Lišejník po "padesáté"



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
amazonka01 - (29) - 30.197 (?) 
20.3.2016 11:11, zobrazeno: 35226x

Zdravím, už vytvořená vlákna jsem přečetla, do ted jsem zastávala názor, že lišejník na stromech ničemu nevadí, ale...

Přistěhovala jsem se na úpatí Krkonoš, a všechny stromy tu mají více či méně kožíšek z lišejníku. A jsou ve špatném stavu, uschlé větve, podle sousedů nikdy moc neplodily a tak. A nejsou staré, jsou tu sedmileté jabloňky jako polokmeny, hezky zapěstované, ale dnes už pokryté lišejníkem. O starších stromech bych ani nepsala, ale ty mladé mně překvapují. Nějaké drhnutí nepřichází v uvahu, lišejník je uplně všude. Chemii bych nejraději příliš nepoužívala. 

Dá se něco dělat? Pomůže přihnojení, zmlazení...? Jak se postarat o případné nově vysazené?

Dík všem :)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 20.3.2016 12:54

Především je třeba se o stromky řádně starat. Sázet do připravené půdy, tu udržovat bez plevelů, výchovný řez, dostatečná výživa, atd. Pak nebude třeba neúspěchy svádět na lišejník. Pokud někdo zasadí jabloně do chudé půdy v podhůří a tím to pro něj hasne, nemůže se divit. 
   Lišejníků mám na stromech plno, nijak je neřeším a ony vesele rostou a plodí

lišejník
lišejník
lišejník
lišejník
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (801) - 206.182 (?), 21.3.2016 8:01

Zkuste předjarní postřik vápenným mlékem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
amazonka01 - (29) - 30.197 (?), 21.3.2016 8:22

Nesvádím na nic žádné neuspěchy :) Jsem tu dva měsíce a teprve se se zahradou seznamuji. Ale špatného stavu stromů jsem si nemohla nevšimnout. Mnohý píše, že lišejník jen na starých stromech, proto mě překvapilo, že tady je uplně všude, mladý, starý, prostě všude. A ovocné stromy na zahradě jsou vesměs nezdravé (mmch, starých, neopečovávaných zahrad jsem viděla už hodně, ale aby byly mladé, dobře zapěstované stromky v takovém stavu, to jsem ještě neviděla). 

Z toho plyne můj dotaz, jak zlepšit stav stromků, které tu už jsou (at už za to může lišejník či ne) bez přílišné chemie (hnojení nepočítám), a jak zabezečit stromky nově vysazené (pokud napadne lišejník mladinký stromek, fakt mu neublíží? podotýkám že nejde o borku, jsou pokryté i letorosty).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 42.94 (?), 21.3.2016 9:40

Může jít i o jiný problém, který signalizují lyšejníky - nevhodná poloha. Velmi vlhká a chladná, možná málo slunce. Znala jsem zahradu v údolí u řeky, kde všechny ovocné stromy vypadaly byly pokryté mechy, plody malé a strupovité a po smrti majitele sad zanikl velmi rychle. Půda tam byla vlhká, ale jinak úrodná.  Ale to můžete posoudit vy - jak se chovají stromy v okolí. Může jít i o nevhodné odrůdy a podnože. Sousedka si stěžovala, že nové stromy na zahradě dostou tak 3 roky a pak zajdou (péči neznám). Na druhou stranu jsem asi před měsícem upravovala místo po uschlé jabloni - stáří min 80 let a nechápu, že tam vůbec mohla růst - místo je jen nasypané kamení, asi zbylé po stavbě vedlejšího domu - půdy minimum /na povrchu do 10 cm, dlouběji jen vyplnění mezer.  Ve vzdálenosti asi 2 m a 3 m další jabloně a nálety švestek, přesto rostla a dobře plodila.. EM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
amazonka01 - (29) - 30.197 (?), 21.3.2016 13:01

Však proto to tu píšu, jde o Krkonoše, jižní stráň směrem k potoku, takže vlhko a relativně teplo. Urodnost netuším, ale všichni tu tvrdí, že tu "nic moc" nejde. Což nehodlám nechat jen tak :) Ale, i když vyberu vhodnou podnož i odrudu, ted váhám, zda náhodou v tom nemá prsty i ten lišejník. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 15.90 (?), 21.3.2016 10:58

Jedna věc je špatný stav stromů, druhá lišejník. Jestli stromy mají suché větve, nemají listí, nebo listy žloutnou, chybějí přírůstky, listy jsou ožrané, strupaté, pomoučené padlím, ovoce není žádné nebo je drobné - to všechno jsou projevy špatného stavu stromů. Ale Vy nic takového nepíšete, mluvíte jen o lišejníku. 
   Jak se starat o stromy je všeobecně známé.  Dostatek výživy, zkypřená půda, světlé koruny,  boj proti případným (opravdovým) chorobám, škůdcům. Lišejník se zdravým stromům nevyhýbá (viz mé fotky), ale ani neškodí. Je pravda, že na stromech opakovaně ošetřovaných fungicidy se lišejníkům moc nedaří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
amazonka01 - (29) - 30.197 (?), 21.3.2016 13:07

Miloši, zkuste, prosím, číst pozorněji. Jsem tu dva měsíce, takže fakt nic než to, že je tu jedna mrtvá a jedna umírající jablonka (polokmen, podnož nevypadá nijak zřetelně zeslabující) zarostla lišejníkem. Ne pár flíčků, jako na vašich fotkách, ale kompletní povlak i na tenkých větvičkách. 

Stejně tak jsou v okolí porosté všechny ovocné a většina jiných stromů, méně i více.

NETVRDÍM, že za stav jabloní může lišejník, ale překvapilo mě, že je po celém stromě, a že jsou i mladé jablonky (viditelně na dobrém místě, bývalý majitel rozuměl řezu, takže předpokládám, že se i staral o výživu a pod) v tak špatném stavu (a jsou porostlé i ještě živé větvičky, aby zase nevznikla diskuze o tom, že napřed odešel strom) a TOLIK porostlé lišejníkem.

Jen POCHYBUJU, VÁHÁM a ptám se, co tedy s tím. A žádná rozumná rada :(

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 21.3.2016 13:21

Zkuste místo emotivní zprávy o umírání stromů je zkusit vyfotit.  Ani napodruhé jste konkrétní projev strádání stromu nepopsala.  Lišejník není plíseň, nenaroste na stromech za jednu sezónu. Mladý, správně vedený stromek je tvořen z 90% nedávno narostlým dřevem - jedno, dvou a tříletým. Za tak krátkou dobu lišejník kompletně stromy obalit jednoduše nestihne. Možná jde spíš o stromky malé, ale zestárlé, nepřirůstající, zababčené. 
Jestli pochybujete, váháte, co s tím a chybí Vám odpověď,  tak ta zní: Nic, jestli jiné projevy umírání stromů nemůžete popsat, tedy nejsou, tak jde o stromy zdravé.  Jestli schnou, nerostou, trpí rakovinou, mrazovými deskami, pak je věc jiná, ale nic z toho neuvádíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
amazonka01 - (29) - 30.197 (?), 21.3.2016 13:43

To není emotivní :) popis mrtvý strm nemá s emocemi nic společného, je to jen popis situace.

Klidně vyfotím, ale myslím, že popis KOMPLETNĚ pokryté i tenké větvičky (tedy 1-3 leté) lišejnékem nevzbuzují žádné dohady, že by to mohlo být jinak. Lišejník poznám, plísen to není. Mnoho vetviček je uplně suchých, odumřelých, sem tam pružná, tedy živá, ale špatně se to pod vrstvou lišejníku pozná, okem vůbec, musím zkusit pružnost. A jistě, stromky jsou poslední roky (podle majitele tak 3, kdy už nemohl) neudržované, ale zestárlé těžko budou, když vím přibližně, kdy je sázeli (mám tu fotografie chvíli po výsadbě, která jsou datované). 

A nevím už, jak vám mám vysvětlit, že mi jde o dvě věci. První, jestli mohl k špatnému stavu stromů přispět SOUVISLÝ porost lišejníku (tedy ne ojedinělé "skvrny", ale pokrytý celý strom), a druhá, pokud je tu (a to evidentně je) lišejník na stromech v takové míře běžný, jak ochránit nově vysazené stromky. Neptala jsem se na výživu, řez, podnož...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika