Jabloň Winesap



RedWolf - (7) - 173.34 (?) 
19.8.2015 0:07, zobrazeno: 4759x

Zdravím všechny čtenáře.Má někdo zkušenosti s pěstování odrůdy Winesap? Dá se tato odrůda vůbec u nás někde sehnat? Letos sem v nějakém řetězci tyto jablka dovezené z Itálie na zkoušku zakoupil a spolu s Rubínem a Jonagoldem se řadí mezi absolutní chuťovou špičku.Mám sice uschováno několik jadérek, ale asi nemá cenu to vypěstovat tímto způsobem a rád bych si tedy zakoupil rovnou stromek.Navíc je zde jistotu plodnosti, kvality atd.Děkuji předem za odpověď.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.98 (?), 19.8.2015 8:35

Přivezl jsem si ji kdysi od Bolzana na velmi slabé podnoži s tím, že by měla mít velmi zajímavou chuť. Ale byl jsem varován a oprávněně, že vyžaduje teplo. Zasadil jsem ji v 520 mnm pod Beskydy a bez chemické ochrany na ní nikdy nevyrostlo poživatelné jablko. Extrémně trpí strupovitostí (v daných podmínkách) a už řadu let se ji chystám odstranit, ovšem jsa ukryta pod hruškou, která tam mezitím vyrostla mi nepřekáží. Jakou barvu měla ta koupená jablka? Na webu sadarstvi totiž píšou žluté s červeným líčkem, ale ty moje jsou vínově červená, žíhaná - tak jak lze nalést např na hebofrut com. Ani jsem neměl odvahu naroubovat si ji na současnou zahrádku v Ostravě, kde bych snad nějaké použitelné plody vyprodukoval, ale možná to ještě udělám

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 4.198 (?), 16.10.2018 22:25

Čtu váš příspěvek až po 3 letech. Nemám žádnou zkušenost s pěstováním jabloně Winesap. Zdědil jsem po otci tři jabloně Stayman winesap. Otec ty stromy zasadil někdy po roce 1967. Odkud byly, nevím. Jsou ve Frýdku - Místku, tedy 300mnm. Stromy neošetřuji, neumím to. Přesto jabloně krásně plodí, letos byla ohromná úroda. Podstatné, co chci říci: jablka mají nepřekonatelnou chuť. Žádná jiná odruda s tak vynikající chuti neexistuje. Jsou křehká šťavnatá a sladká. Je z nich vynikající mošt. Jsou schopné dát přes 0,7 l moštu z 1 kg jablek. Odruda je z USA vypěstována někdy kolem roku 1870. V USA se tehdy používala hlavně na mošt. Nevýhoda, už krátkým skladováním se mění výrazně chuť a do vámoc dužina zmouční... Používám je k okamžité spotřebě a na mošt.

V.Faja@email.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika