Zdravím.
Jestli mohu se také připojit k tomuto tématu. Tak mám jednoznačný posudek, že díky vrtošení počasí poslední dobou se doba zrání a to jakýchkoliv odrůd a druhů už neschoduje s pomologii.
Viz. zmiňovaný Rubín. Za mého mládí to byla vánoční odrůda max. do ledna.
Odrůda Bohémie jako novinka byla únor až březen.
V dnešní době je u nás Rubín pozdně letní až podzimní odrůda a je zajímavé, že Bohémie si status i když i vánoční odrůdy udržela.
Třeba takový Spartan. Za mého mládí to byla vyloženě pozdně zimní odrůda. V dnešních časech je u nás podzimní a velice chutný.
Tato pozorování jsou i u dalších ovocných dřevin¨. Já píši tato pozorování u stromů 30 let a více.
Hlavně jsem odpozoroval, jak u starých odrůd se plně vyvíjí jejich chuťové a i plodové vlastnosti, neboť většinou pochází z mírného klimatu a my jsme je po celou tu dobu hodnotily z našeho tvrdšího klimatu a to je i víceméňe degradovalo po chuťových i kvalitativních vlastnostech.
Další problém, který tu bohužel nikdo neoznačil co se týká ovlivňování doby zrání a chutě plodu stejné odrůdy je podnož a půda ve které strom roste!
Zákrskové podnože výrazně zkracují dobu vyzrávání plodu a jsou citlivé na půdní sucho a výživu.
Silně rostoucí podnože tolerují více nedostatků v kvalitě půdy a sucha , kromně vysoké hladiny podzemní vody! A hlavně prodlužují odrůdě délku uskladnění plodu a mají i příznivější vliv na chuťové vlastnosti plodu. Toto také popisuje ve své pomologii i p. Říha, kde sám uvádí jaká podnož se hodí pro nejlepší chuťové vlastnosti dané odrůdy. A já sám mu dávám za pravdu neboť jsem to i sám sledoval a zkoušel.
Taky i můj stůl s jablky k jídlu není podle pomologie. NJ ještě, že si příroda nenechá od nás do toho kecat a neřídí se podle nás.
Tento měsíc moje rodina papá tyto odrůdy a všechny jsou akorát!
Boikovo obrovské - 80 letá jabloň na semenáči
Gloster 69 - 40 let podnož M2
Matčino - 40 let pravokořeněné
Jonared - 60 let semenáč
Idared - 40 let M2
Všechny tyto plody mají letos výstavní kvality.
sadař Vlada