Jak prořezat jabloně?

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?) 
8.3.2010 7:29

Měl jsem starý sad a dělal jsem se starými jabloněmi všemožné pokusy. Když jsem jsem seřezal téměř na metrové ramena a dokonce i přerouboval, tak 3 roky jakoby přežívaly i rouby se chytly a pak najednou sleza kůra na kmeni a bylo hotovo. Je potřeba si uvědomit míru možného zkrácení a správný postup a taky to že hlubokým zmlazením odumírá i část kořenového systému. Je prostě vyřazen z činnosti. Tím nechci říc, že to nejde. Dokonce u některého hodně vzrostlého stromu jsem praktikoval odřezání jedné třetiny habitusu a ten vyprovokoval probuzením adventních pupenů a růst vlků na hrubé vyholené již větvi. Po zesílení se to za vhodným vlkem zakrátí po obvodu koruny na rovnováhu všechny kosterní větve a za pár let to docela dobře rodí. Ten řez na hrubé větvi musí být "chirurgická" záležitost a pečlivě zavoskovaná a na další rok opět zavoskovaná.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6670) - 147.108 (?), 11.3.2010 20:40

Zkuste ty koruny alespoň prosvětlit. Vyřezat silné svislé výhony, které zahušťují korunu. Kčížící se výhony rostoucí dovnitř koruny. Prosvětlením určitě kvalitu ovoce zlepšíte.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika