Lysice 2018



bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 113.229 (?)
10.1.2019 14:14

Jenom upřesnění. Podnož je to lotyšská a správný název je Pure 1. Má krásné červené listy a červené plody. Tak lákavé, že mi jej dcera očesala.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 88.231 (?), 3.1.2019 11:55

Zajímavé čtení. Byl jsem i letos na degustaci v Lysicích a jako tradičně velmi zdařilá, objektivní. I já jsem hodnotil Admirál nejlépe, i když se umístil na třetím místě. Samozřejmně Admirál je v některých oblastech pěstitelsky náročná odrůda. U mne vyžaduje postřiky vápníkem. Má krátkou stopku, před sklizni se vytlačuje. V červnu dělám probírku, nechám v okolíku dva plody. Pak mi před sklizni nic nepadá. I ve sklepě to není žádny Idared. Jsou nějaké ztráty. ale pánové, ta chuť, vůně, pevnbost dužiny. A hlavně u tak chutné a tvrdé odrůdy nenáročnost na délku vegetace a polohu pěstování. To, že se Admirál umísťuje na většině degustacích na předních místech je přece známka jeho chuťové kvality. Buďme hrdi, že v malém Česku máme takové šikovné šlechtitele, kteří dokázali vytvořit takovou lahůdku. Před několika lety jsem měl možnost navštívit v Bavorsku jednoho biopěstitele jablek. Pěstoval několik světových rezistentních odrůd. O Admirálu prohlásil, že je to jeho nejlepší odrůda. Fyziologické poruchy se u něj v sadě na Admirálu neprojevovaly. A pouze litoval, že této odrůdy nemá deset krát více. Že by všechnu prodal. A prodával ze sadu na naše peníze za 60 kč za kilogram.

Mirek Přasličák

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.158 (?), 3.1.2019 17:09
M.Přasličák: Zdravím a som veľmi rád, že ovocinárska kapacita ako Ste Vy sa vyjadrila k odrode Admiral. Pestujem túto odrodu už viac rokov a moje poznatky sa úplne zhodujú s Vašimi. To že Admiral sa v degustáciách umiestňuje na popredných priečkach nemôže byť žiadna náhoda. Napokon názor nemeckého pestovateľa z Bavorska ktorého spomínate hovorí sám za seba. To že som nadšeným propagátorom Admiralu tu na fóre je všeobecne známe, už sme si tu aj s Milošom Vysloužilom "vysloužili" označenie 'střížovickí agenti' (čo beriem s úsmevom). Pretože Admiral je naozaj odroda, ktorá môže smelo konkurovať chuťovými kvalitami mojim obľúbencom - Jonathanu, Coxovej renete a Golden Deliciousu. V mnohom ich ďaleko predčí. Jeho konzistencia dužiny, šťavnatosť, chuť a "shelf-life" sú pre mňa, ktorý pestujem jablone desiatky rokov, doslova a dopísmena šokujúce. Patrím k tým šťastlivcom, ktorým sa darí pestovať Admiral bez pehovitosti (túto jeho slabinu neskrývam). Absolútne súhlasím s Vašimi poznatkami o potrebe prebierky - Admiral nemá schopnosť samoregulácie násady (foto 1) a preto tiež ponechávam maximálne 2 plody z ružice (foto 2,3,4) - aj 3 plody je už veľa (foto 5) - vzhľadom na krátku stopku sa navzájom vytlačia. Admiral je aj celkom pekné jablko, keď sa správne vyfarbí (foto 6,7). Čo sa týka dĺžky skladovateľnosti a tzv. "shelf-life", Admiral vykazuje parametre ktoré hrajú v porovnaní s inými odrodami úplne inú ligu. Na foto 8 je plod Admiralu, ktorý som degustoval 3.júna (!). Z jablka tiekla šťava a dužina bola tuhá a chruplavá. Ak by som neskúsil "na vlastné ústa", tak nikdy neuverím. Moja hlboká poklona šľachtiteľom Admiralu! Na takéto úspechy treba byť oprávnene hrdý, tu naša československá zakríknutosť a pripos..ť nemá najmenšie miesto! IH (P.S.: korektné je dodať, že Admiral nie je možné pestovať všade, sklon k pehovitosti to v niektorých polohách a na niektorých pôdach neumožňuje. Ďakujem bohu že u mňa sa mu darí).








Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 88.231 (?), 4.1.2019 18:07

Moc pěkné fotky Admirála pane Ivane. Je vidět, že se vyznáte. A jste li s Milošem agenty ze Střížovic, tak bych se za to nestyděl. Ovocnařím ve středních polohách na severu Moravy. I u mne většinou vycházejí nejlépe střížovické odrůdy. Pravděpodobně je tam podobná střední poloha jako u mne a vybírají takové hybridy, kterým se tam daří. Přikládám to také jednak tomu, že ÚEB mohl navázat na výsledky pana Loudy staršího, který musel mít talent od boha. Jednak začal křížit na rezistenci, jednak hodně používal při křížení Rubína. To považuji za základ výborné chuti střížovických odrůd. Jeho pokračovatelé úspěšně chuť ještě vylepšili. Po překonání rezistence se nevzdali a přišli s několika hybridy, jejihž odolnost ke strupovitosti je na polygenním základě. / Admirál, Alegro, Minerva /. To je přesně to, co běžný zahrádkář ve středních polohách potřebuje. Strupovitost / mimo ročník 2018 / je u mne nejzávažnější choroba. Takže při omezené potřebě chemické ochrany můžeme sklízet pěkná, velice chutná jablka. Prozkoušel jsem hodně odrůd i z Holovou. Pravděpodobně tam mají tepleji, než u mne. Z velkého množství jejich odrůd mi zůstaly jen některé. Semtima je podzimní chuťovka, Angold v teplém roce je výborný, ale nikdy u mne nedosahuje takové chuti, jako ovoce z Holovous, rovněž Lady Sylvia se mi líbí. Některé jejich odrůdy jsou u mně málo plodné, Meteor potřebuje vyloženě teplo, moc u mne neplodí. Na degustacích jsem ochutnal některé jejich nové hybridy a velice mi chutnaly. Akorát abych se ještě dožil toho, až je pustí ven. Pryč je ta doba, kdy bylo možno získat nějaké novinky kvyzkoušení.  V poslední době je snadnější sehnat novinky ze zahraničí, a to všetně klubových odrůd. Jak se otepluje, tak se dají u mně pěstovat i náročnější věci. Chuťově mně zaujaly Zari, Sweet Tango, Jazz, Kanzi, Honey Crisp, Evelina, Natyra, Dalinco a další. Avšak potřebují chemickou ochranu mimo Natyry a uvidíme, jestli to oteplování není jen nějaký krátkodobý výkyv. Vždyť ještě před pěti léty jsem u sebe nebyl schopen vypěstovat kvalitní Golden Delicius. A vloni jsem jej musel včas sklidit, aby nepřezrál.

Miroslav Přasličák           

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.152 (?), 5.1.2019 11:36
Pán Mirek Přasličák: Výpočet odrôd ktoré pestujete je impozantný. Ak by trend počasia pokračoval, tak vo Vašej polohe budete môcť pestovať prakticky čokoľvek (mám na mysli jablone). Vzhľadom na podstatne menšiu potrebu chemickej ochrany je prirodzený trend uprednostňovať moderné "rezistenty", ktoré nielen dobre vyzerajú, ale aj výborne chutia (čo v minulosti nebolo pravidlom) - viď trebárs Admiral, Lucy atď. Chcel by som ale upozorniť na už trochu starší "rezistent" - odrodu RUBINOLA z českého šľachtenia (Rubín x Prima). Jablko špičkovej úrovne tak vizuálne, ako aj chuťovo. Moja najobľúbenejšia odroda, k čomu sa opakovane a rád priznávam (viď napr. aj vlákno "Pocta Rubinole"). Bez dlhých rečí - pridávam len fotky tejto super-odrody, na rôzny spôsob, na strome aj po obratí. IH












Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mirek P - (12) - 88.231 (?), 9.1.2019 16:59

Zdravím po krátké odmlce. Moc krásné fotky pane Ivane. Rubinolu máte nádherně vybarvenou. To já ji tak krásně červenou nedokáži udělat. Samozřejmně Rubinolu také pěstuji. Dlouhá léta jsem ji považoval za nejlepší střížovický resistent. Krásné plody, výborná chuť, dlouhá stopka, takže nepropadává. Plodnost tak akorát, není potřeba dělat probírku, ve sklepě vydrží o měsíc déle než Rubín. Je potřeba respektovat její plodnost na dlouhém dřevě.  Ale jako každá odrůda má i některá negativa. Tipická rzivost ve stopečné jamce, v některých ročnících mikropraskliny ve stopečné jamce a překonaná rezistence ke strupovitosti některými agresivními rasami tohoto patogena. / U mne jsem ji však strupatou ještě neměl /. Pořád má u mne na zahradě svoje místo. Potěšující je, že netrpí fyziologickou skvrnitosti a její pěstování je bezproblémové i pro ne zrovna zběhlé pěstitele. Hodně vysoko hodnotím rovněž odrůdu Orion, i když jsem zde zaznamenal několik negativních příspěvků ke žlutoplodým odrůdám. Přemýšlím, jestli jej vůbec pisatel ochutnal. Na fotkách v pozadí jsem si všiml, že máte na zahradě vysazeny i čarověníky jehličnanů. To je vedle ovocnářství také moje velká láska a 10 let se tomu věnuji. Ale to así není předmětem diskuse v tomto bloku.

Mirek Přasličák

Orion
Orion
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.34 (?), 9.1.2019 20:39
Zdravím pán Mirek. Áno, máme tam niekoľko zakrslých ihličnanov (čarověníky), ale iba na dvore. V záhrade nie, tam sú iba ovocné stromy (pestujem najmä jablone a hrušky, ale aj slivky, marhule, broskyne, moruše, višňu, hurmikaki, asiminu, z drobného ovocia egreše, ríbezle, jostu, muchovník, maliny, černice, rakytník, aróniu, drieň...). K tomu vyfarbeniu Rubinoly - záhradu mám na juhozápadnom Slovensku, na teplej rovine Podunajskej nížiny, nepríliš ďaleko od hraníc s Maďarskom. Takže takmer ideálne podmienky na pestovanie jadrovín, preto aj to vyfarbenie plodov sa dosahuje pochopiteľne ľahšie než v menej priaznivých polohách. Na ilustráciu prikladám fotky (neskromne si dovolím povedať že excelentne) vyfarbených plodov Merkuru (foto 1), Ligolu (foto 2) a Braeburnu (foto 3). Takto sfarbený Braeburn v obchode ťažko uvidíte. K žltoplodým odrodám jabloní len toľko - sú medzi nimi viaceré skvosty, vizuálne aj chuťové. Mne sa páčia aj oranžovo sfarbené jablká, nielen klasika Coxova reneta, ale napríklad aj taký Desert (foto 4) - česká odroda mimoriadnych chuťových kvalít, ozajstná delikatesa. IH




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 26.152 (?), 9.1.2019 20:56

S tím vybarvením plodů v teplých oblastech to někdy bývá dvousečné - často se právě do těchto oblastí doporučují sytěji zbarvené mutace odrůd (červené, rudé formy) kvůli ne tak výrazným teplotním výkyvům v těchto lokalitách, které podporují výrazné vybarvování plodů. Ale je vidět, že významnou roli tu hraje i celková suma slunečního záření spolu s dalšími faktory.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.34 (?), 9.1.2019 21:18
Mikeš13: Áno, máte pravdu. Trebárs pri Bohemii sa mi vyslovene výstavné plody dopestovať nedarí. Tá má rada skôr vyššie polohy, väčšie diferencie medzi dennými a nočnými teplotami v čase dozrievania a orosené rána. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mirek P - (12) - 88.231 (?), 10.1.2019 11:33

Merkur máte opravdu excelentní. Samozřejmně hodně dělá poloha. Podobně krásné plody jsem viděl i ve vyšších polohách na silně zásaditých půdách. Což není můj případ. Poslední roky jsou teplé podzimní noci, bez rosy, takže je s vybarvováním potíž. Vliv na vybarvování prý mají mít i podnože. Dostal jsem se k nějaké nové litevské podnoži pro jabloně Purde 1 nebo Prude 1. Patří do skupiny červenolistých, síla růstu údajně podobná jeko M9. Vloni jsem na ni narouboval nějaké červenoplodé odrůdy a jsem zvědav, jak to dopadne. Kamarád, školkař z Polska tvrdil, že to tak ovlivní vybarvení, že nebudu věřit. Tak se těším. MP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 113.229 (?), 10.1.2019 14:14

Jenom upřesnění. Podnož je to lotyšská a správný název je Pure 1. Má krásné červené listy a červené plody. Tak lákavé, že mi jej dcera očesala.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika