Mýt či nemýt ovoce před uskladněním



host - 199.250 (?) 
28.9.2018 18:41, zobrazeno: 2333x

Letos mám na Topazu asi 2 bedny jablek ale někde sazovitých až až. Minulý rok to bylo dobré. Samozřejmě jde to umýt před uskladněním ale zda se to nějak vyplatí si s tím hrát, když jablka před konzumací zásadně oloupeme.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 58.231 (?), 28.9.2018 20:01

Po umytí se rychleji zkazí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.220 (?), 28.9.2018 23:22

Sazovitost neprodukuje mykotoxiny, takže je jedno, jestli jablka umyjete nebo ne, ale pro odstranění nepěkného pokryvu musíte smýt vrchní voskovou vrstvičku, která jablka chrání před infekcemi i ztrátou vody.

Já osobně bych jablka umyl a prohnal moštárnou. Je také lepší prevence, protože sazovitos je jednou z nejcitlivějších "houbiček", takže stačí už jediný postřik směřovaný proti monilii nebo strupovitosti. Tedy například, když použijete i výplachovou vodu po postřiku rajčat mědí (Champion apod.).

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 29.9.2018 11:56

jablka před konzumací zásadně oloupeme.

To má smysl jen v případě postřiků proti skládkovým chorobám

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika