Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Jabloně > Mýtus Strýmka

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.149.42 (?)
6.5.2013 8:13

Dobrý den.
Ještě bych k této diskuzi připojil výňatek textu z díla polských autorů, snad Pomologia. PWRiL Warszawa:
Podle Rejmana – Zaliwského a kol. (1956) rozlišujeme odrůdy, které mají různé nároky na průměrnou teplotu během vegetační doby: 1. velmi nízké (13,5 °C) – Průsvitné žluté, Antonovka; 2. nízké (14 °C) – Wealthy; 3. střední (14,5 °C) – Blenheimská reneta, Boskoopské; 4. vyšší (15 °C) – Jonathan, McIntosh; 5. vysoké (15,5 °C) – Starking Delicious, Strýmka; 6. velmi vysoké (16 °C) – Golden Delicious, Starkrimson Delicious.
Připadalo by mi zajímavé vědět, proč u nás byla tato odrůda vysazována do poloh kolem 600m/m. JG

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.153.51 (?), 15.4.2013 23:08
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ještě připojuji komentář z Naše Ovoce od Zdeněk Dadák nákladem Mil. Hospodáře v Milovicích n. B. z r. 1946

zkráceně:...strýmka je neznámého původu. Naše nejpozdnější a nejotužilejší jablko, ale v červnu-červenci chutná lépe, než na podzim nejlepší malináč.

Hodí se k silnicím a všude tam, kde o ušlechtilejší druhy máme obavy. Dužnina je dosti hrubá, do března vůbec nezpůsobilá k jídlu. Dozrává až na jaře, chuti je prostě nakyslé.

Je nezmarem mezi jablky, může se krechtovat jako řepa, či dopravovat volně na voze neb ve vagoně bez obalu. Vydrží až do podzimu o rok. Špatný opylovač.

Připojit reakci   
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.149.42 (?), 16.4.2013 9:53
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.
Já jsem zase četl, ale už nevím kde, že odrůda Strýmka pochází z Porýní. Z Porýní pochází i jiné vynikající odrůdy. Například špičková odrůda révy, Ryzlink rýnský. Problematickou vidím pouze vhodnost pěstování těchto odrůd v převážné části naší země. Pro případné zájemce připojuji koordináty staré aleje odrůdy Strýmka (cca 20 stromů) u silničky (mapy.cz 49°18'39.928"N, 15°29'41.333"E). JG

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.92.38 (?), 16.4.2013 13:26
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Problematickou vidím pouze vhodnost pěstování těchto odrůd v převážné části naší země.

Nu, vhodnost pro pěstování vidím u Strýmky jako zcela neproblematickou. U nás se jí daří prakticky všude. Dokladem jsou zdravé, polodící mnohaleté stromy u silnic. Problematická je především její chuť.
   Rovněž jsem četl, že se jedná o německou odrůdu. Vysazována byla taky především v německy mluvících zemích (včetně Čech a Moravy) 

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.149.42 (?), 16.4.2013 21:53
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.
Jiná slova, stejný význam. Nejen problematická chuť, ale i jiné využití z nadmořské výšky nad 500 m. Mošt: tmavý, kalný, trpký, výtěžnost pod 50% při použití hydraulického lisu.  Obsluha lisu, moštárny, mně se Strýmkou posílala pryč. Vyměnit si pytle Strýmky ve výkupně jablek za jiná jabka. A že Strýmku žere v zimě zvěř? Žere, ale žere i seno, siláž, sušený maliník a další. Odolnost a nenáročnost Strýmky je sice úžasná, ale to má buk vlastně také a naroste mu více dřeva. Prostě není u nás všude jako u Rýna. JG

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.149.42 (?), 6.5.2013 8:13
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.
Ještě bych k této diskuzi připojil výňatek textu z díla polských autorů, snad Pomologia. PWRiL Warszawa:
Podle Rejmana – Zaliwského a kol. (1956) rozlišujeme odrůdy, které mají různé nároky na průměrnou teplotu během vegetační doby: 1. velmi nízké (13,5 °C) – Průsvitné žluté, Antonovka; 2. nízké (14 °C) – Wealthy; 3. střední (14,5 °C) – Blenheimská reneta, Boskoopské; 4. vyšší (15 °C) – Jonathan, McIntosh; 5. vysoké (15,5 °C) – Starking Delicious, Strýmka; 6. velmi vysoké (16 °C) – Golden Delicious, Starkrimson Delicious.
Připadalo by mi zajímavé vědět, proč u nás byla tato odrůda vysazována do poloh kolem 600m/m. JG

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.102.201 (?), 6.5.2013 10:54
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jednoduše proto, že se Strýmce i v 600m n.m.daří. Stoleté zdravé stromy jsou toho nejlepším důkazem. Že by Strýmky v teplejších polohách či letech plodily větší a chutnější plody (což je třeba u GD zřetelně patrné) jsem si nevšiml.

Připojit reakci
                           

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.153.51 (?), 9.4.2013 20:54
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Strýmka je dobré jablko, je německého původu a Němci si je velmi cenili spolu s Boikovým jablkem. Strýmka je tak trochu tvrdé kyselé, ale vydrží do jara, kdy chuťově dojde. nám v Liberci špatně dozrávaly a byly kyselé, ale přesto štrůdly byly z nich výtečné a příjemně navinulé. Dokonce táta z nich dělával víno a to bylo proti jiným jabčákům výborné.

Škoda, že toto jablko se už neudržuje, rozhodně by v sortimentu mělo být. také jsem potkal klon červené strýmky, možná chutnější, ale s drobnými plody.

zahradník Podrázský

Připojit reakci
                     

Mýtus Strýmka


dismas (18) - xxx.xxx.212.230 (?), 13.2.2013 10:23
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Naozaj?  Neviem odkial ste, ale kedže som túto odrodu poznal z Nemecka, kde má povesť obstojnej moštovej sorty, poobzeral som sa u nás okolo Humenného a hľa, najmä okolo ciest jej rastie ešte spústa a napriek veku, niektoré stromy sú vo veľmi dobrom stave.

           dismas

Připojit reakci
   

Mýtus Strýmka


host - xxx.xxx.236.249 (?), 12.2.2013 21:37
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

a máte jistě Strýmku?

Připojit reakci
      

Mýtus Strýmka


víítek (572) - xxx.xxx.6.16 (?), 12.2.2013 22:02
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

F. Suchý 1907 M.O. -  " Na jaře nápadně sesládne a kyselost zmizí, ale drsnost zůstává. Soulad chuti, jako u jiných jablek vyvinutý jest, úplně chybí a proto nelze tuto odrůdu jako tabulovou považovati."

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov12:50
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov30.5.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů