Jak a čím správně očistit zahradní nůžky, nože a pilky po řezu



Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 133.248 (?)
18.3.2014 13:55

Pokiaľ niektorí mäsiari (řezníci), ako píše p. tomast, neumývajú nože horkou vodou, porušujú prinajmenšom zásady správnej hygienickej praxe a firemný plán HACCP. Mali by rýchlo prehodnotiť svôj názor a svoje návyky skôr, ako ich pristihne úradná inšpekcia. Minimálna teplota vody +82 st.Celzia v sterilizátoroch nožov, ociliek, sekáčov apod. je stanovená európskym predpisom. Spravidla je termostat nastavený na vyššiu teplotu. Spýtajte sa napr. v ktoromkoľvek Tescu. Na bitúnkoch (jatkách) pracujú mäsiari pri dočisťovaní zabitých ošípaných (prasat) na výstupe odštetinovača s pomocou propanbutanového horáka s prívodnou polcólovou hadicou, oproti ktorému je zapalovač iba nevinný baránok. Zatiaľ som nespozoroval, že by kvôli chvíľkovému dotyku noža s plameňom horáka museli mäsiari pravideľne meniť nože za nové. Na likvidáciu event. infekcie na povrchu záhradných nožníc stačí sekundový styk s plamienkom zapaľovača. Verte, že za túto dobu sa kvalitná oceľ nezničí ani neprehreje na +200 st.Celzia. Pokiaľ ide o lieh, mám dojem, že etanol nie je univerzálny dezinfekčný prípravok, aj keď sa hovorí, že výborne "dezinfikuje" naše vnútornosti.wink

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1605) - 77.141 (?), 18.3.2014 10:32

Dělám to podobně jako Pal'o.Před roubováním dezinfekce břitu nože ohněm (zapalovač).To samé na břitech nůžek po každém střihu stromku před střihem na dalším.Závěrečná očista vodou, osušení a olejíček.Čert nikdy nespí - Mičurin II.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 73.71 (?), 18.3.2014 13:14

dobrý den,

lehké protažení nástroje planemem kahanu je běžná praxe v mikrobiologii, od očkovací kličky nebo hokejky   však nejsou očekávány špičkové řezné vlastnosti.

Své nože desinfikuji líhem a rád bych upozornil, že popouštěcí teploty uhlíkových ocelí (a tyto nože používám právě u roubování pro jejich excelentní řezné vlastnosti) jsou někde kolem 200 oC. Znám řezníky, kteří (z důvodů možného poškození oceli) nemyjí svůj vercajk horkou vodou.

Chci říci, že riziko poškození roubováku při ožehnutí zapalovačem určitě je.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 133.248 (?), 18.3.2014 13:55

Pokiaľ niektorí mäsiari (řezníci), ako píše p. tomast, neumývajú nože horkou vodou, porušujú prinajmenšom zásady správnej hygienickej praxe a firemný plán HACCP. Mali by rýchlo prehodnotiť svôj názor a svoje návyky skôr, ako ich pristihne úradná inšpekcia. Minimálna teplota vody +82 st.Celzia v sterilizátoroch nožov, ociliek, sekáčov apod. je stanovená európskym predpisom. Spravidla je termostat nastavený na vyššiu teplotu. Spýtajte sa napr. v ktoromkoľvek Tescu. Na bitúnkoch (jatkách) pracujú mäsiari pri dočisťovaní zabitých ošípaných (prasat) na výstupe odštetinovača s pomocou propanbutanového horáka s prívodnou polcólovou hadicou, oproti ktorému je zapalovač iba nevinný baránok. Zatiaľ som nespozoroval, že by kvôli chvíľkovému dotyku noža s plameňom horáka museli mäsiari pravideľne meniť nože za nové. Na likvidáciu event. infekcie na povrchu záhradných nožníc stačí sekundový styk s plamienkom zapaľovača. Verte, že za túto dobu sa kvalitná oceľ nezničí ani neprehreje na +200 st.Celzia. Pokiaľ ide o lieh, mám dojem, že etanol nie je univerzálny dezinfekčný prípravok, aj keď sa hovorí, že výborne "dezinfikuje" naše vnútornosti.wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 73.71 (?), 18.3.2014 16:02

Pane Palo,

podle evropských předpisů musí být vše (tedy i nože) v nerezové oceli, která k vyhřátí tak citlivá nebude. Jsem si vědom, že většina sadařů používá kupované roubováky z nerezu, považoval jsem však za vhodné na problém upozornit (sám preferuji nízkolegovanou uhlíkovku kvůli snazšímu ostření i možnosti vybroušení jemnějšího ostří). 

Mimochodem, ti "mí" řezníci jsou staří mistři z venkovských zabíjaček, kam ještě správná hygienická praxe nedorazila (naštěstí laugh)...  hezký zbytek dne přeje tomast.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 18.68 (?), 18.3.2014 16:16

Tak tak, na zabíjačkách u nás doma řezníci dokonce své nože umývali sami a skutečně nikdy by je nedali do horké vody. Jistě dobře věděli proč. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 105.132 (?), 18.3.2014 16:57

Hmmm. Neviem, ako by sa niektorí vyššie diskutujúci tvárili, ak by ich čakala operácia, a pan doktor na operačnej sále, by si "šanoval" svoje nástroje po nejakom HIV, alebo žltačko pozitívnom pacientovi a bránil by účinnej dezinfekcii. V žiadnom prípade by nesmeli prísť do kontaktu s teplou vodou!...páni, takú blbosť som už dlho nečítal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 18.68 (?), 18.3.2014 17:11

Srovnáváte nesrovnatelné. Všechny výrobky ze zabíjačky následně projdou varem či vysokou teplotou např v udírně, takže o jejich kvalitě a nezávadnosti není žádných pochyb. Ale když potřebujete něco napsat... Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 18.3.2014 19:45

Ale předpis "doporučení" z EU jasně stanoví těch pasteračních 85°C a nikoliv sterilační "vařící".  Obecně horší než vyšší teplota je dát nože na 65°C do myčky, kde Vám krajní atomy na ostří odleptá chemie...

ale to odbočujeme od zahrady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 115.228 (?), 18.3.2014 23:31

Trochu sme od čistenia záhradného náradia odbočili do mäsiarčiny, ale ani to nie je na škodu. Nevieme, komu a kedy sa nové poznatky časom môžu hodiť. Hlavne, že sa vzájomne rešpektujeme.wink Proti gustu žiadny dišputát, pane tomaste. Písal som o svojích nožniciach a nožoch, ktoré sa v záhradkárskych potrebách v klasickej uhlíkovej oceli snád už ani nepredávajú. Antikoro naozaj plamienok zapaľovača neponičí a s brúsením nemám problém. Dám ich vždy nabrúsiť skúseným mäsiarom.laugh  Pri očkovaní a vrúbľovaní uprednostňujem žabku z kvalitnou a veľmi tenkou čepeľou. Z viacerých dôvodov: 1.Masívna rukoväť pevne drží pri práci v dlani. 2.čepeľ je široká a jej hrúbka (tloušťka) sa brúsením ostria výrazne nezväčšuje tak ako u vrúbľovacích nožov. 3. Kvalitná tvrdá a tenká oceľ nepotrebuje tak výrazný tlak pri zárezoch do kmeňa. 4. Aj pri množstve každoročných prác mi stačí brúsiť max. 2x za sezónu. Kľúčový je prístup a skúsenosti brúsiara, vrátane dohladenia ostria na konskej koži...

K hygienickým návykom mäsiarov iba toľko: Bez ohľadu na druh oceli nožov, každým rokom vo svete napr. listerióza skosí peknú riadku životov. Napriek tomu, že mäso je surovina, ktorá sa- podľa druhu finálnych výrobkov- buď tepelne opracuje alebo neopracuje, zanedbaná hygienická úroveň v prevádzke napomáha pomnoženiu zárodkov na organických zvyškoch. Viete, akú to dá námahu a koľko opatrení treba vykonať, kým sa prevádzka dôsledne zbaví smrteľne nebezpečných zárodkov Listeria monocytogenes? Viete, že tieto zárodky prežívajú dokonca v mikroskopických škriabancoch na antikorovom povrchu? Píšem aj z vlastnej skúsenosti z takýchto prevádzok...  Pekný deň!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
RaDL - (17) - 3.51 (?), 19.3.2014 8:49

Nedělal b ych z řezníku vědátory, většinou umí dobře rozporcovat prase, proč taky ne, jsou to mistři, ví kam říznout a jak silně, co dělat a nedělat, ale zas takoví špióni nejsou, aby rozumněli problematikám kalení a popouštění ocelí. A chtěl bych vidět, kolik řezníků má nože z uhlíkovky. Korozivzdorné nožířské oceli jsou tady už několik desetiletí a není to žádná technická bomba. Nechápu proč tady někteří podceňují korozivzdorné oceli a vyzdvihují běžné uhlíkovky. Mám dojem, že někteří pisatelé se zasekli někde v době socialismu a žijou v domnění, že se na "antikorové" čepele používá korozivzdorná ocel někde na úrovni mat. 1.4301.

Proč řezníci, kteří neví nic o materiálech nedávají nože do teplé vody? Protože jim to řekli někdy před 50-60 lety jejich otcové, tehdy nebyla taková paleta materiálů jak dnes, tak se tím řídí zažitě dodnes. Když ho umyje, tak ví, že ho musí přejet na řemeni a jim se pak nechce, to je všechna ta magie teplé vody...

Popuštění čepele v teplé vodě je přehnaný mýtus. A dokud někdo z řezníků nevezne mikrotvrdoměr nehodí sem tvrdost čepele před a po opláchnutí v teplé vodě ve které ještě udrží ruce, tak je to blábol ;-)

Pal'o mám dojem, že nejlepší nůž teď po drobných experimentech s tvary a výbrusy je narovnaná post-socialistická žabka Mikov, totálně přebroušená, když pak holí, dělá se s tím líp jak s kdejakým klasickým roubovacím

Kdybych si chtěl nechat nabrousit skvostné nože, raději vyhledám nějakého nožíře co nože dělá a ne jen "užívá", jsou jich u nás stovky až tisíce a každý z nich problematice ostří rozumí víc jak kdejaký řezník z dědiny. Neberte to nijak zle.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika