Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Jonathan

Stránky: 1, 2   

Jonathan


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.70.240 (?)
2.2.2012 16:15, počet návštěv: 33223
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Překvapuje mě, jak často se u zdejších hodnotitelů na předních místech úmísťuje tato odrůda. Chuť Jonathanu a James Grieve mám zafixovanou z dětství, jako tu pravou jablečnou chuť. Škoda, že se díky špatným pěstitelským vlastnostem už nepěstuje a nedá se tudíž běžně sehnat v obchodech.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Jonathan


host - xxx.xxx.220.182 (?)
2.2.2012 18:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

James Grieve jsem nikdy moc nemusela, na mne je kyselý. Ale Jonathan je prostě Jonathan... Vůbec v tom hodnocení jsou většinou jablka, která mají svou specifickou typickou chuť - to je asi právě to, co dnes chybí, dnešní novinky jsou dobré, ale které má tak "svou" chuť jako Jonathan, Matčino, Malináč, Gascoineho? A proto teď k novým odrůdám pořizuji i pár starších...            Lída

Připojit reakci
      

Jonathan


Paľo. (1739) - xxx.xxx.131.114 (?)
2.2.2012 20:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stará klasika Jonathan mi, Lído, pripadá moc "naparfémovaná". S Nonetitom s Vami súhlasím, je to harmonická klasika. Gascoigneho som bohužiaľ nekoštoval. U James Grieve sa mi chuť dužiny obrovských žíhaných plodov pod mastnou šupou časom omrzela. Podobne ako Jonathan mi prestalo chuťiť, na rozdiel od Coxovej renety. Decentne voňavé, korenisté, harmonické, navinule sladké a šťavnaté jablko s jemnou šupkou a mäkkým jadrincom ostane mojím favoritom. Rád by som tiež ochutnal Beforest. Myslím si, že aj u novodobých rezistentných odrôd sa nájdu také, ktoré sa približujú mojím predstavám. Nie sú všetky rovnakej či nevýraznej chuti. Každému neimponuje výrazná voňavosť starého Jonathanu či McIntoshe.

Připojit reakci
         

Jonathan


host - xxx.xxx.220.182 (?)
2.2.2012 20:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to by vám ze starších (ne starých) odrůd mohl vyhovovat Mantet cheeky.  L.

Připojit reakci
            

Jonathan


Paľo. (1739) - xxx.xxx.131.114 (?)
2.2.2012 21:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to Vám verím, musí to byť pochúťka! Bohužiaľ iba krátkodobá (letná) a potrebuje fungicídny postrek. Zo starých odrôd musím ešte pochváliť krehké, šťavnaté a harmonické Čistecké lahôdkové, ale to už sa opakujem...

Připojit reakci
               

Jonathan


vyslouzil (17243) - xxx.xxx.92.38 (?)
3.2.2012 13:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Abych řekl pravdu, mně Mantet příliš nechutná. Sice velmi voňavé, křehká, ale řídká měkší dužina. Konzumní zralost je velmi krátká, podtržená jablka jsou nakyslá, pak 2 dny vynikající, po přezrátí rychle měknou a moučnatí.  Nemluvím o citlivosti k strupoviutosti i monilii Možná jinde jsou zkušenosti lepší.

Připojit reakci
                  

Jonathan


host - xxx.xxx.220.182 (?)
3.2.2012 20:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mluvila jsem o chuti, ne o trvanlivosti - a kvůli nutnosti stříkat ho už také nemám. Nesnese ani transport, hned se otlačuje. Ale my ho trhali postupně jak dozrával přímo k jídlu, tak to byla mňamka.   Lída

Připojit reakci
      

Jonathan


Ivan Hlavatý (4136) - xxx.xxx.234.71 (?)
30.6.2018 14:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jonathan - dinosauria odroda, veľkopestovateľmi definitívne odsunutá medzi fosílie. V mojom Jurskom parku ale prežíva a prežívať bude. Na foto 1 sú minuloročné Jonathany - fotené dnes - a to máme prosím posledný júnový deň (pre tých, čo by pochybovali o jeho "shelf-life"-potenciáli). Na foto 2-3 sú tohtoročné Jonathany, zatiaľ bez chrastavitosti či múčnatky, postrekov nedostal o nič viac než ostatné jablone. Čo sa týka chuti tejto legendy, lepšiu definíciu ako tu prezentovala p.Lída nevymyslíš: "Jonathan je prostě Jonathan...". IH
Obrázky:



Připojit reakci
         

Jonathan


Ivan Hlavatý (4136) - xxx.xxx.234.232 (?)
22.9.2018 19:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jonathan - chuťový líder mojej záhrady. Vizuálne to tiež nie je najhoršie (foto). Písať o Jonathane by bolo zbytočné, tak len zopakujem výstižný výrok p.Lídy : "Jonathan je prostě Jonathan..." IH
Obrázky:




Připojit reakci
      

Jonathan


Ivan Hlavatý (4136) - xxx.xxx.234.40 (?)
10.7.2019 21:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
O starých odrodách jabloní sa tu v poslednej dobe veľmi nepíše. Jednou z nich je starý dobrý JONATHAN, klasika v pravom slova zmysle. Odroda, nad ktorou už aj niektoré pomológie 'zlomili palicu' - viď foto 1. Jeho nedostatky (predovšetkým vyššia citlivosť na chrastavitosť a múčnatku a sklon k tzv. jonathanovej škvrnitosti) nemožno poprieť. Chuť Jonathanu je ale taká úžasná, že sa nájdu stále záhradkári, ktorí ho pestujú a budú pestovať. Patrím do tejto 'dinosaurej' spoločnosti, tak trochu aj z nostalgie, pretože na tejto odrode som doslova vyrastal. Jonathan mám viacročný stromček na M9 (súčasný stav viď foto 2-5). Pri bežnej fungicídnej ochrane u mňa múčnatkou ani chrastavitosťou netrpí, jonathanová škvrnitosť sa občas (nie každoročne) objaví. Po väčšinu sezón sa mi podarí dopestovať pekné a zdravé plody (viď foto 6 a ďalšie). Chuťový zážitok z konzumácie takýchto plodov ťažko slovami popísať, pre mňa je to odroda No.1 - jednoznačne. Týmto príspevkom nikoho nechcem navádzať na pestovanie Jonathanu, len referujem moju skúsenosť. Nie je to bezproblémová odroda, to určite nie, ale u mňa sa dá pestovať úspešne bez nejakej extrémnej námahy a odmena v podobe chuťového zážitku pri jeho konzumácii bezpochyby stojí za to. Ak by mal Jonathan nejaký pomyselný pomník, ku ktorému by vzhliadali tí čo ho napriek všetkému ešte stále pestujú, mali by na ňom byť do mramoru vytesané slová paní Lídy z tohto vlákna: "JONATHAN JE PROSTĚ JONATHAN". Nič viac netreba dodať. IH
Obrázky:









Připojit reakci
   

Jonathan


host - xxx.xxx.152.34 (?)
3.2.2012 13:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky mě to překvapilo. Kvůli tomu, že se běžně nedá koupit, Jonathan pořád mám a občas slyším: "Jéžiš, vy eště máte jonatány?!". Strupovitostí u nás naštěstí trpí jen výjimečně. Horší je to s padlím, mšicemi, květopasem, sklovitostí, skvrnitostí... Beru to tak, že je něco za něco. Zuzana

Připojit reakci
      

Jonathan


vyslouzil (17243) - xxx.xxx.92.38 (?)
3.2.2012 14:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V první polovině 70. let jsem jedl podpultové Jonathany přivezené od Balatonu - každý plod balený v hedvábném papíru. Nechci přehánět, ale troufám si říci, že tak lahodná jablka jsem snad nikdy nejedl. Pravda, o chemickém složení těchto jablek se už tehdy diskutovalo. První sklizně vlastních Jonathanů pár let poté patřily k mým největším pěstitelským zklamáním.

Připojit reakci
         

Jonathan


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.70.240 (?)
3.2.2012 15:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A opět stará známá publikace.

Obrázky:







Připojit reakci
      

Jonathan


Oxalistriangularis (486) - xxx.xxx.30.174 (?)
3.2.2012 17:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moje Jonathany také netrpí strupovitostí. Ale padlím ano, proti němu bojujeme odstřiháváním napadených větviček, párkrát jsme v minulosti použili i chemii. Jonathany u nás skvěle rodí zcela pravidelně, ale bohužel jen vždycky ob jeden rok. V odpočinkovém roce je vždycky úroda velmi malá, takřka ochutnávková. S tím musíme počítat. Jiné nectnosti se u našich Jonathanů naštěstí nevyskytují.

Připojit reakci
   

Jonathan


sadař z kobeřic (60) - xxx.xxx.86.79 (?)
6.2.2012 13:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Vás. Mě to docela nepřekvapuje. Jonathan je chuťovka a také se kvuli tomu používá ve šlechtění.   Já mám ve firemním sadu několik hektaru čtvrtkmenu Jonathanu a Jonaredu na A2 v předhůří Nízského Jeseníku v biopěstování. U Jonathanu se jednoleté vyhony nezakracují a druhý rok má na nich plodonoše po celé jejich delce. Dělám u něj jenom pruklest celých větví. Na hlubší řez reaguje agresivně a pozastaví plodnost. Padlí je u nas v normě neboť v tom nám pomáhají docela pravidelné deště a koruny udržuji řídké takže i rychle osychají a i strupovitost je v mezích. Jedině rakovinu musím u něj dost držet na uzdě, ale i s ní je dost životaschopný. Jonared ma u nas stejnou a možná i lepší barvu než Bohemie a i velikosti se k ní přibližuje(Bohemii pěstujeme jako štíhlé vřeteno). Z pozorování sleduji, že Jonared je i velký dříč skoro jako Idared oproti púvodnímu Jonathanu.  V době sklizně je Jonathan s Ontariem sklízený u nás co nejpozději. Budete se divit , ale když jablka prodáváme na skladování   a zakazník zjistí náš sortiment, tak v prvořadě si kupuje Jonathan, že je to nejlepší vánoční jablko a připomíná jim dětství a pak si také kupují Topaz. O ostatní odrudy už moc zajmu nebylo. Parmenu zl. jsem moc nenabízel neboť je to nejkvalitnější odruda na mošty. V loni měla velké a krásné plody velikosti Topazu. Mé děti jedly nejraději Parménu zl. s Croclenským a nepohrdly ani Matčinem. Až potom si vzaly novější odrudy.  S prodejem stromků odrudy Jonathan u nás není vubec problém. Prodejci u nás už nabízejí jaderničky, Matčino, Booscopské i B. č. na tipových podnožích. Mě se nezdá, že by se pěstoval huře než ostatní odrudy , když spoustě pěstitelům nevadí nároky novozelandských a japonských odrud. U Jonathanu si lidé nesmí plést typickou stříbřistou barvu výhonů a i celé koruny s padlím. Padlí nesnáší vodu. Sprcha z hadice v období sucha je pro Jonathán doslova ozdravná kůra!  Na opavsku je Jonathán hojný v alejích kolem cest.

 sadař vlada

Připojit reakci
      

Jonathan


host - xxx.xxx.148.21 (?)
6.2.2012 13:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den, mohli by ste tu uviest kolko krat za rok striekate tie jonathany? Alebo ich pestujete bez postrekov  ? P.Z.

Připojit reakci
         

Jonathan


sadař z kobeřic (60) - xxx.xxx.86.79 (?)
6.2.2012 14:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím. Jonathany a celé sady stříkáme pouze v zavislosti na počasí a povolenými přípravky pro biosady. V loni to bylo 4 krat a to po déletrvajících deštích a 1krát ozdravně po krupobití. My mame v bio povolené pouze měď do 3kg / ha na rok a podobně i síry. Musíme pracovat s prevencí a až je nejhuř tak mužeme použít postřik.  Postřik, ktery používáme je hodně slabý oproti ostatním chemickým postřikúm a to pouze jenom měd nebo síra. Hlavně držíme na uzdě strupovitost, padlí není u nas problém.

sadař vlada

Připojit reakci
            

Jonathan


host - xxx.xxx.96.86 (?)
6.2.2012 14:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A není ta měď na jablkách vidět?

Připojit reakci
               

Jonathan


sadař z kobeřic (60) - xxx.xxx.86.79 (?)
6.2.2012 15:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měď používame hlavně na začátku vegetace a to většinou jak jsou plody zelené. Při té slabé davce je to jenom nádech.Pro plody ve větší velikosti a pro hrušně muže být měď toxická. Ve druhe polovině vegetace už pokud je to nutné tak používáme síru nebo výtažek z mořských řas. Jeví se mi, že síra nam i omezuje výskyt některých škudcu. Do sklizně se měd´bezproblému vymyje.

sadař vlada

Připojit reakci
      

Jonathan


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.70.240 (?)
6.2.2012 17:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro příznivce časů, kdy ještě měla jablka "pořádnou" chuť je to velmi hezké čtení pane z Kobeřic. Vašimi příspěvky děláte dobrou reklamu na opětovné rozšíření některých starých odrůd. A například Paľo jistě ocení i Vaši zmínku o pěstování jablek bio způsobem. Takže ještě jednou děkujeme za pěkné příspěvky. S pozdravem Petr

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Skutočne rezistentné odrody225.8.2019120
Prima 1425.8.20195327
Jadroviny 20193025.8.20193495
Matčino525.8.20191283
Kvalitní letní jabloň6022.8.201933135
Delikates720.8.20193987
Napadení jabloňe 919.8.2019621
Pinova2719.8.201927021
Zatrávnenie sadu 6218.8.201924038
Letní jablka dozrávají 15716.8.2019107465
Zničené listy u mladých rezistentních jabloní 2913.8.20192475
Jabloň Lucy10213.8.201968586
Red Cap 1813.8.201910469
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 201910512.8.201918163
Odrůda Admiral9211.8.201937655
Jaké tvary stromů?2210.8.201922570
Jabloň - zdroj ovoce a zdroj stínu119.8.2019873
Kam mizí holovouské šlechtění328.8.20196941
Pravokořenné stromy1407.8.201973645
Akane - perla podzimu 777.8.201954430
Mantet 407.8.201924072
Red Delicious mutant 46.8.20192061
Srpnové 35.8.2019298
Určení jablka dle fota 785.8.201930966
Určenie odrôd jabloní po dedovi 224.8.20195722
Roubování na pařízek 322.8.20193120
Kam se poděl Šampion?1172.8.201990939
Letní červené jablko - Astrachán červený? 41.8.2019444
Florina7131.7.201937906
Doporuceni jablone - zacatecnik1331.7.20191289
Topaz nepřekonaný 25530.7.2019115673
Rosette 429.7.20191634
Juno, nebo jine skore jablko328.7.2019353
Opad plodů Admirálu3128.7.20194884
"Boule" na kmenu jabloně 522.7.2019518
Desert 4521.7.201917587
Zanedbaná jabloň 121.7.2019212
Poškozená kůra a dřevo na mladé jabloni 719.7.2019741
Usychajuca mlada jablon 519.7.20191028
Vzdušné potápanie - zakoreňovanie ovocných stromov 717.7.20191441
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Roční kohout padá do sedu, nohy ho neunesou21.8.2019
Záchůdek catgenie 120+20.8.2019
Chov krůt16.8.2019
Nemocná chodidla slepic15.8.2019
Chov pstruhov12.8.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů