Karneval



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 168.84 (?) 
3.1.2012 14:33, zobrazeno: 52064x

Pozdravujem všetkých milovníkov jabĺčiek a prajem úspešný rok pri pestovaní jabloní!
Pred pár dňami sme tu viacerí zverejnili údaje o rezistentnej atraktívnej novinke Karneval. Prekvapilo ma, že sa k nej nevyjadril žiadny zo skúsených jabloniarov- ani p.Polehla, ani p.Kaněra, ani p.Kafka, ani p.Boštička, ani p.Vinšálek, ani p.Vysloužil... Veď je to odroda z českej dielne- střížovického ÚEB! Že by o nej nikto nepočul? Nevznikla predsa "z noci do rána" a musela byť pred registráciou roky testovaná. Nikto nevie, ako naozaj Karneval chutí, v akej polohe sa jej darí či iné dôležité poznatky? Alebo niekomu vadí, že je to napol Češka a napol Austrálčanka?   Paľo

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 192.253 (?), 3.1.2012 19:45

Odrůda Karneval mně na Jižní Moravě plodí již druhým rokem.Úroda v roce 2010 byla několik pěkných jablek velmi dobré chuti.V roce 2011 úroda slušná, jablka velmi pěkná, zajímavě barevná-viz foto na jiném vlákně, které odpovídá skutečnosti.Co se týká chuti je tam něco z Vandy i Pink Lady, dužnina je pevná jako u PL. Na degustaci v Lisicích-Drnovicích se umístnila na 12 místě v Uh.Ostrohu na 20 místě.Její hodnocení určitě ovlivnil fakt, že nebyla dostatečně vyzrálá.Dá se říci, že odrůdu můžu hodnotit i z pohledu rodičovských odrůd protože obě mám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 3.1.2012 20:09

Odrůdu Karneval nepěstuji a ani o ni neusiluji. Spíš si koupím, či naroubuji Admirál.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 168.84 (?), 3.1.2012 23:03

Obidve rodičovské odrody sú chuťovo skvelé. Teoreticky by mala byť Karneval takisto chutná. Podľa popisu ale nemá až toľko cukrov v dužnine. Škoda, že nám nikto nemôže poradiť, či sa oplatí Karneval vysadiť. Pruhovaná šupka je takisto niečo, čo sme tu doposiaľ nemali.  Paľo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 119.49 (?), 4.1.2012 9:21

Odrůdu Karneval nemám a ani ji nebudu pořizovat. V současné době jsem vyčerpal volná místa, takže při pořízení nové odrůdy musím vždy nějakou zrušit. Bráním se více odrůdám na jednom stromu. Ačkoliv budu rušit několik stromků ve stěně a to Rozelu, Meteor, Fuji, Vitos. Spíše bych však pokukoval vyzkoušet odrůdu Admirál, ale ta se nehodí do stěny. Jinak mne velice zaujala a hlavně se osvědčila odrůda Jonaprinc, kterou rozšiřuji, dále zkouším Kanzi, Civni, a již plodící Mairac. Kdo tyto odrůdy má, prosím vyjádřete se. Dále bych chtěl poprosit o hodnocení odrůdy Pinova. Někdo zde uváděl, že tuto odrůdu zrušil pro tuhou dužninu. Domnívám se, že by to měla být spíše přednost, pokud je vyzrálá a chuťově dobrá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 151.38 (?), 4.1.2012 9:40

No Vy jste dobrý!!! Co odruda, tak současný hit, a Vy tak na ně.To jste se ale musel zklamat.Nejvíc mě překvapuje Vitos-co vím, tak je to velmi chutná odruda, která pochází z rodičovského šlechtění Fantazie x Prima, nebo Primula? S velmi dobrou chutí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 190.230 (?), 4.1.2012 22:26

Zdravím Vás pán Milan! Nečítal som, že by niekto Pinovu rušil. Pinovu pestujem už viac rokov, teraz na palmete v ovocnej stene. Je pravda, že dužnina je tvrdšia, ale nie tak ako u Braeburnu. Mne pripadá uprostred skladovania menej šťavnatá. Počul som už aj výraz "repovitá". To je asi jediné negatívum tohto kultivaru. Aróma po koxovke je po celú dobu skladovateľnosti výrazné, nie však vtieravé ako u jonatánky. Kyselinky počas skladovania miznú, takže o Vianociach je Pinova voňavá a sladká. Preto mi chutí viac na jeseň- po sklizni. Rád by som vedel, či chuť EVELINy- červenej mutácie Pinovy je rovnaká? Zatiaľ je to novinka, ale u nás už sa predáva.  Paľo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 95.245 (?), 5.1.2012 20:51

Karneval


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 152.34 (?), 12.1.2012 18:26

Safra, tu Kanzi Vám závidím. Lepší jablka jsem asi nejedla. Jak se téhle odrůdě u Vás daří? Informací o jejích nárocích, chorobách atd. je jen poskrovnu, protože je to klubová odrůda. Ď. Zuzana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 226.194 (?), 12.1.2012 18:15

Zdravím Vás Paľo a všechny ostaní v Novém roce.

Protože jsem tu zahlédl moje jméno, reaguji. Mnoho zkušeností nemám, ty snad teprve příjdou. K odrůdě Karneval mohu říci jediné je kyselejší, ostřejší chuti a to i v lednu únoru. Slupka je v ústech citelná. Jedná se o odrůdu s dělší dobou vegetace a tak jen z toho důvodu si ji do svých 500 mnm pořizovat nehodlám. Možná by šla tam k Vám na to Záhorí či kde to bývate. Znám ten kraj velmi dobře. Nepopírám, že zbarvením je Krneval velmi atraktivní - svislé proužky jsou jako pouťový míč nebo barevná střecha šapitó.

Admirál jistě bude chuťově lepší, má v sobě ty správné předky. Velké triploidní jablko tmavočervené barvy. S větvením a zakládáním plodonošů má potíže podobně jako ti správní předci:-)

O názorech na chuť Karnevalu si nenechte na něj zajít chuť, každý máme jiné pohárky. Je třeba vyzkoušet.

Já doufám, že letošní jaro nebude mrazivé a že něco z úrody mnou dříve zde zmiňovaných odrůd získám a podělím se tady s diskutujícími. Už jen proto že bych konečně rád ochutnal novinky ze své zahrady v jižních Čechách.

s úctou Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika