Ktoré odrody sú vhodné na vypestovanie semenáčov?



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 16.1 (?) 
3.1.2012 8:52, zobrazeno: 28544x

Chcel by som si dopestovať vlastné semenáče ako podnože. Ničmenej som sa dočítal, že ako podnože sú vhodné iba niektoré odrody, napr. jadernička či plánka. Je to skutočne tak?

Čo mi hrozí, ak sa pokúsim dopestovať semenáče napr. zo starších Spartanov alebo dokonca z jabloní iných ušľachtilých odrôd, vysadených pred cca 40 rokmi, ktorých odrodu si už nik zo starších nepamätá a nik z mladších si určiť netrúfa? Práve také jadierka mám totiž momentálne odložené v chladničke, Spartan a "no-name".

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 58.114 (?), 3.1.2012 10:01

Také jsem zkoušel zasadit semínka jabloní, abych měl semenáčové podnože a jde to docela snadno. Zkusil jsem použít v literatuře doporučované Jaderničky, které rostou v blízkém okolí. Jsou to bohužel v současnosti již staré neudržované stromy, jejichž plody dosahují pouze střední velikosti a jen průměrné kvality (pamatuji si, že před 30 roky byly plody veliké a výstavní). Semínka naklíčila a stromečky pomalu rostou, ale není to žádná sláva. Zasadil jsem je totiž do běžné hlíny v zahradě a nijak moc jsem se o ně nestaral.
Další rok na jaře r. 2009 jsem zasadil jiná semínka jabloní – z výběrových jablek koupených v obchodě v Rakousku (odrůdy Kanzi a Jazz). Tentokrát jsem již provedl výsev semen do nejkvalitnějšího substrátu a pak semenáčky zasadil v jiné zahradě do velmi kvalitní černozemě bohatější na živiny i vláhu. Výsledkem je to, že tyto semenáčky mají v současné době výšku 1,80 až 2,10 m a kmínky mají průměr 1,5 až 2 cm. Již v létě r. 2011 jsem několik z nich pokusně očkoval a nyní na jaře budu další roubovat z objednaných roubů.
Na základě těchto poznatků jsem poznal, že pro pěstování semenáčků je důležité zejména vybrat kvalitní semínka z opravdu výběrových plodů a používat pro výsev kvalitní substrát, který má rozhodující vliv na vývoj rostlinky v prvotní fázi růstu.
Tazatel může použít semínka co má již v ledničce, určitě porostou, ale bude muset vybírat pro podnože jen ty silné pěkné semenáčky, kterých třeba nebude mnoho. Proto bych mu doporučil zakoupit ještě nyní v lednu několik výběrových a dobře vyzrálých jablek jakékoli kvalitní odrůdy, jejich semínka dát hned stratifikovat a na jaře také vysét. Získáte tím možnost většího výběru ze vzešlých sazenic a větší jistotu úspěchu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 3.1.2012 10:49

Vlastnosti každého semenáče jsou nejisté, neboť se jedná o křížence mateřské a opylující odrůdy, navíc různě nakombinované. Opylující jabloň většinou neznáme (pokud nestojí pouze 2 stromy vedle sebe a širokodaleko žádný jiný). Lze předpokládat, že semenáčky budou mít alespoň z části vlastnosti mateřského stromu - růst, odolnost vůči mrazu, některým chorobám a škůdcům. Jaderničky byly oblíbené m.j. proto, že jsou geneticky stabilní a jejich semenáče se původním odrůdám dost podobají. Tedy, veliké a výstavní plody jaderniček jsem neviděl ani před 30 lety. Ale je možné použít i jiné odrůdy. V minulosti se doporučovaly Croncelské, Hagloe Crab, Northern Spy a další.
    Osobně bych jablka ze supermarketu jako zdroj semen nepoužíval. Byly možná vypěstovány v podmínkách odlišných od našich a nároky jejich potomků mohou být odlišné od našich podmínek. Spíš bych volil plody místních zdravě rostoucích a otužilých odrůd - třeba starších. V zahradách nebo u silnic ještě na mnoha jabloních visí či pod nimi leží nesklizené plody starých odrůd. Jejich jádra budou i přirozeně stratifikovaná, stačí je vybrat a zasít.
   Samozřejmě, čím lepší výsevní substrát a kvalitnější péče o semenáčky, tím lépe se ujmou a porostou. Na samotnou kvalitu podnože to ovšem vliv mít nebude, ta je zakódovaná v genech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 182.227 (?), 3.1.2012 11:14

U podnoží semenáčů je třeba počítat ještě s jednou věcí.Odrůdy naštěpované na vegetativních podnožích např.M 106,J-TE-E atd.plodí mnohdy ihned po výsadbě, štěpované na semenáčích mohou být první plody třeba za 8-12 let.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 3.1.2012 11:54

Tento názor lze dočíst takřka ve všech starších zahradnických publikacích. Ty vznikly obvykle opsáním ješte starších publikací. Vycházely z tehdejší praxe, kdy se pěstovaly odrůdy dlouhého vývoje - Blenheimská, Boskoopské, Kardinál ž., Boikovo, Strýmka, aj. Takové odrůdy naštěpované na semenáčích tvořily velké koruny a plodily skutečně až za řadu let. U dnešních odrůd to neplatí.
   Sám pěstuji kvůli špatné půdě a nepříznivé poloze jabloně (i nízké tvary) prakticky pouze na semenáčích, ty bujné na A2. Plodnost slaběji rostoucích odrůd jako James Grieve, Selena, Šampion, Lord Lambourne, Karmína, aj.  přichází obvykle dva roky po výsadbě, výjimečně mi některé vykvetly i ve školce. Ani u těch bujnějších není problém, a když, tak si lze pomoci letním řezem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 153.9 (?), 3.1.2012 23:10

Někde jsem se dočetl, že semenáče z jaderničky moravské si s vyšší pravděpodobností uchovávají vlastnosti mateřské odrůdy, u většiny ostatních odrůd to až tak neplatí. Osobně to mohu potvrdit, pokud ovšem vzorek cca 50 stromků ze semenáče je průkazný. Semenáče, které jsem nevyséval z Jaderničky, mají větší rozptyl v intenzitě růstu.

Na druhé straně - loni jsem vysadil do řady pět podnoží J-OH-A, na které jsem letos narouboval Desert, a přírústky jsou taky rozdílné - od 10 cm do třičtvrtě metru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 240.225 (?), 5.1.2012 15:54

Ja som vyskusal semenac Wealthy. Konkretne odrodu Angold. Tak isto sa objavili jablcka cca tri kusy po dvoch rokoch. Potychto mrazoch, co boli naposledy asi neskor zlikvidujem cast jabloni na m9. Nemal som za rok 2011 vela jablk. Susedia par metrov odo mna, ktori nemaju m9 jablka mali. Jablka na m9 su sice krasne, ale celkovo ta podnoz je dost narocna na pestovanie a koniec koncov aj ta skladovatelnost z m9 je kratsia. Myslim si, ze ta podnoz je viac propagovana ako si zasluzi pre zahradkara, tak isto ako aj ta zaplava supernoviniek, co nas kazdorocne zaplavuje. Myslim tym tie nove sorty ovocia, kde vlastne zistime az samy, ze to nie je ono. Peter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
sadař z kobeřic - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 150.164 (?), 6.1.2012 14:37

Zdravím. Většinu odrud mužete použít jako podnož a nehledě na to každý semenáček se může stat i potencionální novou odrudou. U semenáču z kulturních odrud nikdy nemáte záruku, že bude správně životaschopný a nebude trpět nemocemi kořen. krčku a namrzaním kořenů. U podnože z jaderničky mám zkušenost, že nechutná hryzcum a to se mi ukazuje i nižší napadání M 106.  Jabloně co jsem měl na kulturním semenáči byly během zimy okousané. Ja osobně bych radši bral semínka z lesních jabloňovych pláněk a jaderniček. Lepší a rychlejší by bylo, kdyby jste si vysadil A2 jako matku a množil jste si ji pomocí hrubkování a prý i dobře zakořeňuje pomocí řízků.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Bajas - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 149.16 (?), 25.2.2013 11:16

Vypožičal som si minuloročnú tému, po jej prečítaní, i iných príbuzných tém som nenašiel odpoveď : Čo možno očakávať od semiaček udržovaných v mraziacom boxe od októbra s postupným dopĺňaním až do dneška? Časť z nich sú (Spartan, Strarkrimson,Idared, Ontário a iné, vrátane kupovaných), s dobou uloženia od 0 po 5 mesiacov.Ten mraziaci box (mraznička) nemôže byť problémom? , hlavne to dlhodobé vystavenie mrazu? Zdravím Bajas.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 25.2.2013 11:23
Mrazící box může být problém (ale taky nemusí). Ale nevidím důvod, proč jadérka do mrazáku dávat, můžete je nechat venku třeba v nádobě s pískem. Před lety jsem uchovával v mrazáku dokonce i rouby. Ujímavost byla horší než u běžného uložení, přesto se některé rouby z mrazáku ujmuly - např. všechny Domácí švestky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika