Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Jabloně > Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?

Stránky: 1, 2, 3   

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


Lenka Plzeň (4) - xxx.xxx.238.131 (?)
20.9.2013 23:08
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den pěstitelé,

moc bych chtěla poprosit zkušené pěstitele jablek o radu - jaké jabloně (cca 6 kusů) nově vysadit na Plzeňsku, nadm.v. 420, jižní svah, nejlépe 2 letní, 2 podzimní a 2 zimní odrůdy tak, aby nebyla nutná nebo v nejmenší míře nutná chemická ochrana...

Tento podzim plánuji výsadbu a opravdu nevím jaké vybrat... Četla jsem hodně příspěvků zde na webu a jsou celkem dobře hodnocené Mantet, Ametyst, Pinova, Vista bella, topaz, fantazie/vitos, sirius, nové meteor.

Předem děkuji za případné rady :)

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


KUKY (3845) - xxx.xxx.38.136 (?), 20.9.2013 23:50
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jabloně poškozuje hlavně pilatka jablečná, obaleč jablečný, padlí a strupovitost.  Rezistentní odrůdy jsou "odolné" jen proti strupovitosti, trošku proti padlí, ale tím to končí!!! Ostatní choroby a škůdce neřeší!!! Já mám Topaz, Karmínu a Florinu. Topaz je super, Karmína ujde, Florina je moc moučnatá. Čili je potřebná ochrana proti padlí, pilatce a obaleči /obojí červivost/. S letními a podzimními odrůdami to nepřehánějte. Stačí jedna. Co pak s tím. Hlavně zimní. Nadmořská výška je docela dobrá, vhodná pro běžné středoevropské odrůdy.

Připojit reakci
      

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


Paľo. (1739) - xxx.xxx.196.190 (?), 21.9.2013 1:11
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"Topaz je super, Karmína ujde, Florina je moc moučnatá. Čili je potřebná ochrana proti padlí, pilatce a obaleči /obojí červivost/" Pestujem už roky Florinu a Topaz, ale ani v našej pre jablone teplej a suchej polohe som na nich múčnatku nezbadal. Z odolných či tolerantných odrôd menovaných p.Lenkou odporúčam Topaz, Sirius, Meteor, Pinovu. Chutné sú aj Rozela, Lipno, Goldstar a množstvo ďalších rezistentov. Komu záleží na vlastnom zdraví, nemal by to s postrekmi preháňať. Dve-tri múčnaté halúzky nie sú dôvodom pre postrek proti múčnatke. Na to stačia nožnice. Piliarku som za 10 rokov v záhradke nezaznamenal. Nevyskytuje sa vždy a všade. Preto insekticídy pred kvetom ani po kvete nestriekam. Proti obalečovi sa počas tohtoročného suchého a horúceho leta oplatilo striekať.(Osobne som zásah podcenil.) Vlani však bolo červivých jabĺk výýýrazne menej. Aj bez organického insekticídu.wink

Připojit reakci
   

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


host - xxx.xxx.248.87 (?), 21.9.2013 11:40
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Za sebe mohu doporučit jabloně Dima (Discolor x Mantet), Jonalord (Jonathan x Lord Lambourne), Rajku a Goldstar. Ještě je chuťově dobrá Rubinola, Topas nám moc nechutnal. Záleží také, jestli máte raději jablka sladší nebo kyselejší.            Lída

Připojit reakci
   

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


host - xxx.xxx.153.9 (?), 21.9.2013 11:56
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, zhruba ve stejné nadmořské výšce, ale na druhém konci republiky, si letos dělám seznam odrůd, které stojí za to pěstovat.

Letní: Julie, pak Mio. Julie je dříve, Mio na ni pak navazuje. Mantet je výborný, ale u nás se mi ho nepodařilo dapěstovat do sklizňové zralosti (strupovitost a následná hniloba - nestříkám) Ametyst mne letos zklamal.

Podzimní: Dezert, Rajka, Vitos, Ligol. Tady je chutných odrůd více, je z čeho si vybírat. Fantazii se radši vyhněte, je sice výborná, ale podobně jako u Mantetu to za ty patálie se strupovitostí nestojí.

Zimní: Ještě nedozrály ;o). Ale na Topazu cením, že se dá jíst už teď a přitom vydrží dlouho. Pak vypadá dobře Rozela, Orion, Goldstar.

Obejděte pár zahrádkářů a ochutnejte. Každému chutná něco jiného, není univerzální odrůda.

Připojit reakci
      

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


Wimpi (2108) - xxx.xxx.200.122 (?), 21.9.2013 14:58
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A čím vás zklamal Ametyst? Mne na druhém konci republiky ve stejné nadmořské výšce naopak potěšil.

Připojit reakci
         

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


host - xxx.xxx.153.9 (?), 21.9.2013 17:19
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, Wimpi.

Ametyst je bezesporu krásné jablíčko, pro potěchu oka. Bohužel odrůdy, které na naší zahradě dozrávají současně s ním (Hana, Mio, Nela aj.) nám chutnají podstatně víc. Navíc jsem si tuhle odrůdu pořizoval, protože v pomologiích se uvádí, že nepadá. Máme Ametyst naroubovaný na dvou místech (a rouby pokaždé z jiného zdroje), ale všech šest jablíček opadalo dříve, než byla (podle mého názoru) zralá. Přikládám foto z mobilu, snad nikoho neurazí.

Když dozrává např. Hana, jablíčka se vybarvují a dozrávají postupně, tři týdny až měsíc, když jsem šel okolo, vždy bylo nějaké k utržení a pochutnání. Podobně je na tom trochu pozdnější (a chutí lepší) Nela, ještě jich máme pár na stromě a jsou výborná. Zapomněl jsem tuto odrůdu v předchozím příspěvku uvést do seznamu, což bych teď rád napravil.

Když se tedy vrátím k mému zklamání Ametystem, neuspokojil ani chutí, ani konzistencí, ani způsobem dozrávání. Pravdou je, že se jedná o první úrodu. Jenže v našich podmínkách - kdoví, kdy bude další ;o).

Uznávám, že někdo může preferovat jiné vlastnosti a Ametyst mu může vyhovovat. Ale o tom to je - můžeme jen trochu poradit, vybrat si musí každý sám.

JZ

Obrázky:

Připojit reakci
            

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


Wimpi (2108) - xxx.xxx.200.122 (?), 22.9.2013 14:04
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co se týká chuti, je pravda, že Ametyst nepatří zrovna mezi sladké odrůdy. Ale je to letní jablko, dozrávající koncem srpna. A tak pro mne je jeho kyselkavá, jemně kořenitá chuť s charakteristickým odrůdovým aroma v těchto teplých dnech příjemným osvěžením. Například v zimě raději chroustám sladká jablka. Kladem této odrůdy je také mrazuodolnost, kterou prokázala loni, kdy mi po květnových mrazech na zahradě skoro vše zmrzlo, ale Ametyst to ustál a spolehlivě zaplodil, na rozdíl od jiných odrůd. Co se týká předčasného opadu, u mne padají pouze plody provrtané červíky obaleče.

Obrázky:



Připojit reakci
   

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


Rony (1072) - xxx.xxx.192.99 (?), 21.9.2013 17:41
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdybych měl doporučit odrůdy, které jsou chuťově dobré a nemusí se nějak ošetřovat, tak by to bylo Matčino dá se skladovat a konzumovat do Vánoc (podchlazené i déle) a pak Rubinola. Doporučuji si někde vyptat a ochutnat plod Rubinoly a take Matčino.

Připojit reakci
      

Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?


host - xxx.xxx.153.9 (?), 21.9.2013 20:58
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Matčino je velmi chutná a nenáročná odrůda. Měli jsme ho na zahradě, velký vysokokmen. Bohužel v našich podmínkách v horších ledech plody nedozrávaly a zůstávaly zelené, podřadné chuti. Až pak jednu zimu přišlo -32°C a celý strom Matčina (spolu se dvěma stomy Ontaria) zmrzl.

Včera jsem si utrhl na ochutnání jednu Rajku. Docela mi připomněla chutí Matčino. Ale možná už si pořádně nepamatuji, jak Matčino chutnalo...

JZ

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov6.6.2020
Slepice stále kvokají5.6.2020
Slepice stále kvokají4.6.2020
Slepice stále kvokají4.6.2020
Slepice stále kvokají4.6.2020
Chov pstruhov3.6.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů