|
Jakou odrůdu jste vysadili nebo naroubovali?
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7, 8, 9, 10 >
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10031) - 70.240 (?) 16.11.2017 14:11
Mám dojem, že v této poloze pěstoval Coxovu renetu i pan Vysloužil. Spokojen nebyl. Odvolávám se často na pana Vysloužila, jelikož toho pěstuje nejvíce a znám jeho názory a nakonec svého času jsem znal i chuť jeho některého ovoce. Vzpomínám i na jeho někdejší svolení, že to dělat mohu. Jistě by Vám spíše doporučil Desert. Coxova reneta je ale jenom jedna a není ničím nahraditelná. Poměrně podobnou a dosti výraznou chuť má Bláhova oranžová reneta. Nic není ale úplně to samé. Někdy máte dojem, že v podobě švestky Hanity, Katinky nebo Presenty jíte Domácí švestku, ale je to jen dojem. Chuť je u všech trochu jiná, jen máte pocit dobré švestkové kvality. Já osobně tady nedávám Coxově renetě to nejlěpší a ani ona mně neposkytuje tu svoji klasickou příchuť. I když mně dnes jeden pán soukromě upozornil, že když pan Vysloužil zlikvidoval Bláhovo oranžové, tak to znamená, že to není žádný zázrak, nevěřte tomu. Svoji typicky výraznou příchuť ala Coxova reneta dává i v horších podmínkách. To jen pro toho pána, co mně napsal: "A co pořád máte s tou Bláhovou renetou?"
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 11.253 (?), 16.11.2017 14:46
Chuť Coxovy je nejtypičtěji renetovitá ze všech jablek a hlavně, ta výrazná chuť je v ní velmi zkoncentrovaná. Problém je, že ta úžasná harmonie netrvá příliš dlouho.
Já sám jsem Coxovu zrušil už před lety pro její četné neduhy (strupovitost, rakovina, menší plody, menší plodnost, variabilní chuť, aj). Kamarád ve vedlejší vsi ji má stále. Předloni jsem jeho plody ochutnal, sedl jsem na zadek odhodlán k jejímu pěstování se vrátit. Loni jsem jeho plody ochutnal znovu - slabý průměr. Letos mu všechny zmrzly.
Bláhova oranžová je vzhledem i chutí koxovce trochu podobná. Desert naopak je tvarem, konzistencí i chutí podobný spíš šťavnatějšímu barevnému podzimnímu Goldenu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.251 (?), 16.11.2017 17:56
Pán Považan: Desert a Coxova reneta sú síce príbuzní (Coxovka je jedným z rodičov Desertu), ale inak sú to odrody v mnohom odlišné. Výzorom až tak veľmi nie, ale časom dozrievania áno a najmä chuťou. Desert je viac sladký, ale nie fádne, u mňa až s príchuťou orechového závinu. Jedna z naj- jesenných odrôd, čiste konzumná, s veľmi krátkou skladovateľnosťou. Coxova je "princeznička", trochu rozmaznaná a nevyspytateľná čo sa týka množstva úrody a občas aj jej kvality. Ale aj v jej "horších" rokoch patrí k chuťovej špičke medzi jabloňami, v tých "lepších" tej špičke spolu s Jonathanom vojvodí. Ešte o krôčik pred Desertom, typická renetovitá chuť v jej najčistejšom prevedení. Pri preplodení je vhodná prebierka ako prevencia alternácie úrody. Dozrieva neskôr než Desert, v pivnici ale od januára múčnatie. U mňa potrebuje chemickú ochranu, ale nie extrémnu. Pridávam fotky, Coxova je na foto 1-5, je to starší strom na M9. Desert mám mladý, na MM106 - teraz začína rodiť. Plody Desertu sú na foto 6-9. IH
|
|
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 236.1 (?), 17.11.2017 11:20
Myslím, že všechny zmiňované odrůdy (Cox, Baláhova or., Desert) jsou typicky samozásobitelské odrůdy s problematickým tržním významem. Coxovka a Bláhova svými nepříliš atraktivními plody, Desert pak krátkou dobou konzumní zralosti. Malopěstitel si lépe určí, kdy dané jablko jíst a ví dobře, co je skryto v menším nenápadném jablku. Do stejné skupiny bych zahrnul třeba Beforest.
Já osobně - s postupujícím věkem - stále víc preferuju odrůdy, které nedají až tolik práce (s řezem, probírkou, sběrem) a které přinesou kvalitní plody i bez chemické ochrany. Dokonce jim odpustím i to, že chuťově nedosáhnou na úplný vrchol (Rosana, Angold, Delor).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 6, 7, 8, 9, 10 >
|
|
|
9 rychle rostoucích stálezelených stromů
Stálezelené stromy vytvářejí na zahradách krásné přírodní ohraničení, které lze použít místo tradičn...
Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku n...
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
|
|
|
|