Mulcovanie / Korene



Stránky: 1,  2   
pl31 - (34) - 221.194 (?) 
8.9.2018 22:23, zobrazeno: 6386x

Zdravim, Mam akurat 1-2 roky zalozeny sad ovocnych stromov... mulcujem... a vsimol som si ze dost jabloni mi pod mulcovacim material natahalo korene. Co s tym, mozem tieto korene odstranit? Alebo ich mam prekryt podov? U niektorych stromov som zistil ze sice stale su to korene z podpnika ale uz su dost vysoko, cca 2-3 cm od miesta stiepenia.

DIK za rady Peter.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 157.239 (?), 9.9.2018 16:03

Nikdy nekladu mulč blíž, než 10cm od kmínku-jedním z důvodů je právě nežádoucí tvorba kořínků nadzemní části. Ještě větší nebezpečí znamená mulč pro místo srůstu podnože se štěpem-i to, že je spodní část kmínku pořád vlhká není dobré! Že jsou kořeny ve vrchní vrstvě zeminy? Buď jich má strom i hlouběji dostatek-a potom ho případné poranění nebo odstranění horních příliš neohrozí, nebo byl zasazen do malé jamky a okolní zemina je suchá, tvrdá, hladová-pro stromky neatraktivní až nepřátelská... SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.215 (?), 9.9.2018 21:45

Stromky si pod mulčem udělají povrchové kořínky, protože tam mají vláhu - mulč drží vlhkost. U mne to dělají také. Nijak to neřeším. Pokud mísy kolem stromků jednou za čas odpleveluji, kidně sem tam kořínky poruším, ale pak zas nastýlám další mulč. Okolo kmínku nechávám mezeru bez mulče.  Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 178.235 (?), 12.9.2018 21:22

Překrýt půdou by šlo, záleží na tom, jak vysoko je místo štěpení, aby nezakořenila do půdy také navštěpovaná odrůda.To by se stal ze zákrsku vysokokmen. AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 112.187 (?), 13.9.2018 8:26

Zajímalo by mě, co je na tom pravdy. Tady se vždy čas od času objeví příspěvek hrozící zpravokořeněním. Moje zkušenost je ale taková, že je téměř nemožné, aby kmen vyhnal kořeny. Zpočátku se mi stalo, že jsem pár stromků (meruňka, broskvoň, švestka, ringle) zasadil níž, místem štěpování pod zem, ale žádné zpravokořenění (po 7 letech od výsadby) se dosud nekonalo. Stejně tak jsem měl asi 2 roky jabloň zahrabanou metr v hlíně, ke druhé jsem nahrnul půl metru hlíny trvale, ale ani po pár letech se na kmeni neobjevil jediný kořínek. Z mé zkušenosti mi zpravokořenění přijde jako fáma - možná, že k tomu za příhodných podmínek dojít může, ale asi to bude velmi dlouhodobý proces.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 86.101 (?), 13.9.2018 10:45

Jsem téhož názoru. Raději sadím stromek pár cm pod zem, než aby trčela podnož. Co jsem vypozorovala, tak ta podnož co má slunce, velice ráda obrůstá, kdežto v zemi spí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 13.9.2018 11:45

Znám zpravokořenělý Gloster a Mio. Oba ztratily na plodnosti, začaly velmi bujně růst. U bobulovin se cíleně roubují špatně kořenící rybízy (převážně potomstvo od Heinemannův pozdní a odrůda samá), některé plodové meruzalky a angrešty roubují na řízek nebo na kousek meruzalky s kořenem a potopí se, aby zakořenila ta kulturní část. A ta to ochotně dělá. Nahlédněte do Oplt, Černý Zakořeňování a štěpování ovocných rostlin. U starších odrůd to bylo předmětem zkoumání. Třeba tzv. Brabcovou metodou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 112.187 (?), 13.9.2018 12:36

Mám vlastní zkušenost s cca 10 stromy. Nepustily jediný kořínek. Proto mi to připadá jako strašení před něčím, k čemu dochází jen velmi zřídka.

Můžete napsat, v jakých podmínkách a jakým způsobem (jak dlouho) zpravokořenění probíhá? Jestli to je otázka 10 let, pak pravidelným kypřením půdy kolem stromu a zarýváním hnoje/hnojiva tedy k tomu dojít nemůže, protože se případné kořínky pravidelně narušují?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.46 (?), 13.9.2018 15:59

Při zpravokořeňování hraje roli spousta faktorů. Mezi nejdůležitější patří ovocný druh, afinita s podnoží (čím horší, tím spíš zpravokoření) a taky růstová potence podnože a odrůdy (bujná jabloň na M9 zpravokoření skoro vždy, slaběrostoucí na semenáči jen málokdy). Jsou i odrůdové rozdíly, např. jabloň Major pustí kořínky i z roubů zapíchnutých přes zimu v zemi.
   Každopádně pokud pěstuji stromek na podnoži, měl bych využít dobrých vlastností podnože, tedy sázet jej tak, aby místo štěpení bylo nad povrchem půdy a zpravokořenění se pokud možno vyhnout. 
   Při mulčování je půda těsně při povrchu pod mulčem vlhká, bez plevele a bohatá na živiny. Je logické, že stromek tam pošle kořínky, ať už z podnože nebo štěpu. Má to své výhody i nevýhody, ale to je zas jiné téma.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 178.235 (?), 14.9.2018 15:49

Ano, nejde o jeden rok, to je krátká doba.U jabloní jsem nejednou (od r.1961) rušil zàkrskovou stěnu s tím, že ponechám nejlepší odrůdu jako vysokokmen.U jabloní vždy po přihrnutí kypré ornice ušlechtilá odrůda zakořenila do dvou let.Záleží také na typu odrůdy a vzrůstnosti.To nelze docílit u vykopaného stromků, kdy jsou tam pro kořenění zcela jiné podmínky. A také jinak se chovají broskve, či hrušky. AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika