|
Které jablko považujete nyní (v listopadu) za nejchutnější?
|
|
|
|
mino BA - Stříbrný Zahrádkář (149) - 199.140 (?) 17.11.2018 8:02
Fuji KIKU Fubrax som rozdelil - časť na uskladnenie a pár plodov som obral až teraz. Sú nádherne vyfarbené, ľúbivo sladké, č.1 v rodine.
Prvá úroda PINK LADY prináša veľkostne vyrovnané, chuťové prekvapenie s kyselinkou a nejakou, pre mňa ťažko definovateľnou delikátne zamatovou chuťou. Vynikajúce, s očakávaním, čo sa bude diať počas uskladnenia...
Rubín je proste Rubín.
Pinova - vysoký chuťový štandard
McIntosh - už mu odchádza kyselinka, ale stále šťavnatý, svieži, mimoriadne príjemný a hlavne voňavý.
Starkrimson - zaujímavý, trošku horkastý, ale veľmi príjemné jabĺčko
Šampión - už teraz len do štrúdle...
mino BA
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
mino BA - Stříbrný Zahrádkář (149) - 199.140 (?), 17.11.2018 8:02
Fuji KIKU Fubrax som rozdelil - časť na uskladnenie a pár plodov som obral až teraz. Sú nádherne vyfarbené, ľúbivo sladké, č.1 v rodine.
Prvá úroda PINK LADY prináša veľkostne vyrovnané, chuťové prekvapenie s kyselinkou a nejakou, pre mňa ťažko definovateľnou delikátne zamatovou chuťou. Vynikajúce, s očakávaním, čo sa bude diať počas uskladnenia...
Rubín je proste Rubín.
Pinova - vysoký chuťový štandard
McIntosh - už mu odchádza kyselinka, ale stále šťavnatý, svieži, mimoriadne príjemný a hlavne voňavý.
Starkrimson - zaujímavý, trošku horkastý, ale veľmi príjemné jabĺčko
Šampión - už teraz len do štrúdle...
mino BA
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.118 (?), 17.11.2018 8:35
Současné pořadí na základě rodinné degustace: Rozela, pak o kus dále Merkur, Rubinola, Rubín. Admirál není kategorie pro tento termín. Topaz sice již ano, jeho chuť se však se "slaďáky" těžko srovnává. Rubinola je sladká až příliš a šťavnatostí se Rozele nevyrovná, podobně Merkur, jehož údajně meruňková příchuť a tužší, ne tolik šťavnatá dužnina jej řadí na 2.místo. R.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1597) - 165.146 (?), 20.11.2018 20:37
Prověrka kvality uskladněných jablek v listopadu viz. foto z leva do prava- Jarka, Spencer, Orion, Jantar, Kanzi a Jonathan.Všechny již k jídlu.O Jarušce jsem psal jinde.Spencer-vysoká kvalita jak chuti tak dužniny, vizuálně nejhezčí.Orion - výborný, konzumní zralost dle vybarvení ač letos vizuálně nepřitažlivý.Jantar - velmi dobrý.Jonathan-tradičně vysoká kvalita chuti.Letos trochu méně šťavnatý, uskladnění při +16*C což je nevhodné.Kanzi-excelentní ve všech směrech, jak chuťově, kvalitou dužniny a neuvěřitelnou šťavnatostí.Při zakousnutí nastává v ústech axploze šťavnatosti, jen to šumí.
Vzhledem k atipickému roku pro uskladnění, kdy teplota v půli listopadu se u mě pohybovala ještě kolem 10*C je i konzumní zralost uspíšena a některým odrůdám to nesvědčilo.Musím se brzy podívat na Red Jonaprince.Braeburn, Melrose, Fuji Raku Raku, Pink Lady a již koštovaný Beni Shogun mají zatí čas.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 186.2 (?), 22.11.2018 12:28
Myslím, že na to ani nelze objektivně odpovědět. Jednak každá odrůda má něco do sebe a nebaví mě konzumovat stále stejnou chuť. Pak také většinu odrůd sklízím postupně a chuť i konzistence se velice liší podle termínu sklizně. Speciálně Jonagold jsem letos protrhával snad 5x a zatímco jablka z první sklizně strávila ve sklepě asi měsíc a půl a zpočátku rychle dozrávala při 15 stupních a začínají moučnatět, ta později sklizená jsou optimálně "fresh". Podobně je na tom Topaz sklízený asi na 3x. Lépe jsou na tom jablka ze zahrady v 520 mnm než ta z ostravské nížiny. I Sirius je zralý tak akorát. Nejlépe je na tom Admirál a do Ontárií se zatím bojím kousnout. Do podzimních odrůd se mi už moc kousat nechce...
Jinak zde zajímavý článek
Zaujala mě přítomnost fungicidů v rezistentu jako je Rubinola - možná předskládková "příprava" a nebo to berou pro jistotu šmahem všechno...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
|