Kam mizí holovouské šlechtění



Stránky: 1,  2,  3,  4   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 77.140 (?) 
11.7.2018 13:33, zobrazeno: 13920x

Dlouho mě to vrtá v hlavě.Proč Holovousy provádějí novošlechtění jabloní pokud nejsou u dnešních prodejců skoro vůbec v nabídce.Kde se uplatňuje tedy jejich šlechtěnci.Při každoroční degustaci v Holovousích vydíme nejméně desítku vzorků pouze pod označením šlechtění s vysokým hodnocením.Kam se propadnou? Špatná politika popularizace jejich odrůd nebo záměr.Jsou zde snad dvě linie. Střížovická pro náš maloobchodní trh a Holovouská pro zahraniční, jak tu naznačoval kdysi jeden ovocnář (nechci jmenovat).Zkoušel jsem letos v Holovousích získat rouby jednoho novošlechtění.Zajímavý plod a výborné rodičovstvo.Bez šance.

Pro zajímavost jsem si otevřel stránky renomované školky Fytos Plzeň a jejich nabídku školkařských výpěstků jabloní.Ani jedna nemá původ v Holovousích.Zabrousil jsem tedy na stránky Holovous a jejich nabídky oček pro jaro 2018.Zjistil jsem nabídku 50 odrůd jabloní.Z toho asi 3 nebo 4 byly pana Kumšty, zbytek Holovousy.Z tohoto obrovského množství jsou nabízeny prodejci snad jen Julia, Jarka, Angold, Selena a Meteor a to naprosto vyjímečně.V posledních letech pro veřejnost novinka žádná.Nechtějí snad prodávat svoje šlechtěnce nebo svůj záměr obracejí na jiné trhy.

Rozpačité zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 139.37 (?), 18.7.2018 15:48

No, ono taky se žádná holovouská odrůda, kromě Angoldu a snad i Jarky v praxi nijak neprosadila. Holovouských odrůd jsem pěstoval v minulosti řadu. Zklamaly mě a tak musely pryč. Ponechal jsem si pouze Angold a zatím i Meteor. Toť vše.  Vinšálek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 61.187 (?), 18.7.2018 18:36

Až se holovouským šlechtitelům podaří do jejich odrůd zašlechtit také nějakou zajímavou příchuť, bude jistě o takové odrůdy zájem. Angoldu si cením pro jeho schopnost plodit zdravá velká jablka bez chemické ochrany proti strupovitosti a to dokonce i na bujně rostoucích podnožích. Avšak chuťově je to jen průměr, na nejlépe vyzrálých plodech snad i lepší průměr. Vyhodnotit Angold nejchutnějším jablkem roku, jako to provedli letos v lednu v Holovousích, to je zřejmá troufalost.

Nejchutnějším jablkem je Angold z Holovous, který vydrží až do dubna

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 19.7.2018 8:57

Jsou zde snad dvě linie. Střížovická pro náš maloobchodní trh a Holovouská pro zahraniční...

Nevím, která holovouská odrůda se propsadila v zahraničí, spíš bych to viděl naopak, na zahraniční trh se víc obracejí Střížovice -  dokladem budiž prosazení Topazu, Rubinoly, Opálu v zahraničí.
   Abychom nebyli k holovouským šlechtitelům nekritičtí. Některé semprácké odrůdy jsou kvalitní (já moc nerozlišuju šlechtění z Holovous a Těchobuzic, myslím, že ty podniky fúzovaly). Angold, Delor, Dione, Desrt, Diadém mají špičkovou kvalitu, jiné možná vyklidily pozice předčasně (Nabella, Produkta).
   Dgustace pořádané samotnými holovouskými šlechtiteli, nemají žádnou validitu, to je na výsledcích na první pohled patrné. Nakolik je menší úspěch holovouských odrůd (v zahradách i na pultech) dílem horšího marketingu a nakolik skutečnou kvalitou, těžko říci. Z nedávné minulosti vím, že když byla odrůda opravdu výjimečná, rozšířila se mezi lidmi rychle, i když se sadba vůbec neprodávala.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 77.141 (?), 23.7.2018 13:19

No tady se nic objektivního nedovím.Podrážděné reakce a známé povídačky.Holovousy jsou prostě tabu.Nezbývá než se přesvědčit osobně.Narouboval jsem loni do palmety Jarušku a má první jablíčko.Angold jsem narouboval letos a u Meteoru jsem letos založil korunku.Ještě mám jedno jablíčko Deligy z Těchobuzic z loňského roubování.Až porovnám a ochutnám budu mít jasno.Za pět minut dvanáct.Rouby z Holovous zřejmě nebudou poskytovány a z genové banky tamtéž také ne (letošní zkušenost).Komu to asi nahrává? Zahradkářům určitě ne.

Kardinální otázka však zůstává ve vzduchu.Proč provádějí Holovousy šlechtění pokud je nikdo nechce.To přece není kroužek amatérských nadšenců.Jsou to profesionálové s tradicí a jako takové je to musí živit.Nevěřím na bajky o nejlepším střížovickém šlechtění.Nato mám už dost zkušeností a nejsem přístupný manipulacím.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 23.7.2018 14:30

Rouby z Holovous zřejmě nebudou poskytovány a z genové banky tamtéž také ne (letošní zkušenost).Komu to asi nahrává?

Položme si otázky:
Kdo ty rouby dříve poskytoval? Přece šlechtitelé z Holovous! Aspoň já si je na jejich stránkách objednával.
Kdo letos rouby neposkytl? Šlechtitelé z Holovous! 
Kdo jim to zakázal? Že by někdo na Ústředním výboru?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 73.142 (?), 23.7.2018 14:56

Mám také otázky:

Proč byla ochota před rokem 2018?

Proč došlo po novém roce k tak zásadním změnám v přístupu.

Myslíte že si ten zákaz dali sami na sebe tomu snad nevěříte?

Že by se o to bohulibé opatření zasloužila školkařská a prodejní loby?

Zahradkářům ani proutek že?

Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 112.187 (?), 23.7.2018 15:01

A důvod? Myslíte, že nějaká imaginární "školkařská a prodejní loby" by řešila zahrádkáře, kteří vzhledem k jejich produkci a prodeji nestojí ani za mrknutí oka? Vaše konspirace jsou vážně dost přitažené za vlasy. wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 23.7.2018 16:29

 Šlechtitelům neleží na srdci blaho zahrádkářů. Cílem jejich snažení je jejich vlastní profit. Je to zcela normální a logické. Spočítali si, že když budou prodávat za pár korun očka amatérům a oni si vyrobí vlastní sadbu, klesne poptávka od velkoproducentů.  Je možné, že školky vnímaly prodej oček zahrádkářům jako nekalou konkurenci a že podmínkou odběratelské smlouvy byla jistá exkluzivita.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.181 (?), 23.7.2018 18:10
Mičurin II: Ak sa chcete dozvedieť niečo objektívne, tak prečo sa nespýtate priamo v Holovousech (či Holovousích, alebo ako sa to po česky správne skloňuje) -??? Aspoň ja by som to tak urobil. Dohady tu na fóre sú a budú vždy len v polohe "možná, snad, co když..". Riešite tu Holovousy bez Holovous. Buď Vám na priamy dotaz dajú priamu odpoveď, alebo - ak budú zahmlievať - nech idú do ri.i. IH (P.S.: pri výbere odrôd do mojej záhrady sa riadim jedine ich kvalitou, nech ich vyšľachtil hoci aj Belzebub. Hrával som 20 rokov súťažne futbal, tam tiež nehralo rolu či ste akademik alebo absolvent osobitnej školy, či je váš tatko senátor alebo je v base, kritériom bolo len to či to hrať viete alebo nie. Pôvod odrôd mi je ukradnutý, to čo ma zaujíma je ich kvalita. Až teraz som sa dozvedel, že Desert má holovouský či těchobuzický pôvod. Nech má hoci aj aramejský, pre mňa jedna z top-odrôd).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika