Jak prořezat leta neřezané jabloňe



Stránky: 1,  2   
Olda123 - (3) - 7.107 (?) 
2.2.2019 15:23, zobrazeno: 14808x

Dobrý den všem.

Prosím poraďte jak prořezat jabloňe viz obr. Stromy jsem koupil loni s domem, nevím si s něma rady.

Ta první je vysová asi 6m a průměr kmene asi 45cm, ta druhá je menší. Odrůdy jsou různé, větší má jablíčka červené malinké a je jich mnoho,  několik stovek kilogramů, chutově jsou moc dobré, dozrává někdy v září. Druhá má jablka větší zeleno červená, více moučnatá, dozrává dříve a není jich tolik. Jablka mají mnoho červů - asi obaleč. Obě stáří asi 20let.

Reším hlavně tu velkou protože je dominantou zahrady a líbí se mi. Jablka díky velikosti nejsou k užitku, alkohol nepiju a moštování kvůli vysoké červivosti se obecně nedoporučuje.

Jelikož nevím o stříhu nic, nechci to pokazit. Teleskopický řetězový prořezávač větví mám ale ta výška těch vlků je šílená, řezat na žebříku je o úraz. Lze hlavní větvě zkrátit nějak podstatně spíše níže? Nebo mám odstranit vlk po vlku z koruny a objednat si na to jeřáb, plošinu nebo 2,5 metrového chlapa? Nemohl by někdo z Vás kdo se v tom vyzná, někdo chytrý a šikovný poradit mi třeba do fotek nakreslit kde to zkrátit?

Nějakou dobu už na internetu studuji zkracování, ale stále je to pro mě španělská vesnice, klobouk dolu před odborníky, nečekal jsem že to bude tak složité.

Děkuji Olda

Velká
Velká
Velká
Velká
Velká
Velká
Velká vzadu malá
Velká vzadu malá
Velká
Velká
Malá
Malá
Malá
Malá
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.156 (?), 2.2.2019 15:53
Tá jabloň (väčšia) má oveľa viac ako 20 rokov. Je zanedbaná, keďže roky (možno nikdy) nebola rezaná. Preto plodí brakovité jablká. Tento strom potrebuje nie skracovanie, ale výdatný prieklest konárov, teda presvetlenie. Prípadne aj zníženie koruny. Niečo na spôsob ako vidíte na foto 1 (pred rezom) a foto 2 (po reze). Zo zeme to ale určite nepôjde, budete musieť na rebrík a aj do koruny. Pozrite si články na ktoré sú odkazy na foto 3 a 4. Najpovolanejším odborníkom na ošetrenie takejto jablone je ich autor, ktorý tu na fóre občas diskutuje (ing.Fidla). Možno zareaguje aj teraz a poradí Vám. Práve jeho fotky (1,2) som si dovolil použiť. IH (Inak - bez škodoradosti - nech si fotky zadávateľa dobre pozrú zarytí odporcovia rezu...).




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.156 (?), 2.2.2019 16:18
Ešte rada: zadajte si tu na fóre do okienka "Vyhledávání" text "Prořezání staré jabloně" - na tomto vlákne sa rieši podobný problém. A ešte pridám jednu fotku, ktorá by Vám tiež mohla napovedať ako na to. IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 230.39 (?), 2.2.2019 19:11

Zdravím, vaše velká jabloň by mohla být Panenské. Jednu takovou co má mezi 40 a 80lety znám, vypadá podobně jako ta vaše jen ta výška bude ještě vyšší, jako květák na dlouhém stonku, horní větve semknuté k sobě, spodní větve odešly nejdřív, množství jablek velké každoročně, otrhat nejdou ale stále je dost padaných k jídlu, rok od roku menší a menší ale stále chutné, mají nezaměnitelnou chuť. Neporadím co s tím, já bych na to nešahala, z vlků ještě může být nahoře plodný obrost, pokud je to ona tak budou odcházet větve odspodu.. Pokud ji něco nenapadne nebo nebude mít zranění která by nerozchodila, tak může ještě pěkných pár let vydržet, jestli ji tam chcete. Máte krásný strom.. 

Sáša

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 157.239 (?), 2.2.2019 20:03

Věk je určitě vyšší. Mně se stav nelíbí. Průklest, výživa a zásah proti obaleči by pomohl-odstranění staré, neživé borky, opakované kypření půdy pod str., cílená výživa... SPCH 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 189.156 (?), 3.2.2019 10:07

Ta velká jabloň je určitě Panenské české, krom typické koruny má očividně i takový ten zprohýbaný kmen, což je jeden z poznávacích znaků.Tato odrůda je typická tím, že velice dobře reaguje na zmlazení i ve vyšíšm věku a rovněž tím, že plody se velmi výrazně zmenšují na starém dřevě. Ve skutečnosti to tedy není až tak drobnoplodá odrůda, jak si běžně myslíme. Strom je to nádherný a velice životaschopný, rozhodně nedoporučuji neodborně zasahovat. Bud ji nechte tak jak je, nebo to svěřte někomu u koho máte jistotu, že ví co dělá, což je tedy dneska problém, sehnat někoho takovýho.

Jak tak koukám na ty nabídky ořezu na internetu, tak je to většinou jen pár převzatých informací z knížek a ceník za kolik dělám. Tak takové lidi si určitě neobjenávejte, protože ošetření starých stromů může být hodně odlišné od knižních pouček. Mrknětě když tak na ty odkazy co doporučujr Dr.Hlavatý a třeba napiště, poslal bych vám odkaz na mé webovky, které se právě této problematice z velké části věnují...

                       Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 7.193 (?), 3.2.2019 14:43

Myslím, že zarytí odporcovia rezu nebudú mrhať časom a čitať vzdelávacie príspevky na tomto fóre o niečom, s čím nie sú stotožnení. Možno by bolo zaujímavé vedieť, či takýchto ľudí máte vo svojom okolí. Poznám zopár tzv. milovníkov prírody (oni sami sa za nich považujú), ktorí pre lásku k živému nerežú žiadne resp. ovocné stromy. Pohľad do takýchto záhrad-pralesov mi trhá žily. Nerozumiem, prečo ľudia sadia ovocné stromy, a potom, keďže ich nerežú, ich nechajú (ne)vedome zdegenerovať.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 234.182 (?), 14.3.2019 15:32
Co si myslite o takomti orezani? Jablon Ontario, cca 25 rocna, z toho 20 rokov rastla prakticky bez zasahu, len zo zeme sa odrezavali konare, tento rok som znizil korunu o cca tretinu, horne vetvy som nechal trochu dlhsie ako by mali byt, aby sa pod vahou plodov ohybali dole. Fotku pred nemam, ale aj obrast konarov som dost prestrihal noznicami. Myslim ze celkom to vyslo, mozno o rok odrezem ten stredny konar, aby bola viac kotlovita koruna

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 234.246 (?), 26.4.2020 10:56
Stav po tohtorocnej drobnej uprave

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Janst - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 3.189 (?), 14.3.2019 20:17

Hrubé kostrové konáre nerežte.Mužete jenom tenké do 5cm a to jenom každý pátý až desátý konár a hlavne rez udelejte v léte, konec července, když budete rezať teď budete mít vlky.A pokuste se ošetrit rány, muže tam vniknout choroba.Nespechejte, rozdelte si to na víc let jeden strom a orežte mene konáru na jednou a další až na rok.Když budete rezat v léte strom se moc neurazí.ý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika