost při pálení...

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.78.10 (?)
12.2.2013 21:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Inu o Jeptišce se traduje, že kolik jí ve sklepě v říjnu uskladníme, tolik jí zas v září v dobrém stavu vyhazujeme:) Lohák je pro mne tajmestvím opředena odrůda z Jičínska. Má se jednat o velké stromy, které opravdu mimořádně rodí. Velké, zelené plody.  Je tomu opravdu tak? A dají se ještě nalézt v této oblasti nějaké vzrostlé stromy této odrůdy? Pokud vím tak ji ve sbírkách nemá ani takový fajnšmekr jako Dr. Boček. Jinak co se týče kyselosti, tak je pro mne jedničkou Bismarck.

K snědku jest poněkud kruté- báječné, už dlouho jsem se tak nepobavil, České ovoce je nejen pomologický, ale i literární skvost.

           Ing. Fidla

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.67.66 (?)
12.2.2013 22:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ono ta problematická konzumovatelnost Strýmky se netýká jen kyselosti jako u Melodie či Zvonkového. Roli hraje tuhost dužiny a jakási přihořklost v chuti. Ta se ale k jaru vytrácí a v dubnu chuť jablka skutečně až tak neurazí.
   Jeptišky sice vydrží stejně dlouho, možná déle, ale jsou horší. Plody mají malé tvrdé a méně šťavnaté než Strýmka. Hodí se snad jen na krmení.
   Pan Boček je, tuším Ing.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.58.114 (?)
12.2.2013 22:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moje nejkyselejší jablko na zahradě je sloupovitá červenodužnatá jabloň Pomfital (podzimní odrůda), pak Melodie a Ontário.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


víítek (572) - xxx.xxx.6.16 (?)
12.2.2013 22:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Lidé, kteří zůstanou na škole a obhájí svou disertační práci, získají titul Ph.D.  Přestože nikoho neléčí, jim můžeme říkat doktoři...

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.153.51 (?)
15.4.2013 23:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ještě připojuji komentář z Naše Ovoce od Zdeněk Dadák nákladem Mil. Hospodáře v Milovicích n. B. z r. 1946

zkráceně:...strýmka je neznámého původu. Naše nejpozdnější a nejotužilejší jablko, ale v červnu-červenci chutná lépe, než na podzim nejlepší malináč.

Hodí se k silnicím a všude tam, kde o ušlechtilejší druhy máme obavy. Dužnina je dosti hrubá, do března vůbec nezpůsobilá k jídlu. Dozrává až na jaře, chuti je prostě nakyslé.

Je nezmarem mezi jablky, může se krechtovat jako řepa, či dopravovat volně na voze neb ve vagoně bez obalu. Vydrží až do podzimu o rok. Špatný opylovač.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.149.42 (?)
16.4.2013 9:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.
Já jsem zase četl, ale už nevím kde, že odrůda Strýmka pochází z Porýní. Z Porýní pochází i jiné vynikající odrůdy. Například špičková odrůda révy, Ryzlink rýnský. Problematickou vidím pouze vhodnost pěstování těchto odrůd v převážné části naší země. Pro případné zájemce připojuji koordináty staré aleje odrůdy Strýmka (cca 20 stromů) u silničky (mapy.cz 49°18'39.928"N, 15°29'41.333"E). JG

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.92.38 (?)
16.4.2013 13:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Problematickou vidím pouze vhodnost pěstování těchto odrůd v převážné části naší země.

Nu, vhodnost pro pěstování vidím u Strýmky jako zcela neproblematickou. U nás se jí daří prakticky všude. Dokladem jsou zdravé, polodící mnohaleté stromy u silnic. Problematická je především její chuť.
   Rovněž jsem četl, že se jedná o německou odrůdu. Vysazována byla taky především v německy mluvících zemích (včetně Čech a Moravy) 

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.149.42 (?)
16.4.2013 21:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.
Jiná slova, stejný význam. Nejen problematická chuť, ale i jiné využití z nadmořské výšky nad 500 m. Mošt: tmavý, kalný, trpký, výtěžnost pod 50% při použití hydraulického lisu.  Obsluha lisu, moštárny, mně se Strýmkou posílala pryč. Vyměnit si pytle Strýmky ve výkupně jablek za jiná jabka. A že Strýmku žere v zimě zvěř? Žere, ale žere i seno, siláž, sušený maliník a další. Odolnost a nenáročnost Strýmky je sice úžasná, ale to má buk vlastně také a naroste mu více dřeva. Prostě není u nás všude jako u Rýna. JG

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.149.42 (?)
6.5.2013 8:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.
Ještě bych k této diskuzi připojil výňatek textu z díla polských autorů, snad Pomologia. PWRiL Warszawa:
Podle Rejmana – Zaliwského a kol. (1956) rozlišujeme odrůdy, které mají různé nároky na průměrnou teplotu během vegetační doby: 1. velmi nízké (13,5 °C) – Průsvitné žluté, Antonovka; 2. nízké (14 °C) – Wealthy; 3. střední (14,5 °C) – Blenheimská reneta, Boskoopské; 4. vyšší (15 °C) – Jonathan, McIntosh; 5. vysoké (15,5 °C) – Starking Delicious, Strýmka; 6. velmi vysoké (16 °C) – Golden Delicious, Starkrimson Delicious.
Připadalo by mi zajímavé vědět, proč u nás byla tato odrůda vysazována do poloh kolem 600m/m. JG

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.102.201 (?)
6.5.2013 10:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jednoduše proto, že se Strýmce i v 600m n.m.daří. Stoleté zdravé stromy jsou toho nejlepším důkazem. Že by Strýmky v teplejších polohách či letech plodily větší a chutnější plody (což je třeba u GD zřetelně patrné) jsem si nevšiml.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.153.51 (?)
9.4.2013 20:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Strýmka je dobré jablko, je německého původu a Němci si je velmi cenili spolu s Boikovým jablkem. Strýmka je tak trochu tvrdé kyselé, ale vydrží do jara, kdy chuťově dojde. nám v Liberci špatně dozrávaly a byly kyselé, ale přesto štrůdly byly z nich výtečné a příjemně navinulé. Dokonce táta z nich dělával víno a to bylo proti jiným jabčákům výborné.

Škoda, že toto jablko se už neudržuje, rozhodně by v sortimentu mělo být. také jsem potkal klon červené strýmky, možná chutnější, ale s drobnými plody.

zahradník Podrázský

Připojit reakci
                     

Mýtus Strýmka


dismas (18) - xxx.xxx.212.230 (?)
13.2.2013 10:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Naozaj?  Neviem odkial ste, ale kedže som túto odrodu poznal z Nemecka, kde má povesť obstojnej moštovej sorty, poobzeral som sa u nás okolo Humenného a hľa, najmä okolo ciest jej rastie ešte spústa a napriek veku, niektoré stromy sú vo veľmi dobrom stave.

           dismas

Připojit reakci
   

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.236.249 (?)
12.2.2013 21:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

a máte jistě Strýmku?

Připojit reakci
      

Mýtus Strýmka


víítek (572) - xxx.xxx.6.16 (?)
12.2.2013 22:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

F. Suchý 1907 M.O. -  " Na jaře nápadně sesládne a kyselost zmizí, ale drsnost zůstává. Soulad chuti, jako u jiných jablek vyvinutý jest, úplně chybí a proto nelze tuto odrůdu jako tabulovou považovati."

Připojit reakci
         

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.78.10 (?)
13.2.2013 9:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám ještě jeden dotaz na Václava Vinšálka a sice zda se setkal s odrůdou Vtelenské. Dle Kohoutovy Malé pomologie má být rozšířeno na Mladoboleslavsku a jičínsku, má to být zimní jablko, výtečné chuti.

           Ing. Fidla

Připojit reakci
            

Mýtus Strýmka


Vinšálek (1862) - xxx.xxx.82.212 (?)
13.2.2013 10:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S odrůdou Vtelenské jsem se, bohužel, nesetkal a ani o ní neslyšel. Já pocházím z jižní části Jičínska a zde měl i svou zahradu tchán a říkal jí štěpnice.

Jinak na Mladoboleslavsku a Mělnicku je hned několik obcí, které mají v názvu Vtelno. Např. Jizerní Vtelno.

Připojit reakci
               

Mýtus Strýmka


Vinšálek (1862) - xxx.xxx.82.212 (?)
13.2.2013 17:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě k tomu Loháku.

Byly to opravdu mohutné stromy a velice úrodné. Ačkoli jsem nikdy neviděl, že by je někdo prořezával, plody byly středně až více veliké a dost šťavnaté. Barva plodů byla zelená, z větší části překrytá červenou, ve formě žíhání. Také si vzpomínám, že po žních, někdy v září, už dost padaly.

Samozřejmě, že stromy v té době nikdo nehnojil. Ta velká úrodnost tam asi byla dána vysoce úrodnými půdami, teplejší polohou a mohutným kořenovým systémem.

Jinak diskuse v tomto vláknu opět potvrzuje, jak různorodé až protichůdné jsou chutě konzumentů ovoce, což asi většina z nás vítá. Týká se to jak starých odrůd, tak těch nejnovějších. Upozornit na klady, či zápory dané odrůdy na základě vlastních zkušeností pěstitele nebo konzumenta je však na místě. Namístě by nebylo dělat z toho válku.

Připojit reakci
                  

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.43.70 (?)
13.2.2013 18:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U nás jsme podobným jabkům říkali dvorčinky. Stejná doba zrání, žíhání, pravidelná vysoká plodnost ale velikost jako jadernička. Samozřejmě vysoké mohutné stromy.

Připojit reakci
            

Mýtus Strýmka


sadař vlada (152) - xxx.xxx.20.228 (?)
14.2.2013 23:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím

Velice mě těší, že alespoň většina kritiků Strýmky přiznává, že ji mají jako neudržované stromy nad kterými zalomily hul. Já osobně jsem měl potěšení pěstovat Strýmku v intenzivním sadu kde plnila funkci opylovače ve stáří 40 let na A2. Musím přiznat, že mě velice překvapila a její pomluvi se mi vubec nepotvrdily na pravdě. Strýmka v udržovaném pěstování mi vykazovala každoročně plody velikosti Šampionu a plody byly poměrně vyrovnané. Je pravdou, že Strýmka po dozrání hromadně opadá (bez ůhony na plodech) tak jak to dělají i některé nové odrudy(Melodie...) Díky teplým a dlouhým podzimům je Strýmka jedlá i na podzím s chutí mírně nasládlou s tonem zvláštního buketu. Musíme si uvědomit, že Strýmka byla pěstována hlavně jako moštová odruda a konzerva do další sklizně žňovek. Nikdy nebyla jako hlavní stolní odruda. Kdyby jste měli možnost degustovat mošty tak to vyhrajou vetšinou právě ze Strýmky a Parmény než z Bohemii a Rubinoly či Šampionu - techto odrud jsou mošty doslova odporné. Odruda Fuji má vynikající mošty a plody. Staré odrudy se rozlišovaly a také pěstovaly podle zpúsobu jejich používání. (stolní, moštové, kuchyňské neboli štrudláky a krmné) toto rozlišování se při degustacích také musí akceptovat a ne vše hned zhatit a smést ze stolu.

sadař vlada

Připojit reakci
               

Mýtus Strýmka


Jan pěstitel (243) - xxx.xxx.228.78 (?)
15.2.2013 8:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Vladislave, mohu se jen tak pro zájímavost zeptat co opylovala? Pokud vím, tak Strýmka je špatným opylovačem.

Připojit reakci
                  

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.102.201 (?)
16.2.2013 13:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím, jak vypadá intenzivní sad. Ale 40tiletá Strýmka na A2 bude hodně velký strom. Pan Kaněra nás triploidním opylovačem trošku pohoupal.

Připojit reakci
                     

Mýtus Strýmka


sadař vlada (152) - xxx.xxx.20.11 (?)
19.2.2013 19:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak nevím

Je vidět, že si tady někdo plete nazvy intenzivní zpusob pěstovaní a tvaru pěstitelského.  Strýmky na A2 jsou ve tvaru čtvrtkmenu a dosahují výšky 4m. Jelikož mi nedělá problém udržovací řez tak není pro mě žadný problém udržovat pěstitelskou výšku. Podnož A2 v žadném případě nedosahuje v horších pudách vyšky semenných podnoží.  Je okolo 20% slabší než semenáč.  Je pravdou, že triploidi jsou špatní opylovači, ale pořád jsou. Jabloň je cizosprašná. Pouze několik odrud je spolu inkopaktibilní. Jestli nevíte jak vypadá intenzivní pěstování čtvrtkmenú a jinných tvarů tak si přečtěte ovocnářskou publikaci.

sadař vlada

Připojit reakci
                        

Mýtus Strýmka


Jan pěstitel (243) - xxx.xxx.231.158 (?)
19.2.2013 19:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Vladislave, nebudu vstupovat do vaši debaty s host - xxx.xxx.102.201 mě jen zajímalo co opylovala. A2 patří opravdu k velmi bujně rostoucím podnožím, ikdyž záleží také na naštěpované odrůdě.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


víítek (572) - xxx.xxx.6.16 (?)
19.2.2013 20:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přikládám obrázek Strýmy.

Na opyloací schopnosti triploidů bych moc nesázel. Pyl velice špatně klíčí a pylové láčky jsou krátké a pokroucené. Ovocnářská literatura ani nepočítá s tím, že by triploid mohl mít nějaké opylovací schopnosti.

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.92.38 (?)
19.2.2013 22:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1. Jak píš p. Jan, záleží na odrůdě A právě Strýmka na A2 vytvoří velký strom téměř v každé poloze, který by násobně přerostl a zastínil ostatní pěstované čtvrtkmeny
2. Jako opylovači se do intenzivních výsadeb vysazují odrůdy nejen dobře opylující, ale také ty, které se dají sklidit a prodat
3. Pyl triploidů je podle literatury považován  praktricky za sterilní.
   Osobně si myslím, že v intenzivní výsadbě čtvrtkmenů by nikdo rozumný Strýmku jako opylovače nevysadil a pan Vladislav  se jednoduše zmýlil. To se může stát.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


sadař vlada (152) - xxx.xxx.20.25 (?)
20.2.2013 19:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím

Děkuji za toleranci, ale mi to nevadí o tom to tady je.  Podnož A2 patří k bujným podnožím. Semenáče jsou velmi bujné. Většina vegetetativně množených rostlin jakéhokoliv tipu jsou vždy rustově slabší než rostliny generativního původu. Mají i úplně jinný typ kořenového systému. Rust podnože také plně závisí na urodnosti půdy a odrudy kterou nesou. Když dáte A2 do unavené púdy tak Vám poroste skoro jako M9 a zase když dáte M106 do černozemě tak Vám poroste skoro jako A2.  Když to ještě do toho přidáme věk 4O let tak podnož A2 dostaneme do rustového sklidnění a pomalé stagnace. Rust všech odrud v sadu které jsou na podnoži A2 ve věku 40 let, hnědozemně je přibližně 40cm a v terminálu až 1m, ale pořád při výšce 4m bez jakéhokoliv divočení vlků a každoročního sesazování terminálu na nižší konkurenční výhon. U některých odrud slabšího rustu jsem rád, že mi na A2 udělaji slušnější přírustek. A jenom pro zajímavost baleriny se dnes roubují ve velkém na starou podnož M111, která je růstově stejná s A2.  Ono podnože nemužeme jednoduše škatulkovat podle knihy. Zde se uvádí pouze jejich vlastnosti v dobré a udržované púdě. Podnože jsou stále neprozkoumaná oblast a stale je co objevovat.

sadař vlada

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.78.10 (?)
21.2.2013 8:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Souhlasím se sadařem Vladou, (až na to, že Strýmka slouží coby opylovač). Viděl jsem i poměrně malé dospělé strýmky, stejně jako jsem viděl obří stromy Parmén či Matčina. Těch faktorů, které hrají roli je vícero. Do horších půd vždy doporučuju bujnější podnož. On i ten leckým proklínaný myrobalán není od věci použít, přece jen u peckovin, které plodí na jednolerém dřevě je dobré mít slušné přírůstky. Jen je u něho důležité zvládnout výchovný řez, problém je hlavně na Valašsku vžitý názor, že trnky se nikdy nestříhaly. Já tady na Opavsku si samozřejmě mohu dovolit použít i méně bujné podnože, vláhy máme dost, ale viděl jsem slívy na myroši na písčitých půdách, jež měly výšku 3 m a jejichž růst byl ukončen. Co by na stejném místě udělala třeba podnož Wangenheimova?

           Ing. Fidla

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


sadař vlada (152) - xxx.xxx.20.20 (?)
21.2.2013 19:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím

Ja jsem napsal pouze to co mi bylo řečeno, když jsem přebíral sad. Strýmka je v sadu náhodně umistěna v řadách jinných odrud. Hlavní opylovací řady byly z Parmény zl. do které jsem se také v tomto sadu zamiloval na první pohled při sklizni jablek zváštní barvy, která není u nových odrud a chuť mě také zaujaly neboť je u nových odrud vubec neznám. Já jsem si plně vědom, že Strýmka je špatný opylovač, ale naši dědové to určitě nevěděli na 100% tak jako my!!! Co skalní startší generace zná z dětství chutě starých odrud a ví jak tenkrát chutnaly, ale i ta byla ovlivněna jinnými klimatickými změnami, které známe teď.  Já jsem v minulém tématu o starých odrudách vyzýval pěstitele a kritiky, aby na zkoušku znovu zapěstovaly staré odrudy na " keřových zákrscích   (30 léta)  " o které se budeme starat intenzivním způsobem tak jako o ostatní odrudy a nebo vzorově jako p. Vlastimil a jiní milovníci ovoc. stromu pak bude kritika všech zodpovědná a upřímná a né hodnotit plody z neudržovaných stromú, které si to kolikrát ani nezaslouží. Také by jsme si měli uvědomit, že odrudy, které se přímo nedají jíst jsou v moštech úplně jinné. (Strýmka a Parména i renety jsou moštové špičky). Dobrovolně si za opylovače Strýmky nasypu popel na hlavu.

sadař vlada

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.78.10 (?)
22.2.2013 8:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ono v případě informací o opylovačích jsem všichni víceméně odkázáni na literaturu a ta hovoří jasně, tady se nějaká ta osobní zkušenost těžko prokazuje. Málokdo asi osobně zkoumá, jak moc pyl klíčí.

Co se týče chuti odrůd, já stále tvrdím že větší vliv než jakost odrůdy má to, v jakém stavu je strom, zda ji konzumujeme v ideální konzumní zralosti, místo pěstování- když jsou tyto 3 faktory ideální asi neexistuje odrůda, která by nechutnala (s výjimkou Bismarcku). Když porovnáme malý zelený plod Strýmky s vnitřku koruny s velkým osluněným Topazem, rozdíly jsou nebetyčné. Ale když porovnáme malý zastíněný Topaz s malou zastíněnou Strýmkou?...

           Ing. Fidla

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


Jan pěstitel (243) - xxx.xxx.233.157 (?)
21.2.2013 9:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když dáte do unavené půdy brambory tak taky žádný výnos očekávat nemůžete. Každopádně já na A2 pěstuju v horší jílovité půdě, která byla vyhnojena hnojem a jsem s růstem stromů zatím spokojen a dřívější ukončení vegetace také není k zahození. Zvolil jsem ji také proto, že je míň náročná na půdu, dobře kotví a dá se spolehnout na její kořenový systém a to je dobrá obrana třeba i proti hryzcům.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.208.16 (?)
26.4.2013 0:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pamatuji si strýmku z mého mládí a na uskladnění se vybírali jen velké a pěkně vybarvené, velikosti malé pěsti z udržovaných stromů.Čekalo se do května a teprve se koštovalo a mně chutnalo více než ontário.Bylo sladkokyselé a šťavnaté a na kompot nebylo lepšího jablka, nehnědlo a chuť mělo nezaměnitelnou.Nemám rád ani sladká ani kyselá a to bylo sladkokyselé.To co vydržela strýmka to nevydrželo žádné jablko, neotlačilo se a uskladňovalo se i ve slámě na hůře.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


vimon (404) - xxx.xxx.18.49 (?)
26.4.2013 15:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Strýmku začínáme brát ze sklepa. Příští měsíc bude chutnat nejlépe. Máme strom asi 80let starý.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


sadař vlada (152) - xxx.xxx.20.96 (?)
3.5.2013 20:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím

Tak to jste šťastný člověk. Zajímalo by mě jestli v tuto dobu a z přirozeného sklepa je chuťově lepší Strýmka nebo Idared. Vydrželi Vám i jinné odrudy až do teďka?

sadař vlada

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


vimon (404) - xxx.xxx.31.0 (?)
4.5.2013 6:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Při srovnání chuti Srýmky a Idared je nyní Strýmka o mnoho lepší. Ještě mám asi 30ks Rubínů a několik Rubinol, Topazů a Gold Bohemia. Dokonce mám asi 5ks Grafštýnského, ale to už asi nebude mít žádnou chuť.

Připojit reakci
   

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.156.186 (?)
30.12.2015 20:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)


Pomalu končím s čerstvým moštem ze Strýmky. Letos se opět potvrdila moje zkušenost, že od listopadu čerstvý mošt z této odrůdy je výborný. Těžko mu konkurují mošty z jiných odrůd, pokud se vůbec z nich ještě mošt dá dělat. Bohužel od poloviny prosince se obtížně hledá fungující moštárna a výroba moštu i na nejdokonalejších kuchyňských robotech je velmi nepříjemná činnost.  Moje zkušenost ze zahrady v 450 m nm potvrzuje vše, co bylo o této odrůdě popsáno v tomto vlákně - pochvalně i kriticky. Naštěstí jsem před cca 40 roky nepodlehl jen novým odrůdám a několik starých odrůd si ponechal, mezi nimi i Strýmku.

O.S.

Připojit reakci
      

Mýtus Strýmka


jariel231 (138) - xxx.xxx.146.203 (?)
30.12.2015 21:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Múj nejoblíbenější mošt je jonatánový.

Připojit reakci
         

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.50.172 (?)
30.12.2015 22:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Múj nejoblíbenější mošt je jonatánový!!!

..a který odrůdový mošt ještě děláte? a v čem jsou horší ty jiné?

Připojit reakci
            

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.123.101 (?)
31.12.2015 14:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Výborný mošt je i z jaderniček.

Připojit reakci
               

Mýtus Strýmka


jariel231 (138) - xxx.xxx.146.203 (?)
31.12.2015 20:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mošt dělám samozřejmě z jablek které mám k dispozici. Nechávám si ale ten, který mi chutná, ostatní rozdávám. Některé mošty obsahují mnoho dužniny a to já moc nemusím.

Připojit reakci
                  

Mýtus Strýmka


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.236.1 (?)
1.1.2016 9:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obsah dužiny v moštu je dán hlavně technologií lisování. Z každé odrůdy lze teoreticky vyrobit mošt téměř čirý i džus s větším množstvím dužiny. Pravda, z pozdních zimních jablek se čirý mošt dělá snadněji. 
   Strýmky mají oproti jiným odrůdámk výhodu, že prakticky nehnijí (podobně Idaredy), takže i z padaných lze vyrábět mošt i měsíce po sklizni. Nahořklá pachuť dužiny Strýmky, která mizí až k jaru, do moštu nepřechází, takže ten je chuťově stejně kvalitní.

Připojit reakci
                     

Mýtus Strýmka


sadař vlada z opavy (374) - xxx.xxx.103.186 (?)
17.3.2016 0:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím

Zásadně nejlepší mošty jsou ze Strýmky, Boikova, Mor. jaderničky. Tyto odrůdy díky tomu že mají vyšší kyselinku se dají mošty krásně pít. Naproti tomu mošty z goldenu, šampionů... jsou protivně sladké a fádní a člověk se z nich neosvěží. Velice dobrá je kompinace těchto odlišných skupin dohromady a potom jsou mošty chuťově vyrovnanější.

Z moštů odrůd je i vynikající kalvádos, který díky tomu, že se pálil bez vlákniny a semen je chuťově vynikající a není v něm ten škrábavý pocit.

sadař vlada

Připojit reakci
                        

Mýtus Strýmka


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.67.66 (?)
17.3.2016 11:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky mně chutnají víc mošty z kyselejších zimmních odrůd. Mošt jaderničkový (asi nejlepší na pálení) k nim ale neřadím, proptože je na můj vkus hodně sladký a těch kyselin tolik nemá. Aspoň v loňském roce, kdy jsem připravoval několik hl na kvas, tomu tak bylo.

Připojit reakci
   

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.72.41 (?)
19.10.2016 19:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobry den, planujeme letos vysadit na zahrade strymku na semenaci. Je to ma oblibena odruda. U babicky mame stalety strom. Problemem je misto, ktere na ni vyzbylo v zahrade. Tak metr do hloubky je kvalitni zemina pak tvrdy jil, nekde pisek. Nebude ji ten jil vadit? Jeste vetsim problemem jsou mysi. Ve vetsine zahrady nejsou, ale tohle misto pro strymku je totalne podmysovane. Pomuze dat do jamy pred vysadbou pletivo? Jake? Nebude pak za par let vadit korenum?
Připojit reakci
      

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.189.156 (?)
20.10.2016 8:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No pokud máte metr kvalitn zeminy, tak to je přeci dobré ne?Hlodavci můžou být samo problém, kor pro jabloň. Kdysi jsem to řešil drátěnými koši, ae optimální to samozřejmě není. Pro růst kořenů to samozřejmě nějakým způsobem omezující je, ledaže bysteojevil materiál, který se ěhem pár let bezezbtku rozpadne. Já to řeším proukcí vlastních stromků- neadí mi potom tolik, když mi něco sežerou. Je zajímavé, že mi od té doby vysazené stromky nicnesežralo, holt murphyho zákony platí...

           Ing. Fidla

Připojit reakci
         

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.160.7 (?)
20.10.2016 8:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Drátěné koše dělám ke všem vysazovaným stromům ze drůbežího pletiva. Díky kvalitě levného pletiva, tak za několik let dojde k rozpadnutí. Kořeny to prorostou bez problému, nějakou újmu na růstu stromu jsem nepozoroval. Trochu to komplikuje případné dolování pařezu.

Kamil

Připojit reakci
         

Mýtus Strýmka


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.236.1 (?)
20.10.2016 8:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte-li metr kvalitní půdy, závidím, já mám tak 15 cm. Pletivo nevadí, kořeny jím snadno prorostou. I když je Strýmka kultovní odrůda, já už bych se k ní nevrátil. 

Připojit reakci
            

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.189.156 (?)
20.10.2016 16:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hlavně aby nebylo pozinkované, jenže to už je dnes asi skoro každé. Bohužel, když se jedá o jablon, tak v rizikové lokalitě je opradu vhodné kořeny chránit.. Jistým problém je ale i to, že zasazení je o ost pracnější a méně kalitní než bez něj.. Není to tak, že by tam žádné nevýhody krom zvýšené pracnosti nebyly... bohužel jak říkám, někdy není zbytí...

Jinak Strýmka zažívá renesanci a hodně lidí ji ode mě chce. Věřím v návrat starých ušlechtilých odrůd!

           Ing. Fidla

Připojit reakci
               

Mýtus Strýmka


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.11.157 (?)
20.10.2016 16:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...že zasazení je o dost pracnější a méně kalitní než bez něj.

To nepochybně. Obzvlášť, když chceme uzavřít kořeny důkladně, aby hlodavec nemohl vniknout. Ale věřte, že pro kořeny není pletivo vůbec žádnou překážkou. Jiná věc je, že když hryzec okouše všechno, co vyčnívá z pletiva, na růstu stromku se to beztak podepíše.  U nás by jabloň bez pletiva nepřežila 3 roky, úplně ohryzané jsem měl i hrušně.

Připojit reakci
                  

Mýtus Strýmka


Petr z Pardubic (6426) - xxx.xxx.70.240 (?)
24.10.2016 19:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Není mi jasné proč pan Miloš Vysloužil stále pěstuje podřadnou Strýmku, a přitom se mnohem hodnotnějších odrůd už dávno zbavil. Jsou snad třeba Mac Intosh, Spencer nebo Melrose, které zrušil, snad horší? Líbil se mi příspěvek pana PP a proto ho sem znova dávám. Pan PP píše:

Tak moje vlastní huba není mýtus, ale mslná tlama. A jako taková Strýmku prostě nemusí, byť je to dávno, co jsem ji porazil. Je obdivuhodné, jak se termín "kyselé jak šťovík" dá téměř básnickým obloukem popsat jako "vysoká šťavnatost a osvěživost". Nepíšete náhodou pro firmy reklamní popisky typu "Lahodný živý plot s dechberoucími květy"? Ovšem proti gustu žádný. Skutečně není vyloučeno, že někomu bude chutnat ta kyselá řepa.

smiley Přesně tak. Pan Fidla vše ještě "vyšperkoval" tvrzením o příchuti vyzrálého angreštu a tím pádem budeme Strýmky opět zkoušet a zkoušet, jestli se tam ten angrešt náhodou někde neobjeví. Koho by přece jabka s takovou novou objevenou příchutí nelákala? Co třeba zkusit Strýmku místo Merkuru?smiley

Připojit reakci
                     

Mýtus Strýmka


Kamil Hasman (480) - xxx.xxx.134.253 (?)
24.10.2016 20:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V červenci vytáhneme Strýmku ze sklepa, nakrájíme na osminky, zbavíme jádřince, posypeme skořicovým cukrem a zakápneme angreštovou šťávou.

Připojit reakci
                        

Mýtus Strýmka


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.67.66 (?)
24.10.2016 22:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Není mi jasné proč pan Miloš Vysloužil stále pěstuje podřadnou Strýmku,...

Jistě asi víš, Petře, že Strýmku bys na mé zahradě nenašel. Ale nemohu za to, že soused má stále před domem 2 vysokokmeny  - sotva 40 metrů od mých vrat. Jejich věk odhaduju na 100 let, přesto je zdravotní stav stromů obdivuhodný.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


Petr z Pardubic (6426) - xxx.xxx.70.240 (?)
24.10.2016 22:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já se jen pamatuju, že se Strýmka objevila mezi těmi plody, kterými sis mě koupil, jak usoudil pan P. V Sudetech máme po Němcích prastarého "Boikena". Taky je zdravý. O jeho velké plody není ale žádný zájem. Podle mě je mnohem chutnější Idared (600m.n.m.).
Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.11.121 (?)
25.10.2016 9:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To asi je, ale strom Idaredu nevydrží růst a plodit na mezi bez zásahu 80 let. Nemluvě o padlí a strupovitosti.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


Petr z Pardubic (6426) - xxx.xxx.70.240 (?)
22.1.2017 10:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zimní odrůdy tím byly ovlivněné, třeba Strýmka letos vůbec nemá aroma dobře vyzrálého angreštu, jak to kdysi někdo trefně napsal. Přes tento nedosattek si na jejich kvalitu ani letos nestěžuju. Pokud jsou uzrálé na slunci jsou i letos velice chutné.. Špatné pověsti Strýmky přispělo nepochybně i to, že je opravdu hodně veklý rozdíl mezi plody vyzrálými a těmi, které neměli slunce dostatek, ty jsou opravdu nechutné. Tento rozdíl je opravdu diametrální a snad úplně největší z odrůd, které jsem měl možnost odborně hodnotit... Strýmky si vážím rok od roku více a už rozumím tomu, proč kdysi v Německu byla jedna ze tří nejvíce ceněných odrůd.

           Ing.Fidla

Dokonalé příchuti angreštu dosáhneme v období sklizňové zralosti angreštu. To znamená v létě.      Kamil Hasman

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Výběr odrůdy219.2.2019184
Je to padlí? 619.2.2019476
Výsadba jabloní - hnojení dolomitem1218.2.20191623
Odroda Telse 617.2.2019831
Opál 5416.2.201926030
Veľtrh výstava Berlin 2019 516.2.2019719
Výchovný rez - pomoc začiatočníkom20416.2.201953969
Bonita1316.2.20196199
Skladovateľnosť jabĺk - 2018/20191314.2.20191857
Gloster 5811.2.201935421
Zoufalá nabídka odrůd jabloní8610.2.201946358
Lysice 2018569.2.201911025
Podnože jabloní - diskuze29.2.20193103
Jabloň rubín397.2.20198482
Vrubľovanie podpníkov96.2.2019942
Staré odrůdy196.2.20195104
Black diamond apple 204.2.20194813
Melrose a Gloster694.2.201954946
Natírání kmenu vápnem2284.2.2019192784
Strupovitost si z nás dělá blázny 53.2.20191698
Jak prořezat leta neřezané jabloňe 73.2.20191252
Jabloň Lucy1002.2.201961710
Sladké řepy z hypermarketů182.2.20194037
Degustace Valmez prosinec 2018 81.2.20192228
Šampión MM106 1931.1.20192366
Určení odrudy 1030.1.20191594
Mc intosh130.1.2019229
MacIntosh 230.1.2019419
Sklizeň jádrovin 201811728.1.201920831
Výběr zimních odrůd odolných sršňům a vosám2027.1.20197330
Pink Lady9926.1.201953567
Určení jablka dle fota 6126.1.201925426
Koupím rouby jabloní1125.1.201910921
Merkur11325.1.201960000
Rez jadrovin 2019 4022.1.20195055
Jabloň Karneval422.1.2019686
Jonatan 2018 121.1.2019373
Valašská reneta4621.1.201922940
Roubování31616.1.2019402653
Topaz nepřekonaný 25315.1.2019107151
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Kuřata14:43
Chov pstruhov11:21
Chov pstruhov10:54
Chov pstruhov10:41
Krmení Brit18.2.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů