Které jablko považujete nyní (v listopadu) za nejchutnější?



Stránky: 1,  2,  3   
host - 166.118 (?) 
14.11.2018 17:44, zobrazeno: 15074x

Váš názor bude jistě zajímat hodně čtenářů. Někteří, si i já, budou přemýšlet nad jednotlivými odrůdami a třeba si je napře ochutnají a pak snad i pořídí. Já teď ze svého nevelkého sortimentu preferuji Rozelu, Merkura, dobrý už je i Topaz, později na mne čeká Rubín, Karneval, Admirál, takže určitě v lednu budou preference trochu jiné. A jak vy? R.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.222 (?), 15.11.2018 6:13
R.: Názory vyjadrujúce sa k chuti jednotlivých odrôd treba brať ako vysoko subjektívne, a teda s rezervou. Za mňa: konzumne z mojich odrôd jednoznačne a bezkonkurenčne už teraz dominuje Admiral. Po každej stránke - harmonickou výraznou chuťou, mimoriadnou šťavnatosťou, konzistenciou i "chruplavosťou" dužiny. Dokonca aj chuťové legendy Jonathan, Golden Del. a Coxova reneta sú až v jeho závese. Príjemne tiež prekvapuje Ligol, vysoký štandard si držia osvedčené chuťovky ako Jonagored, Rubinola, Fuji, Topaz, k nim sa pridáva nová odroda Lucy. Neskôr (okolo Vianoc) nastúpi vysokokvalitný Braeburn, ten potrebuje ešte čas na vyladenie. Čo sa týka dominancie Admiralu, tá sa bude časom stupňovať a v apríli-máji už bude o konské dĺžky pred ostatnými odrodami (pestujem ho už viac rokov a jeho neskutočný shelf-life mám overený). Ale pozor! - mínusom Admiralu je sklon k fyziol. pehovitosti, ja som tu na fóre asi jediný komu sa darí Admiral pestovať bez nej. Takže s jeho vysádzaním opatrne. IH (prekvapuje ma, že Topaz konzumujete skôr ako Rubín).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
TomNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (356) - 167.218 (?), 15.11.2018 7:18

u mna je momentalne najlepsia rubinola. moje par rocne skusenosti s nou su ze rubinolu je u nas skoda obrat do pivnice, konzumuje sa priamo zo stromu, sice plody praskaju a sem-tam kusok chyba (hmyz, vtactvo) ale prezreta je chutovo vyborna

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 15.11.2018 7:23

Štandardne dobrá je Rubinola, aj keď dužina už nie je tak chrumkavá ako po odtrhnutí zo stromu, ale stále je dosť šťavnatá. O čosi viac chrumkavejšia je Pinova so zaujímavou aromatikou. Po zjedení týchto odrôd sa chystám na Rajku, ktorej šupka začína byť poriadne mastná. Po Novom roku príde na rad Topaz a po ňom Fuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 15.11.2018 8:23

Největší lahůdkou nyní je Holiday, ale měl jsem jen 3 plody. K zahození stále není Bohemia, souhlasím i s Rubinolou. Zimní jablka - Topaz a žlutoplodé rezistenty zatím k jídlu nejsou. Admirála jsem nezkoušel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 61.187 (?), 15.11.2018 10:33

Začátkem listopadu jsem neměl nad nad Rubinolu, Rubín a Merkur. Nyní v polovině listopadu, zřejmě díky letošnímu teplotně příznivému počasí, vychutnávám a nemám nad Admiral, Orion a Sirius. Rozhodnout se, které z nich je nejchutnější, to asi nedokážu. Spíše bych o žádnou z těchto odrůd nechtěl přijít a těším se, že až se stromky rozrostou, budu mít dostatek jejich plodů k uskladnění.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 166.118 (?), 15.11.2018 12:27

IH: Diskuse o chutnosti jednotlivých odrůd je samozřejmě hodně subjektivní, naše chuťové pohárky nejsou stejné plus všechny další, objektivní faktory, ovlivňující u stejné odrůdy u různých pěstitelů chuť a trvanlivost. Ale možná proto je diskuse zajímavější, je nad čím se zamyslet. Já třeba začnu víc koštovat Rubinolu, abych něco nepropásl. S tím Topazem tomu nějak nerozumím. Před chvilkou jsem zkušebně opět jeden skousnul, byl křehký, šťavnatý a podle mne zralý, i když za měsíc bude asi mít více cukru. Naopak Admirál z M26 chutná značně syrově, i když má pěkné vybarvení. A hořká skvrnitost byla už jen na několika plodech.  Rozela už je hodně křehká, ale velmi šťavnatá, nejvíc ze všech. Lucy z M9 (malýi stromeček dal letos asi 20 krásných plodů) už je také dobrá, lepší snad bude na Vánoce. Má lehkou příchuť, možná jakoby po Jonathanu, ale to jen hádám, nedovedu ji definovat. Sirius - až jej snad někdy budu mít dostatek - bude asi mít chuť optimální někdy v novém roce, soudě podle vloni koupených plodů, ovšem z velkoskladu.   Samozřejmě podmínky jižního Slovenska a západních Čech jsou hodně rozdílné. Navíc můj sklep se asi díky společné stěně s podzemní nádrží na dešťovou vodu chová trochu nestandardně, zřejmě na podzim chladne až příliš pomalu a v tom je možná důvod rychlého zrání u Topaze. Rubín se už také může jíst, ovšem při letošním nadbytku jablek zůstává trochu stranou. Rajka není zlá, Rozela a další odrůdy jsou asi šťavnatější. Chuťově se mi letos zdá zajímavý Karneval, ale jakoby nebyl ještě v optimální zralosti. Jinak subjektivita chutí nás pěstitelů má ještě jednu výhodu - nelze nikoho kritizovat či napadat, každý to má tak, jak to má. R. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.131 (?), 15.11.2018 14:13

Rubín se už také může jíst,...

Zajímavé. U nás byl v letošním roce Rubín jedlý hned ze stromu. Totéž lze říci o Rubinole, pravda, myslím tím poslední sklizeň v 2. polovině října. Topaz (trhaný před týdnem)  je krásný napohled, ale zatím tvrdý a kyselý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1594) - 165.146 (?), 15.11.2018 21:33

V současné době u mě nejchutnější Rozela a první úroda Holiday.Včera jsem testoval Beni Shogun, hustá křuplavá a silně šťavnatá dužnina.Může ještě týden počkat.Bohemii jsem ještě nezkoušel.Jakmile otevřu v lednici šuplík s jablky vždy šáhnu raději po Rozele.Bohemku likviduje manželka.Spartan je také v dobré kondici.O víkendu se chystám ochutnat Jarušku a také otestovat kondici odrůd Spencer, Orion, Jantar, Kanzi a Jonathanu.Než jsem se dostal ke koštu Cherry Cox.,je z ní mouka.

PS: fotosvačinka v práci (Lucasova + Rozela)


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 166.118 (?), 16.11.2018 9:26

Teplota ve sklepě konečně spadla, díky nočním mrazíkům, na +6. Při kontrole jsem neodolal a ochutnal Admirála. Postupně mizí ta nezralá příchuť, jablko sládne a navíc stále drží velkou šťavnatost. Už se těším na dlouhou výdrž, letos byla slušná úroda. Hořká pihovitost minimální, myslím si, že šestiletý stromek se postupně srovná sám. To ukáže čas a porovnání s ostatními. Tímto tématem jsem si také ujasnil preference - nejvíc mne baví ochutnávat a porovnávat co nejpestřejší paletu odrůd a sledovat, jak se výběr favoritů mění jak v jedné sezoně, tak ve víceletém odstupu. Stručně řečeno, honí mne mlsná huba. R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika