Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 
přesný výraz

Jabloně > Matčino

Stránky: 1, 2   

Matčino


Kostrata (3) - xxx.xxx.110.203 (?)
29.8.2018 14:24
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Mohu v této době otrhat jablka?  Jablka lavinou padají a ne jenom červivé a poškozené. Když to nechám do doby kdy se mají sklízet, tak už to bude jen na hrábě. Předem dík za radu.Martin

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Matčino


Ivan Hlavatý (4384) - xxx.xxx.234.242 (?), 29.8.2018 16:19
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
"...kdy se mají sklízet...". Jablká sa majú oberať vtedy, keď REÁLNE dosiahnu oberačkovú zrelosť. A nie NA PAPIERI. Riaďte sa svojimi zmyslami a obyčajným sedliackym rozumom, nie nejakými poučkami. Treba brať do úvahy aj to, že tento rok je vegetácia 2-3 týždne popredu. Ak sú jablká vyfarbené, voňajú a majú tmavé jadierka, tak oberajte. Ak masívne padajú nepoškodené jablká, tak niet na čo čakať. IH
Připojit reakci
      

Matčino


vyslouzil (17610) - xxx.xxx.236.1 (?), 29.8.2018 16:26
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ty hrábě Vám nakonec ušetří dost práce s trháním, že...

Otrhejte ty velké, dobře vybarvené. 

Připojit reakci
      

Matčino


host - xxx.xxx.248.11 (?), 29.8.2018 23:37
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U nás jsou letos už pár dní Matčina všechna ze stromu pryč...  Lída

Připojit reakci
      

Matčino


host - xxx.xxx.169.20 (?), 1.9.2019 11:25
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
ANO souhlasim s IH, je to velmi individualni, to stejne jsem resil zrovna minuly rok a ridil bych se taktez barvou jaderek. Matčino znam desitky let /jedina poradna jablon na babiccine zahrade/ a i bez strihu a postriku prezivala roky, pravidelne sklizne, vonava jablicka. Ted kdyz jsem se zacal stromu venovat - strih, probirka, tak jsou jablicka mnohem vetsi a hezci. Matcinu vdecim, za sve ovocnarske zacatky i proto se jiz tesim na nove plody z mych novych ockovancu na semenaci. Pozn.: nyni cekam na plody z dalsich cca 15 jablonovych odrud a uz to zacina, jedna jsou strupata, jedna silne napadena padlim... nic takoveho v takove mire U MATCINA NEZNAM!
Připojit reakci
   

Matčino


Ivan Hlavatý (4384) - xxx.xxx.234.103 (?), 25.8.2019 18:12
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Matkino/Matčino (Nonetit) - chuťovo vysoko kvalitná odroda. Teda aspoň podľa referencií. Ja budem mať prvú úrodu teraz (foto) - prvých pár plodov na stromčeku zasadenom na jeseň 2017, podpník A2. Plody sa už vyfarbujú, sú strednej veľkosti. Boli tu také indície, že v teplej oblasti Matkino nemusí dosiahnuť svoj chuťový potenciál. Dúfam, že tieto 'kuvičie hlasy' sa nepotvrdia... IH
Obrázky:




Připojit reakci
   

Matčino


Ivan Hlavatý (4384) - xxx.xxx.234.77 (?), 31.8.2019 7:31
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
MATKINO/MATČINO (Nonetit) - dozrelo mi prvých pár plodov na 2-ročnom stromčeku, panenská úroda. Pridám svoj laický popis, pričom som sa schválne nedíval do pomológie. Plody sú stredne veľké, kužeľovité, trochu asymetrické, niektoré aj mierne rebrované. Kališná jamka je nápadne malá a plytká. Jablká príjemne voňali už na strome. Farba je na oslnenej strane rozmyto červená, s jemnými belavými lenticelami, z druhej strany červeno pruhovaná na žltom podklade. Konzistencia dužiny je pevná (ide o neodležané plody...), dosť šťavnatá. Chuť je sladká, povedal by som až extrémne sladká, ale nie fádne, je aromatická a 'plná'. Po zjedení jablka táto aromatická sladkosť ešte dlho pretrváva v ústach. Celkove nemôžem povedať, že by som výskal nadšením, ale Matkino v podstate splnilo to čo som od neho očakával. Zaradí sa na čelo sladkých odrôd a aj dozrievaním časovo vhodne zapadá za Desert a Primu, pred Bohemie. IH
Obrázky:




Připojit reakci
      

Matčino


vyslouzil (17610) - xxx.xxx.236.1 (?), 31.8.2019 11:50
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Popis je docela přesný, nonetitky ochutnávám každoročně přes 40 let. Ke kladným vlastnostem bych přidal sympaticky suchou slupku, která není mastná ani v plné zralosti a přirozenou odolnost vůči strupovitosti. Protože v chuti dužiny převládá sladkost, nejlépe chutnají jablka z chladnějších poloh, kde je dík mírné kyselince chuť vyváženější a skladovatelnost delší. Nezanedbatelný je i fakt, že kvalitní jablka rodí i staré stromy, o které se nikdo nestará. A nevýhody? Dužina je trochu sušší, plody velikostně nevyrovnané. Intenzivní pěstování na nízkých tvarech příliš nezvýší kvalitu ani plodnost. 

Připojit reakci
         

Matčino


Pierre (131) - xxx.xxx.114.219 (?), 9.9.2019 20:04
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Matkino jablon som dosť obchádzal. V pomologiach sa mi nezdala byť moc lákavá, a ochutnať som ju nemal kde. Po prečítaní skúseností na tomto fóre som sa rozhodol, že si ju zadovážim. 

Připojit reakci
            

Matčino


host - xxx.xxx.248.41 (?), 9.9.2019 21:26
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Matčino cheekycheekycheeky...          Lída

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov krůt28.9.2020
Chov krůt22.9.2020
Chov krůt21.9.2020
Slepice - kolik potřebují místa20.9.2020
Slepice - kolik potřebují místa18.9.2020
Překrmení brojleři? Váha 5-6 kg14.9.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020