Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?

Stránky: 1, 2   

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


Lenka Plzeň (4) - xxx.xxx.238.131 (?)
20.9.2013 23:08, počet návštěv: 27470
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den pěstitelé,

moc bych chtěla poprosit zkušené pěstitele jablek o radu - jaké jabloně (cca 6 kusů) nově vysadit na Plzeňsku, nadm.v. 420, jižní svah, nejlépe 2 letní, 2 podzimní a 2 zimní odrůdy tak, aby nebyla nutná nebo v nejmenší míře nutná chemická ochrana...

Tento podzim plánuji výsadbu a opravdu nevím jaké vybrat... Četla jsem hodně příspěvků zde na webu a jsou celkem dobře hodnocené Mantet, Ametyst, Pinova, Vista bella, topaz, fantazie/vitos, sirius, nové meteor.

Předem děkuji za případné rady :)

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


KUKY (3645) - xxx.xxx.38.136 (?)
20.9.2013 23:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jabloně poškozuje hlavně pilatka jablečná, obaleč jablečný, padlí a strupovitost.  Rezistentní odrůdy jsou "odolné" jen proti strupovitosti, trošku proti padlí, ale tím to končí!!! Ostatní choroby a škůdce neřeší!!! Já mám Topaz, Karmínu a Florinu. Topaz je super, Karmína ujde, Florina je moc moučnatá. Čili je potřebná ochrana proti padlí, pilatce a obaleči /obojí červivost/. S letními a podzimními odrůdami to nepřehánějte. Stačí jedna. Co pak s tím. Hlavně zimní. Nadmořská výška je docela dobrá, vhodná pro běžné středoevropské odrůdy.

Připojit reakci
      

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


Paľo. (1739) - xxx.xxx.196.190 (?)
21.9.2013 1:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"Topaz je super, Karmína ujde, Florina je moc moučnatá. Čili je potřebná ochrana proti padlí, pilatce a obaleči /obojí červivost/" Pestujem už roky Florinu a Topaz, ale ani v našej pre jablone teplej a suchej polohe som na nich múčnatku nezbadal. Z odolných či tolerantných odrôd menovaných p.Lenkou odporúčam Topaz, Sirius, Meteor, Pinovu. Chutné sú aj Rozela, Lipno, Goldstar a množstvo ďalších rezistentov. Komu záleží na vlastnom zdraví, nemal by to s postrekmi preháňať. Dve-tri múčnaté halúzky nie sú dôvodom pre postrek proti múčnatke. Na to stačia nožnice. Piliarku som za 10 rokov v záhradke nezaznamenal. Nevyskytuje sa vždy a všade. Preto insekticídy pred kvetom ani po kvete nestriekam. Proti obalečovi sa počas tohtoročného suchého a horúceho leta oplatilo striekať.(Osobne som zásah podcenil.) Vlani však bolo červivých jabĺk výýýrazne menej. Aj bez organického insekticídu.wink

Připojit reakci
   

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


host - xxx.xxx.248.87 (?)
21.9.2013 11:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Za sebe mohu doporučit jabloně Dima (Discolor x Mantet), Jonalord (Jonathan x Lord Lambourne), Rajku a Goldstar. Ještě je chuťově dobrá Rubinola, Topas nám moc nechutnal. Záleží také, jestli máte raději jablka sladší nebo kyselejší.            Lída

Připojit reakci
   

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


host - xxx.xxx.153.9 (?)
21.9.2013 11:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, zhruba ve stejné nadmořské výšce, ale na druhém konci republiky, si letos dělám seznam odrůd, které stojí za to pěstovat.

Letní: Julie, pak Mio. Julie je dříve, Mio na ni pak navazuje. Mantet je výborný, ale u nás se mi ho nepodařilo dapěstovat do sklizňové zralosti (strupovitost a následná hniloba - nestříkám) Ametyst mne letos zklamal.

Podzimní: Dezert, Rajka, Vitos, Ligol. Tady je chutných odrůd více, je z čeho si vybírat. Fantazii se radši vyhněte, je sice výborná, ale podobně jako u Mantetu to za ty patálie se strupovitostí nestojí.

Zimní: Ještě nedozrály ;o). Ale na Topazu cením, že se dá jíst už teď a přitom vydrží dlouho. Pak vypadá dobře Rozela, Orion, Goldstar.

Obejděte pár zahrádkářů a ochutnejte. Každému chutná něco jiného, není univerzální odrůda.

Připojit reakci
      

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


Wimpi (2108) - xxx.xxx.200.122 (?)
21.9.2013 14:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A čím vás zklamal Ametyst? Mne na druhém konci republiky ve stejné nadmořské výšce naopak potěšil.

Připojit reakci
         

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


host - xxx.xxx.153.9 (?)
21.9.2013 17:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, Wimpi.

Ametyst je bezesporu krásné jablíčko, pro potěchu oka. Bohužel odrůdy, které na naší zahradě dozrávají současně s ním (Hana, Mio, Nela aj.) nám chutnají podstatně víc. Navíc jsem si tuhle odrůdu pořizoval, protože v pomologiích se uvádí, že nepadá. Máme Ametyst naroubovaný na dvou místech (a rouby pokaždé z jiného zdroje), ale všech šest jablíček opadalo dříve, než byla (podle mého názoru) zralá. Přikládám foto z mobilu, snad nikoho neurazí.

Když dozrává např. Hana, jablíčka se vybarvují a dozrávají postupně, tři týdny až měsíc, když jsem šel okolo, vždy bylo nějaké k utržení a pochutnání. Podobně je na tom trochu pozdnější (a chutí lepší) Nela, ještě jich máme pár na stromě a jsou výborná. Zapomněl jsem tuto odrůdu v předchozím příspěvku uvést do seznamu, což bych teď rád napravil.

Když se tedy vrátím k mému zklamání Ametystem, neuspokojil ani chutí, ani konzistencí, ani způsobem dozrávání. Pravdou je, že se jedná o první úrodu. Jenže v našich podmínkách - kdoví, kdy bude další ;o).

Uznávám, že někdo může preferovat jiné vlastnosti a Ametyst mu může vyhovovat. Ale o tom to je - můžeme jen trochu poradit, vybrat si musí každý sám.

JZ

Obrázky:

Připojit reakci
            

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


Wimpi (2108) - xxx.xxx.200.122 (?)
22.9.2013 14:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co se týká chuti, je pravda, že Ametyst nepatří zrovna mezi sladké odrůdy. Ale je to letní jablko, dozrávající koncem srpna. A tak pro mne je jeho kyselkavá, jemně kořenitá chuť s charakteristickým odrůdovým aroma v těchto teplých dnech příjemným osvěžením. Například v zimě raději chroustám sladká jablka. Kladem této odrůdy je také mrazuodolnost, kterou prokázala loni, kdy mi po květnových mrazech na zahradě skoro vše zmrzlo, ale Ametyst to ustál a spolehlivě zaplodil, na rozdíl od jiných odrůd. Co se týká předčasného opadu, u mne padají pouze plody provrtané červíky obaleče.

Obrázky:



Připojit reakci
   

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


Rony (1072) - xxx.xxx.192.99 (?)
21.9.2013 17:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdybych měl doporučit odrůdy, které jsou chuťově dobré a nemusí se nějak ošetřovat, tak by to bylo Matčino dá se skladovat a konzumovat do Vánoc (podchlazené i déle) a pak Rubinola. Doporučuji si někde vyptat a ochutnat plod Rubinoly a take Matčino.

Připojit reakci
      

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


host - xxx.xxx.153.9 (?)
21.9.2013 20:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Matčino je velmi chutná a nenáročná odrůda. Měli jsme ho na zahradě, velký vysokokmen. Bohužel v našich podmínkách v horších ledech plody nedozrávaly a zůstávaly zelené, podřadné chuti. Až pak jednu zimu přišlo -32°C a celý strom Matčina (spolu se dvěma stomy Ontaria) zmrzl.

Včera jsem si utrhl na ochutnání jednu Rajku. Docela mi připomněla chutí Matčino. Ale možná už si pořádně nepamatuji, jak Matčino chutnalo...

JZ

Připojit reakci
         

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


KUKY (3645) - xxx.xxx.38.136 (?)
21.9.2013 21:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já si vzpomínám, jak jsem měl při sklizni Matčina mastné prsty. Mně moc nechutnalo.

Připojit reakci
            

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


host - xxx.xxx.248.87 (?)
21.9.2013 22:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Matčino je vynikající, má specifickou nezaměnitelnou chuť, ale většinou brzy moučnatí a hlavně chce spíš vyšší tvar. Minimálně čtvrtkmen, na zákrsek se nehodí.   Lída

Připojit reakci
               

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


Daník (779) - xxx.xxx.73.186 (?)
22.9.2013 20:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

je zajímavé, jak rozdílné mají lidé chuti - mé matce Matčino chutná ;-) a já ho považuji za prakticky chuťově nejhorší odrůdu z cca 15, které na chalupě máme. chuť nezajímavá, tuhá slupka, brzy moučnatí, optimální chuťová zralost je velmi krátká, brzy ztrácí kyseliny nebo je ve zralosti postrádá, prostě nic, co bych na něm ocenil...

Připojit reakci
            

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


host - xxx.xxx.113.47 (?)
21.9.2013 22:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rubinola mi poprvé v loni zaplodila a byl jsem zklamaný mastnotou jablek a velmi tuhou ikdyž slabou slupkou plodu. Ta šlupka mi opravdu vadila. Jinak jablka byla vzhledově krásná a jsem 430m v podkrkonoší. Jablka celkově tady nemá nikdo nic moc, ale co mi jde suprově je pravá domácí švestka. Je ji 40 let a každý rok dává okolo metráku chuťově dobrých švestek.

Připojit reakci
               

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


Jiřina7 (881) - xxx.xxx.141.32 (?)
21.9.2013 23:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ze šesti jabloní bych určitě volila více zimních. Letní jabloně stačí jeden strom, či jedna větev, pro mne nemusí být žádná. V pozdním létě je toho na zahradě tolik k zobání, že na jablko nepřijde ani chuť. Na pečení lze použít padaná jablka pozdnějších odrůd.

Mně osobně od půlky srpna do půlky září chutná nejvíce stará odrůda Grávštýnské. Chutnají mi jablka z pod stromu či utržená ze stromu, po sklizni z bedýnky je již nejím. Grávštýnské se nehodí do malé zahrádky a nejde o rezistent. Při sklizni slupka mastná.  V současné době mi nejvíce chutnají padané červivé Rubíny. Rubín je odrůda pěstitelsky problematická, nejde o rezistent, ale chuť má u nás vynikající. Matčino mám, naštěpovala jsem si strom ze zahrady rodičů, vzpomínky na dětství, dnes bych ho nesázela. Chuť je sladká, kořenitá, osobitá. Plody nejsou u mne mastné, spíše slupka drsnější.  Plody však při skladování moučnatí, pukají, hnědnou, hořknou...  Rajka je chutná, sladká, jde o rezistent, řadím mezi raně zimní odrůdy, ne podzimní.  Zde ve vláknu nebyla zmíněna Vanda, jde o rezistent, plody jsou velmi chutné, lehce navinulé, š'tavnaté, vydrží do Vánoc. Vanda bývá velmi dobře umístěna v podzimních degustacích. Tolik moje postřehy, doufám, že je to napsáno srozumitelně.  J.

Připojit reakci
                  

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


host - xxx.xxx.58.114 (?)
22.9.2013 8:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych volil tyto jabloně : letní - Hana, raně podzimní - Akane, raně zimní - Bohemia (není rezistent, ale je vynikající), zimní - Rubinola, Topaz a Heliodor,  pozdně zimní - Luna nebo Sirius. Ještě bych doporučil - pokud máte kousek místa - podzimní asijskou žlutou hrušku Nijiseiki, kterou jsem právě včera česal a je špičková.

Připojit reakci
                  

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


host - xxx.xxx.248.38 (?)
15.10.2013 15:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemůžete nikdo poradit jaká odrůda je dobrá každému chutná něco jiného píše se tu Matčino to je stará odrůda a není to rezistent Topaz chutná odrůda a Rubinola je vynikající jen se u ní jako u Rubínu dělá jiný řez (v podstatě si roste jak chce), Lipno, Orion, Admirál, Sirius, Karneval, Merkur nejnovější chutné a hlavně rezistentní odrůdy, ale jak říkám každému chutná něco jiného a co kraj to jiné chutóvé výsledky

Připojit reakci
            

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


Rony (1072) - xxx.xxx.192.99 (?)
22.9.2013 18:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mne udivila poznámka, Matčino má mastnou slupku. Pěstuji jej desítky let a nic takového jsem nezaznamenal. Dáván k dispozici foto této odrůdy utržené dnes. Co se týká uchovatelnosti, tak z vyšších poloh (u nás 450 m) a vyšším tvaru se dá jíst při správném uskladnění i po Vánocích.

Obrázky:

Připojit reakci
               

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


KUKY (3645) - xxx.xxx.38.136 (?)
22.9.2013 19:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A je to Matčino? Naše bylo více soudkovité a obvykle kousek od stopky šel takový vystouplý užší útvar. Trošku to má jablko vpravo nahoře. Možná, že v teplejších oblastech je mastnější, nevím.

Připojit reakci
                  

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


Rony (1072) - xxx.xxx.192.99 (?)
22.9.2013 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podle mne je to na 100%. Rouby jsem bral ze strého stromu na zahradě posazeného někdy kolem roku 1940 a štěpeného na Jaderničce Moravské a nyní to mám na nějaké čtrtkmenu kde byl původně Sparťan (ještě tam jako důkaz je jedna větévka). Další Matčino bylo přeroubovaná Prima a nakonec jsem ještě přerouboval i Melrose. Zde na odkazu jsou stejné jablka.

Jablka rostou na jižním svahu v ztrávněném sadu pravidelně sečeném a tam jsou obvykle jinak vybarvena. Dokonce i Ontario se vybarví.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Foto M9 a MM1061725.5.20196234
Vykousané plůdky125.5.201962
Florina6724.5.201935455
Kanzi 3324.5.201919272
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 20194723.5.20197209
Má smysl pěstovat Melodii? 1222.5.20198484
Vysoká násada na jabloni 421.5.2019477
Zasychání koncových větví jabloně - je to spála? 1821.5.20194843
Skladovateľnosť jabĺk - 2018/20192620.5.20195062
Jablone Andera,Artiga,Reluga,Lady Silvia 218.5.2019290
Odrůda Admiral6817.5.201932114
Poškozený kmen 3017.5.20192066
Rozmnozenie rozlomeneho stromu116.5.201966
Red Delicious 5315.5.201936052
Jabloň Karneval1114.5.20192170
Světlé skvrny na listech jabloně 213.5.2019217
Roubování36812.5.2019428601
Okousané listy 612.5.2019652
Odrůdy jabloní (a nejen jabloní) z východu3011.5.20198579
Odroda Telse 711.5.20191551
Stará jabloň811.5.2019518
Jak vám plodí už starší sloupové jabloně?2210.5.201918109
Karneval509.5.201940937
Poškození listů mladé jabloně 18.5.2019254
Výchovný rez - pomoc začiatočníkom2507.5.201968639
Lahůdková jablka pro labužníky - Váš favorit1216.5.2019187511
Cherry Cox 185.5.201913842
Orion765.5.201979965
Melódia + gala 33.5.2019352
Cerv v kmeni topazu 192.5.20192269
Zatrávnenie sadu 612.5.201922524
Klíčení jablka ze semene162.5.2019894
Usychající květenství na jabloni 41.5.2019508
Nadměrná násada plodů ovocných stromů4830.4.201936630
Jakou odrůdu jste vysadili nebo naroubovali?11328.4.201937444
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, pilatka a obaleči na jádrovinách 2018 19627.4.201940172
Podnoz A21026.4.20194234
Jabloň Karneval neroste, zabrzdila se 325.4.2019399
Usychajuca mlada jablon 425.4.2019539
Ako modelovať strom zarezavanim očiek? 125.4.2019291
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Nemoc jezirkove ryby17:54
Nemoc jezirkove ryby17:52
Chov těžkých a lehkých plemen společně9:42
Chov pstruhov24.5.2019
Chov pstruhov24.5.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů