Kdy a čím hnojit



rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?)
19.10.2013 22:13

Máme blízko statek... o hnůj nouze není.Jenže bývá někdy zaplevelený(buriny).Na jaře, po sadbě brambor nějaký na hromadě zbyl.Po půl roce pěkně zestárl, žížaly udělaly perfektní práci, a částečně ho předělaly na biohumus.Nenechal jsem si ho vzít, musel jsem ho bránitlaugh.Navezl jsem ho do zahrady na hromadu, a použuju jej při přípravě půdy pro sadbu stromků.Půdu připravuju s půl, až ročním předstihem, ale někdy to nevydržím, a je to nakonec dříve.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 18.213 (?), 19.10.2013 6:35

Pane Paľo, Vasi financni situaci samozrejme neznam a ani znat nemohu, z me strany se jednalo o vtip, vzhledem k tomu, ze Vam to vtipne neprislo, se Vam jeste jednou onlouvam.

Co se tyce ceny granulovaneho hnoje - pro mne urcite srovnatelna neni, davam cca 10 kg prirodniho hnoje na 1 m2, resp. 1 tunu na 100 m2. Ekvivalentem 1 tuny prirodniho hnoje je podle mne (i podle vyrobce) 100 kg granulovaneho hnoje, tj. minimalne 2.000,- Kc. Tunu prirodniho hnoje sezenu a dopravim podstatne levneji, za mne nez 1/2.

Za moderni pripravek povazuji takovy, ktery souhrnem kvalitativnich vlastnosti prekonava drive pouzivany pripravek. To v danem pripade neni splneno, granulovany hnuj krome snazsi manipulace, skladovani a aplikace zaostava kvalitativne i cenou za prirodnim hnojem.

Davku 60g k jedne rostline povazuji za velmi nizkou, uroda v pristim roce by byla jiste zcela stejna i bez 1 muzske hrsti granuli. Pokud tomu verite, tak Vam to vymlouvat nebudu, osobne bych s dvema malymi pytlicky granuli vubec neztracel cas a koupil bych si pytle 25 kg. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 19.10.2013 20:58

Děkuji oběma pánům za chemické vysvětlení, vážím si toho, když se můžu něco nového dozvědět.Naštěstí tento problém s nadbytkem Ca v půdě a souvisejicími chlorozami nemám, jen jsem se chtěl dozvědět něco více, a přispět k řešení problému.

Ještě bych chtěl zdůraznit asi nepochopenou informaci.Někdy se stává, že je v půdě dostatek, nebo i přebytek Ca, přesto rostlina (jabloň) neumí tento Ca využít, a trpí hořkou skvrnitostí v plodech.Tyto informace publikoval pan(na tituly si nevzpomenu) Kalina-náš přední odborník nejen přes výživu rostlin.

Ano mohlo by to mít u jabloní příčiny v přehnojení N, sucho,přemokření, řez,-ale myslel jsem si, že pozdnější řez by mohl v tom případě spíše prospět, protože kdyby nebyla rostlina přehnojena dusíkem, po pozdějším letním řezu by už nemusely rašit nové letorosty, a tím spotřebovávat zbytkový Ca, který ještě rostlina má.No zřejmě se mýlim.

U chlorozy broskvoně se chci optat, zda by problém řešilo, nebo popřípadě jen zmírnilo dodání nadbytku N.O síranu amonném vím, ale o ten mi nejde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 228.38 (?), 19.10.2013 21:18

Pane Rosťo, pokiaľ sa Vám podarí nájsť článok od p.Kalinu, dajte ho "do placu." Rád sa tiež priučím. Podľa môjho súkromého názoru sa radikálnym riešením jedného problému vytvorí iný. Medzi makro- a mikro- prvkami existujú síce synergizmy, ale aj veľa antagonizmov. Prehnojenie síranom amonným podporí rast, zjemní rastlinné pletiva, ale problém s nerozpustným fosforečnanom železnatým zrejme nevyrieši.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 228.38 (?), 19.10.2013 21:52

Pane J.R., ďakujem za Vaše slušné ústretové gesto s omluvou, ale ono to je často ťažké rozpoznať, kedy vo Vaších príspevkoch robíte vtip a kedy pedagogicky napomínate. Niekedy nie je jednoduché pochopiť ani to, čo ste vlastne ostatným chcel povedať, napr. keď ste do diskúsie o striekaní dozrievajúcich sliviek fungicídmi zamiešal problematiku moderných zmáčadiel. Takisto sme sa nedozvedeli, aký Vami objahovaný moderný chemický systém boja s moniliózou pred zberom ovocia používate? Vlastne pardon, uviedli ste že žiadny...

V otázke granulovaného hnoja Vás nemienim presviedčať alebo vnucovať niečo, čo už dávno v civilizovaných krajinách beží a úspešne. Pokiaľ sa Vám darí zohnať maštalný hnoj lacno a baví Vás práca v gumákach s vidlami, gratuľujem. U nás je prakticky nemožné vôbec daaký hnoj zohnať. Družstevníci to málo, čo vyprodukujú, použijú na svoje polia. Výhody granuľovaného hnoja a organomierálnych granúľ mám otestované k vlastnej spokojnosti. Našťastie v záhradke aj vo vinohrade mám hlinito- ílovitú až hlinitú pôdu, ktorá nevyžaduje dávky pri hornom rozmedzí odporúčanom výrobcami peliet. Preto 6 kg na 100 hláv viniča/rok u mňa bohato stačí. Nepísal som, že to je v tomto roku všetko. Po granuliach kravského hnoja išiel na pôdu síran draseľný. To všetko na budúci týždeň zarýľujem spolu so zeleňou, ktorá na jeseň okolo viniča vyklíčila. Pozrite sa do sekcie Vinná réva na moje snímky vinohradu. Viničové kry sú v kondícii, listy zdravé, úroda parádna. Ak máte seriózny dôkaz o tom, že peletované hnojivo má menej hodnotný hnojivý efekt ako hnoj, mal byste ho predložiť. Radi sa poučíme. Pokiaľ ide o cenu hnojív, je to všetko o vzťahu k záhradke. Vy obetujete 2000 Kč ročne za chémiu, mne na tento účel stačí pár eur. Za cenu Vašej chémie nakúpim hnojivo v granuliach aj pre obidvoch susedov.laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 19.10.2013 22:13

Máme blízko statek... o hnůj nouze není.Jenže bývá někdy zaplevelený(buriny).Na jaře, po sadbě brambor nějaký na hromadě zbyl.Po půl roce pěkně zestárl, žížaly udělaly perfektní práci, a částečně ho předělaly na biohumus.Nenechal jsem si ho vzít, musel jsem ho bránitlaugh.Navezl jsem ho do zahrady na hromadu, a použuju jej při přípravě půdy pro sadbu stromků.Půdu připravuju s půl, až ročním předstihem, ale někdy to nevydržím, a je to nakonec dříve.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 228.38 (?), 20.10.2013 0:01

Veru, uležaný hnoj je hotový poklad. Doslova a do písmenka. U nás ho musíte hľadať za svetla s lucernou. Našťastie máme ekvivalentné náhrady. Do nedávna som si vozil od kamarádky na kopaniciach v PVC- vreciach slepičince a skvasoval je k radosti suseda v zakrytom sude. Zálievku treba robiť večer alebo pred dážďom, lebo fajnové nosy dostávajú zabrať. Organominerálne granule a peletovaný hnoj je inakšie kafé- bez námahy a bez nepríjemnej arómy.wink

Pelety, o ktorých som písal, vyrába Forestina s.r.o. Střelské Hoštice. Dávkovanie podľa výrobcu: Jesenné základné hnojenie: 2 kg na 10 m2. Vzhľadom na ťažkú hlinitú pôdu vo vinohrade som dal o niečo menej a doplnil síranom draseľným + zelené hnojenie. Nerobím základné, ale udržiavacie hnojenie. Vinič je v prvej rade drasnomilná rastlina, dusík je až na druhom mieste. O vplyvu dusíka na rýchlosť rastu a odolnosť k hubám som už v tomto vlákne písal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 19.10.2013 23:40

"Podľa výrobcu by mi malo stačiť 5 kg peletovaného hnoja".

Prosím pane Palo, mohl byste zde uvést značku a výrobce hnojiva, které jste použil?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 19.212 (?), 20.10.2013 1:07

Pane Paľo, nikdy nikde jsem neuvedl, ze rocne utratim za chemii 2.000,- Kc. Uvedl jsem, ze rocne utratim zhruba stejne jako pan Kuky (a jsou v tom hnojiva, stromovy balzam, Chemstop proti mravencum, apod.) .Tak nevim, proc to zase prekrucujete a zase jste sklouznul do sveho trvale oblibeneho tematu - udajne nadmerne pouzivani chemie nekym jinym, o kterem skoro vubec nic nevite.

Tematem diskuse (mezi nami dvema) byla cena granulovaneho kravskeho hnoje - podle mne neni srovnatelna s prirodnim kravskym hnojem. Vzhledem k tomu, ze granulovany kravsky hnuj je tepelne upraveny, nema dle meho nazoru vsechny pozadovane ci ocekavane vlastnosti jako prirodni hnuj. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 20.10.2013 11:00

Ještě pro Petera.
Opravuji a doplňuji svůj příspěhek z 18.10. ohledně Vašeho půdního rozboru. Všechna čísla totiž už v hlavě nemám.
Na středně těžké půdě a předpokládám, že půdní rekce je neutrální až alkalická (je vysoký obsah Ca), je pro zeleninu obsah P vyhovující, K je vysoký, Mg taktéž vysoký, Ca je vysoký až velmi vysoký.

Pro jabloně je obsah P nízký, pro peckoviny je P vyhovující, K je pro jabloně velmi vysoký, pro peckoviny dobrý. Pro všechny ovocné stromy je obsah Mg velmi vysoký, Ca velmi vysoký.
Úřední stupnice pro obsah jednotlivých živin je: nízký, vyhovující, dobrý, vysoký, velmi vysoký. Zařazení množství jednotlivých živin do příslušné stupnice se řídí ještě strukturou půdních částic: půda lehká, střední, těžká.
Pro jabloně je optimální hodnota pH od 5,6(lehčí půdy)  do 6.5 (těžká půda). Pro peckoviny to je 5,8 - 6,8 (od lehké po jíly).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 208.234 (?), 20.10.2013 23:56

Zdravím Vás p.J.R.! Máte pravdu, v sume 2000 Kč na svojích pár stromkov v záhrade, ktorú uvádza p. Kuky, nie je iba chémia, ale aj hnojivá. V prípade, že je tomu u Vás podobne, potom prepáčte, ak som Vám krivdil. Úprimne povedané, je mi to šumafuk, koľko míňate za chemické postreky, iba som sa bránil Vášmu svojraznému humoru, ktorý mal všetkým ukázať, že granuľovaný hnoj je nevýhodný. Za tých takmer 40 rokov záhradkarenia už trocha viem, čo je to zháňať maštalný hnoj, dopraviť ho do ťažko prístupnej záhradky na svahu bez spevnených ciest, umiestniť fúru hnoja tak aby nikomu nezavadzala, event. chrániť podklad fóliou pred znečistením, následne rozvážať mastný lepkavý hnoj táčkami na pozemok, rozhadzovať vidlami... Na staré kolená poznávam, že granule majú viac výhod a rovnaký vplyv na rast a úrodnosť a môžem ich iba odporučiť. Sú po ruke v každej záhradkárskej predajni alebo v marketoch počas celého roka. Robím ovocinárčenie v záhradke srdcom a súčasne sa nechcem stať otrokom svôjho koníčka. Preto nerátam plody na dekagramy a neporovnávam, či hnoj je drahší alebo lacnejší v tej alebo inej forme. Zdravie máme predsa iba jedno.wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:15
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika